Last news in Fakti

9 Септември, 2023 04:46 2 898 90

9 септември 1944 г. Последният преврат на Кимон Георгиев

  • преврат-
  • кимон георгиев-
  • 9 септември 1944 г.

Партньорите на БКП в т. нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

9 септември 1944 г.  Последният преврат на Кимон Георгиев - 1
Снимка: Архив

На 9 септември 1944 г. в София е извършен преврат. Това е последният преврат на Кимон Георгиев. Преди това той участва в смяната на властта на 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г.

В 6,25 ч. на 9 септември 1944 г. новият премиер Кимон Георгиев прочита по радиото предварително подготвена Прокламация към българския народ и обявява състава на новия кабинет. Малко след това при него са доведени от Чамкория регентите Кирил и Никола Михов, а третият регент Богдан Филов е в провинцията. Те подписват указ за назначаване на правителството, след което са арестувани. Сред първите стъпки на правителството е да назначи лоялни офицери на ключовите постове в армията.
Цялата Българска армия подкрепя преврата и се обявява в услуга на новата власт.

Навсякъде военните командири арестуват полицията и съвместно с партизански части репресират неудобните.


Щаба на войската издава заповед да се ликвидират всички врагове на новата власт които правят опити за оказване на съпротива и отказват да се предават доброволно на военните и милиционерските власти. Официалното име на армията се преименува от Българска войска на Българска народна войска – съкратено БНВ и в нея наред с другите командни постове се създава длъжността на помощник - командирите по политическите въпроси на армията .

На 9 септември, по нареждане на Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България и със заповед на военния министър генерал Дамян Велчев и произведения вече в генерал Добри Терпешев партизанските части се вливат в Българската армия и се създават военни гвардейски части именувани Българска народна гвардия, а към всяка военна част се създава армейска гвардейска рота, които имат както военнополитически, така и военно полицейски функции.

Навсякъде вземането на властта става без съпротива, но в други случаи някои по малки войскови и полицейски части оказват такава на други по крупни войскови части и силите на ОФ, но съпротивата е сломена.
Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Началото на преврата е поставено в средата на август 1944 г. На 26 август под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
Същият ден, 26 август, ЦК на БРП издава Окръжно №4, с което поставя като задача вземането на властта в България посредством въоръжено въстание. Същевременно, правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България.

Тези опити срещат съпротивата на Съветския съюз, която довежда до провал на преговорите и на 2 септември Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на настъплението на Съветския съюз срещу България.
На 2 септември е образувано ново правителство, коалиция на основните опозиционни и антигермански партии, начело с Константин Муравиев.

На Отечествения фронт се предложени четири места в този кабинет, но той отказва участие, готвейки се активно за военен преврат. Новото правителство продължава опитите за външнополитическа преориентирания, като на 4 септември прекратява съюза с Германия, започва разоръжаване на германските войски на територията на страната и освобождава политическите затворници.
Същия ден германски войски пленяват щаба на българския корпус в Нишка Баня и щабовете на българските дивизии окупирали Сърбия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Иван Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.

При тези обстоятелства на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. На 6 – 7 септември в настъпилото безвластие започват вълнения в различни части на България. Във Варна и Бургас Отечественият фронт установява контрол над администрацията малко преди пристигането на съветските войски. На 6 септември е обявена стачка на трамвайните работници в София, правителството ги подлага на мобилизация, а на следващия ден е разпръсната тяхна демонстрация, при което един човек е убит.

На 7 септември са нападнати затворите в Силистра и Плевен и затворниците са освободени, а при разпръскването на демонстрация на миньори в Перник са убити 6 души.
До преврата остават по-малко от 48 часа....


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден на траур

    33 40 Отговор
    За България!
  • 2 Денят в който

    37 51 Отговор
    Русия ни пороби.

    Коментиран от #7

  • 3 Българин

    22 31 Отговор
    Слава на Бкп
  • 4 Последният Софиянец

    48 31 Отговор
    Другари и другарки. Честит Празник и да живее България!

    Коментиран от #32, #60

  • 5 От тази дата

    33 48 Отговор
    започва ограбването на България от Русия. Започва избиването на видните българи и отнемането на имуществото на целият народ за да бъде вкаран в концлагера на комунизма, чиято цел бе да хрантутим Кремъл и местните му цербери..

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мика Зайкова

    21 8 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Навремето събирахме от децата в училище по 1 лев за братските африкански народи щот гладували. Те и сега гладуват .

    Коментиран от #79

  • 12 А Кимон

    11 18 Отговор

    До коментар #7 от "да ИБ.А бабаТИ да ИБ.Агрозна":

    точно като Румен и Костя за кого бачка бе...?? Кой му пали фитила и му плаща сметките?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Илияна Йотова

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пригожин":

    Последния софиянец е истински и заслужил африканец който контролира износа и вноса на бананите в България. Други глупави ги внасят от Колумбия .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Майна

    10 29 Отговор
    Днес русофилите ще се опитат да поднасят цветя на Альоша. Да им попречим да почетат поробителите.

    Коментиран от #24

  • 19 А къде отива златото, медта, среброто

    9 23 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    от мината Асарел-Медет? Годишният добив на злато е 8 пъти повече от това в Челопеч. Но това не е приоритета и. Това е най голямата по добив на мед мина в ЕВРОПА. И всичко отива в Русия. Концесията е наполовината на Челопеч. И това е публична информация до която всеки с интернет има достъп. Публикувани са отчетите и концесиите. Но е забранено да се афишира. Сакън, бабичките и дядовците да не разберат, че Русия продължава да ни краде.

    Коментиран от #29

  • 20 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Библиотекарски институт":

    Пригожин ,ми той умрял ма... Гледайки вече много олимпийски игри ,ми прави впечатление,че африканците са добри в бягането ,а европейците в стрелбата...
  • 21 Наи-черният

    17 19 Отговор
    НАЙ-ЧЕРНИЯТ ден в истотията на третата Българска държава !

    Коментиран от #72

  • 22 йхнкхйких

    19 13 Отговор
    Най-хубавият ден в българската история ! Честит празник !
  • 23 Винкело

    26 10 Отговор
    И така започва 45 годишният възход и изграждане на съвременна, модерна България.

    Коментиран от #37, #39

  • 24 Мика Зайкова

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Защо бе провокаторче мазно .Срещу кого да попречеш камо ли ти .Срещу 50 пенсионера които ще се качат и разходят по Бунарджика.Такива като теб трябва да дерем от Библиотекарския институт до малката феодална община .
  • 25 ТрампЛин

    10 19 Отговор
    Злокобна дата! Трябва да я обявят за Ден на Всеобщ Траур!
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    ХАХАХА ... НА СНИМКИТЕ ВИЖДАМ НАРОДА ... КЪДЕ СА ФАШИСТИТЕ БРЕ , АРМИЯТА ПОЛИЦИЯТА , ЖАНДАРМЕРИЯТА ??
    ...
    КАКЪВ ПРЕВРАТ КАТО НАРОДА Е НА УЛИЦАТА И ПРАЗНУВА "ПРЕВРАТА " :))??? ХАХАХА

    Коментиран от #33, #35, #68

  • 27 Пасъмас

    14 21 Отговор
    Альоша! Иди дамой!

    Над града на седем хълма.
    В Перлата на древноста.
    Хвърля сянка окупатор.
    Стиснал шмайзер във ръка!
    Кой ли вятър го довея
    Кой посрещна го с цветя?
    И за него песни пеят
    Сякаш той е всьо и вся!
    Някакъв мужик незнаен
    Символ на Режим суров.
    С искане да го признаем
    Като Символ на Мира!
    Той с ботушите прегази
    От Урал до Бранденбург.
    И отвори много рани
    Да кървят и днеска тук!
    Докога ще го търпиме?
    Докога ще всява страх?
    Докато не го свалиме
    Винаги ще носим грях.
    Долу в ниското се гуши
    Скромен бюст на Син Велик!
    Дякона стои послушен
    В Сянката на Чужд войник!
    Окупаторе, Альоша
    Хвърляш сянка ти над нас!
    УБери свои галоши!
    Ухади дамой сейчас!

    Коментиран от #30

  • 28 Скрили

    4 11 Отговор
    под каскети въшките си и вдигнали юмруци........ Излезли от гори и затвори престъпници .
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    22 4 Отговор

    До коментар #19 от "А къде отива златото, медта, среброто":

    АСАРЕЛ МЕДЕТ Е СОБСТВЕНОСТ НА ВЪРВУЛ ВУТОВ И АУРУБИС АГ ФРАНКФУРТ
    .... ДОСЕГА ОТ 1991 ГЕРМАНИЯ Е ОТКРАДНАЛА МЕТАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ
    НА СТОЙНОСТ 50 МИЛИАРДА ЕВРО

    Коментиран от #34, #36

  • 30 Адмирации

    6 18 Отговор

    До коментар #27 от "Пасъмас":

    Бoй по ушанките, където ги видите. Те си знаят защо.
  • 31 Мика Зайкова

    4 20 Отговор
    Запомнете от мен .Българите са много умни и търпеливи хора .Диалога наистина им е просташки .Но вдигнат ли се на война..казвам война за България тежко и горко на родоотстъпниците русофили путинофили .

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТрампЛин

    5 13 Отговор

    До коментар #26 от "САТЪРА НА ХАНА":

    На пръстите на двете ръце се броят русофилите посрещащи “освободителите”. Това ли е народа?
  • 34 А сега провери собственика на офшорката

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Бонус. Украински проруски олигарх от обкръжението на предният президент с когото заедно избягаха в Русия.
    Но комент!
  • 35 Баба ми

    8 16 Отговор

    До коментар #26 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ми ни разправяше че са ги крили по таваните, защото руснаците освен че крадяли всичко, изнасилвали дори децата. Ако някой мъж се опълчвал го пребивали до несвяст или го убивали.
    Вот тебя братушки!

    Коментиран от #57

  • 36 Хахахаха

    6 12 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да, ама не.
    Как лъжеш безочливо не е истина.........
    Истината е, че проруските ни продажни лидери, крадат еврофондовете и отчитат половината от откраднатото в Кремъл. Орбан-също. И това е публична тайна.
  • 37 ТрампЛин

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "Винкело":

    Такъв възход, че още не можем да се опомним къде е горе и къде е долу!
  • 38 Сироп Трифоросян

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Мика Зайкова":

    От година и половина ни казват как ще пращаме български войници на фронта , а новите патриоти пазаруват ли пазаруват .Кой на дете колибка кой на помияр апартамент ..
  • 39 ТрампЛин

    11 17 Отговор

    До коментар #23 от "Винкело":

    “Освободителите” ни освободиха от Златния резерв и Държавния архив! После ни натресоха Режим който изби Цвета на Нацията! На това му се вика възход???
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Ганя

    4 6 Отговор
    Предлагам 10 ноември за национален празник на България в чест на евроатлантиците
  • 42 Емили

    16 9 Отговор
    Славен ден, който избавя България от мизерията

    Коментиран от #44, #54

  • 43 САТЪРА НА ХАНА

    12 3 Отговор
    ХАХАХА ..
    ... НА ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ СЕ ВИЖДА КАК НАРОДА ПРАЗНУВА " ПРЕВРАТА"
    ... ВСЕ ЕДНО ЧЕ ПОСРЕЩА ГЕНЕРАЛ ГУРКО :))
    ....
    НЯМА ПЛАЧЕЩИ УКРАИНКИ И ФАШИСТИ :))
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Софийски

    4 8 Отговор
    И това наричаме асвабаждение ;)
    Иван Маринов тогава а днес е радефф зеления чорап, предател до предателя - родоотстъпници
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Факти

    1 0 Отговор
    Фекални , напишете поне на този ден кой ви създаде .
  • 49 Попов

    10 7 Отговор
    Честит 9 септември, българи!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пасъмас

    7 9 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Интелигенция с Каскети, дойде на власт у нас.
    Неуки-неграмотни, едва със трети клас.
    Дойдоха на Девети, със много шум и глъч.
    Отнеха ни земите, и дядовия пръч.
    В нивята плодородни издигнаха комини.
    От глад на дядо пръча, бързо се спомина.
    Опоскаха до шушка хамбари и витрини.
    Накрая всеки с куфар, замина за чужбина.
    Днес техните потомци, отново са на власт.
    С ДиплОма от “Свободния” във Перник и Бургас.
    И “Школата” за кадри, от наш’те редове.
    Със гръмкото си име, Колеж на МеВеРе!
    Изучил е Йористи и главни прокурори.
    Които се вживяват на много Важни хора.
    И за капак на всичко, днес тези тарикати.
    Имунитет ще искат на накой депутатиН.
    Но цялата система, на наш’то Кривосъдие.
    Оказа се Зависимо, като скачени съдове!
    ЗаместникЪТ, на Главния наточил е балтия.
    И само чака сгода, до дъно да забие.
    Но Главния Каскет, отвръща със закана.
    Той има тайна “папка”, скрита на тавана.
    Във нея има данни, за разни далавери.
    За всекиго по нещо там ще се намери.
    А ние като зрители, на тази нова сага.
    Ще чакаме развитие, тъй както се полага!

    Коментиран от #55, #58, #88

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 АГАТа Кристи

    8 11 Отговор
    Честит "празник", комуняги.
    Днес е най-черната дата в българската история.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 САТЪРА НА ХАНА

    9 3 Отговор

    До коментар #51 от "Пасъмас":

    ХАХАХА КОЛАРОВ , ЧЕРВЕНКОВ, ДИМИТРОВ СА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРЕДИ 1923 ГОДИНА :))...
  • 56 АГАТа Кристи

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Самите комунисти написахте на герба : 681 - 1944....
    Дата на раждането, дата на смъртта...
  • 57 УЙКО-КАЛЕКО

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Баба ми":

    Край моето село тогава ,три месеца е имало някакъв съветски полк.Баща ми е бил на 15 години.Нищо такова не ми е разказвал.Напротив много са били доволни селяните от тях.МНОГО СА ПИЕЛИ.
  • 58 И пак адмирации

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Пасъмас":

    за новият Радой Ралин.
  • 59 Не мисля

    11 11 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То да бяха само банани , с мед да ги намажеш ! Кажи какво имаше ! Опашки за хляб , за мляко , за бира . Чакаш с години за кола , а втората употреба беше по-скъпа от новата . Дрешките едни и същи . Ако искаш нещо по-така -Кореком . 4 вида маратонки . Техниката , дори българска и руска се намират трудно или с връзки . Има и Кореком , ама в него само с долари . Долари има от къде да купиш , но нямаш право да ги ползваш , освен ако не си тираджия или да си ходил във вражеска държава в командировка . Ако не докажеш , че е така , ти ги отнемат . Повечето музика от запад нямаш право да я слушаш . Била бунтарска и деградивна . Вицове за политръководството и полицията са забранени . Отиваш на почивка за 2 седмици , но в мизерни условия .
    Сега за хубавите неща . Безплатно здравеопазване и образование . За работата за всички съм малко на кантар . Ако те видят да се шляеш през деня , през седмицата , милицията те проверява , що не си на работа , което е до някъде добре . Нямаш време за магарии и престъпления . Построиха се язовири и пътища , но с безвъзмездни бригади , ленински съботници и много жертви . Ако сега някой иска да го стори , ще има олелия до небето , бунтове и линчове . Всички , които искат това да се върне , ще са първите , които ще подскочат , нищо че са най-вресливите сега

    Коментиран от #62, #66

  • 60 888

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последният Софиянец":

    Големият портрет на другарката Цола Драгойчева ли ще носиш на манифестацията, или на др. Тодор Живков, а може и на Станко Тодоров, Пеко Таков ... 10 часа. Площад "09.Септември".!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    11 7 Отговор

    До коментар #59 от "Не мисля":

    ХАХАХА
    ... ВМЕСТО ДА ТИ ДАДАТ МАРАТОНКИ И КОКА КОЛА КАТО НА ВСЕКИ НЕГЪР
    .... " МЕЪСНИТЕ КОМУНИСТИ" ТЕ НАУЧИХА ДА ЧЕТЕШ И ПИШЕШ И СЕ ГРИЖЕХА ДА НЕ СИ БОЛЕН
    ... ЕЙ ГОЛЕМИ МРЪСНИЦИ :))

    Коментиран от #75

  • 63 Гост

    5 1 Отговор
    Честит празник на Рождениците на всички родени на този ден пожелавам всичко най хубаво.
  • 64 Ти Не четеш ли бря?

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Същият фашист,който е направил 2 кафеви фашистки преврата е направил и тоя червен фашистки преврат на 9.09.1944-та.И ПРЕДИ И СЛЕД 09.09.1944 България е фашистка държава!!!!
  • 65 Пожара

    2 1 Отговор
    Дена кога пемберугите саздадоха Пемберугиа!
  • 66 Долу горе тъй

    6 4 Отговор

    До коментар #59 от "Не мисля":

    Само с "безплатното" си се объркал!Данъка върху бруто заплата си беше 25%.Така че няма нищо безплатно,та дори и тогава,ако не броиш именно "доброволния" труд и съботниците,които за държавата си бяха безплатни,ама в обратна посока!

    Коментиран от #87

  • 67 УЙКО-КАЛЕКО

    4 0 Отговор
    Да започнем подред.1915 г,БЪЛГАРИЯ влиза в ПСВ на страната на ГЕРМАНИЯ и следва 1919г, с НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР.През 1941 г БЪЛГАРИЯ влиза във ВСВ пак на страната на ГЕРМАНИЯ и последствие идва датата 09.09 .1944.И СЕПОЛУЧАВА КАТО В ПРИКАЗКАТА,,КОГАТО НЯКОЙ ИСКА ДА СЕ НА==РЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ,,.ДЕМЕК САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ.
  • 68 Тъй ли?

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Абе то и от 1933-та до 1944-та има едни снимки на Хитлер пред маса въодушевлени и подкрепящи го хора....
  • 69 руzzoфили

    6 3 Отговор
    днес да се почерпите с метилов спирт
  • 70 мдааа

    7 5 Отговор
    Дойдоха комунистите и настана 79годишен мрак.
  • 71 Бай Тошо от гроба

    6 6 Отговор
    Абе аз нал ви казах,че социализЪма се оказа едно НЕДОНОСЧЕ!!!Кво още се пенявите?
  • 72 Боруна Лом

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наи-черният":

    СЕГА СА ДНИТЕ ТАКИВА!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 комунист ☆

    5 9 Отговор
    Да живее БКП ! Да живее 9 Септември ! Смърт на фашизма,свобода за народа !
  • 75 Ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Е леко де,.... те в запада само голи, боси, и неуки ходят.....
  • 76 Гост666

    3 1 Отговор
    Честит Рожден Ден на всички който са родени на тази дата . И весел празник.🍺🍺🍺🍺🍺
  • 77 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 9 Отговор
    ЧЕСТИТ 9-ти СЕПТЕМВРИ БЪЛГАРИЯ!
    ВЕЧНА СЛАВА на СССР и НРБ!
    България от една аграрна, мизерна и бедна страна от 1946 до 1989г. стана Райска градина с благоденстващо население. След 33 години западна демокрация, див капитализъм, грабеж и геноцид сега е това което е! Върнаха ни един век назад, ограбени и нещастни намаляхме до пет милиона от които 80% са нито живи, нито умрели!

    Коментиран от #80, #86

  • 78 Масон

    2 1 Отговор
    Аз го празнувам всяка година защото съм роден на тази дата . На всички други рожденици пожелавам весел и прекрасен рожден ден.🍻🍻🍻🍻🍻🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 79 спиро

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мика Зайкова":

    А, и за бедните Корейски деца събирахме помощи "доброзорно".

    Коментиран от #82

  • 80 Ха ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #77 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Като си така празнично настроен, избръсни се, изглади се, откъсни няколко китки от градинката пред блока, и иди да ги метнеш през оградата на мочата, че догодина няма да го има. Празник било, па кисне цял ден пред компютъра дъртия комунист. Изведоха и бабата на на разходка, стига е слагала компоти , и корнишони в буркани....
  • 81 Сър Пичук

    7 4 Отговор
    С Кимон или без, съдбата ни е била предрешена. За съжаление.
    Само 8 години след 500г "турско робство" имаме държава и армия, която разбива сърбите. Съединяваме се въпреки действията на Русия и Великите сили и имаме самочувствие и сила.
    Сега 33г след "Братската дружба" и "Безкористната помощ" все още не знаем на кой свят сме и държавата ни е в разруха.
    Причината за таззи драстична разлика е простичка - турците са се интересували единствено да ползват икономическите блага от нас, докато руснаците промениха мисленето ни и разбиха вековни принципи и добродетели, помагали на народа ни да оцелее в най-трудни услоовия, дори под турско.
  • 82 Да събираш

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "спиро":

    за бедните е благородно. Сега събираш за богатите за да не обеднеят.
  • 83 реру

    13 0 Отговор
    "... На 9 септември 1944 г. в София е извършен преврат..."


    Някои му казваха възстание... за малко да го кръстят и революция... както са направили други...

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ХхахахХа

    8 2 Отговор

    До коментар #83 от "реру":

    И като се сетя, имаше бурни аплодисменти след това крилато откровение на един полуграмотен и послушен чобанин. Коментарите бяха от малко мислещи хора и далече от ушите и очите на милицията. Това трябва да се запише като преамбюл в Конституцията, да се знае поне от интелигентните хора.
  • 86 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 5 Отговор

    До коментар #77 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Честит празник! Напълно си прав! Последиците от "демокрацията" ги видяхме преди 4 дни! Алчност, заграбване и застрояване на всеки милиметър земя, даже и по дъното на реките!
  • 87 За протокола

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Долу горе тъй":

    Данъка беше малкия грабеж. Големият беше административното определяне на заплатите, които бяха еднакви за всички с еднакви длъжности. Без значение какво и колко работиш и каква е печалбата на предприятието ти.
    Грабежът беше особено видим в чужбина - Либия, Алжир и т.н., където месечната заплата на наш специалист се изкарваше от чужденците на свободен договор за1-2 дена. Прибираха им и повишенията и 13-тата заплата и бонусите.
    Повечето наши специалисти работеха зад граница за Техноимпекс, който после Нинова приватизира за пари за семки заедно с имотите му и многомилионните му сметки.
  • 88 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Пасъмас":

    Съдържанието на стихотворението защитава определена политическа позиция.Едни ще са съгласни с нея,а други -не.Аз искам да кажа друго нещо-това стихотворение съдържа определен поетичен талант!Не е безмислено подреждане на рими!Поздравления на автора!
  • 89 РЕАЛЕН СОЦ

    0 0 Отговор
    След 09.09.44г

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове