23 Март, 2023 08:04 1 921 35

Военен експерт: Страните от НАТО и ЕС, може би без САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия

  • военен експерт-
  • нато-
  • ес-
  • сащ-
  • готовност-
  • бойни действия

За тази война се използват изключително много артилерийски снаряди. Спряга се количество от 20 000 снаряда на ден, използвани от Русия, а украинската страна заявява, че са ѝ необходими 6000 на ден. Възможностите на българското снарядно производство е от порядъка на 10 000 снаряда на месец, коментира Калин Димитров

Военен експерт: Страните от НАТО и ЕС, може би без САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия. ЕС с намаляването на армиите и запасите на въоръжение, се оказа, че няма кой знае какво да даде на Украйна, въпреки желанието за участие на равни начала със САЩ.

Това каза за Euronews Bulgaria военният експерт Калин Димитров.

За тази война се използват изключително много артилерийски снаряди. Спряга се количество от 20 000 снаряда на ден, използвани от Русия, а украинската страна заявява, че са ѝ необходими 6000 на ден. Възможностите на българското снарядно производство е от порядъка на 10 000 снаряда на месец. САЩ произвеждат около 90 000 снаряда на месец. Снарядите за 1 млрд. евро, които Европа ще предостави ще са достатъчни за 4-5 месеца бойни действия.

Това, че България не се присъедини към тази помощ не е добро решение. Това ни даваше възможността да се опитаме да изтъргуваме наличните боеприпаси на склад да ги заменим с други. Ние нямаме 155 мм, но разполагаме с други.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експертин

    59 7 Отговор
    Аман от вас, бе помагачи !
  • 2 Хаха

    36 7 Отговор
    Е нали НАТО ааа да нахлуе в Русия.То какво стана НАТО било напрактика разоръжено.НО.Тази грешка ще бъде поправена вече.

    Коментиран от #15, #23

  • 3 Мишел

    50 3 Отговор
    А САЩ го показаха още в Афганистан.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    47 3 Отговор
    Според нашите евроатлантически експерти и политици трябва да ходим с чифте пищови на гол тумбак.И после ще се чудят кога България щяла да преуспее?
  • 6 Уфффф

    45 2 Отговор
    Аман от експерти...
  • 7 Мдам

    29 2 Отговор
    Това не е ли на Кирчо, студентската дружка за пийнье??
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А ПО ЛЕКО

    36 2 Отговор
    АКО ИМА КОНФЛИКТ Б ПАСИФИКА ЩЕ ВИДИМ И САЩисаните КОЛКО СА ГОТОВИ , АМА ДАЛЕЧЕ ОТ ТЯХ И С МАШАТА ЕВРОПА......ЛЕСНО СЕ БЪРКА В ЖАРАВАТА...!
  • 11 Каскет

    10 15 Отговор
    Аз съм съгласен и на Русия и на Окрайна да продаваме. Пари да влизаат в България да върви производството. Те да правят квото си искат.
  • 12 "Ние нямаме 155 мм, но разполагаме с

    31 3 Отговор
    други"!? Хайде сега, към копчето дайте и палтото. Дайте и гаубиците със снарядите, и започвайте производство на черешови топчета, натам вървим.
  • 13 Няма проблем

    3 24 Отговор
    Чудно кой в Европа се е готвил да трепе руснаци..но те просто дойдоха и сега 500000 са в болниците или ферментират в чували..проблема на руснаците е че тая криза със снарядите ще продължи точно половин година и ако продължават военните упражнения в Украйна ще ги свалят от дърветата
  • 14 Закс

    29 3 Отговор
    Само да питам данъците от така проспериращият бизнес със снаряди колко процента и къде са ??? Може би отиват по направлението където събираме капачки ??? Прост народ !
  • 15 Ко рече?

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Ама последно нали уж НАТО воюваше с Русия! Айде да си сверите опорките, че се обърквате!
  • 16 Некой си

    23 4 Отговор
    Факти, посъветвах ви да не цитирате мнения на бивши артелчици.
    Калинчо от ВИП-а е военен експерт, колкото аз съм мозъчен хирург.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дудов

    21 3 Отговор
    Пълни смишници са и Украйна и ЕС , и Обедненото Кралство на Злото и тяхното отроче САЩ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 абсолютно

    20 2 Отговор
    и със сащ не са готови за нищо , всички воюват срещу Русия, употребиха всичките си боеприпаси и пак не могат да победят
  • 21 Механик

    19 2 Отговор
    С жиндърлюги, бойни действия не се водят. Жиндерите водят прайда в ръка с шарен парцал и в дОпето с забити паунови пера.
    Войниците са друга работа. Там се иска полова определеност (дадената от Природата) и остър ум.
    Залинелите мекокитковци не са за тая работа.

    Коментиран от #24, #29

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 7 Отговор
    На Теория ,а и на практика истината е съвсем друга!!!Първо,немецът е Войник по семе.Той спи с оръжието си.Франция,Италия,Англия това са държави,които нон стоп са водили войни.Този ,човек вероятно военен,колко е иииксперт си личи по казаното от него говори за хора ,които не само не са излизали от двора си,но и не са прочели една историческа книга!
  • 23 Реалист

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Как разоръжена бе военната промишленност на запада работи ден и нощ, ама не им стиска срещу руснаците;глей сащ как седят настрана като мушкато:)

    Коментиран от #25

  • 24 Кажи честно

    1 12 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Видяхме половата определеност на командира на руските сили в Беларус, генерал-лейтенант Александър Матовников -бившия зам.-началник щаб на руските сухопътни войски. :)
    Цялата им армия е такава.
    Кадировци също установяват на терен "мъжествеността" на руския "войн" :)
  • 25 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    В Бахмут руснаците отвориха "черна дупка" която поглъща даренията от "арсенала" на ЕС и НАТО !... А всички списвачи тук си мислят, че и днес войните се водят с "ура и напред на нож" !...
  • 26 Артилерист

    14 3 Отговор
    Практически американците откакто съществуват не са спрели да воюват. Само 16 от 240-годинишната им история те не са водили някъде война. Но може основателно да се предполага, че те нямат добра бойна практика, защото повечето им войни са срещу държави с малки и не добре въоръжени армии. Тяхното самочувствие идва от огромната им и модерно въоръжена армия, но тя не се е срещала с приблизително равностоен противник. Затова когато руснаците им дръпнаха ЧЕРВЕНАТА линия в Сирия и ги предупредиха, че ако я прекрачат ще срещнат тях, те се кротнаха сред нефтените кладенци и житницата на Сирия и се заеха усилено да ги крадат. Те така постъпиха и през Втората световна-ослушваха се и чак когато германските фашисти вече бяха победени от Червената армия и те решиха да се включат. И сега воюват срещу Русия, ама чрез укронацистите. Клоунът на няколко пъти беше готов да вдигне белия байряк, но американците не му позволиха, защото има още украинци за жертване, а и Русия не дава признаци на изтощение ...
  • 27 Абее

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Некой си":

    Калинчо от ВИП-а последните години направи толкова точни и прозорливи анализи, че започнаха да го слушат и в Кремъл и в Пентагона. Не е важно от къде е тръгнал един експерт, а до къде е стигнал. Ако му прочетеш прогнозите за Украйна и после свериш с фактите, звучат като сбъднали се пророчества.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    A c "башибозук" скалъпен от Европейските "ПРАЙДОВЕ" не е далеч денят когато ще се спука и балонът "НАТО - ОТАН" както се спука руският балон надуван по парадите на Червения площад ! Видя се че с демонстрация и реклама на свръх модерна военна техника може само да се правят паради или търг панаири за разпродажба !
    Популярен постулат е че с най доброто оръжие , техника или технология може да се спечели сражение или битка,но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия !!!
  • 30 Топлата вода

    7 1 Отговор
    Анаблизатор до анаблизатор... майнольо! Ами няма как Бълтария да има 155мм снаряди защото никога не е имала такъв калибър нито на гаубици,нито на оръдия,а оръдията и гаубиците ни са 152мм. Тоя артелчик откри топлата вода.

    Коментиран от #32

  • 31 Историк

    4 1 Отговор
    Тези снаряди 155мм.снаряди явно струват по 1000долара бройката, щом са отделили 1млрд евро за Украйна.
    Сега, ако ще е за количество това е цената, а за качество и точност има високоточни ракети, с по-голям обхват и примерно се пита колко като пари и време би отнело създаване на подобни средства, които биха предотвратили появата до фронтовата линия на подобни доставки за гаубиците на съотверната страна.
    Така дори и да си имал предимство в този род боеприпаси, може да бъде ликвидирано при движението си към бойното поле и то с ракети с обхват до -100км
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Топлата вода":

    бг в момента произвежда както 155 мм така и други калибри снаряди!вероятно повтаряте тези мантри за да заблудите ,баширов,петров...Те би трябвало да знаят.Отдавна бг,военни заводи произвеждат снаряди,натовски стандарт....
  • 33 хахахахаахахахха

    7 1 Отговор
    какъв експерт може са си щом разграничаваш нато от сащ = ами подлога разбира се… ! нито нато нито сащ нито наглосаксонците нито никой освен индия и китай не са готови да се бият с русия !!! това стана ясно последната година също така разбрахме ( за по-заблудените говоря) че сащ-нато не искат нищо друго освен война някъде в европа и ако може така стотина години да върви
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол