30 Април, 2023 09:51 1 398 15

Адвокат: За да има ефект от санкциите срещу нарушителите на пътя, те трябва да са бързи и неизбежни

  • нарушители на пътя-
  • санкции

В момента една санкция достига до шофьора нарушител след между 6 месеца и една година, посочи Илия Тодоров

Адвокат: За да има ефект от санкциите срещу нарушителите на пътя, те трябва да са бързи и неизбежни - 1

Проверките на полиция за безопасността на пътя са повече. Това категорично допринася и за по-големия брой заложени шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Проверките не трябва да са кампанийни, както беше преди, а именно само по празниците. Хубавото е, че „Пътна полиция” си спази обещанието, и сега проверките са целогодишно. Но и санкциите трябва да бъдат прилагани и събирани. Това заяви в студиото на Нова телевизия адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му, за да има ефект от санкциите, те трябва да са бързи и неизбежни. „Техният размер е по-скоро вторичният елемент. Защото по-големите, но несъбрани санкции, няма да имат превантивния ефект”. И допълни, че събираемостта на глобите е ключова.

Адвокат Тодоров уточни, че в момента една санкция достига до шофьора нарушител след между 6 месеца и една година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санкциите

    12 3 Отговор
    няма да оправят ПТП. Все сте отзад напред.
  • 2 Пич

    18 1 Отговор
    Никога няма да има ефект , защото тези санкции са единствено за пълнене на нечии джобове ! Алчност , скубане на обеднелия народ , и нищо друго ! Същото , като сега ! Който има пари , ще кара , както си иска , бедните , и сега , и тогава , ще спазват правилата !!!
  • 3 Гост

    15 2 Отговор
    Какви нарушения, като самите служители на КАТ трият снимките, актовете, глобите .... КАТ съдейства и за изнасяне на крадените коли. Държавните институции са организирана престъпна група.

    Коментиран от #6, #12

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    адвокатите са Слуги на Дявола
  • 5 Санкции срещу Русия

    10 1 Отговор
    Дупка на улицата се запълва от шест месеца до: една година, две години, докато вътре падне автомобил или докато някой се удави вътре?
  • 6 Дуньо простия

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Затова нищо не се прави по въпроса, щото пак ще развалим на някой рахата. А решението е по-просто и от фасул. Така ли до сега не можаха да измислят едно приложение, чрез което да си получиш информацията за глобата, и да имаш възможност да я платиш, през него, както се извършват плащанията примерно при онлайн пазаруване. За разни ковид мерки и какви ли не тъпотии, ни ги натикаха веднага. Един куп хрантутници, ще им изстине хапката, ако го направят така. Бол данни имат в това МВР, дето програмистите, могат да използват, така че глобата да си се засече със собственика и МПС-то.
  • 7 Немухляк

    11 0 Отговор
    Ефекта не одва от бързите наказания...Ефекта идва от това да изкарате ония охлюви от храстите за да ги вождат хората. Идва и от подготовката на водачите и формиране на тяхното самосъзнание. Сега едните дебната да таевнат от храстите а шофьорите изнервени от таяпростотия като подминат снайперистите , с помощта на приложение уез, настъпват яката за да компенсират и така стават простотиите. Ако върнете изискванията, каквито бяха едно време ( подготовка, теория, практика, полигон,шамари зад врата от инструктора) ще има по голяма полза отколкот тъпите ви глоби. Изкарайте от храстиуе и снайперистите с камерите ей....тия не са партизани че да стоят там. Идва лято....ще им събираме капачки за репиленти против кърлежи в храстите. Ама те самите са сикърлежи. Забити и смучат...и....нищо, нищооооо
  • 8 Решението

    2 8 Отговор
    е СУМПС да се отнема при всяко нарушение създаващо риск за безопасността на останалите участници в движението а връщането му да става само след успешно положен проверовъчен изпит.В момента за превишена скорост с 30км.ч в градски условия глобата е 400лв а платена в едноседмичен срок 270 което не е проблем за повечето системни нарушители.
  • 9 мнение

    3 10 Отговор
    санкциите са много прости - конфискация на МПС-то, ако е някоя трошка и незабавен запор на друго движимо и недвижимо имущество, обществено полезен труд с престой в затворническите общежития и т.н. да не изброявам....
  • 10 гостът

    6 6 Отговор
    Няколко неща.Премахвате актовете ,( остават глоби само по фиш,естествено завишени като стойност ) , с тях отпада възможноста да се обжалват в съда,паралелно с това повишавате квалификацията на пътните полицаи.Второ:въвеждате ПОС терминали за плащане на глобата на място ,с добра отстъпка,точно заради незабавното плащане.Който не желае, отива в общината и плаща пълния размер на глобата. Трето:глобите остават в местната община и се използват за подобряване на пътната инфраструктура ,видеонаблюдение,и др.разходи свързани с безопасноста,а не да отиват в държавния бюджет и после да се разпределят за всичко друго,само не и за пътна безопасност и организация на свижението като цяло .Има и още,но на първо време това стига.Но няма да стане в България.Защо? Амиии....защото.Затова ще гледате в другите европейски държави хубави пътища,магистрали,улична инфраструктура на ниво, а тук разбити пътища,разбити улици, калпави магистрали, знаци поставени не където трябва,,,хранилки" и пр.особености на нашето пътно житие битие..
  • 11 До 8 и 9

    7 1 Отговор
    Вие безпогрешни роботи ли сте или сте си повярвали и сте се помислили за такива??? За всяко нарушение трябва да има наказание според степента му на опастност бе кроманьонци такива. Въпрос е че самите служби, които се грижат за реда и трябва да дават пример за подражание, са също толкова големи нарушители и непукисти. Такива зомби роботи като вас са ни ясни.....точно такива непрогледници и коне с капаци са необходими
  • 12 Домакин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Оня ден,дъждовно и сумрачно време,карах към и в гр.Варна и срещнах четири движещи се и обозначени с всички атрибути коли на КАТ(Полицията),ДВЕ от ,които се движеха БЕЗ ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ,една с ЕДИН СВЕТЕЩ ФАР и една караща само на ГАБАРИТИ...За ползване на КОЛАНИ,нямаше как да видя,НО със сигурност и тях не бяха закопчали.
    За сметка на това ВИНАГИ ПЪРВИТЕ НЕЩА ЗА ,КОИТО НИ ,, ЗАКОПЧАВАТ " са тези две ,,УЖАСНО ТЕЖКИ НАРУШЕНИЯ".
  • 13 ха ха

    3 0 Отговор
    поредния ясладжия е много доволен от санкциите , защото има % за неговия джоб , нищо повече , нищо по малко от пътен грабеж
  • 14 Мисля

    2 3 Отговор
    Във Великобритания за санкция имаш време да платиш 2 седмици . Ако платиш навреме , половината пари се връщат. Ако не , санкцията се удвоява. След месец се утроява. Ако и тогава не платиш, може да те пратят на колекторска фирма, или на съд. Ако те съдят, плащаш всичко , плюс затвор.
  • 15 какво е един адвокат на дъното на морето

    3 1 Отговор
    едно много добро начало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове