Last news in Fakti

9 Декември, 2023 19:16 4 206 46

МВФ към България: Овладейте инфлацията, за да влезете в еврозоната

  • еврозона-
  • мвф-
  • рецесия-
  • българия-
  • евро-
  • икономика-
  • пол хилберс-
  • ес-
  • украйна

България извървя един много дълъг път, за да стигне до това, което е сега, каза икономическият експерт

МВФ към България: Овладейте инфлацията, за да влезете в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че властите в България ще се справят и ще успеят да доведат инфлацията в страната до нива, които отговарят на изискванията за приемане на еврото. Това заяви в "Говори сега" изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България – Пол Хилберс. Интервю на Детелина Калфова.

Г-н Хилберс, Вие сте изпълнителен директор на Международния валутен фонд за България. Каква конкретно е Вашата роля и кои други държави представлявате?

Пол Хиберс: Това означава, че представлявам Вашата страна в управителния съвет на МВФ и че когато се обсъжда България, нейните политики и икономическото ѝ развитие, аз представлявам властите в тези обсъждания. Но освен България, представлявам и 15 други държави, сред които Нидерландия, Белгия, Люксембург, както и страни в този регион –Хърватия и Румъния, а и по-далечни като Украйна, Молдова, Армения и Грузия. Това е доста смесена група от държави. Ще Ви дам пример - Украйна в момента е много важна страна за света. По-рано тази година се съгласихме да им предоставим програма за икономическо приспособяване, за да подкрепим икономиката и финансовите им операции. Това е нещо, в което участвах като техен представител в управителния съвет на МВФ.

В края на 2023, как бихте описали икономическата ситуация в световен мащаб? Имаме ли основания да бъдем по-оптимистично настроени, отколкото в началото на годината?

Нещата се движат в правилната посока. Световната икономика трябваше да се възстанови от редица големи сътресения. Едно от тях беше COVID пандемията. Отне няколко години, за да отшуми постепенно тя. Но също така, войната на Русия срещу Украйна беше важно събитие. Впоследствие станахме свидетели на повишение на цените на храните и на енергията. Така че имаше редица сътресения, към които световната икономика трябваше да се приспособи. Инфлацията се повиши. Затова и лихвените проценти трябваше да се повишат, за да се преборят с нея. Като цяло смятам, че досега сме се справили сравнително добре в глобален мащаб в борбата с тези предизвикателства. Необходимо е обаче време, за да могат лихвените проценти да намерят своя път в икономиката. Постепенно нещата се подобряват и мисля, че световната икономика показа устойчивост, като успя да преодолее сътресенията.

Има ли все още риск от рецесия?

В момента можем да кажем, че очакваме световната икономика да се възстанови без рецесия. Разбира се, винаги има рискове. Не можем да бъдем напълно сигурни. Възможно е да има рискове по отношение на геополитическото развитие и цените на суровините. Но засега сме оптимисти, че това няма да доведе до рецесия.

Споменахте войната в Украйна, но не споменахте конфликта в Близкия изток и как той ще се отрази на световната икономика?

Всеки конфликт или война в света оказват влияние върху доверието и надеждността в икономиката, не само в страните, въвлечени в конфликта, но и в целия регион. Вече споменах въздействието на войната в Украйна върху региона, тук. Но и в световен мащаб по отношение на доверието на хората в икономическото развитие – дали е стабилно, по отношение на растежа – дали има възможност да продължи, по отношение на инфлационните процеси – дали са достатъчно добре контролирани. Конфликтните ситуации винаги оказват въздействие върху регионалната и световната икономика, а въздействието зависи от тежестта на конфликта.

Ако се върнем към Европа, какви са икономическите перспективи пред нея?

По отношение на Европа бих казал, че засега върви добре. Смятам, че успяхме да реагираме адекватно на сътресенията, които засегнаха не само световната, но и европейската икономика. Лихвените проценти бяха увеличени, а фискалната политика бе повлияна така, че да отрази новите обстоятелствата. Пакетът от мерки, приложен при тези обстоятелства, беше правилен и засега икономиката се развива в правилната посока. Разбира се, това все още не е приключило. Все още трябва да видим как ще се развиват цените и инфлацията. Вече виждаме, че донякъде е отшумял натискът от високите стойности на инфлацията, наблюдавани през 2020 - 2022 г. и които се понижават малко през 2023. Това е добро развитие.

Но все още инфлацията е твърде висока във всички държави в Европа. Всички те имат темп на инфлация, който е по-висок от целевия, посочен от Централната банка и от властите. Така че все още трябва да поддържаме нашата политика, за да можем да гарантираме, че това развитие ще продължи да се движи в правилната посока. И на определен етап, ако инфлацията отново стане трайно по-ниска, тогава можем да разхлабим макроикономическата и паричната политика. Според нас трябва да бъдем много внимателни, за да не направим това твърде рано. Защото ако разхлабим твърде рано, тогава инфлацията може отново да се повиши, да се наложи отново да повишаваме лихвените проценти и тогава може да попаднем в ситуация, при която икономическото развитие да е под въпрос. Така че нашият съвет е, на този етап да бъдете внимателни в разхлабването на фискалната и паричната политика. Така че да се придържаме към курса, който е установен в момента, а след това да реагираме спрямо данните. Нека да видим какво се случва в икономиките по отношение на растежа и на инфлацията и на тази основа да решим какво да правим по-нататък.

Има ли риск за жилищния пазар в Европа? Видяхме сигнали за проблеми в страни като Австрия и Германия?

Жилищните пазари са важни. Важно е да се помисли за въздействието на икономическите обстоятелства върху тях. В момента наблюдаваме повишаване на лихвените проценти, като то се дължи най-вече на инфлационните процеси. Но въпреки това хората с ипотечни кредити усещат влиянието му, като то зависи от какъв тип ипотеки имат. В някои страни хората обикновено имат дългосрочни ипотечни кредити, при които лихвеният процент е фиксиран за дълъг период от време. Така че, ако лихвените проценти се повишат в тези страни, въздействието ще е насочено по-скоро към новозакупилите жилище. Те усещат, че това им се отразява пряко. Има страни, в които хората, финансират жилищата си с краткосрочни заеми. Те ще усетят много скоро, че разходите им за придобиване на жилище ще се повишат. В тези държави въздействието на това развитие на лихвените проценти върху пазара на жилища, а също и върху потреблението на хората е по-силно. Така че бих казал, че много зависи от това коя страна разглеждате, когато говорим за това дали ще има силно въздействие върху жилищния пазар, или не.

А какви са перспективите за България, кои са най-големите рискове за българската икономика?

Като цяло съм положително настроен по отношение на перспективите за България и конкретно, ако страната успее да приеме еврото като своя валута.

Готова ли е България да влезе в еврозоната през 2025 г.?

Мисля, че България извървя един много дълъг път, за да стигне до това, което е сега. Ще Ви дам пример - споразумението за валутния борд съществува вече повече от 25 години. Това е много успешна политика за страната. Така че България е показала, че може да живее с валута, която е доста стабилна по отношение на стойността си спрямо основните други валути. България първо беше вързана към германската марка, а след това към еврото. Мисля, че това беше знак за сила. Това е добро постижение. От друга страна, има редица условия, свързани с приемането Ви – в сферата на инфлацията, на фискалната политика, дефицитът и дълга.

Къде виждате най-големите рискове?

Не виждам толкова голям риск. Виждам необходимост правителството да поддържа строги политики, за да гарантира, че може да изпълни и последните изисквания за приемането ви. В момента най-вече проблемът е инфлацията. Надявам се, че властите ще се справят и ще успеят да доведат инфлацията до нива, които отговарят на изискванията за приемане на еврото. А също така може би и някои други регулаторни изисквания по отношение на законите, които трябва да бъдат приети, и тогава ще може да се премине към еврото.

А какви са прогнозите на МВФ за инфлацията в България?

МВФ прогнозира по-нататъшен спад на инфлацията. Тя вече понижи доста значително нивата си – от над 10% през 2022 г. до малко над 8% като средна стойност за тази година. И при положение, че до края на годината тя се понижава допълнително, в момента очакваме инфлацията за 2024 г. да бъде 3%. Това е много по-ниско ниво от преди няколко години. Така че сме доста положително настроени към способността на България да намали нивото на инфлацията.

Разбира се, това изисква строги политики. Необходимо е да се запази валутния борд. Както и фискални политики в съответствие с валутния борд, а това означава дефицит под 3 % и ниско съотношение на дълга към БВП, но мисля, че България се справя доста добре - този показател е под 25%, така че не съм твърде притеснен за това. Мисля, че страната е в добра форма, за да направи следващата стъпка, за да стигне най-накрая до приемане на еврото.

Какви ще бъдат основните ползи от влизането на България в еврозоната? Вие сте от Нидерландия, какъв е опитът Ви там? Кое беше положителното и какви бяха предизвикателствата?

Доста отдавна моята страна премина през това. За начало, ще започна с предимствата. Ползите са доста големи, например ще бъде по-евтино да се правят транзакции. Сега все още трябва да се премине от лева към еврото и към други валути, след това директно ще работите с евро. Това означава, че инвеститорите в България могат да се чувстват по-спокойни да инвестират тук, защото страната има евро, което дава елемент на стабилност на финансовата ѝ система. В тези случаи инвеститорите може да са склонни да инвестират по-лесно. А това може да стабилизира капиталовите потоци.

Друго много практично нещо е, че България ще има място на масата в Европейската централна банка във Франкфурт, за да може да решава заедно с всички останали държави по отношение на политиката на лихвените проценти в Европа. Така България действително би участвала в дискусиите по този въпрос. Сега тя трябва повече или по-малко да изчака и да види какъв ще бъде резултатът.

Но най-важното е, че това ще има репутационно предимство за страната. Това ще направи страната да изглежда по-силна по отношение на нейната икономическа и финансова стабилност. А това има много голямо въздействие върху всичко останало в икономиката – инвестициите, потреблението, външните позиции на страната. Това е само едно сравнение с моята страна Нидерландия, която прие еврото преди доста време, но съвсем наскоро друга страна от този регион – Хърватия прие еврото и вече вижда ползите от това – по отношение на стабилност, рейтингът на страната, спадовете на емисията на дълг. Така че може би Хърватия е по-добър пример за България.

Но да поговорим и за предизвикателствата. Не казвам, че ще бъде лесно, защото това е голяма стъпка за всяка държава. Имам два много практични съвета към властите в България. Единият е да се подготвят за това внимателно. Да отделят време, защото това е мащабна операция. Да бъдат в контакт с финансовата система и с бизнеса, които са много засегнати от това. Също така, да обяснят добре на населението какво означава това, защото то ще окаже голямо влияние върху хората. Валутата им ще се промени, банковите им сметки ще се променят. Това изисква доста комуникация. Но съм убеден, че властите могат да се справят с това. Уверен съм и, че Българската народна банка ще може да премине през този процес по отговорен начин.

Повечето хора се страхуват от повишение на цените с въвеждане на еврото, как може да се отговори на този страх?

По принцип смяната на валутата е смяна на цифрите върху банкнотите и смяна на салдата по банковите сметки. Само по себе си, това не оказва инфлационно въздействие. Знам, че има много притеснения по този въпрос. Виждали сме го и другаде. Видяхме го и в Нидерландия, когато сменихме валутата. Това е нещо, което трябва да се следи отблизо, за да се види дали наистина се случва, но сама по себе си смяната на валутата не би трябвало да има голямо инфлационно въздействие. Някои цени може да се променят. Понякога нещата трябва да се закръглят до друго число, което може да има леко увеличаващ ефект, но и леко намаляващ ефект върху цените. Тоест не е само в едната посока, но има някакъв ефект. Като цяло не съм много притеснен от инфлационното въздействие на операцията, ако тя се извърши по добре организиран и прозрачен начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България е на Султана

    19 13 Отговор
    Затова нема Шенген и еврозона.

    Коментиран от #7

  • 2 Инфлацията е овладяна успешно

    43 2 Отговор
    Оня ден Сапунджията го каза.
  • 3 Не се казва така

    47 2 Отговор
    Спрете на крадете и елате в Шенген.
  • 4 РЯЗАНЕ НА ЗАПЛАТИ

    32 6 Отговор
    Иначе еврозоната през крив макарон

    Коментиран от #12, #46

  • 5 хихи®

    8 21 Отговор
    ПП ППодмяната са руски агенти..
    Доказателство 1. Не овладяват инфлацията(действат проинфлационно).
    2. С Дървеняшката си русофобия, увеличиха, русофилите
    3. Дариха на Украйна счупени ракети и 50годишни БТР(необслужвани от35 и опоскани)
  • 6 Калпазанин

    38 2 Отговор
    Ама инфлация ли имало в бг, а аз си мислех че само в Турция Иран Венецуела и аржентина имало
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Инфлация

    37 6 Отговор
    Лятото дизел 4лв.
  • 9 Голяма молба към Кирчо и

    37 2 Отговор
    Кокорчо. Не съм гласувал за вас но очаквам да не овладеете инфлацията.
    И без това нищо не можете и само лъжете така че обещайте че ще я овладеете.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 така така

    32 4 Отговор
    МВФ защо не казва същото на САЩ, Германия, Швеция....? Само у нас ли има инфлация?
  • 12 предупреждение !

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "РЯЗАНЕ НА ЗАПЛАТИ":

    Не режете заплатите на депутати и държавни чиновници !

    Коментиран от #17

  • 13 Тома

    26 1 Отговор
    А ако питаш сглобката ние сме готови отдавна за еврозоната въпреки че крадат с г.за си на хората парите
  • 14 Бай Тодар

    14 3 Отговор
    То и Полша, Румъния, Унгария и Чехия също са се засили към Еврозоната.
  • 15 АГАТа Кристи

    15 1 Отговор
    Как да я овладеем, като Кокорчо и Кокорка ...
  • 16 Тъмен субект

    20 6 Отговор
    Ама българите не искаме да сме в еврозоната, а шайката властимащи нямат нищо общо с българския народ. Така че всичките съвети този човечец може да ги задържи за себе си.
  • 17 Гъзглавазатрива

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "предупреждение !":

    Дайте ПОВЕЧЕ на политиците, но да си ги ползват за малко време.
  • 18 Територията е готова

    5 11 Отговор
    да приеме рублата.

    Коментиран от #40

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 4 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... • копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват сценката на "доброто и лошото ченге"!

    Коментиран от #23, #32

  • 20 РЯЗАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПОМОЩИ

    5 1 Отговор
    АРБАЙТЕН и по малко политиканстване....
  • 21 Винкело

    13 1 Отговор
    Чекай бе... ака-демика вчера разправяше, че инфлацията вече била като преди ковида и войната?
  • 22 РЕАЛИСТ

    16 3 Отговор
    Хайде бе, тия на Запад да не би да овладяха инфлацията, че на нас косури намират. Страшна в инфлацията в Англия. Любимата ми бира е на двойна цена. Боли ме сърцето от това, въпреки, че сума то продукти също да на двойна цена. На България викат" Спрете газта от Русия, затворете Лукойл, никаква търговия с Путин" После критикуват " Ама голяма инфлация имате, не ставате за еврозоната"
  • 23 Винкело

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Просто е - има едни 70 милиарда евро ли бяха, левове ли бяха, все тая, дето ще ги лапне ЕЦБ.
  • 24 Много добър

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Голяма молба към Кирчо и":

    и точен коментар! Поздравления! И предлагам всички ние "средностатически" българи /ако изобщо сме такива/ да се надявама, че тези двамата ще изчезнат от нашата страна /да си ходят, където искат, отвъд океана/.
  • 25 Сатана Z

    2 1 Отговор
    Инфлация се овладява с въвеждане на купонна система подобна на тази в САЩ
  • 26 Не може

    2 0 Отговор
    Защото там е далаверата
  • 27 Име

    8 0 Отговор
    Хем работим всеки ден - хем сме зле. Това е положението - общи приказки. Впрочем чиновниците от това си вадят хляба - от общи приказки.

    Спестявайте - харчете. Не са приятни спомените от едно време, когато имаше инфлация - при Костов също беше свръх-мизерно.

    Съвети от самолета.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Павел пенев

    12 3 Отговор
    Това означава че няма да влезем в еврозоната,което всъщност искат всички българи с изключение на корумпираните управляващи.
  • 30 Сашо

    5 0 Отговор
    А първо ще има референдум!
  • 31 може и да е така, но сега всиичко е

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    прекрасно, защото ги няма Бойко Борисов и ГЕРБ във властта!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иво Джоков

    13 3 Отговор
    Никой не ви иска парцалското евро! България си има собствена валута!
  • 34 Българин

    9 4 Отговор
    34 год евроатлантическо робство СТИГАТ! Държавата ни потъва, народа ни умира, бъдещото ни избледнява! А най-лошото е, че посягат и на историята ни!
  • 35 История ERM

    5 1 Отговор
    За да ни вкара МуJрата в еврозоната. След няколко години членство, не ми се търси Договорът, България автоматично влиза в еврозоната, идва по-лошото цифровото евро. Това беше номерът на МуJрата - поправката Менда. Затова имаме ERM 2, редица държави, включително Британия отказаха да приемат еврото - специална клауза на Британия като бивша членка на ЕС. при ERM1, затова имаме ERM2 (никой не пита каква е съдбата на ERM1-трагична, но тогава се създаваше Илюзията, че държавите имат суверенитет, съществуваше СССР в противовес на Запада)настъпи невиждана инфлация в държавите приели този механизъм ЕRM1, така стана в България-инфлацията започна при ГЕРБ с влизането ни в ERM2- след приемът на следващата сутрин цените на скочиха с 30%-но това Мутрата няма да го признае открито., затова Британия отказа да влезе в еврозоната на базата на минал опит. Това са така наречените ФИНАНСОВИ ВОЙНИ между САЩ и АНГЛИЯ, оттам тръгва тръгва гражданската война между САЩ и Англия, ДАНЪЦИ, а не "освобожДаване на робите". Синтез- затова нямаме доклад на БНБ-изтече работен в НС, официален анализ на М на Финанси НЯМА, както е по Закон. ЕС е подчинен на САЩ, чуем ли ЕЦБ, това е европейското име на Фед, след ВСВ Европа е злъжник на САЩ, всички институци след ВСВ ООН, СЗО, МВФ, СБ, ЕС са продукт на подчинена Европа, следствие на финансираната от Англосаксите ВСВ-Фитлер. Темата е дълга , за повече информация проф. Куигли "Трагедия и Надежда", на английски я има безплатно.
  • 36 История

    5 0 Отговор
    Затова имаме г-жа Габриел, според различни източници бащата на съпруга й е един от основателите на ЕС, а не тези "мантри от записите", че тя горката била много плакала, и затова нарушиха Конституцията за ротационен принцип на Премиерите в България. Преди дни дойде френското лоби в България, за да купува и инвестира в материални активи. Оттам, непотвърдени слухове - стана изБиването на животните в Странджа, в момента се унищожават птици-кокошки, патици, дойде и насекомобг депутати. Оттам изпирането на Борисов-германско и френско лоби. Оттам ТНК-тата, които преди години искаха да подпишат СЕГА и ТТИП, заробването на ЕС. ЕС една година беше номер едно по икономически растеж-тогава унищожиха ЕС. Номерът не мина ГМО и др. в ЕС, тъмните стаички, евродепутати изнесоха информацията, и започна войната, инцидент СП2, ГМО в ЕС - виж Тошко от ИТН в НС, за падане на ГМО регулации, оттам скандал Земя срещу Хартийки, както и земеделска земя за други цели. За повече информация Робърт Дейл, разсекретени архиви, още от 1969 г.
  • 37 Истр

    7 0 Отговор
    Едно от условията в предприсъединителни договори на ЕС, е да се изравнят цените с тези на държавите членки на ЕС. Т.е. оттам започна предателството, в частност лицето Кунева-Пръмова, наградена успешно от Банка Париба, банката атакувана от "жълтите жилетки" във Франция. за повече информация виж Азаров бивш премиер и финансов министър на Украйна. Когато Азараов не се съгласи да вдигне цените в Украйна, тогава започна подготовката за Майдана. В България без война НС прави същото като в Украйна, подаряват се материални активи, земя, вода и др. на ТНК-та, не е важна официално собственот, а акционерите. Но най-страшното предстои, циФровото евро. Икономиката на България се срепи на "сива икономика", спре ли сивата икономика с българите е свършено, икономика на услугите. А данъците на имотите ще се вдигат, до ситуация, българите да губят жилищата си. Три неща след 1989 г. втрещиха Западът - делегации в България: Образование, имоти на глава от населението, и въоръжение. Двете са унищожени, предстои третото - жилищата на хората чрез ЧСИ-та и високи данъци и консумативи. Чрез цифрово евро, никой няма да ви пита имате ли храна за детето си, или трябва да платите на ТНК-та консумативите от банковата ви сметка, телефон, карта, тази е целта на унишожаване пари кеш, да нямате контрол, за повече информация виж CBDC и проф. Вернер и Катрин Фитц -води се война срещу Човечеството.

    Коментиран от #39

  • 38 България на българите!!!

    6 2 Отговор
    Вън България от фашизирния ЕС и фалиралата еврозона
  • 39 Спасението за Родината е

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Истр":

    ЕДИНСТВЕНО само закона наЛинч и в добавка Народен съд за националните предатели и продажници от ПП ДБ ГЕРБ ДПС
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Караджата

    3 0 Отговор
    Както я карат мерионетките на посолствотоНаглецитеПродажници логично е ефекта да е този
  • 42 Грешка

    1 1 Отговор
    не си спомням точно името Ричард Дей от 1969 на закрита среща, оповестява "Планът".
  • 43 Гост

    3 0 Отговор
    Вадете “швейцарския диск” и да правим прехода вече - времето за чакане мина !
  • 44 то пък една еврозона - кочина

    1 0 Отговор
    Да ви пик@я на еврозоната !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мдс

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЯЗАНЕ НА ЗАПЛАТИ":

    Няма еврозона
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове