Last news in Fakti

14 Януари, 2024 20:48 1 740 27

Екатерина Михайлова: ДПС реално участват в управлението, ротацията ще се случи без сътресения

  • екатерина михайлова-
  • дпс-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • бойко борисов-
  • николай денков-
  • делян пеевски

Явно се постига съгласие между участниците в управлението, председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ, заяви Михайлова

Екатерина Михайлова: ДПС реално участват в управлението, ротацията ще се случи без сътресения - 1
Снимка: БГНЕС

ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха "за". Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати, каза в ефира на NOVA юристът Екатерина Михайлова.

По думите ѝ ротацията ще се случи без сътресения. "Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство. Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни. Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения", подчерта експертът.

"Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има друг ред на избор - предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има няколкостепенен избор", коментира тя.

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд ."12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на възможностите да функционира. КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции", посочи Михайлова.

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка. "Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен", смята юристът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 6 Отговор
    Да не забравяме - класната винги е права.

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Да, бе

    14 10 Отговор
    Тая още ли оставя въглероден отпечатък... Каква загуба за човечеството. ..
  • 3 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    8 10 Отговор
    важното е че чорапа е аут

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ":

    и шишков спря да разнася ядки
  • 5 Мустафка

    9 4 Отговор
    Лунапаркът скоро затваря, така че всички управляващи на ротации, въртележки и виенски колела е врема да слизат и да си ходят на село.
  • 6 хммм

    2 3 Отговор
    И ти случайно ще си вицепремиер, нали? От къде ги знаеш тези неща?
  • 7 Хохо Бохо

    8 5 Отговор
    А какво притеснително има да има стабилно управление на държавата?
  • 8 Хохо Бохо

    8 5 Отговор
    Екстра!
    Това управление ще си изкара целия мандат без сътресения...

    Коментиран от #11, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 анонимен

    3 1 Отговор
    Естествено, че така ще се случи. Какви сътресения да има? Тези хора принципни ли са?! Те за България и за народа ли мислят?!! Риторични са въпросите ми. Истината каква е ясна. Много харесвам Екатерина Михайлова, въпреки че не споделям позициите и нито харесвам партията, в която беше, с други възгледи съм, освен това тя беше сред мръсни хора, тя е грамотен юрист, много по-грамотен от юристите в сегашното НС. Но не е нужно да напомня на зрителите и на хората, че няма да има сътресения и всички анализатори, които го подчертават. Тези хора няма да си отидат, ако улиците не са пълни с хора, а не е сигурно, че и пълни улици ще ги махнат от властта. Те се арестуваха, мразеха се и пак се мразят, не могат да се гледат, депутати от опозицията го казват, виждайки го в НС на заседания, но властта я обичат много, много. Чърчил го е казал: „Няма вечни врагове, има вечни интереси“. БСП и НДСВ да не би да се обичаха. Никак не се обичаха, ама с ДПС направиха Тройната коалиция и си се наричаха така, а не „сглобка“, „некоалиция“ и не знам си какви други странни определения и имена, „спасяваха България“ и те. Имаха пълен мандат и с управлението си докараха Борисов на власт. Не би дошъл,ако бяха по-кадърни. Моля тези, които не са пораснали да пораснат, това искам от тях, а и от себе си съм го искал преди години. Цитирах Чърчил по-нагоре. Неговият цитат засилва реалистичния ми поглед върху политиката.
  • 11 анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    И за това казвам. Властолюбието не умира. Властолюбецът остарява, оттегля се от политиката и умира, но властолюбието не умира никога. Атанас Атанасов миналия понеделник в Нова говори за коалиционно споразумение. Наивниците мислят, че на тези хора им е все едно за властта.
  • 12 ППДБ-ец

    6 2 Отговор
    Че промяна без ДПС каква промяна е?
  • 13 анонимен

    3 3 Отговор
    Между ПП и ДБ, които са малката коалиция, има напрежение, ама не се разделят. При парламентарни избори (предсрочни или редовни) биха се разделили. Колко пъти трябва да се каже, че нищо не трябва да очакваме от кариеристи. А и да усвояват искат. Като не искаме безпринципни сглобки, коалиции и т.н. просто трябва масово да гласуваме. Това ще промени картината поне малко.
  • 14 Горна баня

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Гола вода е "класната". Спря да се представя за "професор", защото очевидно е, че не е.Приютиха я горе на горнобанските ливади в "бившето" АОНСУ, иначе какво ще работи?
  • 15 Г Бар

    3 4 Отговор
    значи България е твърдо обречена. Но пък няма да липсва на никой
  • 16 някой

    5 5 Отговор
    Турците реално управляват от 89-та година България, и това трябва да приключи !?
  • 17 ОСМАН

    2 1 Отговор
    ТЕЗИ ДУМИ ПРИНАДЛЕЖАТ НА ХЕНРИ ДЖОН ТЕМПЪЛ АНГЛИЙСКИ ДЪРЖАВНИК ОТ 18 ВЕК ДО КОМЕНТАР 10
  • 18 мддаа

    5 0 Отговор
    След това и импийчмънт на Румен Радев също ще се случи!

    Коментиран от #26

  • 19 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Нацистката пропаганда застигна и такива, отдавна забравени личности! Понеже, сегашните пропагандаторите на ЦРУ вече са втръснали и опротивяли на цялото общество , защо да не пробваме с типажи от времето на престъпникът иван костов!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 някой

    4 2 Отговор
    Не мога да разбера турците защо не си отива в Турция !!
  • 22 ежко

    2 2 Отговор
    Тази пък коя беше?
  • 23 СЗО

    2 2 Отговор
    15 години юридически стаж...това не е въпрос на интерпретация. Или ги имаш, или ги нямаш. А Деси Боата ги няма.
  • 24 МВР Сатанисти

    2 2 Отговор
    П. едофила Бойко Методиев Борисов идва на власт спете спокойно деца!
  • 25 Дебелогъзо ченге от 6-то в стъклена къща

    2 2 Отговор
    Старата мома се появи.
  • 26 руско настъпление

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "мддаа":

    Радев прокарва и изцяло защитава руските интереси. Той е главният техен човек тук, в България.Сега подменят хората в структурата на Европрокуратурата в BG .И сега има руски хора там.Други, освен Радев, главни руски проводници у нас са :свинаря Гергов, Йотовица, Свининова, Копейкин, цялата му "партия", чичо Денчев, Р. Овч., Р. Петков, Златев, Гуцанов, Гоце,....много са, но тези са главните
  • 27 Пенсилвания авеню

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Ще изкара, дано, но трябва да се справи с руското влияние, което е огромно у нас.Службите нищо не правят, ако бездействат, Запада да се намеси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове