Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2023 08:05 4 836 61

Кой взриви "Северен поток"? Москва отново обвини САЩ

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • балтийско море-
  • василий небензя

На 26 септември 2022 г. няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море

Кой взриви "Северен поток"? Москва отново обвини САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските власти решиха да взривят "Северен поток", за да запазят влиянието си в Европа, която се нуждае от руски енергийни ресурси. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"В експертната общност се появяват все повече доказателства, че взривяването на "Северен поток" е дело на Вашингтон, който извърши този възмутителен престъпен акт, ръководен от тясно егоистично желание да консолидира своето господство в Европа, която има остра нужда от Русия енергийни ресурси", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Още новини от Украйна

"Бих искал да ви напомня, че не говорим за някаква хулиганска шега. Говорим за терористична атака, която засегна международната тръбопроводна инфраструктура и доведе до тежки икономически и екологични последици за редица държави", подчерта Небензя.

"Не се съмнявам, че днес отново ще чуем от нашите западни колеги, че Русия уж отвлича вниманието на съвета от по-сериозни проблеми, като настоява за обсъждане на терористичната атака срещу "Северен поток". Тяхната тактика е проста и разбираема - да протакат толкова дълго колкото е възможно, в идеалния случай за повече година, две, три, и след това заявете, че след години на разследване вече не е възможно. Препоръчваме им да не губят време и усилия за това, всички подобни опити очевидно са обречени на провал", каза постоянният представител.

Ръководителят на руската дипломатическа мисия отбеляза, че Руската федерация "ще продължи да се стреми към обективно и задълбочено установяване на всички обстоятелства на случилото се със задължителното привличане на руските следствени органи и заинтересовани страни, както и привличането на клиентите под отговорност и извършителите на този саботаж." "Ще използваме всички средства, с които разполагаме за това, включително в Съвета за сигурност", добави той.

Германското правителство мълчи за разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Смята се, че САЩ стоят зад саботажа.

Тази гледна точка изрази през август депутатът от Бундестага от "Алтернатива за Германия" и член на парламентарната комисия по енергетика и опазване на климата Щефен Котре. Той бе помолен да коментира появилата се наскоро в медиите информация, че следите в случая с експлозиите на "Северен поток" водят към Украйна.

"Не мога да си представя, че западните разузнавателни служби не знаят как е била извършена атаката срещу "Северен поток". Съюзници, вероятно САЩ, стоят зад това", заяви Котре.

Специалните служби на Швеция и Дания, според него, не искат да си сътрудничат със специалните служби на Германия.

"Германското правителство не иска да информира за напредъка на разследването на саботажа на "Северен поток", каза депутатът и дава пример с това, че корабът на германските военноморски сили пристигна на мястото на експлозиите. Той е пристигнал твърде късно и не е бил добре оборудван, така че "беше малко вероятно те да могат да разследват нещо", каза Котре.

На 25 август германските медии ZDF и Der Spiegel отново писаха, позовавайки се на свои източници, че следи от експлозията на газопровода "Северен поток" водят към Украйна.

Според германските следователи, лица свързани с Украйна, са могли да взривят тръбопровода с експлозиви, доставени на ветроходната яхта "Андромеда". Екипажът на яхтата е бил в Украйна преди и след експлозията в Балтийско море.

Тази информация е била предоставена на германските издания от тайните служби.

През март New York Times и редица други издания съобщиха, че според американските разузнавателни агенции проукраинска групировка е извършила атаката на Северен поток.

След това канцлерът Олаф Шолц обсъди няколко пъти със съветници как германското правителство може да се справи с нарушителите.

Тогава по искане на Германия ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак отговори, че правителството на Украйна не е замесено в експлозията.

И двете линии на главния руски газопровод за Европа, "Северен поток", бяха прекъснати на три места едновременно през септември 2022 г.

Отново се заговори за българска следа при разследването на взрива на газопровода "Северен поток" през юни.

Прокуратурата на Полша твърдеше, че на борда на яхтата "Андромеда" е имало шест души и те са били с български паспорти.

Полското държавно обвинение заяви тогава, че няма доказателства, че Полша е била използвана като център за саботажа на газопроводите "Северен поток".

То отхвърли информацията, че групата, взривила газопроводите, може да е използвала Полша като своя оперативна база.

Освен това от прокуратурата посочиха, че няма преки доказателства, че 15-метровата яхта "Андромеда", за която се подозира, че е била на мястото на експлозията, е участвала в саботажа.

На 26 септември миналата година няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    99 3 Отговор
    Първо мислех , че "запада" се правят на тъпаци , но - изобщо не се правят ! Търпи са , та се преметат !!!

    Коментиран от #53

  • 2 То е ясно

    82 4 Отговор
    Дори не си струва коментара.
  • 3 фен

    87 5 Отговор
    Ами то е ясно! Който има мотив и възможност! ФАЩ!
  • 4 Посланика

    68 7 Отговор
    Добро утро, зомбита! Как сте? Правите ли лицеви и набирания? Тренирайте, че вече няма по складовете военно оборудване и ще тичате голи в окопите. Ще ви дадат 180 бронетранспортьора да ви извозят до заколението

    Коментиран от #14

  • 5 Селянин

    70 6 Отговор
    Риторични въпроси. Ясно е че са амвриланските нацисти. Между другото америка е държавата приютила всипки нацисти след втората световна война
  • 6 сатаНАТО

    79 4 Отговор
    Германски министър: Знаем кой взриви Северен поток, но не можем да ви кажем от съображение за националната ни сигурност.

    Смях.
  • 7 поп офицер от ФСБ

    12 37 Отговор
    Който пита.
  • 8 Излишни въпроси.

    12 59 Отговор
    Потокът не е необходим.

    Коментиран от #17, #31

  • 9 наско

    13 68 Отговор
    Крадеца вика "Дръжте крадеца!" Ако бяха американците, нямаше да оставят едната тръба цяла.

    Коментиран от #25, #32

  • 10 SDEЧЕВ

    86 7 Отговор
    Радвайте се,че са взривили тръбопровода,после се радвайте, че плащате двойно по скъп бензин ,ток,газ.После се радвайте,че работите двойно за същия живот,който сте водили и преди.РАДВАЙТЕ СЕ

    Коментиран от #43

  • 11 123456

    75 5 Отговор
    Аз отдавна повярвах , че не са САЩ и взрива е необясним природен феномен ... Имаше една хипотеза за объркана риба-меч , забила се два пъти в тръбите , жестока семейна драма
  • 12 уйневс

    88 8 Отговор
    Терористи и фашисти са в америка. Правят преврати по света, избиват милиони души и крадат ресурсите на държавите. Нещо неясно има ли? Добре че е Русия че да им откъсне крадливите ръчички. България пак е с фашистите в съюз за наш голям срам и позор.
  • 13 ЧИЧО САМ ЗЛОТО

    58 2 Отговор
    А ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО НЕ ЗНАЕ КОЙ ГО ВЗРИВИ................???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой пак е спал и писал...!

    21 2 Отговор
    ,,..която има остра нужда от Русия енергийни ресурси"..."
  • 16 Сомалийския пират

    9 49 Отговор
    Москалите винаги се правят на жертви.

    Коментиран от #20

  • 17 но и..

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Излишни въпроси.":

    Бандерците не са неонходими..
  • 18 Да питам...

    9 40 Отговор
    ...в Европа, която има остра нужда от Русия енергийни ресурси"...сега... не моем да рАзбера, Европа ли има нужда от руските ресурси, или Русия има нужда от европейските пари.....май че по-вероятно е второто предположение...

    Коментиран от #23, #36, #45

  • 19 Кочо

    61 5 Отговор
    Това е риторичен въпрос, всички знаят, дори и децата , че САЩ взривиха Северен поток! За да сринат индустрията на Европа и в частност на Германия! Всички останали алабализми за лошият руски газ от който трябва да се диверсифицират европейците са приказки от 1001 нощ, да не използвам по точни изрази, че звучат политически некоректно!

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Руските ZV. иne

    8 46 Отговор
    Винаги са обвинявали другите в престъпленията, които самите те са извършили или имат намерение да извършат.

    Коментиран от #26, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 питанката..

    41 5 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам...":

    Оди да питаш.сглобкаджиите..че скоро ще започнеш да зареждаш на две евро литаро..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ постигнаха целта си!

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "наско":

    Оставиха едната тръба цяла,да си задават този въпрос,такива б@л@ци,като тебе...!
  • 26 Каза

    33 1 Отговор

    До коментар #21 от "Руските ZV. иne":

    Едно говедо по погрешка излязло от краварника.
  • 27 Боруна Лом

    11 2 Отговор
    БРАВО! БРАТУШКИТЕ
  • 28 Човек

    7 54 Отговор
    Който и да го е взривил, направил е едно голямо добро. За Европа е най-добре да не е зависима от тумора Русия и да не го храни. Също така това форсира загърбването на изкопаемите горива, което е крайно необходимо. Европа притежава интелектуалния потенциал за тази революция. През последните 200 години тя и нейното протеже Америка са направили всички революции, които движат света напред. Ще направят и тази. Пълното преминаване към зелена енергия е напълно по силите им.
  • 29 нено

    45 3 Отговор
    Идва зима и замириса на газ, излишен въпрос КОЙ ? То всички разумни хора знаят ,само малоумните повтарят мантрата на престъпниците, които взривиха Северен поток ! Нищо случайно не се случва, пускаш " националното радио" и ура "Слава украине" започват и свършват проклетите новини с тези фашистки престъпници! Засрамете се , това е измяна на Родината, да обслужваш фашистки режим, да подаряваш боеприпаси с "изтекъл срок на годност" и други оръжия, означава , че сглобката ни вкара във война срещу Русия! Войната ще приключи и то във вреда на украина на Европа на САЩ, на българските предатели! Още не се завърнала от САЩ мисирката Габриел предава нарежданията на агресора Блинкин и малоумниците изпълняват заповедите на деменцията! Престъпници от сглобката, ЗАПОМНЕТЕ го добре , за Вашето предателство на РОДИНАТА, жестоко ще накаже ГОСПОД децата и внуците Ви за което малките нямат вина!

    Коментиран от #60

  • 30 Пилотът Гошу

    31 2 Отговор

    До коментар #21 от "Руските ZV. иne":

    Дори Тръмп каза, че не са руснаците и не може да каже на глас кой е. Системата "show me the money" важи навсякъде. Проследи парите, кой има файда. Отговорът е един. Не е Русия.
  • 31 Разбира се..

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Излишни въпроси.":

    Че не е необходим за щатите...губят пазари...
  • 32 факуса

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "наско":

    оставили са я с тайна надежда ако победят русия да я ползват безплатно, както най обичат
  • 33 Гай Турий

    26 2 Отговор
    Без съмнение най-голямото световно зло- жидоянките с вероятност от помощници и подизпълнители англичани и укранацисти, - са извършителите на тая пъклена диверсия. Германия чрез мекерето Шолц мълчат като бити ученички, губят стотици милиарди заради новия прескъп доставчик на втеченен газ от САЩ. Животът в Германия поскъпва, инфлация, няма евтини ресурси, производителите се месятт отвъд океана където газта е едва пъти по-евтина, стагнация. В САЩ юдите танцуват радостни, веят бради и кичури.
    Има ли друг сценарий?
  • 34 И на...

    2 16 Отговор
    ...двете империи САЩ и РФ не вярвам нито дума, лъжат и мажат като за световно и то най-безочливо!

    Коментиран от #37

  • 35 един

    6 32 Отговор
    А кой взриви стената на яз.Каховка?Който взриви тая стена той взриви и газопровода!Руснаците имат опит по-взривявания на яз.стени още от времето на Сталин,така че на 100% съм сигурен,че те взривиха и тези два газопровода,иначе трябваше да плащат милиарди неустойки за неизпълнени договори за доставка на газ!А сега делата по-разкритията на този саботаж ще се проточат с години,докато най-накрая ищците пият една студена вода и до там!
  • 36 Човек

    5 21 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам...":

    Да се чуди човек как по комунизма Западна Европа се разви толкова мощно без руски ресурси и как Русия изостана от нея толкова брутално с всички ресурси на земята. Удивително е как днес малката Южна Корея без никакви собствени ресурси и без внос от Русия има икономика колкото Русия с всичките й ресурси. Май няма значение какво имаш под краката, а какво имаш между ушите. През 80-те години корейското правителство осъзнава нещо много елементарно - трябва да се вдигне интелектуалния потенциал на нацията за да се насочи към високите технологии, които носят висока добавена стойност. Образованието става приоритет и започват масови инвестиции в този сектор. Днес виждаме резултата. В същото време Русия продължава да тъпче на едно място, да дупчи земята и да е неспособна да произведе никаква техника, която да е конкурентна на световния пазар. Ние тук не трябва да мислим откъде ще купуваме ресурси, а да вземем пример от Корея и да се насочим към производство с възможно най-висока добавена стойност, което минимизира фактора цена на ресурса. Високата добавена стойност е във високите технологии, създадени от високия интелект, обучен на високо ниво. Образованието е важно, не ресурсите.

    Коментиран от #38

  • 37 Пешо

    22 4 Отговор

    До коментар #34 от "И на...":

    Аз пък вярвам малко повече на тези, които първо ни върнаха държавата, после платиха репарациите за Съединението и накрая вместо да ни разпарчатосат след ВСВ ни оставиха с по-голяма територия.
  • 38 Пешо

    24 3 Отговор

    До коментар #36 от "Човек":

    Не може да правим високотехнологична индустрия, защото трябва да купуваме от господарите. Първо прибраха всичкия ни научен потенциал и ликвидираха цялата ни налична индустрия, после ликвидираха образованието и т.н. Това всичкото с наша помощ и великите ни продажни водачи. Мача е свирен.
  • 39 ДОКО

    6 3 Отговор
    ВЗРИВЯВАНЕТО НА ГАЗОПРОВОДА Е САМО ДЕЛО НА ЧЛЕНОВЕ НА ПАРТИЯ ГЕРБ..НАЧЕЛО С ВЕЛИКОТО БОЖЕСТВЕНО ГЕНЕРАЛ БОКЕВ ОТ БАНКЯ И РАЗБИРА СЕ С УЧАСТИЕТО НА КАКА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА..НЕМА ДРУГ
  • 40 Вие сте бунаци!

    3 24 Отговор
    Руснаците си го взривиха. Никой друг няма технологията, оръжието и възможностите да го направят. Тези хиляди подводници за какво им са? За паради на червения площад?
  • 41 Така така

    19 1 Отговор
    Какво значи обвини!? Та всеки знае, че по нареждане на бай издън фащ взривиха потоците . фащ са и единствените, които имат и полза от това така, че стига опити за оневиняване на злата империя безнаказано убила милиони по света, крадяща суровините на независими държави, терористично взривяваща дори собствените си граждани.
  • 42 Сандо

    20 1 Отговор
    Учудващо е как най-големите губещи - европейските страни - мълчат и не смеят дори да си вдигнат главите.Превърнали са ги в роби-консуматори,загубили всякаква способност за съпротива.И на нас не ни се размина това бързо и ефективно превъзпитание.
  • 43 Сандо

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "SDEЧЕВ":

    Правилната дума или термин,здраво набиван в главите на евроатлантиците не е "Радвайте се",а "Наслаждавайте се"!Обърни внимание колко често се употребява по всякакви поводи.
  • 44 Цял свят

    20 3 Отговор
    Знае че съединените щати стоят за тези взривове но заинтересованите го увъртат и ще продължават по този начин докато минат още няколко години и се позабрави
  • 45 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам...":

    Имаш ли малко мозък да разбереш какво е това търговия?
  • 46 Ангел лудия

    3 1 Отговор
    Бойко взриви северен поток , с неговата Банда
  • 47 Ако не бяха американците

    15 2 Отговор
    Досега щяха да ореват света, но сега мълчат тихичко, а слушковците от нато ги прикриват. ЕС(ЕС) такъв си го нахлузи с американците и потомците, че чак му стърчи през устата. Каквото сам си направиш, никой не може да ти причини.
  • 48 Настрадин Ходжа

    16 2 Отговор
    Със сигурност и на краварите им наближава да дойде Видовия ден, а те имат бая борчове ...
  • 49 Дълбоко знаещ

    9 5 Отговор
    99% от международния обмен на данни преминава по проводници под океаните. Руснаците много обичат да плуват под водата. И да изследват морското дъно. И да махат и режат каквото им пречи без да се съобразяват с никой. Притеснявам се, че скоро ще ми спре Гугъла. А и на милиони хора, банки, фирми и институции?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Вирус

    9 2 Отговор
    Хаха поредната атака на тъпите американци всички знаят но си траят той и нашият острото беше в техния хор дето не може две приказки да каже
  • 52 Мдааа

    7 11 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца. На всички с мозък е ясно ,че Русия сама си взриви потока който знаеше (и им казаха в очите), че няма да бъде повече пуснат. Единия без сертификати, другия с развалени турбини. Кой ще пука гума на развалена кола?
  • 53 😂😂😂😂😂😂

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Кой започна войната в Украйна ? Може би пак ФАЩ нали бе путинопитеци ?! хахаха 😂😂😂 Да би мирно стояло - не би чудо видяло !

    Коментиран от #55

  • 54 маде ин уса

    12 2 Отговор
    Е как,кой?Същите,дето си нападнаха и Пърл Харбър и обвиниха джапанките,че да имат мотив за после...А знаете после какво последва.
  • 55 Тизе

    6 9 Отговор

    До коментар #53 от "😂😂😂😂😂😂":

    Си по праз от моите офци ! И они нечат да пасат украинска люцерна , а вие джендърията се редите у посолство секи ден да ви ранат !

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Отна

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Тизе":

    майкатипуткатали пасат твоете офци?
  • 57 😂😂😂😂😂😂

    9 9 Отговор

    До коментар #55 от "Тизе":

    Мани пълно е с овчари и охранители тука ... 90% от електората на възраждане ...Силни у ръцете - слаби у главите ...😂😂😂
  • 58 ........

    2 0 Отговор
    Някакви от Флорида са го думнали по поръчка на Бай Дрън.После им отидоха на протест няколко крокодила и акули,защото морските обитатели бяха пострадали от човешката злоба.
  • 59 Българин

    3 0 Отговор
    До ревльо.тъпан отвори си очите и ушите,но явно на теб ти са отворили главата и там има само въздух и той заразен с дрога.По голямо зло от сащ ,Няма.Попитай хората от Кюстендил,Радомир ,Перник ,София как са ги бомбардирали без да има Български войник на който и да е фронт през 1941 -44.
  • 60 ПРИПОМНЯНЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "нено":

    ............невъзможно газопроводите да са били минирани от водолази или подводници, смята Коболев и допълва, че експлозивите са поставени по време на полагането на тръбите, а този метод не е руско изобретение, а наследство от Съветския съюз.

    "В последната фаза на строителството на "Северен поток 2" всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха под санкции", казва бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз". Така че газопроводът е бил завършен само от руски строителни съоръжения, които са били ескортирани от руски военни кораби. А тръбопроводът е завършен точно на мястото, където сега е станала експлозията, казва той.
  • 61 КОРЕКТИВ

    1 1 Отговор
    "Крадеца вика, дръжте крадеца ..." Византийски номера от селски вечеринки - сделано в СССР !