Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:04 1 908 13

В София: 57 лева плати родител за извинителна медицинска бележка на детето си

  • извинителни бележки-
  • личен лекар

Всяко лечебно заведение може да формира цена. Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества, посочи д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия

В София: 57 лева плати родител за извинителна медицинска бележка на детето си  - 1

Темата с бележките за извиняване на отсъствията от училище продължава да е актуална. Изникват обаче някои въпроси, като - трябва ли да се заплащат електронните ученически бележки и колко дни да могат да се извиняват по домашни причини с бележка от родител.

Пред БНР Мая Цанева, която е майка на ученик, разказа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на преглед при личния лекар и съответно да получи електронна бележка за училище. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лв. Според нея за родители в затруднено финансово положение това би било "преграда" да заведат детето си на лекар.

"Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този регистър, който е национален, би трябвало да бъде да се намалят разходите както за държавата, така и за лекарите, така и за нас родителите".

Цанева уточни, че подкрепя дигитализацията на този процес. Тя подкрепя и предложеното увеличение до 15 учебни дни на отсъствията по домашни причини.

Според общопрактикуващия лекар д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия, решението е - ако състоянието на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни – за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с бележка от родител. Сега заради едно ненужно посещение и чакане по кабинетите за заветната бележка, родителят трябва да загуби цял ден, да не ходи на работа, подчерта той. Лекарят е категоричен, че тези посещения, които са чисто административни, трябва да се намалят.

"Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед – не по телефона – това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно", коментира д-р Миндов.

По думите му диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно безплатно до 57 лв. Той уточни, че цената от 57 лв. е официално регистрирана, за която се дава документ и тя е в София. Той отбеляза, че всяко лечебно заведение може да формира цена:

"Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала".

"По силата на Наредбата за приобщаващото образование е написано, че общопрактикуващият лекар или друг лекар може да издаде такава бележка – да освободи детето по здравословни причини. Това е вменено в наредба на образователното министерство. То изисква от родителите, а родителите от нас. Само че ние сме търговски дружества. Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор, съответно да изпълнявам и на някое министерство – кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане", коментира д-р Георги Миндов.

По думите му родителят трябва да поиска тази допълнителна услуга, извън договора и пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. "Когато той иска такова нещо, тази услуга, ако можем, я предоставяме, но ние можем и да я откажем да я предоставим, защото тя е недоговорена", отбеляза той.

От Министерството на образованието и науката изпратиха своя позиция по темата до "Хоризонт":

"С промяна в Наредбата за приобщаващо образование се предвиждат облекчения за родители и учители - учениците да имат право на до 15 учебни дни (в момента са 10) в една учебна година да отсъстват от училище въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител.

До това предложение се стигна след обсъждания с редица родителски организации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем и не е необходима медицинска бележка. Същевременно родителите са най-важният партньор в образователния процес и се търси баланс, така че да се дадат възможности за най-добрите решения за детето във всеки един момент.

С тази промяна ще се облекчи и административната тежест на директорите на училища.

Досега можеше до 3 учебни дни да се отсъства по семейни причини със заявление до класния ръководител и още до 7 учебни дни с предварително разрешение на директора въз основа на писмено заявление от родителя, в което подробно се описват причините за отсъствието.

Сега всички 15 дни се предвижда да бъдат ползвани със заявление до класния ръководител.

Предстои промените в Наредбата да бъдат публикувани за обществено обсъждане, в хода на което ще се вземат предвид всички мнения за намирането на най-доброто и балансирано решение".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христос

    38 3 Отговор
    Вън търговците от болниците!
  • 2 АГАТа Кристи

    16 2 Отговор
    Явно тя е с воден знак и втъкана нишка.
  • 3 търгашите са

    6 10 Отговор
    стимулирани от лоялната конкуренция . Щом реве родитела , добре . 1 от 3 деца е опитало наркотици . Значи 1 от 5 е лъгало за да неходи на училище . 57 е много . Нали им вдигнаха заплатите . За какво да ги ддават родителите . Нека и за докторите . 1 или 2 листа и бааам 60 лева . помаците гъбари немогат да ги платят . но софянци вземат заплати . като тока за бита . баам 5 пъти отгоре . парите са за украйна . Да .
  • 4 Слава на Евроатлантическа България

    16 8 Отговор
    Голям праз! Важното в БАНАНИТЕ да не станат 57 лв. кг. ..
  • 5 Баш Батка

    6 0 Отговор
    Тъй шъ и, да ходи в КЗП щом е търговско дружество!
  • 6 Долна

    21 5 Отговор
    Долна Лекарска ИЗМЕТ! Това е част от Лечението! Отказа да се осигури е нарушение на Правата на пациента! И% лечебния процес! - Чл. 81, ал. 1 и ал. 2 т. 1 и т. 4. От Закона за Здравето! Работа на НЗОК е да осигури това! Да си оправят Крантавия Национален Рамков Договор! В Тази страна има и Закони! Преди Всякакви Договори!
  • 7 то и на морето няма

    10 1 Отговор
    доболнична . малко са лекарите . одраскаш , порежеш ръката на стъкло и ОООППппп 200 лв за реванол с бунт . Плешивия отговара за петрола и цигарете , замества карамански и шунката .
  • 8 Тома

    20 1 Отговор
    Докато болниците се водят търговски дружества бая народ още ще умира
  • 9 Браво

    11 2 Отговор
    А при лошите капиталисти в Западна Европа до 18 годишна възраст всичко безплатно от преглед до лекарства,а възрастните плащат еднократно само 5 евро за лекарства,без значение колко вида лекарства
  • 10 Това е безумие!

    12 1 Отговор
    В Германия децата се осигурявят здравно безплатно до навършване на 26 години, ако се обучават като студенти, към здравното осигуряване на работещия родител! Какви 57 лв. за извинителти бележки в България? Защо се плаща за извинителна бележка???
  • 11 Сакън

    1 1 Отговор
    Слободия пълна: 15 дни по 7 часа на ден = 105 часа отсъствия! Децата вече само ще мучат, ни четмо, ни писмо. Но пък ще са "ходили НА Гърция".
  • 12 Буквоядец

    8 2 Отговор
    Този е нагъл! Медицинската бележка показва,че детето е било болно,но и че следва да е в изолация от учебната среда . Така,че това си е точно медицинска дейност. А парите му идват дори от факта,че има такъв пациент в листата си!

    Коментиран от #13

  • 13 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Буквоядец":

    Баш не е ама айде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове