Last news in Fakti

19 Декември, 2023 18:16 1 055 31

Правосъдният министър: С промените в Конституцията съдът няма да зависи от политическа намеса

  • правосъден министър-
  • промени-
  • конституция

Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен, допълни Атанас Славов

 Правосъдният министър: С промените в Конституцията съдът няма да зависи от политическа намеса - 1
Снимка: bTV

Приетите промени на второ четене са по-добри от внесените. Процесът показа нещо много важно – когато предложиш нещо и се вслушаш в аргументи, можеш да постигнеш резултат. Това каза в "Лице в лице" по bTV правосъдният министър Атанас Славов, цитиран от novini.bg.

Попитан за промените, според които занапред депутати и министри ще могат да са и български граждани, които имат и друго гражданство, той поясни: "Целта е българските граждани, които живеят от дълго време в чужбина, да могат да участват ефективно в управлението. Отварянето към българските общности, които са трайно извън страната, е изключително важно".

С промените съдът няма да зависи от политическа намеса. Няма да може да се каже, че политиците се разпореждат в съда. С тези реформи постигаме този европейски стандарт, но по-важното е, че постигаме целта за независимост на правосъдието, заяви правосъдният министър.

По думите му с конституционните промени се записват много ясни критерии за това кандидатите за новия Висшия съдебен съвет да са политически независими и неутрални.

Логиката е това да са хора, които са се доказали в академичните среди. Има механизми, по които да се направи една селекция, така че парламентът да избира между добри кандидатури, които отговарят на критериите за професионализъм и независимост. Целта не е да се изберат някакви послушковци. Целта е да се изберат професионалисти, а не политически зависими и обвързани лица, подчерта Атанас Славов.

По думите му пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да бъде закрит. Този орган решава имотни въпроси от рода на това да се премести една пишеща машина от един съд в друг. И това го решават 25 човека. Няма смисъл от това разхищение, посочи министърът.

Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен. Той ще представлява прокуратурата пред другите държавни органи, обществото, но ще ръководи само Върховната прокуратура, а не както досега - всички прокурори в страната да са му подчинени. Оттук нататък прокурорите ще имат много по-голяма свобода, няма да има тази намеса на главния прокурор в решаването на делата. Важно е и че всички дела ще подлежат на съдебен контрол върху методическите указания, на които има право главния прокурор, каза още Атанас Славов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 2 Отговор
    Този берач на желязо ще прави съдебната реформа!?Ужас!
  • 2 Селянин

    28 2 Отговор
    Българският народ и граждани, и селяни не вярва вече на сглобката!
  • 3 Делю Хайдутин

    33 4 Отговор
    Режат незаконно паметници с флексове а говорят за законност!

    Коментиран от #8

  • 4 Боруна Лом

    21 3 Отговор
    ТОЯ ОХЛЮВ ДАЛИ Е ТОЛКОВА ПРОЗЗ ,ЧЕ СИ ПРАВИ САМОУБИЙСТВЕНИ ЗАКОНИ?
  • 5 хаха

    26 3 Отговор
    този слуга, неграмотна и продажна. Независим ама друг път смешко
  • 6 Атанас Славов Министър?? Стигнахте до

    28 3 Отговор
    пълно Падение, Мафиоти и Криминални типова да Прекрояват Конституцията!! Падение, Падение! Счупихте Държавата, за да угодите на 2-3 Мафиоти!!
  • 7 Майора

    19 2 Отговор
    Браво на вас , Славов ,съдът не зависи от политическата система , а прокурорите се избират от по голямата си част от НС! Няма що!
  • 8 На теб

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    какво ти срязаха ? Или какъв паметник ? Точно нищо !
  • 9 Нено

    22 2 Отговор
    Липсваше експертен дебат за промените в Конституцията
  • 10 Наблюдател

    34 2 Отговор
    Баща ти и майка ти Атанасе сигурен съм , се срамуват от теб. Познавам ги, те са добри хора. Простотиите, които направихте с промяната в Конституцията един ден Народа няма да ви го прости.
  • 11 да де

    24 2 Отговор
    политици ще избират ВСС и той няма да е обвързан с политиките им , това някакъв виц ли е ?
  • 12 Безсъвестник

    23 2 Отговор
    Нагло е да обясняваш точно обратното на това, което правиш!
  • 13 Няма по-голям боклук

    17 3 Отговор
    от гласоподавателите на гербппдб, които предадоха родината на турския башибозук от ДПС и потъпкаха всички възможни закони.
  • 14 хи хи

    24 1 Отговор
    Тоя си мисли, че като говори бавно и мига като гущер, няма да си личи че е шушу мига.
  • 15 3.14К

    19 2 Отговор
    Това генетично и юридическо недоразумение каза , че главния прокурор вече се държал правилно след препирането на толупа.
  • 16 Валери Божинов

    9 0 Отговор
    А бе този министър дали е ТОЙ или ТЯ?!.... Или пък може би ТО?!Питам за един приятел защото му има мерак
  • 17 Боримечков

    9 1 Отговор
    кратка предистория, ето какво е било преди : ....Вътрешната политика на правителството на Богдан Филов е с ясно изразена антидемократична насоченост. Тя се обуславя от съюза с фашистка Германия, усилията на кабинета за укрепване на авторитарния режим и военновременните условия. Така през април 1940 г. парламента гласува Закон за гражданската мобилизация. Той силно ограничава гражданските права и свободи. Ограничава се правото на сдружения, регламентира се цензура на печата, забраняват се социалните искания на работниците и т.н. По-късно се приемат и нови репресивни поправки в Закона за защита на държавата, според които за почти всяко провинение се предвижда смърт.
    Народното събрание гласува и два подчертано фашистки закона. На 24 декември 1940 г., още преди България да подпише Тристранния пакт, е приет Законът за защита на нацията. По същество той е копиран от германските антисемитиски закони и поставя българските евреи в неравноправно и унизително положение. Създава се комисарство по еврейските въпроси.
    През декември 1940 г. е гласуван и Закон за организиране на българската младеж. Създадената според него организация “Бранник”, издържана от държавата има много сходни черти с фашистката “Хитлерова младеж”. До народното събрание пристигат протестни писма от ученици и студенти....и т.н....като види човек кой пише новата фашистка конституция на Бг всичко става ясно - изцяло овладяване на държавата и превръщането й във втора Украйна!

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    9 0 Отговор
    Дори съдът да не зависи от политическа НАМЕСА за да се стигне до съда , СЕ МИНАВА ПРЕЗ ПРОКУРАТУРАТА, а тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛИТИЧЕСКИ ОБВЪРЗАНА и от нея зависи кое ще влезе в съда и най-вече КОЕ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ !
  • 19 Прокурор

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Боримечков":

    Остава тези подлизурковци да обявят война на Русия "СЪС СТАВАНЕ НА КРАКА, РЪКОПЛЯСКАНИЯ И ВИКОВЕ УРА", както техните предшественици на 13. декември 1941 г. обявяват война на САЩ и Англия "от солидарност с великия съюзник хитлеристка Германия", за което дори Борис трети заявява вечерта пред съветника си Павел Груев: " ПОНЕ ДА НЕ БЯХА РЪКОПЛЕЩИЛИ" !
  • 20 зрител

    5 0 Отговор
    Говорещ неистини.....оставка
  • 21 Следващата стъпка,

    4 1 Отговор
    за да се отворят "напълно българските общности, които са трайно извънстраната" трябва да се премине към ротационното й управлениеВсяка европейска страна да управлява България по една година на ротационен принцип. В страна, в която Ицо Хазарта участва активно в промяната на Конституцията това няма да е прецедент.
  • 22 ДЕРНЕКА

    4 0 Отговор
    ОХЛЮВА МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО , ДУЛОВСКОТО ПЪДПЪДЪК ИНТЕЛИГЕНЦИЯ АЛО БЪЛГАРИО БОЮ И ДИДО ДЕРИБЕЙСТВАТ ОПОМНЕТИСЕ.
  • 23 Гертруд

    4 0 Отговор
    .... И това е действащ министър на правосъдието!? Ние сме компилация от бананова и картофена република. Чакаме тихата и свята нощ на боб с кисело зеле по канон.... Ще чудно!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Айде

    3 0 Отговор
    Славов и ти си тръгнал за маймуни!
  • 27 Тино

    0 0 Отговор
    Блажени са вярващите.
  • 28 Нефакти

    0 0 Отговор
    Е поне е ясно, че всички сте тролове тук. Всички адекватни коментари са премахнати от модератори, който за всички е ясен какъв е. Слава богу си стоите в този смешен сайт със смешния му форум. Супер е,че мога да се посмея, когато ми стане тъжно, тук винаги е пълно с шеги
  • 29 Я пак

    0 0 Отговор
    Да видим дали и този ще го изтриете. Долу пише: ....не толерира обидни коментари и спам. Е аз друго не виждам, освен това... забавлявайте се рубашки
  • 30 Васил

    2 0 Отговор
    Щом с конституцията са се заели юристи от ДБ повече от сигурно е, че резултатът ще е плачевен
  • 31 Кой?

    0 0 Отговор
    Вярваш ли си? И такова състояние е познато за науката, просто не е добре да се изпада в него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол