Last news in Fakti

19 Декември, 2023 18:45 1 037 7

Милен Любенов: Участието на ДПС в този управленски формат беше легитимирано само с промените в Конституцията

  • милен любенов-
  • дпс-
  • участие-
  • управление-
  • промени в конституцията

За много оспорваната поправка за двойното гражданство на държавниците Любенов обясни, че основният проблем е с двойната лоялност. „Като че зад тази идея стои ДПС и това е било част от договорките между политическите сили в рамките на това споразумение", коментира той

Милен Любенов: Участието на ДПС в този управленски формат беше легитимирано само с промените в Конституцията - 1
Снимка: NovaNews

„Приемането на промените в Конституцията бяха заложени в срок до края на годината от управляващото мнозинство. През март се очаква ротацията. С бързането на приемането на поправките вероятно се цели направата на някакъв отчет за свършена работа с оглед на поставените приоритети. Така политологът доц. Милен Любенов обясни в „Денят на живо” по Nova News вероятните причините за припряността, с която в парламента се приемат промените в Конституцията.
Той смята, че експертният дебат за промени в Основния закон не се е състоял. Участието на ДПС в рамките на този управленски формат беше легитимирано единствено с промените в Конституцията, уточни политологът. Според него след обвиненията към ДПС и към ГЕРБ, че спъват промените, сега те са едни от най-настоятелните политически субекти, които форсират процеса.

Относно записания текст за избор на членовете на регулаторите да се избират с мнозинство от 2/3-ти, Любенов каза, че това е спорно. Той даде пример за избора на Инспекторат на ВСС. „Да разширяваме органите, за които е необходимо квалифицирано мнозинство, това още повече ще доведе до партийно парцелиране между формациите, които подкрепят управляващото мнозинство”, заяви Любенов.
За много оспорваната поправка за двойното гражданство на държавниците Любенов обясни, че основният проблем е с двойната лоялност. „Като че зад тази идея стои ДПС и това е било част от договорките между политическите сили в рамките на това споразумение. Защо това управляващо мнозинство не промени Изборния кодекс като даде възможност на българските граждани да гласуват дистанционно или най-малкото – по пощата, както гласуват редица европейци”, запита политологът. Според него предстои да видим различни казуси. „Въпросът с тази двойна лоялност наистина стои”, каза Любенов и поясни, че при промяна в политическата обстановка винаги ще се появяват някакви съмнения и политикът с двойно гражданство може да стане обект на атака от граждански или други формации.

Относно ограничаване правомощията на президента и промените с назначаване на служебно правителство от парламента, който не е успял да избере редовен кабинет, Любенов прогнозира, че може да се стигне до конституционна криза. Той цитира становището на Венецианската комисия, които питат как парламент, който не е избрал редовно правителство, ще избере служебно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Турция вече ще има свои депутати в парламента,които може и да гласуват за връщането на територията ни към Турция.Те затова намекваше султан Реджи преди години със "Стратегическата дълбочина"
  • 2 Кирияк Слявчев Ментенски

    5 0 Отговор
    ДПС са ЧУЖДА партия, а имекярите в нея са алчни селяндури, дали от Велинград или от Бургас, на кого му пука!
  • 3 Сатана Z

    6 0 Отговор
    Преди изборите всички се възмущаваха,че не е редно хора с двойно гражданство да гласуват на парламентарните избори. Дотук,добре.И каква стана тя?Сега ще ги управляват хора,които дори не знаят български език като Киро Тъпото,ама той е изключение.
    И оти ручАхте жабетата?
  • 4 Няма по-голям боклук

    5 0 Отговор
    от гласоподавателите на гербппдб, които предадоха родината на турския башибозук от ДПС и потъпкаха всички възможни закони.
  • 5 СЗО

    5 0 Отговор
    България е продадена! Ние просто ще го усетим по-късно.
  • 6 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    В прословутото нс са инфилтрирани мнозинството от депутатите--чужди агенти,виждате колко безгрижно подменят канавата на конституцията,посягат на основите,на които се крепи държавността,макар с купища условности.Тук ни натрапват опасни и хлъзгави моменти,чрез които чуждата агентура да заеме доминиращи позиции във властта.Необяснимо е как са го постигнали това обществено безразличие и само в ринга на пленарната зала се боксират и налагат с крошета и с цинични лафове и подмятания,скоро ще има гладиаторски битки между отделните фракции и агитки.Боричкат се за властта като римски сенатори в курията,докато вандалите нахлуват в града,рушат паметници и грабят каквото им попадне.
  • 7 Тежко

    5 0 Отговор
    то това бе целта! да ни управляват шибан"яци като доганчо ,кирчо и ли друг американчо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол