Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 20:52 3 708 58

Асен Василев обясни инфлацията на "училите един семестър"

  • асен василев-
  • инфлация-
  • евро-
  • еврозона-
  • продължаваме промяната

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото, категоричен е Василев

Асен Василев обясни инфлацията на "училите един семестър" - 1
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че мерките, които са предприели от правителството, в което беше финансов министър, "не са вдигнали инфлацията, а това го твърдят хора, които "са учили един семестър икономика". Така той отговори на обвиненията, че вдигането на доходите по време на тяхното управление е напомпало инфлацията, в студиото на БНТ.

На въпрос дали е вдигнал заплатите на учителите, на които напомни, че преди години са били бедни и че са ходили със скъсани чорапогащници той каза:

"Това не го напомних на учителите, това го напомних на политиците, които с удължителния закон за бюджета отказаха да гласуват нашето предложение заплатите да останат 125% от средната заплата и замразиха доходите на учителите. Искам да се извиня на учителите, ако са се почувствали засегнати, но истината е, че прекалено дълго време българското образование и българските учители бяха последен приоритет на тази държава, когато бяха оставени на минимални заплати", каза той.

"Истината е, че ако не се погрижим за учителите, няма да има работна ръка в бъдеще и това наистина ще доведе до фалит на държавата", каза още той, коментирайки неувеличаването на учителските заплати, което според него е станало по вина на ГЕРБ.

Служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад за присъединяване към еврото, категоричен е Василев. Според него докладът ще излезе в края на юни и докато го пишат, ще има време да се приемат трите закона, които не са приети. Що се отнася до другите критерии -" ние не изпълняваме само инфлационния критерий". Според Василев инфлацията започва да намалява.

"Какво могат да напишат - не изпълнявате три закона и инфлационния критерий. Нека да не се отказваме от тази цел и да си я изпълним - това е съвсем нормално да се случи", каза той.

Той припомни, че за приемането на Хърватия в Еврозоната е станало с компромиси, включително за инфлационния критерий.

Асен Василев определи като "най-цинично" твърдението, че по време на управлението на кабинета "Петков" са отворени отново мигрантските канали, като каза, че преди тяхното правителство да дойде на власт "Капитан Андреево е била частна граница" и сега служебното правителство пак е върнало старото положение.

Той коментира и доставките на оръжия за Украйна и заяви, че продажбата на оръжия на други страни, които са били изпращани в Украйна е били много по-полезно, отколкото България да подари някакво символично количество оръжия. Той обърна внимание, че страната ни не би могла да подари оръжие за милиарди, но би могла да го произведе.

Във връзка с исканията на "Демократична България" за импийчмънт на президента Румен Радев във връзка с коментарите му за войната в Украйна, като заяви, че не би коментирал тази тема, преди да бъде конституиран следващия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 132 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    49 24 Отговор
    Олабил се е Асенчо ! Спецов.....! Бегом да го понатегнеш !!!
  • 2 гост

    72 29 Отговор
    Така наречените "харвардци" са с няколко седмични курсове ОНЛАЙН и дипломи срещу съответната сума. Особено Киро - прочетете биографията му. А какво са научили - ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!

    Коментиран от #51, #58

  • 3 Тцътцъ

    53 28 Отговор
    И тоя опуления се извъди голям разбирач
  • 4 кукорчу спецуф

    49 24 Отговор
    вервайте ми, харвърд майка !
  • 5 тйхт

    21 23 Отговор
    Акад. Денков е велик български учен!!!
  • 6 НИКОГА НЯМА

    28 39 Отговор
    ДА ИМАМЕ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР КАТО АСЕН ВАСИЛЕВ...

    Коментиран от #11

  • 7 Коки?

    45 28 Отговор
    Халтави ли халката? Много умни се навъдихте, а народът прост. Ко прайм ся? Май ше гласуваме за Възраждане. Май само те не казват че сме прости, а?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да бе да

    15 26 Отговор
    "Истината е, че ако не се погрижим за учителите

    Аз съм симпатизант , гн Василев ! Имам обаче молба ! Спрете поне вие да използвате словосъчетанието " истината е "!
    "Реалността е " е значително по уместно🤘
    Също излючително дразнещо е от медиите и политиците , да използват " се" ( върви се, към), този неопределителен род е идиотщина ! Ние бихме желали , кой вървви и накъде?
    Иначе успех
  • 10 ха ха

    36 10 Отговор
    ако не можеш да обясниш инфлацията с ; думи прости но логични ; , значи се опитваш да скриеш една част , най вероятно деленето на инфлационните приходи между по своите ;хора ;
  • 11 Да боже

    18 10 Отговор

    До коментар #6 от "НИКОГА НЯМА":

    Никога да нямаме
  • 12 Верно ли

    35 14 Отговор
    Този с тази физиономия не е за управлението ми се чини, а за някое специализирано заведение! И какво точно е обяснил на тези с единия семестър, че нещо не видях "обяснението"???
  • 13 хихи®

    30 15 Отговор
    Ще направим правителсво с ГЕРБ и ще ги наредим:
    Роднина, измамник, ХАРДВАРДСКИ Измамник, Роднина, измамник, ХАРДВАРДСКИ Измамник
  • 14 Възраждащите простотията

    18 25 Отговор
    пак заработват тук копейки с надеждата варненският им контрольор на овчите им глави да ги засели в руските тайги където да си купуват лед и студ ! Да ги оставим да се надяват и да простеят това са им двата стимула в живуркането им !

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цончо

    9 30 Отговор
    На всички подписали се на референдума ще ги пращаме на фронта. Който се е подписвал да е мислил. Време е България да покаже по-силна подкрепа за Украйна. Всеки заявил готов да се бири за лева отива да се бори!

    Коментиран от #48

  • 17 Мунчо

    26 31 Отговор
    Забелязали ли сте, че когато пред вас се намира човек който си разбира от работата, всичко изглежда лесно. Така е защото добрият специалист знае какво прави и може да си направи сметката. Така е с Асен Василев в сравнение с разните други икономисти, вкл. дянковци, горановци, никивасилевци, сегашния министър и т.н. Ако той беше министър на финансите, сега мин.заплата щеше да е най-малко 850лв. Пенсиите щяха да бъдат повишени отново, щяхме да влезем в еврозоната. И още много хубави неща. А сега се борят да ни върнат в Съветския съюз. Само че ние този филм сме го гледали и няма да го допуснем.
  • 18 Въпросче

    40 15 Отговор
    А как при комунизма , без харвардския умници , 45 години имаше и учители , и кадри , а при "евроатлантизма" за 34 години всичко се срина ? Май освен да се мазните на натото друго май не можете ?

    Коментиран от #28

  • 19 хайде пак

    36 8 Отговор
    Хайде пак леля Асеня ръси мозък .......скрий се някъде..хората не те обичат бе джен..ър. продажен

    Коментиран от #22

  • 20 А ти овча тикви,

    1 9 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    научи нещо което да не е толкова използвано от уличните гамени ! А забравих, че само контролът над теб е способен на "мисленето ти !
  • 21 Цуца

    26 4 Отговор
    По отношение на заплатите на учителите, ще питам г-н Василев отварял ли е учебниците по които учат децата ни? Защо в 1 клас трябва да отидат научени да четат, пишат и смятат? Както бабите казват ”едно време се учеха буквите от А до Я ” цял срок и после се минаваше към думи и прости изречения. Пък станахме инженери, писатели, артисти, доценти, професори. Сега първокласницте по-добре се справят с таблетите,вместо с моливите и тетрадките. Този технологичен ”скок” е само вреда в развитието на неподготвения детски мозък да получава наготово ”знания”. Видя се провала в дистанционното обучение по време на ковид кризата. А драгите учители (голяма част от тях познавам) си паднаха от кеф че ”претупаха” материала. Та, за заплатите, на никого и никога няма да стигнат, еле пък на учителите у нас
  • 22 Хаха

    8 15 Отговор

    До коментар #19 от "хайде пак":

    Абе ти май предпочиташ умнотиите на ББ с основен ник Тиквун, с две думи приличат си....

    Коментиран от #29

  • 23 Мрежест Чорапогащник с Една Дупка Отзад

    23 6 Отговор
    Хасан от Аскуююу с мрежестия чорапогащник!
  • 24 Ще ви оправя аз

    17 7 Отговор
    Кво стана с еврото бе, атлантици? А с Шенген? А, с Инстанбулската. Три греди и резултата валат!
  • 25 Грантаджиев соросоид

    20 4 Отговор
    Очите му да изскочат, ако лъже!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 нннн

    27 4 Отговор
    Гледах го. Много е нагъл. Мая трябваше да го попита има ли дупки на чopaпогащниka.
  • 28 Отговорче

    8 12 Отговор

    До коментар #18 от "Въпросче":

    Имаше, защото нямаха друг избор. Бяха заградени като овце в кошара. При най-малката възможност биха изчезнали на секундата. Така другарю. И ти много добре го знаеш.
  • 29 Неосведомен

    22 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Не ..въобще не обичам тиквун...но и този явен .пед..Ал ..да ми се прави на финансов гений ...на теб ако ти харесва ....оки ..хапвайте си ларви....и скакалци....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 крадливия кокорляк

    21 2 Отговор
    по жартиери и съдран чорапогащник фъcна мощно

    Коментиран от #41, #45

  • 33 Жива да не бях

    22 1 Отговор
    Крадеца с фалишите серитификати по харвардски курсве пак се прави на компетентен
  • 34 Асенка

    10 1 Отговор
    Фасилева бре много умна та сватя
  • 35 Защо тк се носи

    4 7 Отговор
    вонята на ръждясали копейки, да не е пещ за претопяване на износени метали ? Вони и на варненския кафяв гьол ! Отврат !
  • 36 проф. Ал. Цанков

    10 3 Отговор
    Не само на даскалите, трябва да се вдигнат заплатите на университетските преподаватели. Сега един даскал получава колкото и дори повече от един професор. Това е срам ! Какво ще каже затова Василев- дали университетската общност ще гласуват за неговата коалиция ?
  • 37 Кокорчо Кирев

    9 4 Отговор
    По-предишното-редовното- правителство загърби висшето образование- ниски заплати, лоши условия, никакви перспективи за студентите и преподавателите, уравнивиловка, липса на стимули, нефинансиране на кадърните и затова мнозина поеха към Терминал 2. Тези хора са изгубени за България и никога не биха гласували за когото и да е било, камо ли за ПП и ДБ.
  • 38 Дочоолу

    12 1 Отговор
    Прост народ, слаба държава. Политиците мразят интелигенцията, не учителите, а истинската интелигенция, другарю Кокорчо!
  • 39 геДеРейски

    5 2 Отговор
    От времето на бай Ганьо образованието в България "последната дупка на кавала". Затова образованите хора ще гласуват с краката си, както едно време гражданите на ГДР.
  • 40 Тая евнух

    10 5 Отговор
    Е доста нагла американска марионетка и алчно, нагло пеерастше.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кака Асена Спецова се омъжва и се

    12 1 Отговор
    Записа за участие в София прайд! А като икономист тази никъде я няма вижте инфлацията!
  • 43 Пешо

    1 1 Отговор
    Ко прайти, ний сме супер
  • 44 Гостът

    7 1 Отговор
    Е не му вервам на тоя.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Име

    2 4 Отговор
    Ако не се създаде демократично управление, ни чака нов период на диктатура. ГЕРБ са кротки засега, но това е временно.

    Говорим просто за едни пари.

    Коментиран от #55

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кривоглед

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Цончо":

    Престанинда повтаряш измет мръсна ,че който ще ходи на референдум ще го пращат за Украйна. Като толкова искаш да помагаш заминавай за там и тъкмо ще се освободи едно място за трол
  • 49 Хххх

    0 1 Отговор
    Що да ви кажа, един овчар гледа 500 овце, мюмюна и не дои овцете, а продава агънца. Що не се завъртите около него министре на кариерата, кметицата е в този регион от герб, нищо против но да имаш 500 овце и да имаш мляко, земеделецо, животновъде не ми се мисли и то еко млеко и месо. 33 г едно и също, борещи се за власт и пари, а много важни неща се отбягват. Не е моя работа, а може и да си мълча следва.
  • 50 Политолог

    4 1 Отговор
    Асенчо, Асенчо голям дебил и идиот си
  • 51 Отпор на глупостта

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    А я да видим какво е твоето образование тролче такова??? 😳 😳 Ако имаше повече багаж в главата, нямаше да пишеш подобни глупости!
  • 52 накратко

    4 1 Отговор
    един брой пeдеpунгел за тричане
  • 53 Васик Атанасова

    3 2 Отговор
    Имаме сведения че кирил я ходил в америка
    Да агитира нашите сънародници да гласуват за вас
    Нас не ни интересуват техните гласове
    Защото те няма да се върнат я вие ни заблуждавате че те ще се върнат
  • 54 ПП +ДБ ЩЕ ОТКРИЕ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ

    2 1 Отговор
    КАТО ПОКАНИ ЗЕЛЕНСКИ И ..... БРЕНДО ДА СИ ИЗЛЕЖИ ПРИСЪДИТЕ ТУК !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 многознайкото

    1 0 Отговор
    Самият Чорапогащник няма и 1 семестър, защото е опитал 2 пъти да изкара подготвителните курсове, трил дъската и носил кафета на даскала в ххвърт, но не е влязъл и не е завършил нищо, и в БГ няма висше образование. А на практика той просто показа и доказа, че нищо не разбира от никаква икономика.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 не е така

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ми не е така, хасанчо няма завършени нито онлайн, може би задлайн
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове