Last news in Fakti

18 Май, 2023 19:04 3 189 43

МВР официално призна, че 50% от глобите не може да събере

  • кат-
  • пътна полиция-
  • глоби

Ако има неплатени глоби, да не може да премине през годишен технически преглед

МВР официално призна, че 50% от глобите не може да събере - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи отчете завишена административно-наказателна дейност за нарушителите на пътя от началото на тази календарна година, но ниска събираемост на глобите, наложени на водачи. По данни на главния секретар на МВР Петър Тодоров, изнесени по време на днешното му участие в заседание на парламентарната Комисия по транспорт, почти половината от наложените парични санкции на нарушилите закона водачи остават несъбрани, поради тромави процедури.

„От началото на годината до момента, в резултат на завишената административно-наказателна дейност, имаме над 960 хил. издадени актове, фишове и електронни фишове. Огромен е проблемът с бързото и лесно връчване на тези актове. Процедурата по връчването им е тромава. Пишат се актове, после наказателни постановления, които трябва да се връчват лично на лицето, което през това време може да си е сменило дори адреса, без да се отбележи това. Понякога се получава едно безкрайно протакане, в резултат на което по близо 50% от издадените административно-наказателни документи не успяват да се съберат глобите“, обясни пред депутатите главен комисар Тодоров.

Той посочи, че този проблем поражда чувство на безнаказаност в нарушителите и призова народните представители да помислят върху евентуални законови промени, които биха опростили и улеснили системата за връчване и последващо събиране на глобите.

Ако има неплатени глоби, да не може да премине през годишен технически преглед, сочи едно от предложенията на МВР.

Главен комисар Тодоров отчете още над 3600 досъдебни производства за първите четири месеца на настоящата година, образувани срещу водачи, заловени да шофират след употреба на алкохол с проба над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества. Друго предложение на МВР е отказът на водачи да бъдат тествани за алкохол и наркотици да бъде инкриминирано деяние.

Сред мерките, за които МВР счита, че ще доведат до намаляване на пътните инциденти, бяха посочени още: намаляване на максималната разрешена скорост на автомагистралите от 140 км/ч на 130 км/ч; в някои градски зони разрешената максимална скорост да бъде намалена на 30 км/ч; разширяване на обхвата на видеонаблюдението и други.

Друг проблем с пътната безопасност, отчетен пред депутатите от страна на главния секретар на МВР, бе свързан с подготовката на младите водачи. Шофьорите с до две години стаж зад волана генерират 15% от нарушенията, сочат данните, изнесени по време на заседанието.

Главен комисар Петър Тодоров бе изслушан в парламентарната комисия по транспорт заедно с други представители на институциите, имащи отношение към пътната безопасност, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    18 16 Отговор
    Ами върнете милицията, да видим кой няма да плаща глоби

    Коментиран от #34

  • 2 Реалист

    27 14 Отговор
    Колите са на името на майка ми:) ше платя друг път:) нямам на мое име нищо освен телефона:)

    Коментиран от #5

  • 3 Даниел

    38 1 Отговор
    Що за глупост,самата глоба е наказанието за извършено нарушение,евентуално приемане на това предложение би представлявало второ наказание за същото провинение!
    Да си организират администрацията да работи,а не само да се чудят коя кръстословица да подхванат.
  • 4 Я гле...

    14 1 Отговор
    Гадинки! На мен ми ги събра всичките!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А нещо,

    28 3 Отговор
    За електронните фишове? А за практически неизгодното обжалване? А за съда, който от тези глоби се храни? Българинът е безправен, а МВР не събира глобити! Знаеш ли коя институция, по закон, ги събира? Или дай да обработваме тълпата, а?! Грах!
  • 7 Чисто и просто

    6 3 Отговор
    Думи нямам, какво връчване, какви актове. Пишете на хората и им пратете своевременно известие, че да знаят какво искате. Божкей...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Емо

    17 3 Отговор
    Първо, Петър Тодоров лъже, не може да има близо 1 млн. актове и фишове от началото на годината, те автомобилите в движение са малко над 2 млн. в най-добрия случай, реално има доста хора с по 2-3 коли, но един човек не може да шофира повече от 1. Това е груба инсинуация и манипулация на МВР-то, че всчики са нарушители. Аз казвам, че една от причините, да не кажа основната, е в необоснованото вдигане на глобите 3-4 пъти по времето на ГЕРБ-опитеците. Не може превишение в града, като София, над 50 км/ч, да искат 400 лв. Сложе нормални глоби, и ще се плащат нормално. Напправи ги необосновано високи, събираемостта намалява. Второ, глобите не отчитат кой е рецидивист и кой е нарушил веднъж на 5-10 години, което е най-често случайно. Трето, вижда се, че неадекватните действия за все повече и повече наказания не водят до безопасност на движението. В София можеше за тези 20 г., откакто се видя, че има трайна тенденция да се повишава броя на автомобилите, да се изгради мрежа от няколко основни естакади, т.е. скоростното движение да е над земята, така от двата края на София ще се стига за не повече от 15 мин. и още 5-15 като слезеш от естакадата и стигнеш, докъдето си тръгнал. Под земята е другата върза система - метрото, а над земята остава за градския транспорт, който да прави връзка между буферни паркинги на метрото и естакадите до кварталите и центъра на града.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил

    13 0 Отговор
    Ама заплатите си ги получават редовно????
  • 12 смях

    12 8 Отговор
    Връчване по мейл или SMS както на запад е достатъчно, защо трябва да измисляме топлата вода?

    Коментиран от #23, #40

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абсолютно

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Емо":

    Си прав, но законодателната, абе всички власти искат само да взимат едни пари! Друго, ако властта осигури места за паркиране, а аз паркирам на тревната площ , примерно, да ме санкционира, добре! Но да събират милиарди от данък сгради и такса МПС и смет и? Тези ни крадът беогледно…
  • 15 Емо

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "ъпaк си ти":

    Явно не си прочел какво съм написал или не си разбрал, но бързаш да псуваш.
    50 км/ч скорост за малките улички са много, но има редица пътни артерии в София, (освен Цариградско, бул. България и някъи други, където официалното орраничение е 70-80 км/ч), които също са с две отделни платна, с 2-3 ленти в посока, но там ограничението си седи 50 км/ч и това е недопустимо, тъй като това са участъци без движение на пешеходци, без пешеходни пътеки, без светофари или последните две съоръжения са много малко. Именно там се разполагат т.нар. хранилки. По въпроса с наказанията и затвора. Знаете какво е станало с въвеждането на сухия режим в САЩ. В Китай едно време забранили на селяните да притежават оръжия. Те пък взели, че създали бойните изкуства, оръжия от подръчни средство и сечива за селското стопанство, и манастира Шао-Лин. Колкото запалените през деня фарове намалиха пътно-транспортните поизшествия, толкова и това, което твърди МВР, и ти, ще помогне. Няма ли възпитание през пърите 7-10 г, вече нищо не помага. Виждам, че нямаш понятие от нещата и законите, щом говориш за затвор за административно нарушение.
  • 16 Ограниченията,

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "ъпaк си ти":

    За сроростта, не са съобразени с пътните условия, както бе по бул. “Ленин”, сега Цариградско ! И защо? Заради хранилката!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Винкело

    7 1 Отговор
    Авторе, МВР глоби не събира.
  • 19 анонимен

    5 2 Отговор
    Милицията, нямате си друга работа, крадат и се правят, че не са, а са. Роми не крадат, а българите, като разберат, че го няма и виж кво става, а се налага в болница в друг град. Спрете да крадете, от селата сте, в града имате, децата ви са при вас, не отмъщавайте, не дпс ви виновен, а мързелив е българина и завистлив милиционера, директора, кмета булгар, хепси пенсионери, научени на мързел, а са от село. Те си купиха земята от обшината кмета врътки и крадат от болният нещастен човечец. Турците и др етноси са единни, помагат си. Кво ги интересува народа горе, имали милиони, да имат, важно е отдолу да има хляб за народа и за пенсионерите, но кой, няма, доги си оправят техните хора, идват при болен от София мюфтията, уважение към старите, болни хора, и право, че сне били 500 века, но българина в ония векове много деца, а днес нула деца
  • 20 ха ха

    16 2 Отговор
    глобите да са % от доходите , това е най реалната мярка за възпитание и справедливост , но държавата бандит преследва съвсем други цели , затова никой да не плаща измислените им наказания е добър отговор на действията им

    Коментиран от #33

  • 21 Хххха

    7 0 Отговор
    Те българите директор не може да кара кола, а какъв директор е бил, но човек на дпсгербсп. Всички роми натискат газта, а са неуки.

    Коментиран от #26

  • 22 Браво

    6 0 Отговор
    Те не искат да ги съберат..... В нашата фирма идват глоби на служебни автомобили от края на 2020 и средата на 2021г. Сега 05.2023г. да вземат още камери та 2030г. да идват глобите от 2023г.
  • 23 Връчването,

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "смях":

    Като достатъчно, е несправедливо , а трябва да има възможност за защита, която Бойко Борисов ни отне, с размера на адвокатският хонорар и политиката , практиката на съда! Ах този “ демократ”, Борисов …
  • 24 каскет

    3 0 Отговор
    Така е в демократична България плащат по съзнателните и страхливите,а тия които могат да си позволят Менко Менков не плащат,а прибират-хайдути са
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Авее

    4 5 Отговор
    Как в една 85 млн Туркестан да не можеш да преминеш границата и ако не си платил таксата на глобата за нарушение от преди един час. Ами, командировайте се там за един месец при колегите ви и те ще ви научат какво и как се прави.

    Коментиран от #41

  • 28 позеленял

    1 0 Отговор
    имайте го наум когато пишете следващия ; закон ;
  • 29 Някой

    8 0 Отговор
    Абе ........... ,какво общо имат глобите с техническото състояние на автомобила ? Данък обвързан с преглед,глоби с преглед,ГО на водача с преглед ....ей,да се спирате с малоумните си идеи.Кой ви събра на едно място толкова неадекватни,не знам.
  • 30 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Не може ...или НЕ ИСКА ???
    В нашжата мила Родина вече трудно се разбира , кой краде, кой лъже и кой е титулован некадърник !!!
  • 31 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Нарушенията не ги извършва колата, а водача!
    Пак репресии от страна на милиционерското министерство!
    Накажете тия дето нарушават бе!

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 пейо

    5 1 Отговор
    Мързи ги да работят че две не виждат. Цял ден стои в патрулката гледа телефона и камерата снима. Това ли е полицейската работа? Трябва за камерите да направят отделен отдел и той да не включва 1 ва категорият труд. Полицаите ако спираха повече коли а не стояха само в патрулните автомобили можеше да връчват по повече фишове.
  • 36 В България ,

    3 1 Отговор
    Нали знаете, че електронният фиш глобата се налага на фирмата собственик, а не на нарушителя! Абсурд! Нали административната отговорност и всяка друга е лична? Фирмаджията няма право да получи преференциален талон, без да е нарушител! Еий такава смешна държава дали има? Без да си невинен, си виновен… и защо? Властта да си събере парите по-лесно…
  • 37 Е да,

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ама у нас гражданската отговорност е на автомобила и номерът му, а не на собственика! Защо КАТ искат и взимат дкн , като номерата не са техни? Или като са , без пари, номерата, им трябват?! А с колко се обогатява КАТ, от тази далавера годишно? А НАП какви пари им събра?
  • 38 Мамул

    5 1 Отговор
    Налагането и събирането на глоби няма нищо общо с безопасността по пътищата! Това си е чисто и просто косвен данък. Номер едно за убийствата по пътищата е пътната инфраструктура.
  • 39 Пловдив

    2 6 Отговор
    Наложена глоба от 100 лв,ако се плати веднага да е 50 лв! Ако се плати след две седмици,да е 200 лв! След месец ,да е 300 лв! Ако не е платена след два месеца ,да дойде репатрак и да вдигне автомобила на длъжника и да го откара на наказателен паркинг! Ако до месец длъжника не си откупи автомобила,за сумата от 1000 лв ,същия да бъде пуснат на търг! Така процедират в цивилизованите държави! Няма нужда олигофрените от КАТ да измислят "топлата вода",а просто да изкопират методите на напредналите държави и ситуацията по родните пътища ще се промени,до дни!
  • 40 Пловдив

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "смях":

    Всеки който е живял на запад знае,че известия за глоби не се изпращат по имейл, или със смс,а по пощата! Ако не платиш след определен срок ти отнемат или автомобила,или идва съдия изпълнител в дома ти!
  • 41 Емо

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Авее":

    Абе най-добре да почнем да се сравняваме със Северна Корея или поне с Монголия. Турестан не знам какво е, но я си помислете, три-четири факта има, които ни поставят на дъното: Най-бедни в ЕС. Най-ниски доходи. Най-ниска средна продължителност на живота. Най-голям демографски срив. През 2012 г. населението намалява с 37 000 годишно, официално. През 2022 г населението намалява с 61 000 души годишно. Вие си изчислете прогресията. За да се промени това, трябва населението да има по-високи доходи. Раждаш и гледаш деца, когато чувстваш, че имаш перспектива, а не когато годишното поскъпване на хранителните стоки е 50 до 80%. Затова всички глоби трябва да се намалят с 90% за всичко. Пари могат да се осигурят, само когато се съкратят и МВР, и държавните служители с 80%. Крайно време е калинките от ГЕРБ да почнат да работят, а не да лапат държавни и общински заплати, обществени поръчки и пари от европрограми. С милиционерски методи нищо няма да се постигне.
  • 42 6566

    0 0 Отговор
    Защо глобите трябва да ги събира МВР? Парите от глобите отиват в МФ, нище не е за КАТ-ПП. Затова няма интерес у МВР. В цяла Европа това е задължение на данъчните! Не е нужно да се променят законите и правилниците, трябва държавата да си организира санкционирането на нарушителите според закона и всеки да бърза да си плати глобата, а не да чака за давност и да му се размине. Колкото по-високи са глобите, повече ще са рушветите и парите ще са в частни джобове а не в държавата. За това са виновни не само полицаите а и нарушителите - корупцията е двустранен процес - единият дава (защото е виновен) и другият взема като му дават и ощетява държавата като не пише акта. Няма да се оправим скоро, ащото сме в БГ - а тука е така...
  • 43 Тхб

    0 1 Отговор
    1.в бг глоба плащат само идиотите,тарикатите не 2.вижте как е в Гърция. 3.все повече хора ще загиват защото тук е анархия 4.къде в света се паркира по тротоарите 5678
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове