Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 09:23 1 150 27

"Булгаргаз" внася в КЕВР предложението за 5% по-евтин газ през октомври

  • газ-
  • булгаргаз

В ценовия микс за октомври е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, съгласно дългосрочния договор с Азербайджан

"Булгаргаз" внася в КЕВР предложението за 5% по-евтин газ през октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Булгаргаз" ЕАД обяви на 28 септември, че очаква цената за октомври, по която ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, да е с близо 5% по-ниска от утвърдената за м. септември.

Предлаганата цена е 57,41 лв./MWh.

Това стана ясно по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на подаденото на 11.09.23 г. заявление за утвърждаване на цена за октомври.

Причината намалението да е по-малко от първоначалната прогноза за по-ниска цена с около 9% за следващия месец е повишението на ценообразуващия борсов индекс TTF, повлиян от стачките на терминалите за втечнен природен газ в Австралия и удълженото техническо обслужване на някои от най-големите находища за втечнен газ в Норвегия.

В ценовия микс за октомври е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и са ключови за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Окончателното предложение ще бъде внесено в КЕВР на 1-ви октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 4 Отговор
    Значи ще има увеличение 10 процента!

    Коментиран от #18

  • 2 Гошо

    11 3 Отговор
    Тая газ /според вестниците/ все по евтина става а сметките за парно /според фактурите/ все по високи
  • 3 Орел

    4 4 Отговор
    Страхотно! Това прекрасно правителство накрая ще ни плаща да ползваме парно и ток! Веднага отивам да гласувам.
  • 4 Бравос

    9 4 Отговор
    Откакто миналия юли Кирчо ни натресе демократичния американски газ по 350 лв/MWh цената всеки месец пада с по 1, 2, 5%, с тези темпове още година и ще достигнем на руския газ от началото на миналата година, която беше 42 лв/MWh:)
    П.П. Разбира се това, че цената на газта пада не означава, че цените на всичко останало няма да продължи да се покачва:)

    Коментиран от #9

  • 5 Форсмажоретка

    10 3 Отговор
    Преди отоплителния сезон винаги намаляват газта и като започне отоплението веднага се променя международното положение и се налага сериозно увеличение. Като свърши отоплителния сезон веднага газта пада.

    Коментиран от #26

  • 6 много интересно

    7 1 Отговор
    Откак Борисов се махна от властта, няма нито един другар по площадите да си е драснал клечката, че му е скъп тока. А тока поскъпна почти два пъти от тогава. За фирмите дори и повече.
  • 7 Рубладжийче

    7 10 Отговор
    Искам газта да стане 1000 лева, да настъпи люта зима и България да замръзне! За да ни светне, че без руска газ, без братска Русия сме загинали. Премиера и президента да отидат на крака при Путин и на колене да го молят за малко газ. Защото ние предадохме Русия, която ни даде свободата след 500 години тежко и непоносимо робство с цената на 200 000 свидни жертви. Тя ни направи държава, тя ни изкара на два два пъти от калта
    и пак тя ще ни спаси от американското робство. А ние трябва да и бъдем вечно благодарни и признателни во веки веков !

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 8 Оти се пънеш?

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Селската ти ирония беше на мода преди трийсетина години,дядка..

    Коментиран от #12

  • 9 ДРУГАРЮ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бравос":

    Цената на газа е БОРСОВА...като за нас, такава и за другите....а в правителството на Кирчо бе и ...Нинова и то вице....като газта е в нейния сектор.
  • 10 КВА РУСКА ГАЗ БЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Путин е аут отдавна.....
  • 11 Как

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    Ванчето Григорова събира група да ходи при путин за газ. Първия записан е Велев от някаква работодателски съюз. Ти си втория.

    Коментиран от #15

  • 12 Рубладжийче

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Оти се пънеш?":

    Защо ирония, моето момиче, пиша това, което мисли 80% от българският народ! А ти явно си евроатлантичка, защитничка на пропадналите западни ценности и джендъридеологията. И трябва да уважаваш старите хора млада моме, защото не сте забили и един пирон и още живеете с това, което ние с безкористната помощ на братска Русия построихме.

    Коментиран от #19

  • 13 Набутаха ни в берлинския конгрес

    2 2 Отговор
    България е разделена на четри

    Коментиран от #16

  • 14 Селянин

    5 4 Отговор
    Не следите сънародници. Газта поевтинява, защото правителството на Радев напълни чирен с евтина газ, което се случи миналата година за този сезон. Така че долу демократите

    Коментиран от #17

  • 15 Рубладжийче

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Как":

    Ванчето Григорова е българската Маргарет Тачър и ще ни изкара от евроатлантическото блато. Започнала е трудовия си път като чистачка в училище, има здрава пролетарска закваска и не е покварена от фалшивите ценности на западното образование. А като синдикален лидер винаги безкомпромисно е защитавала правата на работниците нарушени от алчните капиталисти експлоататори.
  • 16 каквото и да е

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Набутаха ни в берлинския конгрес":

    Само България най-после да се отърве от руснаците! Преди 35 години нищо в България не се промени. Време е тази промяна да започне.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кики и Коки

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    10% беше преди 30 години по времето на Мавъра от Драгалевци, имаше си и един такъв министър, сега сме модерна европейска демокрация, пазарна икономика и за по-малко от 30-40% никой за нищо не говори, даже и ние.
  • 19 Фори

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    Няма помощ от СССР. Всичко сме платили. Пропагандата го представя като помощ, но не е. Всичко е търговия.
  • 20 Какви руснаци номенклатурата ги

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "каквото и да е":

    Използваше да забогатее и сега парите са в западните банки в България и затова ги мразиме руснаците няма ненаказано добро

    Коментиран от #21

  • 21 руснаците ги мразим

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Какви руснаци номенклатурата ги":

    защото 45 години си плащахме да ни пазят от лошите, а ни продадоха на загнилите империалисти без да е гръмнала пушка. Проблема е че още не ни дават, а само ни лъжат.

    Коментиран от #22

  • 22 Те запада и Турция трева пасат и нямат

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "руснаците ги мразим":

    Колониална политика за такива държави като нашата 45 години на руснаците им изнасяхме храна те ни даваха промишленост и оръжия сега ще си плащаме репарациите от първата и втората световна войни и ще слугуваме на 400 млн. Европа

    Коментиран от #23

  • 23 робувахме само на руснаците

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Те запада и Турция трева пасат и нямат":

    Робувахме им когато държавната граница бе заградена с минни полета и граничарите стреляха без предупреждение, за да опазят някой роб да не напусне социалистическия Рай. Развивахме социалистическата ни родина с безплатни бригади, трудови дни и ленински съботници. А строежа и бе поет основно от робите от Строителни войски, работещи за 50 стотинки на месец.

    Днес никой не те принуждава за нищо.

    Коментиран от #27

  • 24 ОКТОМВРИ НАМАЛЕНИЕ 10%

    3 1 Отговор
    НОЕМВРИ УВЕЛЕИЧЕНИЕ 100% ................ ТОВА НИ ЧАКА !
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Добре ве, искат да правят газта на 57 лв, вече, а няма ли някой да се усети, че и парното трябваше отдавна да е поевтиняло?
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Форсмажоретка":

    В извънотоплителния сезон полваме топла вода за миене и къпане. Те, да не се правят на улави, ами да разследват защо цената на парното и топлата вода не падат, когато газта пада.
  • 27 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "робувахме само на руснаците":

    Я кажи, къде по границата ни е имало минни полета? Чак не се усещате, какви глупости пишете, ама сте слушали какво говорят у вас пиянките, като се съберат след работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове