28 Септември, 2022 16:34 879 26

Пеканов: В Хърватия виждат приемането на еврото като начин да бъдат част от сърцето на Европа

  • атанас пеканов-
  • евро-
  • европа

Това е основният извод на вицепремиера Атанас Пеканов след двудневно посещение в Хърватия

Пеканов: В Хърватия виждат приемането на еврото като начин да бъдат част от сърцето на Европа - 1
Снимка: Прессъобщение

Хърватските граждани, бизнесът и институциите искат да бъдат част от сърцето на Европа и виждат предстоящото приемане на еврото в страната като механизъм това да се гарантира. Реакцията на подготовката за влизането в еврозоната на 1 януари догодина е основно положителна, което е резултат и от успешната координация на процеса от всички институции.

Това е основният извод на вицепремиера Атанас Пеканов след двудневно посещение в Хърватия, в рамките на което българската делегация имаше за цел да се запознае с подготовката на страната за приемането на еврото, което предстои да стане официална валута след няколко месеца.

"За гражданите и бизнеса ползите са очевидни и реакцията им беше основно положителна. Това е следствие от твърдата убеденост на хърватите, че искат да бъдат част от сърцето на Европа, но най-вече защото институциите в страната са работили в пълен синхрон, координирали са успешно процеса и са информирали обществото какво и кога ще се случва по време на тази важна трансформация. По този начин Хърватия може да използва в най-голяма степен позитивите от приемането на общата европейска валута - покачването на доверието в страната, повишаването на кредитния рейтинг и по-близката и тясна координация с европейските институции, включително по линия на банковия надзор и финансовата стабилност", коментира Атанас Пеканов.

Екипът на вицепремиера, както и представители на Министерството на финансите и Българската народна банка проведоха срещи с министър-председателя Андрей Пленкович, с министъра на финансите Марко Приморац, със заместник-управителя на Хърватската народна банка Михаел Фауленд, народни представители от Хърватския събор, министъра на регионалното развитие и еврофондовете Наташа Трамишак, с ръководителя на представителството на Европейската комисия в страната Огнян Златев, както и с граждани и представители на бизнеса.

"Българските институции имаха възможност да обменят опит и да научат повече за всички институционални защитни механизми, които са приложени в Хърватия - от двойното показване на цените навсякъде, през административните способи за сигнализиране при неправомерни действия в отделни търговски обекти, до процеса на обмяна на старата валута в евро в бъдеще", разказа Пеканов.

"С финансовия министър Марко Приморац разговаряхме за това, че в тези времена на несигурност, участието в общата валута, която е втората най-използвана в света и представлява ядрото на най-големия икономически съюз в света, служи като котва на стабилност - за инвеститорите, бизнеса и гражданите. Това е консенсусът, който е резултат от задълбочен публичен и академичен дебат в Хърватия. Гражданите са настроени позитивно по отношение на влизането в еврозоната, стига техният стандарт на живот да не пострада от това", добави той.

"В Хърватската централна банка разговаряхме за техническите детайли по подготовка за приемане на общата валута - получихме полезна информация за превалутирането, информационните системи и възможностите за безплатна обмяна от старата в новата валута в търговски банки и пощи, както и за начините по които гражданите и бизнеса могат да сигнализират за неправомерни практики", подчерта вицепремиерът.

"В хърватския парламент дискутирахме с представители на управляващите и на опозицията колко е важно по общоевропейски теми да има консенсус и хармония между проевропейски настроените политически сили, както и между изпълнителната и законодателната власт, която в крайна сметка приема редицата важни закони, така че приемането на еврото да се случи на практика", добави Атанас Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    38 1 Отговор
    дали си струва да си част от нещо, което е заплашено от тежък масивен инфаркт? няколко пъти.
  • 2 Дреме

    39 0 Отговор
    Ми за Хърватите Пекане дай да си гледаме нащо дередже
  • 3 Бибитко

    38 0 Отговор
    Приеме ли се еврото у нас беднотията ще стане до шия. И само компрадорската и продажната върхушка от евроатлантически послушковци ще живеят охолно.
  • 4 Антиатлантик

    38 1 Отговор
    Никакво евро,тъпи ли са англичаните.Европа потъва заради собствената си глупост. Само Възраждане !

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Виж

    21 3 Отговор
    им развитието и стандарта , бе другарьо, и тогава говори !
  • 7 МИНА

    32 0 Отговор
    НЕ НАРОД А МЪРША ЩЕ НИ ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ИМАМЕ КАТО НАЦИЯ ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА А КЪДЕ СМЕ НИЕ С ТОВА ЕВРО СТИГА БЕ ХОРА СЪБОДЕТЕ СЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 оня с коня

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "Антиатлантик":

    Непрекъснато такива като тебе обявяват Англичаните за Тъпи и определят точно колко Сармата им трябват за да ги няма на картата.Сега обаче понеже ти е угодно на Партийната линия че Англия излезе от ЕС,ги даваш за Пример?И не - не са толкова тъпи за колкото ги мислиш щото напуснаха понеже им омръзна да са Як Паричен Донор/на второ място бяха в ЕС по обем на Вноската- 14 Милиарда и нещо Ежегодно/ за да хрантути Държавите от бевшия Източен блок,вкл. и България чрез Евросубсидии.И един въпрос:Всички ли във Възраждане са на твоето ниво?
  • 9 Дамаджони уокър

    26 0 Отговор
    В нормална държава такива важни решения се взимат с референдум,а не шепа продажници да говорят от наше име.Нали е казано "глас народен-глас божи".Ама кой ни пита нас "обикновенните", както ни наричат "богоизбраните" в парламента?
  • 10 Кофчик

    0 23 Отговор
    И ние ще сме до сърцето на Европа скоро. Еврото ще бъде валутата на Република България!

    Коментиран от #15

  • 11 Тоая

    21 1 Отговор
    Чехия и Полша са си в сърцето на Европа, но защо ли не искат и да чуят за еврото?! Така че по-леко с художествените измислици!

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 комунистче

    16 0 Отговор
    да вземем ум от хърватите, дето румънците ги задминаха по доходи, и са потънали в кредити и корупция, с буксуваща икономика, и масово бягство на младите им хора от страната, първо достигане на 80 процента от БВП и доходи от тези на ЕС, след това еврото, точка по въпроса
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Куха кофо,

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кофчик":

    Ако на по-следващ етап ти я заменя с електронни пари, дали ще си толкова ентусиазиран?
  • 16 Пипе

    14 1 Отговор
    Хърватите не могат и не искат да приемат, че са в Югоизточна Европа, смятат се за аристократи и някакви ултра европейци, с мъгляви спомени от Австро-Унгарската империя, чийто обслужващ персонал са били. Тежки комплексари с чувство на превъзходство, както си беше и в Югославия. Ако не беше туризма, са загинали отвсякъде.
  • 17 пеканче, калинке моя,

    12 2 Отговор
    Стига си вдигал лозунги! Ти за балъци, риби, или за какво ни имаш??? Какво ни интересува твоето мнение за Хърватия.
    НЕ СМЕ ГОТОВИ и ти МНГОГО добре го знаеш, не е моментът, а се питам дали ще има момент, след като управниците на ЕС правят всичко възможно да разтурят съюза!
    Не ни интересуваш!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ние Пеканов сме най бедни в ЕС и не

    11 1 Отговор
    Искаме да бъде е част от сърцето на Европа, достатъчно сме си бедни и така!? Ако ни набутате в Еврото, този път народа ще вземе" Кърпелчетата" , както казваше Коце Тренчев!! Избийте сие тази мисъл от главите, докато са ви здрави!!
  • 20 Горкичките Хървати

    5 0 Отговор
    Представа си нямат какво ще им се случи когато ги подхване Урсула. Дано до няколко години да се разпадне този неестествен "съюз" който е нищо повече от прикрита империя на Запада, без никакви ползи за страни от третия свят като България. По добре да не бяхме влизали въобще.
  • 21 Чех от площада

    6 1 Отговор
    Пекане, гледаш ли какво става днес в Чехия?
    Евро ли............................!
  • 22 345678

    1 1 Отговор
    Аз не ща евро, аз искам левове все още немога да им се накефя,лъвчета дайте ,бал сам ги долари и евро,па и неша да сам в сърцето на болната Европа ,бал сам я.Ей селски обичай си паричката,по -важна ти е тя ,щото загубиш ли я си обречен на робство.
  • 23 Мнение

    1 2 Отговор
    Аз искам еврото. Омръзна ми да ме скубят банките и чейнч бюрата при превалутиране. Искам да пътувам в цяла Европа без да обменям валута. Никъде не ми върши работа левчето. Хърватия влезе след нас в ЕС, а ни изпревари с еврото, докато се лутаме.
  • 24 6нтщ5ж

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тоая":

    Чехия и Полша не са във валутен борд като нас! Ние така и така сме обвързани с еврото, така черпим негативи. Ако приемем еврото, ще черпим и позитивите и ще взимаме решения, докато сега сме само ощетени.
  • 25 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тоая":

    Ти България не я сравнявай с Полша. Те произвеждат електроника, автомобили, вертолети и самолети. Полша има една от най-добре развиващите се икономики от всички бивши комунистически страни. Столицата им се отличава като градът в Централна Европа с най-много чужди инвестиции. Къде са те, къде сме ний. Какво произвеждаме ние? Колко чужди инвестиции имаме? Освен това поляците не са във валутен борд.
  • 26 Размисли

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тоая":

    Ако трябва България да се сравнява с някоя европейска страна, това са по-скоро Балтийските държави Естония, Литва и Латвия, които също като нас бяха във валутен борд, но приеха еврото през 2011, 2014 и 2015 г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове