Last news in Fakti

24 Януари, 2024 14:13 12 471 26

Вдигат заплатите на преподавателите в университетите

  • заплати-
  • преподаватели-
  • университети

Според приетите текстове минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища ще е не по-ниска от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца

Вдигат заплатите на преподавателите в университетите - 1

Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да е не по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Това решиха депутатите единодушно, със 115 гласа "за", на гласуваните на първо четене промени в Закона за висшето образование, съобщи БТА.

Според приетите текстове минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища ще е не по-ниска от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Предвидено е стипендиите на докторантите да се определят също в размер не по-нисък от 125% от минималната работна заплата за страната.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ заяви, че промените, които се предлагат, имат своя смисъл и ще бъдат подкрепени принципно от неговата парламентарна група. Той посочи, че би било изключително трудно за един докторант да живее с такава стипендия. Чорбанов заяви, че между двете четения ще направят предложение за увеличение на размера ѝ.

Даниел Проданов от „Възраждане“ също изрази принципна подкрепа за всяко увеличение на възнагражденията в образованието, особено за текстовете, регламентиращи в бюджета за всяка следваща година да не може да бъде залаган по-нисък процент от брутния вътрешен продукт за образование в сравнение с предходна година. Той посочи, че от „Възраждане“ биха предложили 150% от минималната работна заплата за определяне стипендиите на докторантите.

Елисавета Белобрадова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че тази финансова подкрепа е много чакана и парламентарната група ще подкрепи този законопроект. Между двете четения на законопроекта ще внесем промени, които гарантират качество на висшето образование.

Проф. Румен Гечев от „БСП за България“ заяви, че наистина българската държава не се отнася по европейски с българската наука, преподаватели и изследователи. Гечев попита как ще се привличат докторанти с 25 на сто над минималната заплата. Той каза, че има доста случаи, в които българската държава харчи пари за докторанти, които не завършват докторантурата си, а други по думите му завършват и заминават за чужбина. Ние ще увеличим възнагражденията, но каква ни е гаранцията, че завършващият докторант няма да отиде в чужбина, добави Гечев. Проф. Чорбанов подчерта, че недостигът на докторанти е европейски проблем и проблем в страни като Германия, Франция, Испания. Той подчерта, че трябва да се намери баланс и формата да не бъде абсолютно рестриктивна, за да не принуди хората, които искат да се занимават с наука, да заминат в чужбина. Румен Гечев коментира, че проблемът е комплексен и даде пример със САЩ, където заплатите на докторантите, които са инвестирали в докторантура, са в пъти по-големи, заради доктората им.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че е трудно да се привлекат най-добрите студенти към докторантура и развитие в академичния състав. Много е трудно да задържиш най-добрия студент в инженерна специалност, когато предприятието предлага много по-висока заплата, още по-трудно е в сферата на информационните технологии, добави той. В университета получават две хиляди лв., а в частната компания – минимум пет хил. лв., затова бе толкова важно да регламентираме минималните заплати за академичните длъжности, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преподавател

    28 4 Отговор
    Време беше. Че само с продадени изпити, не се живееше

    Коментиран от #3

  • 2 Не е

    21 3 Отговор
    лошо тези преподаватели да вдигнат нивото на обучение , че основно тапУри излизат от университетите!
  • 3 Аха

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преподавател":

    Затова ли вузовете бълват неграмотници? А аз си мислех, че е заради демокрацията!
  • 4 Пха ха ха ха

    20 0 Отговор
    То няма преподаватели вече

    Коментиран от #5

  • 5 Даааа

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пха ха ха ха":

    То и държава няма вече!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист

    17 1 Отговор
    За антируска пропаганда им вдигнаха заплатите
  • 8 Професора

    16 1 Отговор
    В този университет почти всики преподаватели членуват в НПО и от там също взимат заплата
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 иван костов съм какво съм пропуснал

    12 0 Отговор
    ас само не разбрах какво препродават тия преподаватели? остана ли нещо не преватизирано да препродажба?
  • 11 Колко пъти ще им ги вдигате ?

    11 3 Отговор
    Други професии няма ли ............и те чакат .

    Коментиран от #15

  • 12 сребра

    14 2 Отговор
    Всички професори са зависими от лобита и интереси , партии , масонски ложи и естесвено от ДС . Всички са били членове на БКП и в момента на производните ГЕРБ , БСП , ДПС , СДС , ПП , ДБ , ИТН , ВЪЗРАЖДАНЕ и т.н. синове , дъщери и внуци на АБПФК - партизани , шумкари с опинци ЦВЕТЪТ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !
  • 13 Перо

    14 0 Отговор
    Трябваше първо да се забрани на преподавателите да участват и взимат хонорари от соросистки НПО-та!
  • 14 Щом държавата плаща заплати

    10 0 Отговор
    Защо има семестриални такси за студентите
    Кравата не суче от телето

    Коментиран от #19

  • 15 Писал съм го заучителите,

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Колко пъти ще им ги вдигате ?":

    но важи и за преподавателите във ВУЗ.Сега ще започнат обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска. Ето ги тия за които никога не се казвас колко и откога имувеличават заплатите
  • 16 Много професор малко ученик

    13 0 Отговор
    С други думи
    Много вожд малко индианец
  • 17 Дипломи на килограм

    11 0 Отговор
    Затова пък , рушвети и дебели заплати
  • 18 Един от най-големите

    13 0 Отговор
    проблеми у нас е, че за щяло и не щяло се иска висше образование. Отам и нуждата от диплома която не е важно по каква специалност е. Най-лесно се учат икономика, мениджмънт, маркетинг, стопанско управление, Публична администрация, политология, журналистика и други хуманитарни "науки" където и лесно се защитава докторска степен и хабилитацията е едва ли не задължителна. Не се изискват публикации в Елсевър, Нейчър, ИЕЕЕ и други такива и всичко тече по мед и масло. Тези млади доценти и професори започват да управляват ВУЗ и се чудят защо колегите им главни асистенти по природните науки едвам станали доктори все още късат студентите на "безсмислени" според тях дисциплини след като при тях същите тия са отличници.
  • 19 Навремето

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Щом държавата плаща заплати":

    не се плащаше такса, но се влизаше трудно във ВУЗ, държал съм кандидат-студентски изпити по математика, физика и политическа подготовка. Не трябваше да имаш двойка по никой от двата, а третия - "издържал". За 4 г. следване съм работил по 2 месеца годишно - лятна и есенна бригади в селското стопанство, общо 8 месеца. Купонът за храна беше 30ст. в първи курс,после се увеличи на 40ст. и в 4 курс вече беше 50ст. Далеч не всички влизаха, имаше по 10 кандидати за място, студентите бяха 2-3 пъти по-малко от сегашните при 3 пъти повече абитюренти от сегашните. Средните заплати тогава бяха 120-180лв. Общежитието беше около 20лв. месечно. Сега вече не взимам заплата, ако се сещаш съм вече пенсионер. Последната ми заплата 2021г. беше 2200лв. Не съм бил военен, полицай или друг държавен служител.

    Коментиран от #23

  • 20 нещо обаче спряха да казват....

    8 0 Отговор
    колко е средната работна заплата, преди все ни я съобщаваха с няква нереалистично надути суми ....даже я изкараха над 2000 лв тая средна работна заплата преди няколко месеца...170% от 2000 лева са 3400 лева!!! бихте ли уточнили, колко точно ще е заплата на университетските преподаватели?
  • 21 друио

    12 1 Отговор
    Тия не заслужават бе, повечето са со. ро. соиди и промиват мозъците на студентите. Не е само НБУ, в СУ са същата работа. За 4 до 6 часа седмично три хиляди лева заплата. А пък титлите как си ги дават - халваджията за бозаджията. Откакто няма висша атестационна комисия, всички вузове се напълниха с измислени професори и доценти-менти.
  • 22 незнайко

    5 0 Отговор
    В цялата статия се говори за проценти спрямо нещо и нищо конкретно като ЦИФРА !!!
  • 23 незнайко

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Навремето":

    Господине всичко което сте написал е вярно, но никой не ни ВЯРВА ! Само казват, че по времето на бай ТОШО е било ЛОШО !

    Коментиран от #25, #26

  • 24 ЗА ВСИЧКИ !

    3 1 Отговор
    а на нас по веригите -магазини ? на тези по кол центровете ? ние не сме ли хора. Ние да си бачкаме за преко сили 1000 лв и да гниеме така ли ?
  • 25 Всичко е вярно,

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    ама пак нищо не си разбрал. Я смятай при 120-180 лв. средна заплата как се издържа студент. 20 лв. общежитие, за храна купон обед и вечер, закуската отделно и ги смятай по 30 дни в месеца да видим какво ще излезе. Ами учебници, тетрадки, химикалки, обувки, дрехи. И Ко стана накрая? Можеш ли да смяташ. И другото - от лекции и упражнения и да искаш, не можеш да работиш, отделно легални разрешения за работа не се издаваха и ред подробности, за които не си наясно. Та беше много убаво при Тошо. "Беден студент" - това беше определението.
  • 26 Единственото хубаво

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    по времето на бай Тошо е, че бях млад. Нямаше програми "Еразъм", обучение 1 семестър в чужбина. Учехме много дори и в събота след обяд- по 34 часа седмично (сега са по 20-24). Редовно ни късаха на изпити, преподавателите наистина бяха много взискателни. Прекъснеш ли по слаб успех имаш право на втора година, но след 8 месеца работа в материалното производство. Ако пак прекъснеш започваш от начало с кандидат-студентски изпит и класиране на общо основание. Изключат ли те от Комсомола веднага си изключен като студент. Много строго беше с преписването - директно изключване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове