Last news in Fakti

17 Август, 2023 16:14 4 634 13

Софийският градски съд обяви решенията, с които е превзет бизнесът на Златанови от Петьо Еврото, за нищожни

  • златанови-
  • изамет-
  • осемте джуджета

Преди два дни от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов по делото "Осемте джуджета"

Софийският градски съд  обяви решенията, с които е превзет бизнесът на Златанови от Петьо Еврото, за нищожни - 1

Софийският градски съд прогласи нищожността на всички решения на Общото събрание на „Изамет 1991“, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата „Осемте джуджета“. Съдът установява, че не са взети решения за приемане на Кристиян Христов като нов съдружник, за назначаването му за управител и за увеличение на капитала, съобщи „Лекс“. Решението на съдия Елена Радева от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Баща и син Златанови спореха за фирмата, докато през 2019 г. Илия Златанов не потърсил помощ от бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Бизнесменът разказа пред „Антикорупционния фонд“ преди 3 години, че вместо помощ, Петров и кръгът около него са присвоили фирмата, парите и злато за над 4 млн. лева на семейството.

Синът му Явор пък разказа, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява с увеличаване на капитала на дружеството, приема за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров – Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на „Изамет“ за сметка отново на Христов. Подписването е станало в болница „Лозенец“, където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа и подписал под заплаха за живота му.

Според решенията в протокола от това общо събрание, което Златанов отрича да е проведено, Кристиян Христов е приет за съдружник, капиталът е увеличен от 5000 на 6000 лева, а разпределението на дяловете е 60 дяла от по 50 лева за Илия Златанов, 40 дяла от по 50 лева за Явор Златанов и 20 дяла по 50 лева за Христов. Освен това Златанови са освободени като управители на „Изамет“, като Илия Златанов е упълномощен да възложи управлението на Кристиян Христов. Общото събрание е дало съгласие Христов да извършва търговски сделки, спадащи в предмета на дейност на „Изамет“ без съгласието на дружеството, както и да участва и да заема ръководни длъжности и в други дружества с ограничена отговорност със сходен предмет на дейност.

През 2021 г. Явор Златанов е завел отрицателни установителни искове в СГС, с които иска решенията на Общото събрание за влизането в нея на Христов да бъдат приети за невзети. Тъй като баща и син Златанови спорят отделно за „Изамет“, Илия Златанов е завел идентични искове в СГС още през 2020 г. По тях обаче и градският, и апелативният съд приеха, че не е доказал, че също е действал под заплаха, за да подпише промените във фирмата. Делото в момента е във Върховния касационен съд, който го е насрочил за март 2024 г.

Съдия Елена Радева от СГС обаче приема за доказани твърденията на Явор Златанов. В исковата си молба той разказва как още през 2019 г. е бил арестуван и му било обяснено, че за да излезе от ареста, трябва да прехвърли дяловете си от „Изамет“, а междувременно бил лишен от парите, златните си монети, автомобилите, фабриката, готовата продукция и складовите си наличности за 2 000 000 лева.

Златанов разказва, че след като все пак мярката му за неотклонение била променена Петьо Петров започнал да му изпраща хора с ултиматум да му прехвърли дяловете си. В началото на 2020 г. бил поканен от представител на Петров – адвокат Десислава Коцева, в заведение в София, където на входа трябвало да остави телефоните си. След това тя го заплашила, че ако не прехвърли дяловете си във фирмата на посочено от нея и Петров лице, ще влезе в затвора, а бебето му ще остане без баща.

Този разказ Златанов сподели и в интервюто си за „Антикорупционния фонд“, като думите му бяха, че „тази жена се държа като най-бруталната мутра, която съм срещал някога в живота си“. Адвокатката му обяснила също, че Петьо Петров е много влиятелна личност и му заявила, че докато Иван Гешев е главен прокурор, ще прави каквото му кажат, за да не изчезне.

Златанов отначало отказал, но на 16 март 2020 г. отново бил арестуван и тогава вече имал нужда от хемодиализа, а на 18 март бил откаран в болница „Лозенец“. На 23 март бил вече в изключително тежко състояние, когато му казали, че отпред са се събрали следователи, адвокати, съпругата на Петров – Любена Павлова и баща му Илия Златанов.

Адвокатката на Павлова го карала да подпише документите, а той твърди, че e подписал, защото не e бил в състояние да вземе адекватно решение и му се наложило да направи труден избор – между кражбата на бизнеса и живота и здравето си. След подписването всички напуснали болницата, а мярката му за неотклонение била променена на домашен арест.

Златанов настоява съдът да приеме, че вписаните решения в протокола от Общото събрание са нищожни, тъй като той изобщо не се е срещал с баща си в този ден и не са обсъждали въпросите от дневния ред, както се казва в протокола, нито са гласували решенията.

В решението си съдът обстойно описва показанията на адвокат Коцева, която подробно обяснява, че е пристигнала в болницата заедно с Илия Златанов и Кристиян Христов и е изготвила предварително протокола за въпросното общо събрание, като твърди, че имало предварителни разговори между Златанови. Съдът пише, че от нейните показания става ясно, че на 23 март Общо събрание на съдружниците в „Изамет“ практически не е провеждано, а само са извършени нотариални заверки на протокол от него, но всъщност решенията са взети на друга дата.

Всички останали свидетели също са заявили, че не са виждали Златанови и Кристиян Христов заедно в едно помещение на 23 март, а и документите от ГДИН показвали, че Явор Златанов е бил задържан тогава. В същото време обаче съдът посочва, че в протокола се казва, че събранието е присъствено и на него са присъствали и тримата.

За ролята си в схемата „Осемте джуджета“ проговори преди два месеца и Кристиян Христов, който в края на май беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Любена Павлова и Петьо Петров. В интервю за изданието „Bird“, Христов се съгласи да говори, защото се страхувал за своя живот и за живота на близките си.

Признанието му дойде след разказа на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов пък каза, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

„Едно от тях е прехвърлянето на дружествените дялове от „Изамет“ на мое име. Бях принуден от Любена Петрова, която всъщност беше шефката, а Петьо Петров е човек, когото виждах много рядко – той предпочиташе да хапне, пийне и да си легне. Любена беше доста дейна и ми даваше насоки какво трябва да се случва“, каза тогава Христов.

След отстраняването на Иван Гешев, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов назначи пълна проверка на всички преписки и досъдебни производства по казуса с „Осемте джуджета“, като от прокуратурата разкриха, че още преди три години е била извършена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е констатирала „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализираната прокуратура, свързани с „Осемте джуджета“. Тя е била изпратена на Иван Гешев, като в нея е било обърнато специално внимание на нарушенията при връщането на големи суми пари и злато като веществени доказателства. Последствия обаче нямало.

Във връзка с тези пари и злато, преди два дни от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на Петьо Петров, Любена Павлова, както и на прокурор Дилян Деянов. Обвинителят ще отговаря за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззетите монети, на лице, което не е трябвало да ги получи, а Петров и Павлова са обвинени за вещно укривателство, тъй като са укрили златото. Обвинението на Петров обаче е задочно, защото той се укри още в края на май, когато беше обявен за издирване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мазни муцуни..

    30 2 Отговор
    Що от 10 ноември насам няма поне една стегната физиономия като на Ботев-Левски и Бенковски?
  • 2 Сила

    42 1 Отговор
    Любена не я мислете, тя как поема по пет накуп...... Петьо да му мисли с това кльощаво ду...... е
  • 3 Хахахаха

    28 1 Отговор
    Има ли учудени?
  • 4 Май

    28 1 Отговор
    Требе да си внасяме снайперисти.
  • 5 Типични

    40 1 Отговор
    мушенгии , преизвестни и прилагани многократно по тази схема ! Чака Ганю инвеститори ?! Е кой е луд да сади дърво в пустинята ?
  • 6 Даниел

    34 1 Отговор
    Това добре,че вече има повече яснота по случая.
    Големия въпрос е какво следва от тук нататък за извършителите,защото явно цялата схема е разкрита заедно с всички участници.Кога и какви присъди ще им де издадат ??
    Каква лична отговорност към пострадалите ще имат виновните и държавата ,че е допуснала такива неща да се случват с едно семейство,което си плаща данъците и спазва законите ????
  • 7 от умрял писмо

    35 1 Отговор
    В тая държава винаги дават аванс на обвиняемия да забегне и тогава тръгват да го търсят .
  • 8 отивам в Тайланд

    14 1 Отговор
    да щавя Еврото.
  • 9 каскет

    18 1 Отговор
    Еврото е подхвърлил евраци на сгс
  • 10 Никой

    10 0 Отговор
    Прокуратурата сне от издирване с червена бюлетина от Интерпол Пепи Еврото. Как да разбираме това ?
  • 11 Паша ефенди

    10 0 Отговор
    Е, на тая адвокатка Десислава Коцева, кига ще й повдигнат о винение за закана с убийство, принуда, изнудване ... хайде бе Сарафов, нали не са твой хора, защо не се самосезирате и срещу тази?

    Коментиран от #13

  • 12 анонимен

    4 0 Отговор
    Макар да не е влязло в сила това съдебно решение дава надежда. След като Петров и кръгът около него са присвоили фирмата, парите и злато за над 4 млн. лева на семейството защо има обвинение само за златото и от сега се знае,че Пепи Еврото ще отърве кожата. За Кристиян нищо. Има чадър . Единия има брат , другия тъща -джуджета, които са заместник апелативни прокурори.
  • 13 хехехе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Паша ефенди":

    е как да не са негови хора ти читателю не си ли видял снимката как сарафа си пие кафето с еврото ли е виетнамска донга ли е в осемте джужета аба евро ли е юан ли е ако идевнякъв джендем да взима на некой бизнеса с ква лопата ще се срещнеееее
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове