Last news in Fakti

18 Януари, 2024 10:51, обновена 18 Януари, 2024 11:13 844 15

Андрей Цеков: Има 5 500 сгради в страната, които се нуждаят от саниране, до момента са обновени 2 100

  • андрей цеков-
  • сгради-
  • нужда от саниране-
  • обновени-
  • парламент

Предстои саниране на нови 750 сгради и още 200 с участие на част от собствениците, заяви в парламента министърът на регионалното развитие

Андрей Цеков: Има 5 500 сгради в страната, които се нуждаят от саниране, до момента са обновени 2 100 - 1
Снимка: БГНЕС

В държавата има 5 500 сгради, които се нуждаят от саниране, до момента са обновени 2 100. Предстои саниране на нови 750 сгради и още 200 с участие на част от собствениците, заяви в парламента министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, цитиран от БНР. Той е изслушван от депутатите за процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд . Министър Цеков каза, че има недоволство от процедурите по саниране, като финансовият ресурс за тази година е ограничен. При налични близо 2 милиарда лева потребностите са за повече от 3 милиарда и половина.

Не всички сгради могат да бъдат включени в критериите за класиране, а има и риск всички пари по програмата да отидат в 15 общини, заяви министърът.
"Към момента са получени доста жалби и сигнали. Проблемите, свързани с настоящата процедура, не се коренят в методиката за оценка или начина, по който е извършена оценката. Проблемът е доста по-дълбок, той е социален - недостигът на средства изобщо за държавата за обновяване на целия частен жилищен фонд, проектиран преди 1999 година. По етап 1 ще предоставим средства за 756 сгради, по етап 2, който трябва да приключи на 29 октомври ще бъдат подсигурени още 282 милиона лева, макар и с 20% самофинансиране, ще бъдат осигурени средства за още около 200 сгради", обясни Андрей Цеков.

МРРБ разполага с целеви средства за саниране по Програмата за развитие на регионите в размер на още 409 милиона лева, които ще бъдат обявени като процедури и предоставени на гражданите в рамките на настоящата година, каза още той. Министър Цеков отбеляза, че "оттам насетне политиката по декарбонизация и енергийна ефективност трябва да се осъществява чрез Националния декарбонизационен фонд, създаден към Министерството на енергетиката като част от реформите по Плана за възстановяване и устойчивост".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи в началото на заседанието, че министърът на енергетиката Румен Радев не може да участва в изслушването във връзка с отсъствието му от страната. В него участва Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Всяка една сграда може да получи максимум 140 точки, каза регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушването му в парламента относно процеса по енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Той уточни, че първият показател е процентът енергийно спестяване годишно. Данните се вземат от целевите стойности, които са записани в сертификата за енергийни характеристики на сградата. От тях се изважда настоящото енергопотребление. При постигнати икономии между 30 и 45 процента, се получават 10 точки. Спестяване от 30 на сто е минималният критерий. За над 65 процента спестявания се получават 25 точки, посочи БТА.

Вторият показател е за екологични ползи, добави министър Цеков и уточни, че и за двата има скала. При този показател е важно очакваното годишно намаляване на емисиите въглероден диоксид. Минималните 10 точки се получават за спестявания до 20 тона годишно. За над 80 тона годишни спестявания се получават 20 точки. Той обясни, че данните се вземат отново от енергийния сертификат.

Третият критерий е ефективността на инвестицията, като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична невъзобновяема енергия в киловатчаса на годишна база. Данните се вземат отново от енергийния сертификат или от проектното заявление. "Ако ефективността е над 2,5 лева за киловатчас годишно, се получават 10 точки, ако е под 1,75 - 35 точки", посочи Цеков.

Следващият критерий е за целесъобразност на инвестицията, добави министърът.

Петият показател е нивото на ангажираност на членовете в етажната собственост. При съгласие на под 80 процента от всички собственици в сградата се получават 10 точки, докато при над 95 на сто – максималните 25 точки.

Шестият критерий е за постигнато ниво на подобрение на жилищната инфраструктура, след прилагане на мерките за енергийна ефективност. Ако сградата постига клас "А" на енергийна ефективност, се получават 10 точки, като минимумът е клас "Б", добави Цеков. Той поясни, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройство са пристигнали 1217 сертификата, в които се декларира, че ще се постигне клас "А" на енергийно потребление. Всичките тези сертификати са предоставени на Агенцията за устойчиво енергийно развитие за проверка на данните.

Последният критерий, по който се присъждат точки, е доколко проектът предвижда изпълнението на мерки, допринасящи за общия архитектурен облик на града в съответствие с одобрената от общинската администрация наредба или указания. По думите му в много общини има наредби за градската среда, които предвиждат определен цвят на фасадите, определено естетично решение на фасадите.

Методиката се базира изцяло на данни, които се съдържат в официални удостоверителни документи, какъвто е сертификатът на енергийна ефективност, изтъкна министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББ от Банкя

    4 0 Отговор
    Айде айде, одобрявайте и да се започва че Кирчо и кокорчо ми изпразниха чекмеджето
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    С участието на собствениците ще бъдат санирани точно 0 (нула) сгради, вие го знаете много добре и се надявате да е така за да можете да лапнете остатъка от средствата след нова година....
  • 3 капиталистическия режим на демокрация

    3 2 Отговор
    Вече 45 години немогат да санират и 1% на построеното от комунистите.Иначе по телевизионните хранилки на властта постоянно облъчват,че голям прогрес било сега.

    Коментиран от #12

  • 4 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    М-тъй ли бе,боклуци скапани,долнопробни,ще грабите вече,а,на хората жилищата ще заграбвате,за това ли ви е толкова дерт?
  • 5 граф Монте Кристо

    2 2 Отговор
    Капана за бедни е готов да щракне за бедни собственици,които няма да платят заема ,който ще изтеглят от тяхно име,нито лихвите,нито за съдия изпълнител и ще излетят на улицата,след като им оберат родаваемата и по-ценна покъщнина,и на улицата с един куп партакеши,а!?
  • 6 граф Монте Кристо

    2 2 Отговор
    20 % ОТ СДЕЛКАТА колко са като пари,някои са затънали в нищета ,други в дългове към банки и лихвари,сега ще им натресат още един заем и грабежа е законово оформен.Нещо за отговорността на държавата няма ли да проронят с половин уста,тия блокове са строени преди 90та година през куп за грош,а сега дайте да дадете,няма къде да мърдате,закон сме ви направили да ви вържем на фльонга и ръцете и краката.
  • 7 граф Монте Кристо

    2 2 Отговор
    От сутринта ги слушам по бнр и ми се повръща от сухия им и замъглен чиновнически речник,не казват какви са опасностите за обикновените граждани,как ги тикат с булдозера към пропастта ,сега се използва цяла система ,направиха и закон ,схемата е напълно готова да сработи в режим на ефективен грабеж и вакханалията да започне,няма от какво да се възпират и изчакват,не им стигат по 2 милиарда лв годишно,за безсмислени ремонти,а трябва и да заграбват жилища,една панелка цяла за нов изкуствен зъб и т.н.
  • 8 Като тръсне земетръс

    2 0 Отговор
    Къде ще евакуират хората от напуканите блокове
  • 9 Почетен се от Унгария

    1 1 Отговор
    Цели жилищни комплекси сканирана, с участието и на живущите Обаче!
  • 10 Поу чете се от Унгария

    1 1 Отговор
    И непременно с по равно заплащане от двете страни,
  • 11 ХихиКак

    2 1 Отговор
    Да си върнат парите на хората, които не са одобрени. Една част за паспорти да си вземат, а другата част от парите на народа им ги върнете, а не да ги изнудвате, много крадете, бай живков бил, такъв онакъв, но вашите родители, деди са се изучили при бай тошо, хитри сте, но бе казал на Политбюро на цк на бкп. Крадете, но не с шепите, а оставете и на народа. Те запада и турция са запознати и 1989 ги отмъкнаха трудолюбиви и умни турци, а ДС турци в Белгия заминаха и уголиха България. Лично мнение. Бай тошо му казваха западните медии, необразован хитър, а еродитите съдии наивници де да знаят истината, той др тодор живков е наш колега, а се оказа друго. И след 1989 всичко е без дипломи горе, и ако има, то са 15 % образованите. Дори по малко. Остава и от публичните домове да ги турите в нс, нали е свобода
  • 12 Лалето

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "капиталистическия режим на демокрация":

    Санират си банковите сметки по офшорите и Швейцария. Санират си имотите по чужбина. Много дребнав народ сме. Все им надничаме в канчетата, пардон в казаните.
  • 13 ЧОЧО

    5 0 Отговор
    Как за 34 години не са появиха едни свестни управници!Все крадци подир крадци.Каквото се почне все наполовина.
  • 14 Майк Байк

    1 0 Отговор
    Аз съм против да ми вземат от данъците за да санират хорските сгради. Който си има сграда да си я сканира, има банки има кредитни и тнт....
  • 15 ...

    1 0 Отговор
    Те изнудваха хората. Дори една жена попита главната инициаторка да обясни, как и защо, а дали е наложително. А тя, на когото съм казала, а той човека е болен и така прибраха насилствено парите на народа, за селяните е ок, те са чорбаджии, много богати, че им взели 800 лева или нагоре, но има хора ги дават за лечение това е геноцид спрямо човеществото и е редно Асен да им върне парите. Ако е държава да осъдят кой ги открал от служебните правителства, а и писаха 142 милиона при напускане на Гълъб са открали 142 млн. Каква вина има народа или трябва да гинат без война и разноски за автомати и по близи сне до диктатура но не и до свобода. Свободен бедняк няма лак да бъдеш щастлив. Имайте малко милост от бога и аллах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол