Last news in Fakti

19 Декември, 2023 23:30 1 414 15

Важните новини във ФАКТИ на 19.12.2023 г.

  • административен съд-софия-
  • такса смет-
  • милен иванов-
  • иван таков-
  • даниел лорер-
  • сергей станишев-
  • борислав сарафов-
  • татяна буруджиева-
  • милен любенов-
  • правосъден министър-
  • слави трифонов-
  • дпс-
  • парламент-
  • интервю-
  • бойко борисов-
  • михаил миков-
  • прокурорски съвет-
  • васил божков-
  • горива-
  • вмро-
  • чуждестранни инвестиции-
  • промени в конституцията-
  • тодор тагарев-
  • шенген

Магистратите посочват, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника

Важните новини във ФАКТИ на 19.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Махнаха фигурите, но Административният съд- София спря демонтажа на ПСА

Административният съд в София разпореди да бъде спрян демонтажът на Паметника на съветската армия. Мотивите са, че дейностите не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, съобщават от Нова телевизия. Това решение обаче идва, след като бяха демонтирани всички фигури от монумента.

Тесла: Такса смет скача с 30 на сто в Бургас, реши градският парламент

С 30% ще скочи такса смет за жилищни имоти в община Бургас. Това решиха общинските съветници на днешното заседание в морския град, съобщават от БНТ. Причината е по-високите разходи за услуги по организирано поддържане на чистотата в общината. Така след близо 14 години такса “Битови отпадъци“ е увеличена драстично, а новите цени влизат в сила от 1-ви януари 2024г.

Милен Иванов: Мисля, че убийството на Алексей Петров ще бъде разкрито, ако отворят телефона му. Може да е модифициран

Ако отворят телефона на Алексей Петров, мисля, че убийството ще бъде разкрито. Това каза в "Интервюто в Новините на NOVA" Милен Иванов, бивш зам.-ректор на академията на МВР.

Иван Таков: Нямах съмнения, че институциите ще спрат незаконните варварски действия от страна на Областната управа

Горещо препоръчвам на Областната управа да не обжалва решението на Административния съд София град безусловно да бъдат прекратени действията по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Това заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС, след като днес излезе решението на АССГ, съобщават от БСП- София.

Лорер: Обещанието да разделим политиката от правосъдието е напът да се случи. Доведохме страната до епохален момент

Още от 2015 г. сме обещали на българите справедливост. Днес доведохме страната до един епохален момент – обещанието да разделим политиката от правосъдието е напът да се случи. Става дума за едно обещание, което е безкрайно закъсняло. Това каза депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

Станишев иронично: На мястото на ПСА да се сложи постамент на лидерите на „Тройната сглобка“: Да стоят и да гледат София

Българската десница нищо старо не е забравила, нищо ново не е научила, както през 90-те години се занимаваха с разруха. Създадоха се мътните води, създали грозната приватизация – това свърши работа на едно голямо отвличане на вниманието, раздели обществото. И сега го разделят. Правят го ужасно бездарно и аматьорски, както рушиха мавзолея на Георги Димитров на три пъти. Това каза в „Още от деня“ Сергей Станишев – евродепутат и бивш премиер на България.
И се обърна към управляващите с иронично предложение: на мястото на Паметника на Съветската армия да се сложи постамент на лидерите на „Тройната сглобка“: Да стоят и да гледат София.
„Историята е за това да извличаме уроци. Тези, които го направиха, ще бъдат наказани от българите на следващите избори“, прогнозира Станишев, цитиран от novini.bg.

Сарафов: Необходимо е да имаме един процес, едно правораздаване, което да даде чувство за справедливост у хората

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов даде своя първи коментар за конституционната реформа. Той поиска здрав разум от парламента, така че промените да гарантират ефективно и бързо правосъдие, съобщават от Нова телевизия.

Буруджиева: Есента може да имаме предсрочни парламентарни избори. Нямаше дебат каква Конституция ни трябва

"Преди повече от 100 години в парламента на България са си оставяли бастуните и чадърите отвън, защото явно кютекът е една от формите на израз на българската политическа култура. В 21 век и в един такъв момент, който изисква изключителна отговорност от политиците - променя се Конституцията, мънички партии със слабо представителство и граждани, които не желаят да гласуват, защото нямат никакво доверие на тези институции - как функционират, да решават проблемите по този начин - с бой, е крайна фаза на безсилието на политическите представители да бъдат политици". Това каза в ефира на БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева. Тя допълни, че депутатите все още се учат какво значи парламентаризъм.

Милен Любенов: Участието на ДПС в този управленски формат беше легитимирано само с промените в Конституцията

„Приемането на промените в Конституцията бяха заложени в срок до края на годината от управляващото мнозинство. През март се очаква ротацията. С бързането на приемането на поправките вероятно се цели направата на някакъв отчет за свършена работа с оглед на поставените приоритети. Така политологът доц. Милен Любенов обясни в „Денят на живо” по Nova News вероятните причините за припряността, с която в парламента се приемат промените в Конституцията.
Той смята, че експертният дебат за промени в Основния закон не се е състоял. Участието на ДПС в рамките на този управленски формат беше легитимирано единствено с промените в Конституцията, уточни политологът. Според него след обвиненията към ДПС и към ГЕРБ, че спъват промените, сега те са едни от най-настоятелните политически субекти, които форсират процеса.

Правосъдният министър: С промените в Конституцията съдът няма да зависи от политическа намеса

Приетите промени на второ четене са по-добри от внесените. Процесът показа нещо много важно – когато предложиш нещо и се вслушаш в аргументи, можеш да постигнеш резултат. Това каза в "Лице в лице" по bTV правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от novini.bg.

Трифонов: Хората, които променят днес родната Конституция, не се опират на логика и на морал, а на комплекси и безсрамие

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира на страницата си във Фейсбук промените в Конституцията, които гласува днес на второ четене парламентът.

Делян Пеевски: Суеверен съм и не искам да коментирам промените в Конституцията преди третото четене

Изчистихме много неща с колегите, смятам, че всичко е наред, но нека все пак гласуваме утре на трето четене, каза в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след като депутатите приеха на второ четене промените в Конституцията, съобщи БТА.

Парламентът реши: ВСС се разделя на две, намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години

Парламентът прие промените в Конституцията на второ четене. Основните пунктове са свързани с назначаването на служебно правителство, ограничаването на правомощията на президента, както и възможността на лица с двойно гражданство да заемат министерски постове и да стават депутати, информират от БНТ.

Милен Митев пред СЕМ: Нарушения на Етичния кодекс и редакционните стандарти на БНР спряха интервюто на Волгин

Заради случая със записаното, но неизлъчено по БНР интервю на Петър Волгин с посланика на Русия Елеонора Митрофанова Съветът за електронни медии извика на среща генералния директор на Българското национално радио Милен Митев и членовете на Управителния съвет на медията.

Политолог: В ситуации като сегашната Борисов се проявява като слаб лидер

В ситуации като сегашната Борисов се проявява като слаб лидер, за съжаление. Той е силен лидер, когато имаме спокойна политическа ситуация, и когато имаме работещи нормално политически демократични институции. И на този фон изказванията му изглеждат слабовати и неубедителни. Въпреки че на него няма да му отива радикално говорене по каквато и да е политическа тема. И това го прави обаче слаб и незабележим на фона на това мелетата в парламента. Това отбеляза пред Радио "Фокус" политологът Георги Киряков.

Според него животът на сглобката зависи от това какви промени ще бъдат направени в Конституцията и от това дали Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС ще поискат да поемат политическа отговорност за управлението на страната:

Михаил Миков: Истинската цел на промените в Конституцията е да се овладее държавното обвинение

Целта е да се овладеят регулаторите и прокуратурата, каза пред БНР бившият вътрешен министър Михаил Миков по повод промените в Конституцията.

Велислав Величков: Парламентарната квота в Прокурорския съвет размества баланса на властите

ГЕРБ и ДПС много удобно прехвърлят отговорността на министъра на правосъдието и "Демократична България" - като част от това конституционно мнозинство, но министърът не е вносител на проекта за промени в Конституцията, вносители са 166 депутати и би трябвало те да носят политическата отговорност. Имам чувство, че утре от ГЕРБ и ДПС ще се правят на "ни лук яли, ни лук мирисали" по този въпрос. А с това мнозинство ще стане проблем.

Васил Божков: Няма да обжалвам прекратяването на делото срещу Борисов

Днес изтича срокът за обжалване на прекратяването на делото срещу Борисов. Няма да обжалвам. Ако съдът потвърди прекратяването, Борисов ще бъде изпран напълно. Необжалвайки, оставям шанс следващите две години прокуратурата да погледне обективно доказателствата и да повдигне обвинение. Това написа във Фейсбук Васил Божков. Той обеща да даде повече подробности около това свое решение в специално интервю, което ще бъде публикувано утре от "Свободна Европа".

Може ли България да остане без бензин от 1 март 2025 г.?

"Има правни абсурди в това, че парламентът в бързането си прие текст в Закона за енергията от възобновяеми източници, според който от 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната.

Отмениха една думичка в съществуващия текст и то безцелно и без замисъл, която няма да ни дава възможност да смесваме бензин с етери на биоетанола. Трябва да започнем да говорим експертно".

Това каза председателят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев в сутрешния блок на bTV.

Той коментира и въведената забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1 януари 2024 г. и от 1 март спирането на работата на "Лукойл" с руски нефт.

"Ще направим всичко възможно като петролна асоциация и всички наши членове рафинерията да продължи да работи и да има достатъчно горива на пазара, за да няма сътресения.

Трудно е в тези срокове да се намери нефт, който рафинерията да може да обработва", каза Бенчев. Той подчерта, че се работи по въпроса за търсене на подобен нефт.

"Най-лошият сценарий, който може да се случи е спиране на рафинерията. Много трудно ще бъдат осигурени количества готови продукти. България не разполага с достатъчно пристанища, от които да дойде този продукт", обясни председателят на БПГА.

Бенчев очаква задържане на цените на горивата до края на месеца. Той коментира и това, че преди дни бе избран за председател на БПГА.

"Това, което смятам да направя и най-важното - което съм си поставил за цел, е разговорът за транспорта и енергетиката в нашия сектор да стане експертен. В последно време всичко, което виждаме, е политически разговор без никаква експертност.

Нещо, което ще струва доста на обществото. Очаква ни схема за търговия с емисии в транспорта, която ще влезе догодина в сила. Очакват ни нови изисквания за биогорива, възобновяема енергия в транспорта, нови цели за енергийна ефективност. Това ще се отрази в цената на горивата", каза Бенчев.

След спорове, обиди и закани: Парламентът ограничи правомощията на президента за назначаване на служебни правителства

С промени в Конституцията Народното събрание ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни правителства, съобщи БНР.

ВМРО: Двойното гражданство за депутати унищожава българската държавност

„Сглобката“ на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС направи решителен ход към унищожаването на българската държавност с гласуваните промени в Конституцията, които предвиждат хора с двойно гражданство да могат да бъдат народни представители. Това предвиждат гласуваните на второ четене днес промени в Конституцията, приети със 163 гласа „за“, 20 „против“ и без „въздържал се“.

Рекорден ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас: 53.6% на годишна база

Преките чуждестранни инвестиции у нас само за първите десет месеца на настоящата година отбелязват значителен ръст и достигат близо 3,4 млрд. евро. Те се увеличават с над 1,1 млрд. евро спрямо тези за януари-октомври 2022 г., като ръста на годишна база възлиза на 53,6%, според предварителните данни на БНБ.

Парламентът реши: Двойното гражданство е позволено за депутати, служебният премиер ще се избира от списък от хора

Депутатите решиха при служебно правителство премиер да се избира между списък от хора, като след критики конституционалистите изключиха председателя на ВКС от този списък, съобщи БНТ.

Тодор Тагарев: Войната срещу Украйна възроди интереса към българския военно-промишлен комплекс

Доскоро традиционната българската отбранителна индустрия се разглеждаше като отживелица, но недалеч от българската граница се води интензивна война. Оказва се, че капацитетът, който нашата индустрия има в производствени боеприпаси, малки и леки въоръжения, ремонти на техника и оптически прибори, представлява огромен интерес. Това каза пред БТА министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Калин Стоянов: Ако ни приемат от януари в Шенген, ще реорганизираме проверките по летищата

Ако България бъде приета в Шенген още от януари, страната ни има готовност веднага да реорганизира проверките по летищата, каза пред БТА министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той припомни, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген. Освен това страната ни получи пореден положителен доклад в края на ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    4 5 Отговор
    Липсва едно нещо. На мястото на паметника, дето го режат за скрап trqbwa да се монтира статуя на зеленски. Защо? Понеже паметникът на места в металните елементи беше зеленясъл. Освен това евровите и доларовите евроатлантици, начело с Паси с поп Кръстю (тагарев) направиха дарение към украйна в ущърб на хазната и на народа. Паси: "Зеленски е украинският Левски, украинсият Махатма Ганди". Веднага паметник на зеленски, now!

    Коментиран от #5

  • 2 Русофил

    5 9 Отговор
    Съветската армия са терористи и нашественици,варвари и убийци.

    Коментиран от #10

  • 3 Съдът отсъди

    8 4 Отговор
    Рязането е незаконно. Което е нормално за една Сглобка.
  • 4 Дъртанян

    4 9 Отговор
    МОЧА е премахнат за век и веков.
  • 5 Не бе

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Аз предлагам не само да възстановим МОЧА!
    Аз предлагам да възстановим Мавзолея!
    И понеже мумията на комуниста-терорист Георги Димитров я кремираха,
    предлагам да се сложи камуфлажна восъчна мумия!
    То и без това патриотизмът на комунисти и гъзрожденци е камофлажен.

    Коментиран от #7

  • 6 Мотивите

    2 5 Отговор
    Са абсолютно несъстоятелни. Все едно да не мога да си демонтирам изгнилата стара дограма, ако не кажа къде ще я изхвърля.
  • 7 Да бе

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не бе":

    Не, там ще е мумията на зеленски. Хехе, ще има и паметник, и мавзолей. Паси и Тагарев ще го обслужват с цветя и почести.
  • 8 Охооо

    2 6 Отговор
    робите на неуважаемата Мутрофана още са наработа

    Коментиран от #9

  • 9 Мда

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Охооо":

    За няколко цента повече. Харчи си ги със здраве...
  • 10 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Пропусна пропагандата: "Повечето мюсюлмани не са терористи, но терористите са мюсюлмани." В тоя тон: "Доста от руснаците не са терористи, но терористите са руснаци". Най-точно: "Почти всички от сащ са терористи, даже в държавата си. Петролът, суровините и газта, които лежат под руска, азиатска, африканска и пр. държава са американски ценности.
  • 11 бай Иван

    4 2 Отговор
    Това му се вика правосъдие по български. Съда спрял демонтажа , ама чака първо да свърши всичко. Така и вълкът сит и агнето цяло.Да не си помислите ,че няма правосъдие в България ? Ето как съда геройски спира нещо дето вече е приключило. Ония пък демонтират щото знаят ,че правосъдието спи. И така и едните викат ето съда е на наша страна , другите викат, а махнахме паметника макар и незаконно както казваше оня ококорения в оня запис. За 7 дни законно незаконно уволнявайте.
    Сега ко праим? Има нарушение на закона , няма виновни , няма договор , няма фирма ,няма изпълнители ,няма нищо . Дошли в "демократичната" страна някакви и демократично си свършили работата без разрешение от никого .Но нашия демократичен съд не вижда виновни , същото и демократичната ни прокуратура , демократичният ни парламент , демократичните общински съветници и за всичко това кой мислите ,че е виновен? Виновна била недемокротичната конституция. Същата пък която сега топ експертите без стаж Христо Иванов , Пеевски с един месец юридически стаж , и един ветеран футболист Бойчето ще я направят направо "фърст" и край вече сме евроатлантици .

    Абе чудя се що не ви .б. м....та? Както се вика ей така без заповед да ви демонтираме на части. И ще чакаме после като Ви прикл.чим демократичният съд да ни спре?

    Коментиран от #13

  • 12 ПСА без глава

    1 1 Отговор
    Балистичните ракети "Кинжал" са едно от "супероръжията" на Путин и Русия разчита до голяма степен на тяхната предполагаема непобедимост. Украинската противовъздушна отбрана обаче успешно се противопоставя на тази заплаха, пише британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни от разузнаването.
  • 13 Алоу

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Що не се обадиш на г-н Колев да се оплачеш 🤡
  • 14 мдаааа

    0 1 Отговор
    По какво можеш да познаеш ватника ?! По това , че пише фермани и ти натяква , че обязятельно е прав .
  • 15 истината

    2 0 Отговор
    Съдът нарочно ли закъсня?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол