Last news in Fakti

2 Декември, 2022 14:22 2 032 9

Гьоков: Замразяването на парите за хората с увреждания означава да ги обречем на мизерия и страдания

  • георги гьоков-
  • замразяване-
  • пари-
  • хора с увреждания-
  • мизерия

Факт е и че у нас хората с увреждания продължават да са тежко дискриминирани поради липса на достъпна среда в обществени и жилищни сгради, транспортни средства, спортни, културни, образователни и развлекателни обекти, коментира още Гьоков

Гьоков: Замразяването на парите за хората с увреждания означава да ги обречем на мизерия и страдания - 1
Снимка: БГНЕС

В България не се събира официална статистика за хората с увреждания. Националният център за обществено здраве и анализи дава информация, че ежегодно над 3 000 деца и над 50 000 пълнолетни хора се вливат в редиците на хората с увреждания, защото така са се произнесли експертни комисии. От други източници научаваме, че хората с установени увреждания в България са над 500 000, а през 2022 г. в България около 9 000 лица с увреждания и възрастни хора живеят в 161 специализирани институции. Над 7 000 човека с психо-социални и интелектуални увреждания са поставени под запрещение. Това са факти!
Факт е и че у нас хората с увреждания продължават да са тежко дискриминирани поради липса на достъпна среда в обществени и жилищни сгради, транспортни средства, спортни, културни, образователни и развлекателни обекти, както и в редица области на живота като образование, здравеопазване, заетост, социални и други услуги, достъп до правосъдие.
Години наред проблемите на хората с увреждания са неглижирани. В първите години на прехода им обещаха достоен живот - и на тях, и на близките им. Но вече 30 години след онези събития не са го получили.

Това каза от парламентарната трибуна Георги Гьоков. Той прочете и декларация от името на БСП по повод 3 декември- Международният ден на хората с увреждания.

България е поела ангажимент за подобряване на социалното и икономическото положение на хората с увреждания въз основа на Договора за функционирането на ЕС и на Хартата на основните права на Европейския съюз. Ще спомена и Европейския стълб на социалните права – там се подчертава, че хората с увреждания имат право на подпомагане на доходите, и то такова, че да им осигурява достоен живот, имат право на услуги, които да им дават възможност да участват на пазара на труда и в обществото, имат право на работна среда, приспособена към техните нужди.

В България, освен труднодостъпната архитектурна среда в градовете и селата, хората с увреждания намират големи трудности при намирането на работа. Продължават да са на дневен ред темите за здравната (ТЕЛК-овете), пенсионната и административната реформа по отношение на хората с увреждания, достъпът до архитектурна среда, до образование, трудовата заетост, здравеопазване. Все още и като държава, и като общество сме далеч от средното европейско ниво на отношение към хората с увреждания.

У нас нивата на социална защита са ниски. Осигуряването на минимално ниво на благосъстояние и социална подкрепа за всички граждани е още далеч от мечтаното. Не осигуряваме в достатъчна степен ориентирани към индивидуалните потребности услуги и подходяща подкрепа за пълноценно приобщаване на хората с увреждания. Това в сериозна степен ограничава възможността, способността и готовността на тези хората, да участват пълноценно в живота на своите общности и на обществото като цяло.
С тази убеденост при участието си в предишното редовно управление си поставихме амбициозни задачи и като че ли най-амбициозните бяха в сферата на социалната политика. Успяхме да подкрепим семейства с деца, домакинства, пенсионери, хора с увреждания, българи, които не се справят сами с живота с 22 млрд. лв., а политиките и средствата бяха насочени към хората. Започнахме да възстановяваме справедливостта и доверието в социалните системи.
В държавния бюджет за 2022 г. размерът на средствата за подкрепа на хората с увреждания е увеличен с 39,8% или с над 280 млн. лв. спрямо средствата за 2021 г. Сега обаче служебното правителство иска да я замрази тази подкрепа.
Месечната финансова подкрепа за хората с увреждания е увеличена с 10,7%. Броят на хората, които я получават сигурно вече стигна 670 000. Имаме и увеличение от 16,7 % за час предоставена лична помощ.
Беше одобрен План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа насочен към осигуряването на подкрепа в домашна среда на хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, чрез развитие на качествени и достъпни социални и интегрирани здравно-социални услуги и подкрепа за над 8 300 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами.
Сега някои искат да ги замразят на това ниво, въпреки инфлацията и поскъпването на живота. Замразяването на средствата за подкрепа за хората с увреждания означава да ги обречем на лишения, мизерия и страдания.
Страната ще е финансово стабилна, но сметката за тази стабилност отново се плаща от най-бедните във валута, наречена трудности и ежедневни страдания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онкоболен

    9 0 Отговор
    Понякога преди избори и за нас се сещат
  • 2 попара

    10 0 Отговор
    Освен лицата с увреждания , възрастните хора с ниски пенсии какво ще ги правите?
  • 3 Нали сте добре вие

    8 4 Отговор
    Тулупа ви напазарува. Дали сте на власт се тая важното е депутатството да върви.
  • 4 алоооо

    9 2 Отговор
    придворния паж на ненова се сети че има и такива хора .седем месеца къде бяхте БЕ гъокоФ
  • 5 Вечен

    15 0 Отговор
    на държавна ясла , чакай от такъв да мисли за някой друг , освен за себе си ! Гушнаха се с гербавите и дпс , гласуваха за хартии и измами , за да са във властта! Нулев морал !
  • 6 бомбата

    10 0 Отговор
    Мижав интерес към хората извън НС.
  • 7 НЯКОЙ

    3 4 Отговор
    Служебното правителство под командването на Румен Радев целенасочено работи за затриването на българския народ ! Пригласят му ГЕРБ, ДПС и БСП на лъжливата и повратлива Нинова ! Престъпници и мутри докопаха отново държавата и ще изцедят каквото не са откраднали досега ! Спи народе, продължавай да спиш - гроба ти е сигурен !
  • 8 Минева

    7 3 Отговор
    Гьоковци, бюджет няма, а ти си лалаш глупости. Жалвай се на герберите и фесовете
  • 9 ддр4

    7 1 Отговор
    ГЕРБ са елитарна партия, смятаща другите за по- низши същества. ДПС и БСП са същите. Те никога не биха помогнали на хора с увреждания. Такива големи кражби ще извършат, че чак и от инвалидите ще крадат. Така са се увълчили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол