Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 03:13 2 544 42

27 ноември 1919 г.: Премиерът Александър Стамболийски подписва Ньойския договор

  • александър стамболийски-
  • подписва-
  • ньойски договор-
  • първа световна война

Родината ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население

27 ноември 1919 г.: Премиерът Александър Стамболийски подписва Ньойския договор - 1
Снимка: БНТ

На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 г. по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и са ѝ наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

През лятото на 1919 г. парламентът изпраща българска делегация при Парижката конференция на страните, победили във войната. Първите държавни мъже на България пътуват и пристигат подобно на военнопленници. Пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства, като трябва да минат през Белград, пазени през цялото време от офицери и няколко батальона сенегалски войници. Пристигат в Париж на 27 юли и в продължение на два месеца не им е било разрешено да излизат от хотел „Шато дьо Мадрид” без специални разрешения издавани със записване ден по-рано.

В началото на март започват заседанията на комисията, която се занимава с Добруджанския въпрос, с Румъно-българската и Българо-сръбската граници. В средата на април става известно, че на конференцията, на която ще се подпише предварителният договор, няма да бъдат поканени делегати от България, Австрия и Турция.

В началото на юни румънски, сръбски и гръцки делегати подготвят условията за мирния договор с България, за да ги предоставят на Съвета на четиримата. В София достигат слухове, че България ще загуби в полза на Гърция придобивките си от Балканската война. Става все по-ясно, че от Българите ще бъдат отнети всички завоювани с цената на неизброими жертви територии. Нещо повече, под въпрос е дори опазването на старите, отпреди войната, граници на държавата. На 18 юни цар Борис III издава указ да се поправят разрушените стари погранични постове.

В Париж сръбската делегация обнародва меморандум, с който иска поправка на границата с България. Тази поправка предвижда към Кралство Сърбия да бъдат присъединени Видин, Белоградчик, Цариброд, Трън, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич – не само от „стратегически”, но и от „национални” съображения.

Представителите на САЩ се противопоставят на такова отмъстително третиране на победените опасявайки се, че то ще предизвика нова световна война (както и става в 1939 г.), припомня БНР. Президентът Удроу Уилсън настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, дори българска граница по линията Мидия - Родосто твърдо е подкрепена от САЩ, но Франция и Великобритания отхвърлят разумният подход на САЩ, в отговор на това президентът напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея.

На 27 ноември през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България.

Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914-1918).

Според Ньойския договор България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години, след влизането му в сила, с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това, България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки: Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция), определено число добитък, както и 250 000 т. въглища.

Наред с това, тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война (1939 г. - 1945 г.). През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мхм

    25 3 Отговор
    С насадения ни и изваден от кафенето австрйиски картоиграч и съюзите ни с вечните губещи немците толкоз

    Коментиран от #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Р.К.И.

    20 3 Отговор
    Контрибуциите и репарациите наложени на България са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ в Европа смятано на глава от населението.Значи България е главният виновник за ПСВ, така ли? Поискахме реванш с ВСВ , но получихме още по-тежки несправедливости. Ще има ли нов реванш? Логично е да има! Когато си се самозабравил като победител, идва времето когато ти търсят реванш.
  • 5 Иван

    19 3 Отговор
    С най-голямо уважение за американския президент Удроу Уилсън , единственият голям и свестен политик за времето си .
    През 1919 г. в парижкия замък Версай се срещат победителите от Антантата – Джордж Лойд - Великобритания, Виктор Емануел - Италия, Жорж Клемансо – Франция, и Томас Удроу Уилсън – САЩ. Със своята категоричност Удроу Уилсън осуетява плана за ликвидирането на България като независима държава и разделянето й на три части. Президентът е безкомпромисен докрай, като заявява, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. В крайна сметка територията на България е намалена, но значително по-малко от исканията на съседите и запазва независимостта си.

    След края на войната е обявен за лауреат на Нобелова награда за мир за 1919 г.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво

    13 5 Отговор
    Нашите православни братя сърби и гърци най много са откъснали. Има ли сме земя до Бяло море. Благодарение на американците не са ни взели цялата страна.
  • 13 историята

    3 5 Отговор
    Пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства пухена възглавница и кристален сервиз ли да има???
  • 14 Мдда

    1 7 Отговор
    Мръсен предател.. комунтст!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гаргамел

    6 18 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    И къде са били нашите освободители руснаците? Явно са нямали интерес или ги устройвал този договор,все пак сърбите и гърците откъсват от нас българска земя. Задай си въпроса защо руснаците освобождават гърците 100 години преди нас

    Коментиран от #17, #27

  • 17 историята

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "гаргамел":

    те не са били там.

    Коментиран от #21

  • 18 хихи®

    2 2 Отговор
    Винаги от Страната на Булката.....
  • 19 Коко

    2 0 Отговор
    Нека сега някой да каже кога сме си върнали Добруджата!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 разбира се

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "историята":

    Както не са били 500 години
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    7 4 Отговор
    НА ВНИМАНИЕТО НА Б€ЗРОДНИТ€ €вро-дж€нд€ра$ти:
    западът $АМО € НАВРЕДИЛ НА БЪЛГАРИЯ, И ВИНАГИ ОТ ВЕКОВЕ западът € НАПАДАЛ БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вуте

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    По скоро диктат.На селянина Стамболийски не му остана друго освен да счупи писалката.На следващата 1920г. не отиде на конференцията в Сан Ремо където се решаваше съдбата на Западна Тракия.Да беше опитал поне,да счупи хатъра на великите сили.Но по лесно е да чупи писалки.
  • 27 някой

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "гаргамел":

    Борят се да си запазят държавата, в най-тежката гражданска война позната в историята на човечеството. На територията и шетат разни армии , подпомагани от западните демокрации , всеки да откъсне по нещо . Не им е било в този момент до Ньой . Русия излиза от ПСВ по-рано , вследствие на германският агент Ленин и ВОСР. След което Ленин сключва с германците сепаративен мир . На Русия са отредени териториите по линията на Лорд Кързан , защото Русия участва много активно в първите две основни фази на войната срещу Германия.
  • 28 Хайрсъзина

    6 0 Отговор
    По принцип в историята нема ако,но ако селянина Стамболийски бе отишъл на конференцията в СанРемо,където се решаваше съдбата на Беломорска Тракия с помощта на
    шарже дафера Мърфи,може би щяха да спасят Беломорска Тракия. Уви,не отиде.

    Коментиран от #30

  • 29 фен на сидеров

    7 1 Отговор
    това не е договор , а диктат ! и не "турското робство" ни е за всичко виновно, а най вече скопяването на територията ни от великите сили.
  • 30 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хайрсъзина":

    Ех,да си имахме пристанище на Бяло море,щяхме да избегнем тежкия път през Босфора и Дарданелите.
  • 31 Матракчи

    2 1 Отговор
    Освен тежките клаузи на "договора",комшийте открадват от БДЖ, сто локомотива и две хиляди вагона.
  • 32 гост

    3 1 Отговор
    Дали е възможна ревизия на договора? Може ли някой да каже.

    Коментиран от #33, #40

  • 33 София

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Може би е възможна ревизия на договора,ако имаме силни държавници и дипломати,каквито нямаме.
  • 34 Гуня

    4 0 Отговор
    Спомням си преди известно време Ердоган подхвърли на гърците,че иска ревизия на Лозанския договор и ги изправи на нокти.
  • 35 гост

    4 1 Отговор
    Е тва е.Да извоюваш една територия с цената на свидни жертви,после да ти я отнемат.Падение.Имам предвид
    Беломорска Тракия.
  • 36 ХМХ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Аре по леко.австрйиския картоиграч за всичко ти е виновен.
  • 37 Позитивното

    3 3 Отговор
    Този договор е спасил Бяло море да не бъде съсипано и превърнато в бетономорие като черноморието. Сега поне в Гърция можем да ходим на нормално море.
  • 38 Ньой

    0 0 Отговор
    Абе до два милярда и половина има още бая да плаща БГ с лихвите ...
    що е спрела да плаща на шестотин и петдесет милиона ?!?
  • 39 Петер

    2 1 Отговор
    Само за излаза на Бело море ме е яд. Другата територия е балканска и не е от голямо значение.
    Тоя Стамболийски ако ми беше пред очите щех още повече да му накъдрим мустаците че е дал Добружата и излаза на Бело море...
  • 40 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Не е възможна ревизия.Договора престава да съществува 1938/39г. Не може да се ревизира нещо което го няма.

    Коментиран от #41

  • 41 Вуте

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Вуте":

    Най добре е да се изкажат специалисти по международно право.
  • 42 Спиндерман коврелио

    1 0 Отговор
    Трябвало е и Видин да си вземат сръбете. Сега най-бедният град нямаше да е при нас, хаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове