Last news in Fakti

25 Септември, 2023 10:33 5 212 88

Европа е готова за зимна газова война с Русия

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • владимир путин

Дали Европа ще успее да избегне нова криза ще зависи от това дали зимата ще е топла или студена

Европа е готова за зимна газова война с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз напълни подземните хранилища за газ за отоплителния сезон два месеца предсрочно. Резервите обаче не гарантират победа в газовата война с Русия, която Владимир Путин започна много преди нахлуването в Украйна, пише руската редакция на BBC.

Дали Европа ще успее да избегне нова криза ще зависи от това дали зимата ще е топла или студена, дали европейците ще затегнат още повече коланите и дали ще има прекъсвания на доставките на газ от други източници освен Русия поради аварии и стачки. Засега новините за Европа са обнадеждаващи. Но дори и всичко да се развие добре, основният коз пак е в ръцете на Путин. Ако той реши да играе ва банк и спре последните два тръбопровода за Европа - през Украйна и Турция, Европа няма да избегне мащабна енергийна криза. Благодарение на резервите не е задължително това да стане през предстоящата зима., се казва в анализ на Алексей Калмиков от медията.

Капацитет и запълване на газозохранилищата

По принцип запасите в подземните газохранилища в ЕС се изчерпват до пролетта и се допълват до ноември, когато хората в Северна Европа включват газовото отопление. Миналата зима беше топла и повече от половината от запасите останаха неизползвани, при само 25% година по-рано.

До април обаче доставките от Русия вече достигнаха историческо дъно и Европейският съюз, опасявайки се от спирането им, прие увеличение на задължителните резерви - хранилищата да бъдат запълнени на 90% до 1 ноември. Миналата година, преди взривяването на Северен поток, целта беше по-скромна - 80%. Повишената норма беше изпълнена в средата на август и сега газохранилищата са запълнени средно на 95%. В някои страни като Латвия и Франция те са все още на 90%, но държавите, където е съсредоточен основният капацитет за подземно съхранение на газ - Германия, Холандия, Австрия и Унгария, вече са достигнати 95%.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви тази седмица, че ЕС е запасен с повече от 100 милиарда кубични метра газ. Този резерв ще покрие приблизително една трета от търсенето през зимата. 27-те страни от Европейския съюз с население от общо 450 милиона души ще използват 490 милиарда кубически метра газ през 2023 г., според прогноза от юли на Международната агенция по енергетика (МАЕ), а пикът на търсенето е точно през зимата.

Тъй като и пълният капацитет на газохранилищата не е достатъчен, за да се избегне криза, Европа търси как да икономиса и откъде другаде да докопа газ.

Полша иска забрана за руските диаманти и втечнения природен газ

Варшава настоява и за привеждане в съответствие санкциите срещу Русия и Беларус

Украинските хранилища - на помощ

Търговците на газ изглежда са намерили отговора на втория въпрос - украинските хранилища. За разлика от европейските към момента те са запълнени едва на 35%. След като ЕС достигна 90% от капацитета на газохранилищата си, Европа рязко увеличи доставките за Украйна.

Седмичните обеми, минаващи през тръбопроводите, които някога са снабдявали Полша, Румъния, Словакия и Унгария с руски газ и сега транспортират газ в обратна посока, надхвърлят 200 милиона кубически метра, което се равнява на 4% от целия европейски внос или 40% от вноса на газ от Русия, според анализатора на Bruegel Бен МакУилямс. Настоящото ниво на запълване на газохранилищата на практика гарантира комфортна зима за Европейския съюз, категорични са експертите. "Дори и при най-лошия сценарий (студена зима и намаляване на доставките на втечнен газ на световния пазар), все още ще има газ в хранилищата, дори ако руските доставки спрат", уверява анализатор на Bruegel - Георг Закман.

"Сега Русия доставя на ЕС около 1,7 милиарда кубически метра на месец. Така че, дори и доставките да спрат, това само по себе си няма да доведе до недостиг на газ през предстоящата зима", смята и Мигел Гил Тертре, главен икономист в енергийната на Европейската комисия.

Въпреки това, в края на отоплителния сезон, при този сценарий, почти няма да остане газ в хранилищата, което ще доведе до проблеми през следващата зима.

Турция създава инфраструктура за регионален газов хъб

Анкара иска да строи и атомна централа близо до България

"Путин мислеше да притисне Европа"

Анализаторите гадаят дали Путин ще изиграе последния си коз в ситуация, в която дори пълното затваряне на Европа не гарантира незабавен резултат. "Путин мислеше да притисне Европа, това беше план А. План Б нямаше", коментира Татяна Митрова от Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

Кремъл започна да затяга кранчето много преди инвазията. Тогава Европа беше по-уязвима. В продължение на десетилетия ЕС все по-силно се обвързваше с Русия с нови тръбопроводи, а руският газ покриваше 40% от всички европейски нужди от газ. И точно когато изглеждаше наложително, "Газпром", контролиран от Путин, започна систематично да намалява доставките. Това стана година и половина преди нахлуването в Украйна. И след като военният блицкриг се провали, Кремъл отвори втори фронт - газова война срещу ЕС, надявайки се да предизвика енергийна криза и социално недоволство, за да подкопае решимостта на 27-те страни от ЕС да помогнат на Украйна да се защити. Доставките са спаднали до исторически минимуми.

Европа не трепна, започна дружно да пести газ и даде почти 1 трилион евро за подпомагане на населението и бизнеса и организиране на алтернативни доставки на скъп втечнен газ. За радост на европейците миналата зима също беше необичайно топла.

Окрилен от междинната победа, ЕС предприе контраофанзива и въведе почти пълно ембарго върху вноса на руски петрол и нефтопродукти. За газът санкции никога не е имало, но някои страни отказаха от него доброволно.

Същевременно Европейският съюз обяви намерението си напълно да се откаже от вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 г.

Вкъщи е студено, навън е топло

В момента ЕС е зависим на по-малко от 8% от доставките на газ от руски тръбопроводи. Намирането на алтернатива на тези осем процента обаче е почти невъзможна. Потреблението на газ вече не може да се намали с още 15% както миналата година, тъй като индустрията и населението почти са изчерпали съществуващите възможности за спестявания, а въвеждането на нови е скъпо и времеемко начинание. Според европейския комисар Кадри Симсон, ако това бъде постигнато отново, ЕС ще спести още 65 милиарда кубични метра до март 2024 г. Според оценки на МАЕ през първата половина на 2023 г. търсенето на газ в ЕС е намаляло с 30 милиарда кубични метра. За да се изпълнят прогнозите на Симсън, европейците ще трябва да се свият в най-студените месеци поне до нивото от миналогодишната зима, която се оказа рекордно топла.

Засега европейският център "Коперник" прогнозира температури през октомври над средните и като цяло меко време в Западна Европа до Нова година. Но най-мразовитите месеци традиционно са януари и февруари и за тях все още няма прогнози.

С меморандум с Унгария „Булгаргаз“ заявява готовност да утвърждава Южния газов коридор

Подписан е в рамките на визитата на Румен Радев за участие във форум "Семейството е ключът към сигурността"

Беше руски газ, стана втечнен

Ако се получи значително да се намали потреблението за сметка на икономии и времето, трябва да се приеме възможността за загуба на тези руски 8%, като се увеличи вносът от други страни. Това обаче също е проблематично. Празни тръбопроводи няма и единственият вариант са доставките на втечнен газ по море. Най-големите производители са САЩ и Катар. ЕС продължава да купува втечнен газ от Русия - 12,4 милиарда кубически метра за последните 12 месеца, според Симсън.

Сега втечненият газ играе същата роля за ЕС, както доставяният по тръбопроводи руския газ преди войната. През първата половина на годината втечненият покрива 40% от нуждите от природен газ на страните от Европейския съюз, отбелязва МАЕ. Рязко увеличаване на доставките е нереалистично. Мощностите за втечнен газ в света са ограничени, като чак в средата на 2025 г. се очаква въвеждане в експлоатация на редица проекти, което общо ще увеличи за година доставките с около 13%. Това не се е случвало досега в кратката история на младата газова индустрия.

Това - по-късно. Сега обаче на пазара няма излишък и всяко повишаване на търсенето, например при възстановяване на китайската икономика или прекъсване на доставките заради аварии и стачки на терминали в САЩ и Австралия, води до скок на цените. Това е още една причина за общото влошаване на енергийната сигурност на ЕС заради газовата война на Путин.

По тръбопроводи газ се доставяше по дългосрочни договори, в гарантирани обеми и на постоянно ниски цени. Втечненият газ се продава на парче пазара, където цените се определят не от договори, а от баланса между търсене и предлагане и продавачите могат по всяко време да обърнат курса на танкера в морето и да го изпратят там, където цените са по-добри, дори от Европа до Азия.

Какво може да възпре Путин от ескалация?

На Европа ѝ остава да се надява, че прагматизмът изведнъж ще надделее в Кремъл и Путин ще се съгласи да доставя газ до 2027 г., когато ЕС сам ще се откаже напълно от руските доставки.

Анализаторите привеждат три аргумента в полза на този сценарий. Първо, Русия се нуждае от пари за война. Второ, с намаляването на износа по тръбопроводи за ЕС, държавната компания Газпром губи не само печалби, но и отстъпва европейския пазар на своя частен конкурент Новатек, тъй като той доставя втечнен газ. И трето, Русия има купувачи на газ в ЕС само в няколко страни, благосклонни към Кремъл, като Унгария и Сърбия. Спирайки кранчето, Кремъл ще загуби и това влияние.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    96 5 Отговор
    "Дали Европа ще успее да избегне нова криза ще зависи от това дали зимата ще е топла или студена" Е нема що ако зависи от това

    Коментиран от #30, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стар

    94 6 Отговор
    Що за шизоидиии, купуват от Русия и вика газова война. Ако имаше газова война отдавна щеше да ви е врътнато кранчето.

    Коментиран от #54, #72

  • 4 честен ционист

    79 11 Отговор
    Иде тъмна и студена зима, както каза Бай Дончо. Ганчо ще се грее на автомобилни гуми. Така и така бензинът е тръгнал към миза 5лв.

    Коментиран от #6, #66

  • 5 НА ТИЯ САМО ВОЙНИ СА ИМ В ГЛАВИТЕ

    94 9 Отговор
    нали не купувате руски газ. Какво ви засяга. А иначе ЕС било обединение на свободни народи със свободно волеизлияние. ДРЪН, ДРЪН. ЕС е по-зле и от СИВ. Там имаше гарантирани пазари, а при тия нищо не можеш да произведеш. А си им погледнал в паницата - бой по палците. Плана Макрон, и подобни измишльотини

    Коментиран от #10

  • 6 Русофил

    15 67 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Тя миналата зима трябваше според руснаците да е още по-студена и тъмна, пък нищо.
    Ха, ха.

    Коментиран от #13

  • 7 Българин

    41 4 Отговор
    Тока и напрежението кога ще го вдигате? Нещо много се забавихте
  • 8 Някой

    54 6 Отговор
    Кое й е готовото? Напълнила е хранилищата - супер. Ама за колко ще стигнат резервите, ако секнат доставките. Пък те могат да спрат не само заради войната - справка протеста на бранша в Австралия, и как той се отрази на цената на европейските енергийни борси.
    Та, представям си какво ще се случи тази зима в суперподготвената Европа. Ако и зимата е по-хладна...

    Коментиран от #85

  • 9 Българин

    12 59 Отговор
    Зимите в Европа стават все по-меки. Глобално затопляне.

    Ватенките ще трябва пак да горят газ за по 20 милиона долара на ден в атмосферата, щото са много "умни".

    Коментиран от #11, #21

  • 10 И Преди и Сега

    9 32 Отговор

    До коментар #5 от "НА ТИЯ САМО ВОЙНИ СА ИМ В ГЛАВИТЕ":

    Няма нищо гарантирано на този свят! всеки трябва да се бори за пазара си, не да му се дава на готово! Просто така е устроен света и или го признаваш и работиш качествено или правиш измислени икономики и политики които не могат да издържат дългосрочно: справка сесесере нрб и т.н. икономически гении..

    резултатите ви ги видяхме другари с планова икономика и петилетките и половин век не издържа прехвалената коми-соц система

    Коментиран от #18

  • 11 Русофил

    10 36 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Размразяват Сибир ватенките. Щели да го правят Сахара
  • 12 Урюрвкос

    30 3 Отговор
    мисли му ако комшията ти чуе пералнята след 22=00 часа или да се плискаш под душа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Това да не са

    43 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Съединените Терористически Щати, които правят гадости наляво и надясно.

    Коментиран от #38

  • 15 Урюрвкос

    36 1 Отговор
    както казваше Десито времето е слънчево и това се дължи на Слънцето
  • 16 Сандо

    24 1 Отговор
    Интересна е тази война,защото единият противник го няма на фронта,а другият си въобразява че е спечелил твърда,вечна и безапелационна победа.И когато се разсее цялата медийна и политическа пушилка се оказва,че победителят е победен без врага да има ни най-малка заслуга.Честито на победения!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НИЩО ПОДОБНО

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "И Преди и Сега":

    Тези мантри за пазарната икомомика ги слушаме 35г. Е къде сме сега? Последни в Европа. Не случайно писах за МАКРОН. Когато им се изплъзваше част от автомобилния пазар как си защитиха своите фирми... С разни директиви. А наясно ли си, че уж с цел защита на потребителя в Париж не може да се продава зеленчук , произведен на повече от 200 км. А да кажем ли за директивата на ЕС , че не може лозята да нарастват с повече от 1% годишно с цел да се пазят от конкуренцията на Източна Европа... Примери безчет. Вкл. и купуването на стари УСА БТР за армията вместо модерните немски за същата цена

    Коментиран от #23, #27

  • 19 Телефонист

    3 17 Отговор
    Тъкмо се Замислих за асвабадителен газ и пуснах такава коварна безшумна газова атака че всички колеги едновременно излязоха от офиса.. сега офиса е напълно асвабаден но не мога да кажа че дишам свободно
  • 20 Коч и На

    9 3 Отговор
    и BASF така, ама в Китай бахахахахахааааа
  • 21 Абе

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Умни ли са или тъпи си е техен проблем. Но газта не зъмарсява толкова как кюмюра на кой се грееш през зимата.

    Коментиран от #26, #28

  • 22 Русофил

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Нали казах, че с дублиран ник нямаш шанс. Ама дерзай
  • 23 Парижанин елегансе

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "НИЩО ПОДОБНО":

    " А наясно ли си, че уж с цел защита на потребителя в Париж не може да се продава зеленчук , произведен на повече от 200 км"

    Оххх, слава богу, бях се притеснил, че бананите и манготата на пазарЯ не са произведени близо до Париж.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пацо

    4 18 Отговор
    На нас не ни пука.
    Свързахме се с Гърция.
    Газта е едва 12% от енергийния микс на България
  • 26 Българин

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    В 5/6 от Разия не ползват газ за отопление, а точно кюмюр, мазут и дърва. Можеш ли да познаеш защо?
  • 27 Напротив

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "НИЩО ПОДОБНО":

    изтъкваш опорките които ти отърват на тебе и пропагандата ви! истината разбира се е съвсем различна и най-важното хората живеят по-добре отколкото преди и на тези които им се работи ИСТИНСКИ и имат поне малко умствен багаж мога да забогатеят наистина много за разлика от преди когато всички бяха ужким равни (най равни бяха опг бкп разбира се

    Коментиран от #29

  • 28 Истории от БЛАТОТО

    10 8 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    То и затова блатомир пак ще гори за по 20-30 милиона евро газ на ден защото е много хитър и пази природата 🤢🤮🤮
  • 29 САМО ФАКТИ ДРАГИ, ФАКТИ

    18 2 Отговор

    До коментар #27 от "Напротив":

    Питай Макрон дали му пука за българските шофьори дали спят по хотели или мръсни на задната седалка на някой паркинг. А още нещо - В послените месеци ми се наложи да пътувам често с Ивкони. Толкова стари таралясници в Западна Европа - веднага на гробището. Да не говорим, че изискването за 2 шофьор не се спазва за дълги разстояния. Но собственика на Ивкони бе виден спонсор на ГЕРБ и се превърна в монополист. За него законите не важат. Наш човек... Пазарна конкуренция няма що
  • 30 Дааа

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Гейовете са се приготвили за война, ако е хубаво времето! Газова!
    За друг вид война, подготовка липсва!
  • 31 Перо

    17 5 Отговор
    Марионетките на световния ционизъм настъпиха мотиката с тая война! А всичко си вървеше добре преди преврата в Киев, когато се спазваше декларацията за независимостта на Украйна от 1991 г., заради която признаха тази държава! Ето ви сега цветна революция и гризване на дръвцето!

    Коментиран от #39

  • 32 евроинфлацийка самонаправена

    17 3 Отговор
    Европа всячески търси война с Русия и получава си заслуженото.Нищо изненадващо няма.Без ресурси всяка технологията е за музея.Ще бъде забавно.Скъпи ресурси за едни за други евтини нека видим накрая след време кое как ще е.
  • 33 :))))

    6 15 Отговор
    Ако и тази зима е топла, руската федерация ще обяви зимния сезон за неприятелска страна!!!
  • 34 Хммм

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    С тази газ може да се затоплят оранжерии. Доколкото се прокрадва информация отвъд желязната завеса руснаците доста са напреднали с това. А и жито си имат.

    Коментиран от #37, #55

  • 35 русия е прокажена

    4 20 Отговор
    Никой не иска вече руски газ от терорист! И да плашите и да не плашите това е факт!росия е бензиностанция без клиенти!
  • 36 Грета Тумберг

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Абе, EU ще разбере какво е това Война! През 1-та и 2 - та Световна голямо отопление е падало!:) А, сега когато започва 3-та Световна още по-голямо отопление ще стане!:) Разчитайте на Зелената енергия!:) Само тя ще ви оправи!:)
  • 37 да ама той стоян

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хммм":

    само пише, не чете. явно не знае че русия е крупен производител на храни. и износител.
  • 38 САЩ е прогрес ,росия е оръжия

    5 21 Отговор

    До коментар #14 от "Това да не са":

    Световния прогрес идва от САЩ! От росия само бомби и тероризъм!!!

    Коментиран от #81

  • 39 Смех в блатото

    4 12 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    "А всичко си вървеше добре "

    Мда, Янукович обърна курса на Украйна обратно към Империята на Злото и там вече предвкусваха как ще погълнат Украйна отново и ще си я "ползват" за да шантажират Европа.

    Наистина, всичко вървеше толкова добре за Путлер! Даже не се налагаше много много да показва какъв фашистки режим е създал. А сега, сега всички знаят, и не само за неговия режим, ами и за всички режими в Русия от 1917та насам. Как се объркаха нещата, наистина!

    Коментиран от #46

  • 40 иде бойковата зима

    12 3 Отговор
    втечнена газ - по скъпо парно , по скъпо всичко и ток . Оставка .
  • 41 Гост

    11 1 Отговор
    Жалка история
  • 42 Иван

    17 3 Отговор
    Нещо не разбирам нали ние се отказахме да купуваме газ от Русия, т.е. газовата война се води от нас!

    Коментиран от #45

  • 43 Макробиолог

    7 3 Отговор
    Фокс нюз твърди че канадския парламент е поканил на срещата с Зеленски и Трюдо украински ветеран от нацистката Галичинска дивизия където всички са го аплодирали....вероятно путинска пропаганда.
  • 44 Нали нямате!

    15 2 Отговор
    Нищо общо с руския газ!Пълно е с руски газ в Европа, купуван с 5 6 пъти на по високи цени през Индия и Китай!С парите на данъкоплатците!Ама ,че двуличие!Типично за Соросите и Дженджарите!

    Коментиран от #47

  • 45 Историк

    6 15 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    "Нещо не разбирам нали ние се отказахме да купуваме газ от Русия"

    Това е най-обикновена руска лъжа.

    Русия ни спря газа и то в нарушение на договора, който е подписала.

    Коментиран от #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #44 от "Нали нямате!":

    В Индия и Китай няма големи количества руски газ, защото дотам няма тръби за такива, другар.

    Обърка опорката с тази за нефта.

    Коментиран от #70

  • 48 Хахаха

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Рушляки Блатев":

    Мисли малко бе!Ти да ме мислиш ,че газът с който си топлиш задни@кът ,не е руски бе!Само че на 5 торни цени!
  • 49 Гандалф

    10 2 Отговор
    Аз така го разбирам...затягаме коланите...гацта поскъпва...петролните продукти също...стоки и услуги също...един вид не гледай на теб да е добре...а на вуте да е зле...а на вуте му е през макарона...ще си намери други пазари...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Иван

    12 2 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    Виждам че не разбираш, Унгария как си купува. И гледай пред последния пакет от санкции забрана за газ от Русия. С две думи чети образовай се и след това се прави на смешен

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Историк

    6 11 Отговор

    До коментар #51 от "Иван":

    Виждам, че след като се опита да пробуташ руска лъжа, реши да смениш темата.

    Всички българи са наясно с опита на Русия да ни "заплаши" със спирането на газа.

    Провали се.
  • 54 Факт

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стар":

    Ама да го врътне и не само газта. И петрола и урана.Та да се отопляват и карат автомобили на въглища и дърва !
  • 55 стоян георгиев

    4 11 Отговор

    До коментар #34 от "Хммм":

    Може много неща другар ама в русия не трябва да е путин а байдън.ако е байдън би станало ,но с комунистически милиционери само търлии растат.русия е болна от суровини и от тях се нуждае целия свят,но местните колхозници смятат за унизително да ги продават скъпо,щото можели да не ги продават и да изнудват копувачите.желязна логика нали?

    Коментиран от #67

  • 56 хмм

    4 0 Отговор
    Световните кукловоди разиграват театър за да намалят потреблението на въглеводороди.
  • 57 Реалист

    12 0 Отговор
    Хранилищата за газ в ЕС са празни. Петата клона ви подхлъзва с фалшиви новини. От посолството плащат за дезинформация в България
  • 58 Генерал зима

    7 0 Отговор
    Ой миличките ...
  • 59 Среден европеец

    13 1 Отговор
    Послушах Урсула и Борел и вече спрях да се къпя, ако го правя, то е само набързо и със студена вода. Тач зима смятам и да спра да се топля, нека мрът от глад гадните руснаци, хак да им е! Вярата в ЕС и светлото бъдеще ще ме топли!

    Коментиран от #61, #62

  • 60 Малко

    5 0 Отговор
    Са ви сценариите....някои американски или други кораби с втечнен природен газ могат да загубят управление и да се окажат на дъното на океана.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    1 10 Отговор

    До коментар #59 от "Среден европеец":

    Винаги ми е било смешно да чета, когато путинофилите се опитват да се правят на европейци.

    Коментиран от #63

  • 63 Хасковски каунь

    10 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Мен пък ми е смешно и даже трогателно когато попрочитам как евроатлантик се прави на интелегент, Но го превъзмогвам защото са нещастници, от Господ скопени откъм акъл.

    Коментиран от #68

  • 64 Нищо добро не ви чака

    14 3 Отговор
    Колкото и да лъжете всички знаем кой запона войната преди 8г с Русия, кой я превърна в икономическа чрез 28 вида санкции, доброволно задължително отказване на ЕС от руски газ и нефт чрез унищожаване на северен поток, замразяване на руски активи на практика присвояване, най- нагла кражба, колко демократично и цивилизовано... И после ореваха орталъка, че закъсали с газа и нефта и икономиката им пред фалит и инфлацията висока и храната скъпа. ТъпитеЕвроАтлантискДжендърля какво очаквате, Русия да ви милва? Щом нож вадите - от нож щеУмрете...
  • 65 Гостенка

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "ВагИнер ☮️🕊️":

    Няма ли да се окъпеш гнидоджендърска, че от тукамиВониш
  • 66 катран

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    от франция..ново явление.масово се краде реколта на фермери.. скъпотия удари европейци..чушки ,домати, краставички...А целта на санкции беше да фалира Русия...а то стана една мизерия в европа..и милиони нови талибански орди прииждат от африка,азия..и ве се гладни..на кого първо да помага ес..на укроински бежанци или на мюслимански айти специалисти..
  • 67 Фани Миго

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Верно сте много зле джендърите, да не ви дават някви гъби от посолството

    Коментиран от #74

  • 68 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #63 от "Хасковски каунь":

    Още по-смешно ми става, когато путинофили, които едва са завършили средно образование, се напъват за "интерелктуални" коментари.

    Коментиран от #73, #80

  • 69 ахааа

    3 0 Отговор
    да се готвят и правителствата че ще и запари на ..............., и ще ядат дръвцето
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 руснаците нямат пари

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Стар":

    там се живее зле.с други думи да си руснак е наказание.
  • 73 Интересно

    6 1 Отговор

    До коментар #68 от "Българин":

    В статията умишлено е пропусната Германия като основен клиент на Газпром в момента.
    Колко удобно нали?
    Можеш да отговориш и с другите имена с което пишеш.
    И администрира този чат.

    Колко удобно, нали?

    Коментиран от #75

  • 74 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #67 от "Фани Миго":

    Джендърите сте вие другар.видя ли вчера кой спасяваше руската църква?
  • 75 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "Интересно":

    Нищо не е пропуснала статията.ти си пропуснал че германия вече не е основен клиент на газпром.нали вие така искахте що ривете?
  • 76 Някой друг

    7 1 Отговор
    взриви газопровода и е спорно кой я води...
  • 77 Абе

    8 1 Отговор
    Готова, готова, колко да е готова? Ще разберем, ама по късно и по цената. А пък на руснаците много им дреме за Европа.
  • 78 Иво

    7 0 Отговор
    Незнаят какво ще е зимата но сега цените растат всяка седмица в супермаркетите немски. Преди седмица купих артикул за 1,59 евро а сега същия струва 1,99 евро та до зимата кой знае колко още ще скочат
  • 79 Тон

    3 0 Отговор
    Готова на гърба,на гражданите!
  • 80 Тон

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Българин":

    И аз като те слушам какво махленско изказване правиш ,ти се чудя!
  • 81 Тон

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "САЩ е прогрес ,росия е оръжия":

    Много страни се запознаха с този прогрес ,и сега ние също !
  • 82 Независим

    7 0 Отговор
    САЩ и ЕС използват санкциите не само срещу Русия за възпиране икономически и политически. Десетки държави имат блокирани средства на централните банки, а демократите им отпускат помощи и заеми с тези пари. Дори Афганистан си искат парите 6 милиарда, Иран успя да отблокира пари в Южна корея. Ако българите не слушкаме ще видим парите за Ф16 обратно колкото Иран за техните танкове от Англия платени 1972г.
  • 83 Независим

    1 1 Отговор
    Европа е готова за газова война с Русия. Гръмнаха СП, приватизираха дружествата на Газпром,санкционира всичко материално което е руско дори и частните автомобили.
  • 84 М3 голд

    5 0 Отговор
    Много дълга главоблъсканица.
    Половината от статията не е вярно! Не Русия сви износа на газ, а обратно - чрез гадни хватки немските управляващи, Канада, САЩ и други. Готов и напълнен СП2 не бе сертифициран и пуснат. А на турбините на СП1 не позволиха регулярен ремонт в Канада. Не подписаха продължителни договори за доставка. Като капак на всичко - взривиха три от четирите газови тръби. Не руснаците, разбира се.
    Доставяната сега газ е с висока цена и много потребители от химическа промишленост и други фалираха BSF затвориха и чувам, износят се за Китай. А това е първи ешалон. След тях затвориха потребителите на техните производства.
    През последните години и сега се говори какво ли не, но едно е ясно: сви се изкуствено потреблението, поскъпнаха разходите за производство, влоши се начина на живот, всичко в Европа поскъпна. И ми е много трудно да повярвам на кандидат удавникът, който не поема протегнатата спасителна ръка, а само крещи: "давят ме, но още съм жив". До кога?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ами всъщност

    3 0 Отговор
    Хранилищата не са пълни почти догоре, както лъжат евроджендърята. Това е поредната им лъжа за успокояване на населението и бизнеса и да се хвалят колко били велики че не зависели от Русия. Тая зима ще бъде много гладна и студена за европата, миналата зима беше мека а тогава наистина имаха доста резерви..........кравите им носеха и втечнен газ (на огромни цени, каквато всъщност им беше и целта когато взривиха северните потоци). Тая зима обаче се очаква да е студ и на европата много ще й се стъжни, немците вече се чудят как да ремонтират газопровода и да молят Путин да им пусне евтин газ по него, ама няма да ги огрее!
  • 87 ПИЧА-ГА

    0 0 Отговор
    Мдааа, точно Русия започна газовата война!
    Сама си наложи санкции, сама спря СП2 и сама взриви СП1...
    Идея лично на Путин беше да се купува скъп компресиран газ от САЩ.
    Малоумщини за дечурлига!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.