Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 07:34 2 428 22

Сергей Станишев коментира стратегията на европейската комисия "от фермата до трапезата"

Има много чувствителни сфери, които променят и ще променят средата, в която ще произвеждат българските производители, и продуктът, който ще стига до потребителите, уточни той

Сергей Станишев коментира стратегията на европейската комисия "от фермата до трапезата"  - 1

Променя се средата, в която ще произвеждат българските производители. Намаляват се на половина пестиците и антибиотиците. В този момент, когато се обсъжда европейската стратегия "от фермата до трапезата", е много важно България да има формирана национална позиция.Това каза пред Радио "Фокус" евродепутатът Сергей Станишев, в анализа на предизвикателствата пред ЕС и България и осигуряването на храна, както и темата за конференцията, която ще се състои по негова инициатива в петък и ще разисква същите проблеми.

Той коментира стратегията на европейската комисия "от фермата до трапезата" и политиките и възможностите за финансиране на европейския селскостопански сектор: "Тази стратегия е приета 2020 година и би трябвало до 2030 година да осигури съществени промени в селскостопанската политика на Европейския съюз. Това е една от основните политики, 1/3 от бюджета на ЕС отива там. Около 30 законодателни акта вървят като част от тази стратегия. Засега тя не е задължителна за страните, но постепенно навлиза и се превръща в реалност, още повече, че и политиките и плащанията в периода 2023-2027 година за българските земеделски производители в немалка степен ще бъдат вече обвързани с нея", каза Станишев като допълни, че тази стратегия предвижда до 50 % намаляване на химически по-опасни пестициди, както и съкращаването на половина на употребата на антибиотици.

"Има много чувствителни сфери, които променят и ще променят средата, в която ще произвеждат българските производители, и продуктът, който ще стига до потребителите", уточни Станишев.

По думите му, много е важно сега, в момента, в който се обсъжда тази стратегия, в който предстоят преговори между комисията, парламент и Европейски съвет, България да има формирана, с много широко участие, национална позиция.

"Искам да благодаря на министъра на земеделието, че пое тази инициатива, за подобна конференция, и министерството много сериозно се е ангажирало, защото е важно българските производители да знаят какво предстои и да се включим в дискусията на европейско ниво, да намерим своите партньори, които разбират нашите аргументи, които имат сходни проблеми и да намерим балансирано решение, което да позволи развитие на българското земеделие - да бъде устойчиво, конкурентоспособно и да създава работни места, които са важни за нашата страна", допълни Станишев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    21 1 Отговор
    СЕР ГЕЙ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Мерси

    28 1 Отговор
    от коментарите на другаря , вечен паразит !
  • 3 Кипата

    16 0 Отговор
    Шалом, другарю...
  • 4 Просто новаторско

    25 2 Отговор
    Е как беше по соца? Да не би "от трапезата-до фермата"? Внимание: сега не казват за какво е фермата, вероятно за скакалци.
  • 5 Продажници

    24 0 Отговор
    Нямат срама крадците, по добре се скрий някъде и си яж краденото другарю!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Светнат

    17 1 Отговор
    Въпросната "From farm to fork" е поредната суперизгъзица на Комисията, нещо като римейк на "кривите краставици".
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 0 Отговор
    Съсел, скрий се!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Серги

    12 0 Отговор
    От много пълнене взех, че качих килограми...
  • 11 Каквото и да говорите за

    18 0 Отговор
    Станишев трябва да го признаете, че е голям цоциалист!
  • 12 Фори

    18 0 Отговор
    Генномодифициран ( БКП) Херсонски гризач. Ако не бяха Царя и Доган никой нямаше да знае че този гризач съществува.

    Коментиран от #18

  • 13 Светла

    3 1 Отговор
    Това интервю не е дадено пред фокус а във радио бтв важното казано на глас!
  • 14 Красимир Петров

    15 0 Отговор
    Тази на снимката направи трудов стаж само в политиката
  • 15 ха ха

    7 2 Отговор
    пак ли клептократски стратегии , та значи продукцията от фермата на бай петко заминава за ханс а от фермата на хосе заминава за вацлав , отчита се растеж на тиквообразните и се надуват цените за транспорт , ефекта е че всички произвеждат боклуци и никой не е виновен
  • 16 Пич

    8 3 Отговор
    Още по новата европейска инициатива , ще се казва " От пода и стените , до трапезата " ! Просто си улавяте хлебарките и паяците , и в тигана !!! Демократично , и по европейски !!!
  • 17 12340

    8 1 Отговор
    И пропусна пи да оплюе Нинова?
    Тц,, тц.. тц!
  • 18 безпартиен

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фори":

    Ако не беше БКП и ДС никой нямаше да знае и "царя" и "доганя"!
  • 19 Безсрамник

    8 3 Отговор
    Този дето се опитва да срине БСП с ,,мъдрите " си постановки и цоца от европейската трапеза , осигурена от фермите им, да си дреме там и да ни остави на мира . Ние не обичаме да ядем европейски боклуци и стрити, печени или ,смразени насекоми. Обичаме си криви краставици, нашенски домати и месо от животни, хранени с естествени храни. Отнехте ни ги, наводнихте пазара с ЧУЖДОТО.А нашето, макар и оскъдно произведено изнасяте на безценица. Тук го предлагате многократно по- скъпо. Обирджии на народа, без свян . Ей този беше в дъното на разлома на БСП, единствената със социална политика, застъпница за обикновените трудови хора.
  • 20 Охооо

    7 1 Отговор
    Подкрепям 19 . Ето факти:Разпространявайте, нека видят!

    Това олио е снимано снощи във Франция (Krem Yo), произведено от българска фирма до Ямбол.
    Със печалбата на превозвача до Франция + печалбата на посредника + печалбата на магазина, то струва 1.20€. В същото време у нас същото олио под 5 лв не се намира, дори в Ямбол, на километър разстояние от производителя.
    Значи, правете сметка колко е РЕАЛНАТА цена на олиото, и колко изкуствено е надута у нас, щом след всичките разходи от България до Франция, струва 2.35 лв. за литър! Вероятно е под 1.80 лв., колкото беше и у нас преди "войната" И се продава на французите на цената на един сандвич, при 4500 лв. средна заплата във Франция.
    Това нещо, ако не е ясно, е КОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА. От колониите се изсмукват на безценица ресурсите, боклуците се продават на колониалното население на 2-3 пъти по-висока цена.
    Ето това е демокрацията, дами и господа. Разбира се, държавник със 10,000 лв. заплата няма да ме разбере, НИКОГА. Няма и народа си да разбере. Него му е все едно

    Коментиран от #22

  • 21 бягай бе

    7 0 Отговор
    суек мазен ,,,,
  • 22 Мухаха

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Охооо":

    И кой според теб "изсмуква колониално" безценното родно производство? Нали това олио си има производител и той го е договорил и експортирал- не политици, не дипломати, не чужденци! Не гледате, че и чуждите вериги, които мразите, имат български филиали, които определят цените за тукашния пазар, както и вида и качеството и цената на чуждите стоки в съответните наши магазини. Директорите и екипите са разни нашенски аферисти като Кирчо и Кокорчо или като Станишко о братчето му-архитекта Георгий галени червени дечица, отраснали по посолствата и почивните станции на ЦК и АОНСУ. Ама какво ви пиша, след като близо 12% ще гласуват за Възраждане и се вързват на нескопосаната им агитация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове