Last news in Fakti

19 Декември, 2023 09:06 3 607 95

Ето колко струва базата за българските F-16

  • база-
  • граф игнатиево-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • българия

Доставката на първите самолети в България се очаква в края на месец март 2025 г.

Напълно нова база за бъдещите изтребители F-16 Block 70, които България ще трябва да купи от САЩ, ще се изгражда в терен на летище "Граф Игнатиево".

За изпълнител на строителните дейности след проведена от Министерството на отбраната обществена поръчка е избрана фирмата "Парсек груп" ЕООД – София, собственост на Бончо Бонев. Поръчката е за СМР на нов автопарк с горивозарядна станция във войскови район 1550 - Граф Игнатиево. Инвестицията в нея ще е 23 797 933 лв. без ДДС.

Какво ще има в базата

В новия автопарк с прилежаща инфраструктура ще се съхраняват и обслужват автомобилна, инженерна и самолетообслужваща техника. Базата трябва да осигури нужните условия за поддръжка на техниката, за осигуряване на летателната дейност на новите изтребители и на летище „Граф Игнатиево“ като цяло. Още: Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ

В документацията е посочено, че сегашният автопарк и работилниците към него са недостатъчни като обем и площ. Освен това са остарели, с течащи покриви и напукани фасади. Наличната техника се съхранява на открито, поради липсата на място, на което да се прибере на закрито.

В надпреварата да получат поръчката са участвали 13 кандидати. Две от ценовите оферти не са били отворени. Останалите десет са с по-висока стойност от тази на „Парсек груп“, а единственият критерий за избор на изпълнител е бил цената.

Припомняме, че изтребителите F-16 Block 70 ще бъдат произведени от американската компания "Lockheed Martin". България закупи 8 изтребителя oт тази модификация за 2.2 млрд. лева, които бяха платени авансово и се очакват през 2025 година. Предстои да купим още 8 машини за около 1,3 млрд. долара.

Преди месец пък представители на военното ведомство и ВВС посетиха завода на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ, където се сглобяват самолетите F-16 Block 70, за да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора. Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от самолетите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планирано да бъдат завършени в края на месец юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Доставката на първите самолети в България се очаква в края на месец март 2025 г.

Предстои да се изградят битов корпус за осигуряващите подразделения, автомивка, работилница за ремонт на автомобилна и инженерна техника, пункт за зареждане с гориво-смазочни материали, контролно-технически пункт и сграда за дежурния по автопарк, склад за съхранение на отбранителни продукти, помещения за съхраняване на автомобили, навес за съхранение на селскостопанска техника, обслужващи пътища и паркинги за служебен и личен транспорт, охранително-известителна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЖИПКО БИБИ т КОВ

    44 9 Отговор
    Рибата в морето ТИГАНА СЛАГАТ

    Коментиран от #52

  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    25 7 Отговор
    Сефте, алоуу, дотогава светът ще свърши, Еф - ките ни трябват са!
  • 3 боклук 16

    38 8 Отговор
    теглете кредит, платете двойно, платете лихва и чакайте 10 години като за начало, после ще се молите за ракети и резервни части + ново сцепване на главата

    Коментиран от #7

  • 4 Хайрсъзина

    44 9 Отговор
    Кви F-16 бре? Нито един нема да дойде.С парите за тях Боко си купи индулгенция.
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    21 4 Отговор
    И аз искам да си купя една Ефка, да си джиткам с двеста (200), моля?
  • 6 ........

    37 5 Отговор
    Я дойдат,я не...отделно в договора е написано с дребен шриф,че сащисаните имат право да увеличат цената без предупреждение с 10% и сега ще плащаме за чертежи 200 милиона още отгоре.Балъци!Направете Никулден национален празник да си се знае официално,че по-големи шарани от нас няма.Плащаме най-скъпите чертежи,а другите хем плащат по-малко,хем веднага им ги дават.
  • 7 Рубладжийче

    5 44 Отговор

    До коментар #3 от "боклук 16":

    Самолетите не са домати и краставици, които да се продават на серията. Ако Мунчо не беше посочил Грипен за победител в конкурса за изтребители, сега щяхме да чакаме вторите 8 самолета.

    Коментиран от #17, #21

  • 8 Трол

    6 21 Отговор
    Ще бъде най-великата база с най-красивите самолети.

    Коментиран от #56

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор
    Въпрос с повишена трудност :
    Къде F-16 ще хвърля атомните си боНби ❓

    Коментиран от #19

  • 10 Механик

    12 25 Отговор
    Защо не поръчахме самолетите по-рано:
    1. Станишев отхвърли през 2009 година офертите на САЩ за:
    - 16 нови F-18 Super Hornet и 12 стари F-5 за 1 млрд.$;
    - 12 стари F-18 Super Hornet и 12 стари F-5 (по-евтино);
    - 12 стари F-18 Super Hornet (най-евтино);
    - 10 F-16 за 350 млн.$ (2009 г.);
    2. През 2013 г. бяхме пред подписване на договор със САЩ и Португалия за F-16 MLU. Но правителството беше свалено с русофилския метеж Решетников-1, заради фалшифицираните сметки на тока и с Костинбродската инсинуация докара садвич-коалицията и Орешарски, които провалиха договора за самолетите и поръчаха 2-та руски ядрени самовара за Белене. С цел после да ни осъдят да платим миларди за тях, въпреки че никога няма да ги сложим на българска ядрена централа. Румъния излапа като топъл хляб предвидените за нас F-16 MLU;
    3.През април 2017 година дни преди да сдаде властта служебното правителство на Румен Радев одобри на закрито заседание решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн СААБ със самолет "Грипен". На второ място то класира офертата на Португалия за употребявани американски изтребители Ф-16. Третата оферта е на Италия, която предлага също употребявани "Юрофайтър". С това решение обновяването на бойната авиация бе забавено с три години.

    Коментиран от #76

  • 11 Мдааа

    33 6 Отговор
    Интересно, някой от тия бастуни, дали ще си купи и плати кола, при условие да му я дадат след 6години!

    Коментиран от #14, #20, #47

  • 12 Лайн Ари

    29 3 Отговор
    Доставката на първите самолети в България се очаква в края на месец март 2125 г.
  • 13 Ф 16, бл.70, вх. Г, ап......

    25 3 Отговор
    Строители на съвременна България !
  • 14 Само питам

    6 19 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Знаеш ли днес колко се чака да това кола бе приятелю? Минимум 6 месеца. А ако я искаш с повече екстри надхвърля година. Веднага може да вземеш или тестове водил или стара модификация базов модел.

    Коментиран от #26

  • 15 Павел пенев

    26 4 Отговор
    Този коментар е поредната лъжа и измама на някой от Актуално. Това са самолетите пише там, които ще трябва да купим? Ами ние ги платихме бе простаци,само че няма да ги видим. Освен това обучението с тези самолети не е минало в САЩ, ние на какво да се надяваме?
  • 16 факт

    5 12 Отговор
    На фона на 2-4 милиарда тази сума е направо смешна , дано обекта да го завършат навреме , че лятото първите самолети идват .

    Коментиран от #18, #24

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    То и ако НС не беше променило ТРИ от ТРИТЕ условия по първоначалната оферта , сега ВСИЧКИ Грипени щяха да са в България ‼️

    Коментиран от #35

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Кога идват 🤔❓🤔
  • 19 мдаа

    4 17 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Надявам се да ги хвърлят в Русия -Московия страната на Ордата и Мордор

    Коментиран от #45, #74

  • 20 Анонимен

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Определено не си в час. Днес за всяка нова модерна кола се чака от няколко месеца до нясолко години. Има и коли, за които може и да имаш парите, но няма да ти я продадат!

    Коментиран от #28

  • 21 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Рубладжийче":

    А ти като отидеш в магазина предплащаш ли си стоката, която липсва? И наистина ли го вярваш това,дето си го написал?

    Коментиран от #34

  • 22 Цъцъ

    14 2 Отговор
    Доста скъпа дъска за чертежи🙄
  • 23 Поя

    23 3 Отговор
    Огромни, но за сметка напълно ненужни разходи. Ужасно е да гледаш, как държавата и народа е ступор, а се дават пари за оръжия.
  • 24 Гошо

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    кои смолети? тези на Сарафово с турстите за Сл.Бряг ли? краде се като за последно, че всички виждат, че това правителство няма да изкара още дълго.
  • 25 айде пак

    12 3 Отговор
    Хахахаха отново ще купуваме този път база на чертежи :D А цената този път каква е драги ми смехурковци ?
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Не става само с питане ‼️
    Значи чакането за автомобил сега НОРМАЛНО , а чакането през соца било ЛЬОШО НЕЩО❗
    И при чакането за автомобил и преди , и сега , НЕ СЕ ЗАПЛАЩА ПРЕДВАРИТЕЛНО ЦЯЛАТА СУМА ❗
    Ама ти откъде да знаеш ‼️

    Коментиран от #31

  • 27 не лъжете !

    13 3 Отговор
    България ги купи , а самолетите ги няма !
  • 28 Мдааа

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Нещо не разбрах! Вадиш парите, плащаш и след 6години получаваш чисто нов Опел Кадет модел от 80те години?
  • 29 оня с коня

    6 12 Отговор
    Русофилите всички до един казаха че за Парите си сме получили "Чертежи",т.е. "Пито- платено".Сега изведнъж става дума за модернизация на Летище,щото някакви самолети щели да бъдат разположени там...И да кажат русофилите щото само на тях вярвам- ЧИИ са тия Фърчила- НА КОЯ ДЪРЖАВА са и колко Наем ще плащат?
  • 30 Ветеринарен психолог

    17 3 Отговор
    Тагарев ще ги класифицира ,като самолети с изтекла необходимост и ще ги закарат директно в Украина/
  • 31 Само питам

    4 14 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Както винаги правиш неуместни сравнения. По време на соца чакането беше над 10 години. Без да е имало световна пандемия е нарушени логистични връзки. 1500 лева вноска при 120 - 150 лева заплата също не беше малка сума. А вноската е цяла защото за първи път сме клиенти на САЩ. Парите за вторите 8 самолета са на разсрочено плащане. Защо толкова много ви боли за тези самолети?

    Коментиран от #57

  • 32 Президента

    9 0 Отговор
    Аре бе писна ми да чакам тия писти и самолети , искам даже НАРЕЖДАМ като ги разтоварят тия копфтори тука едно кръгче ! Ясно ли е !

    Коментиран от #46

  • 33 В БЪДЕЩЕ НЕИЗВЕСТНО

    11 3 Отговор
    ЩЕ,ЩЕ ЩЕ , НО ПАРАТА ДАДЕНА ОТДАВНА ...........И ПАК .....ЩЕ.............
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рубладжийче

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Грипен служеха единствено за авиошоу и патрулиране.

    Коментиран от #60

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 13 Отговор
    Странни същества са русофилите. Обичат да говорят с възторг колко добре въоръжена и силна армия сме имали преди 1989 година, когато сме били заедно с Русия. Но веднага стават пацифисти щом стане дума за превъоръжаване на българската армия. Започват да се тръшкат, че няма пари за социални разходи, пенсионерите измират от глад, здравеопазването е отчайващо а образованието е безобразно. Затова нямало нужда от разходи за отбрана. Пък и нямало срещу кого да се бием, защото никой не ни заплашвал.

    Коментиран от #53

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЕФКИТЕ ИДВАТ

    2 13 Отговор
    Съветските таралясници си....отиват
  • 39 Гост

    16 0 Отговор
    Нещо объркахте цифрите... За първите 8 броя 2019та платихме 1.673 млрд. долара, или приблизително 2.925 млрд. лв, а не 2.2 млрд. Ама то кво са 725 млн за богата България ;)
  • 40 БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН ПИЛОТ

    2 10 Отговор
    Най после, най доброто за БГ.
  • 41 БГ ВОЕНЕН ЛЕТЕЦ

    3 9 Отговор
    Ша даваме съветските таралясници за....скраб.

    Коментиран от #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СТИГА ТРИЛИ КОМЕНТАРИ

    0 0 Отговор
    Другари
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "мдаа":

    Те и jaнките с тая цел ни ги пробутват, а уж били "ЗА ОТБРАНА"❗
    Ти наистина ли се надявш, че някой ще остави нашите Фютки да стигнат до МаЦква ❓

    Коментиран от #48

  • 46 МАЙ ПРАТИХ ЛИЧНО

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Президента":

    Българските пилоти в САЩ на обучение....ама нещо забравих
  • 47 един

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Aлooooo,правиш ли разлика между самолет и кола,имам чувството че си хванат от гората!Никой по-света не произвежда конвейерно самолети/по-много причини/ както се произвеждат леките автомобили!Това е секретна военна техника,която се предоставя за закупуване на надеждни партньори,а не да отидеш да ги огледаш вече произведени,да си избереш бройката и да си тръгнеш!Освен това,самият самолет си има специфични ТТД-анни,в зависимост от многото особеностти и фактори които не са известни на широката публика!

    Коментиран от #49

  • 48 ВАЖНО Е

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Руските таралясници да не стигнат до......Брюксел.
  • 49 ПРАВ СИ

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "един":

    Само путинистите с промити и бетонирани мозъци не го разбраха.
  • 50 БГ ВОЕНЕН ПИЛОТ

    4 5 Отговор
    И ние в крак с натовските стандарти....

    Коментиран от #59

  • 51 явер

    0 4 Отговор
    Как ще обявят най-ниска цена за поръчката тези идиоти, ще се поддържа техника за милиарди. На базата край с.Мокрен американците караха нашите некадърни строителни фирми, три пъти да къртят подложният бетон за некачествено изпълнение. Всичката ни такава, а после този и онзи виновен. Тези от нашите малоумници, където казват, че няма да дойдат самолетите, като дойдат какво ще говорят след туй ми е много интересно.
  • 52 Госта..

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЖИПКО БИБИ т КОВ":

    Важно е да се "усвоят 23 мил. от наши хора ,щото не се знае докога ще сме на "софрата"
  • 53 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    сраМно нещо са САЩинските подлоги❕❕❕
    Уж искат да са НЯКОЙ , а крадът никове ❕❕
    Ама то с шефове конекрадци, нормално❕
  • 54 СТИГА БЕ......

    2 1 Отговор
    На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет F-16 Block 70 в Грийнвил, Южна Каролина. Това съобщи американската компания Lockheed Martin. България е сред държавите, които очакват доставка на този тип самолети.

    Полетът се е състоял в 9:17 сутринта и е продължил 50 минути. Той е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета.

    Коментиран от #61

  • 55 БГ ВОЕНЕН ПИЛОТ

    4 3 Отговор
    Ша влезем бързо в крак с натовските стандарти....обучението ни в САЩ е към края си.
  • 56 9295

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Красиви , красиви ,колко красиви могат да са едни чертежи.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Що не питаш за тези 10 години , че само с стях и с бананите се захващаш ‼️
    10 години, че и повече, се чакаше за Лада и Фиат 125 ❗
    Шкода излизаше за 3-4 години, Москвич и Трабан бяха без ред, чакаше се за цвят или модел ❗
    А за световната пЛандемия май само ти още не си разбрал , каква е истината ‼️
    Ама питай, може и да схванеш ‼️

    Коментиран от #62

  • 58 А ТАКА

    2 1 Отговор
    Първият боен успех на F-16 в Израел е постигнат в схватка „въздух – въздух“ от Израелските военновъздушни сили (IAF) над долината Бекаа на 28 април 1981 г. срещу сирийски хеликоптер Ми-8, който е свален с оръдеен изстрел.1 Първата битка „въздух – земя“ на самолета е, когато Израел бомбардира иракската ядрена централа в Озирак на 7 юни 1981 г. с 8 свои летателни апарата F-16, съпроводени от 6 самолета тип F-15.

    В Ливан е ползван срещу сирийските въздушни сили в яростни сражения през 1982.

    В редовете на коалицията са използвани стотици самолети F-16 по време на войната в Кувейт.

    По време на войните в бивша Югославия през 90-те години на 20 век самолетите F-16 на коалицията участват в многобройни наблюдателни мисии и извършват няколко рейда и въздушни битки в Босна и Херцеговина.

    По-масово е използван във войната с Косово през 1999 г., където холандски и американски F-16 свалят няколко МиГ-29 на югославската армия.


    Опашката от свален по време на войната в Косово F16 в Музея на авиацията в Белград, Сърбия
    В Афганистан се използва от края на 2001 г. в редовете на американските и европейските сили.

    От 2003 г. се използва и от коалицията в Ирак.
  • 59 стандарт 1

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "БГ ВОЕНЕН ПИЛОТ":

    Еф ките , да се пилотират от джендери

    Коментиран от #72

  • 60 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Рубладжийче":

    А на нас за какво ни трябват ❓
    А, да, за война с МаЦква❗

    Коментиран от #63

  • 61 БИЛ НАПРАВЛЯВАН

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "СТИГА БЕ......":

    И изпълнявал заповеди от...... изкуствен интелект.....такива са слуховете де, пък знае ли някой.....
  • 62 Само питам

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А в прогнилият Запад по колко години се чакаше за кола отворко?

    Коментиран от #66, #70

  • 63 ТРЯБВА НЯКОЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да спре....Путин.......

    Коментиран от #65, #67

  • 64 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "БГ ВОЕНЕН ЛЕТЕЦ":

    И как точное правят от стари самолети крем за лице ❓🤔❓
    А да, те при Галя останаха само неграмотници ‼️

    Коментиран от #69

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Само питам":

    Захлупен, за тях питай някой живял там ‼️
  • 67 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "ТРЯБВА НЯКОЙ":

    С осем мкшени изпратени към МаЦква ли ще го спреш 🤔❗🤔❗🤔

    Коментиран от #68

  • 68 СТИГА БЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И без нашите ефки НАТО спря Путин....а получим ли и нашите 8 броя.....Путин да му мисли!!!!!

    Коментиран от #77

  • 69 ЩО БЕ ...МИГ И СУ

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не са ли от 50те и 60те години....ама Путин ги прави....що ли?????

    Коментиран от #75

  • 70 НА ЗАПАД СИ КУПУВАШ КОЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Само питам":

    Все едно си взимаш хляб от магазина
  • 71 Да,

    1 0 Отговор
    трай коньо за зелена ливада.
    Що не обявите и някоя “новина” която се очаква към 2050 г.?
  • 72 ДРУГАРИ....

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "стандарт 1":

    Това не са вашите стандарти.....
  • 73 БГ ПУТИНИСТИТЕ ШОКИРАНИ

    1 3 Отговор
    На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет F-16 Block 70 в Грийнвил, Южна Каролина. Това съобщи американската компания Lockheed Martin. България е сред държавите, които очакват доставка на този тип самолети.

    Полетът се е състоял в 9:17 сутринта и е продължил 50 минути. Той е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета..Тестван е успешно и изкуствения му интелект.

    Коментиран от #89

  • 74 оня

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "мдаа":

    И да ги хвърлят, няма да се завърнат:))
  • 75 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "ЩО БЕ ...МИГ И СУ":

    БЕЗниково, безмозАчно, писателче, дори не знаеш какво е скраП и какво скраБ, ама пишеш глюпости❗
    Това са две различни думи , не съм писал нито за МиГ, нито за СУ ❗

    Коментиран от #81

  • 76 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Трябват ни ПВО системи, а не летящи кофчези:))
  • 77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "СТИГА БЕ":

    Ама нали НАТО не беше участник във войната ‼️

    Коментиран от #80

  • 78 забележете думите ;

    3 1 Отговор
    България ще трябва да купи от САЩ............ значи че още нищо не сме купили !
  • 79 Хахаха

    1 2 Отговор
    Щеше да е по-евтино да вземем ф35 или несравнимо по-изгодно Грипен.
  • 80 ИМЕННО

    0 3 Отговор

    До коментар #77 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    НАТО спря Путин с оръжията си......и украинците
  • 81 ЩО БЕ ....

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сравняваме "старостта" на ефките и миговете....и двата са от миналия век....а ма за съветските таралясници си трайкаш.......а дали е скраб или скрап......все тая....може да пратим съветските самолети в музея на соца.

    Коментиран от #84, #85

  • 82 БСП В ТИХ УЖАС

    0 2 Отговор
    На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет F-16 Block 70 в Грийнвил, Южна Каролина. Това съобщи американската компания Lockheed Martin. България е сред държавите, които очакват доставка на този тип самолети.

    Полетът се е състоял в 9:17 сутринта и е продължил 50 минути. Той е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета..Тестван е успешно и изкуствения му интелект.
  • 83 БГ БОЕН ПИЛОТ

    1 0 Отговор
    И ние влизаме в 21 век с...еф 16.
  • 84 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "ЩО БЕ ....":

    Викаш "дали е скраб или скрап......все тая..." -
    ами не е ‼️ Ама явно като си неграмотен и ти все едно ‼️
    Явно ти е все едно дали ще хапнеш мека топла питка или....

    Коментиран от #86

  • 85 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "ЩО БЕ ....":

    Мека топла пи-6-ка,
    Мека топла пи-4-ка...‼️

    Коментиран от #87

  • 86 АЙДЕ БЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #84 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За съветските таралясници е все тая......стават и за едното и за другото
  • 87 АЙДЕЕЕЕЕЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пак са отнесохме с простотии......

    Коментиран от #90

  • 88 БСП СА В НОКДАУН

    1 2 Отговор
    На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет F-16 Block 70 в Грийнвил, Южна Каролина. Това съобщи американската компания Lockheed Martin. България е сред държавите, които очакват доставка на този тип самолети.

    Полетът се е състоял в 9:17 сутринта и е продължил 50 минути. Той е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета..Тестван е успешно и изкуствения му интелект.
  • 89 И изкуствения интелект казал

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "БГ ПУТИНИСТИТЕ ШОКИРАНИ":

    Там няма да одя. Ке седя туа. На чист български с акцент.
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "АЙДЕЕЕЕЕЕ":

    Не са про.100.тии, про.100 неграмотния няма как иначе да разбере колко е неграмотен и какви про.100.тии пише‼️
  • 91 Демосрация

    3 0 Отговор
    "Две от ценовите оферти не са били отворени." Отворили са 10 оферти докато намерят тази на нашия човек, другите за какво да ги отварят. Пак някой лапка с обръчи от фирми.
  • 92 Бацо

    2 1 Отговор
    Тези от въпросната фирма за ремонт на базата в Граф Игнатиево, нямат един читав обект. Нито пък завършен в срок. Все нещо има, все нещо им пречи.
  • 93 няма нито завод нито ще има .........

    0 1 Отговор
    парите ще бъдат откраднати за това летище ..... половината вече ги няма а нищо не е правено !
  • 94 не изключвам САЩ ДА СА НИ ДАЛИ САМОЛЕТИ

    1 1 Отговор
    ТЕ , А НАШИТЕ КРАДЦИ ДА СА ГИ ПРОДАЛИ НЯКЪДЕ ТЪЙ КАТО СА БИЛИ ВТОРА УПОТРЕБА !
  • 95 Жоро

    2 1 Отговор
    Парадокс други страни членки на НАТО закупиха повече самолети за по малко пари и никой не плати авансово??? Само най бедната страна на ЕС може да плати кеш в ущерб на своите граждани!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове