Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 15:11 866 13

Заместник-министър: Няма да се съкращава държавната поръчка за университетите при безплатното обучение

  • студенти-
  • безплатно образование-
  • безплатно висше образование-
  • проф. генка петрова-ташкова

Проектът е представен за обществено обсъждане

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова заяви във Варна, че предложението на правителството за премахване на таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните университети, които са приети по държавна поръчка, няма да доведе до намаляване на броя на студентите. Тя уточни, че бройката на студентските места ще се определя стриктно, в съответствие с потребностите на пазара на труда и ще бъде регулирана от министъра на образованието и науката на основата на събраните мнения от университетите и работодателите. Проф. Петрова-Ташкова подчерта пред БТА възможността за увеличение на бройката на студентите в нови, така наречените хибридни специалности.

По време на дискусията в Икономическия университет във Варна, организирана от областния управител проф. Андрияна Андреева, заместник-министърът напомни за съществуващите приоритетни направления, за които вече не се заплащат такси и отбеляза нарастващия интерес към тях като аргумент за отмяната на таксите в рамките на държавната поръчка. Тя изрази мнение, че премахването на таксите ще намали финансовото бреме за семействата и ще стимулира повече млади хора да продължат образованието си.

В отговор на въпроса дали липсата на такси би могла да намали мотивацията на студентите, проф. Петрова-Ташкова подчерта ролята на университетите в определянето на броя на завършващите и стимулирането на вътрешната мотивация. Тя добави, че системата на висшето образование в България разполага с механизъм за финансиране, базиран на качеството на образованието, който вече е приет и се спазва от всички висши учебни заведения.

Проектът за премахване на таксите е представен за обществено обсъждане, като след месец, ако общественото мнение е положително, ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 2 Отговор
    Даже трябва да се надуе, с хилядите напиращи на границата сирийски и афгански бъдещи лекари и инженери.
  • 2 ХаХаХа Започва се......

    3 2 Отговор
    "бройката на студентските места ще се определя стриктно, в съответствие с потребностите на пазара на труда и ще бъде регулирана от министъра на образованието и науката на основата на събраните мнения от университетите и работодателите"

    Започва се........
    Диктатура и единовластие и във висшето образование. Министърът ще решава на кой - колко! Който слушка и папка - ще получи финансиране, който - не, да се спасява.
    То пътят кам ада е постелен с най-добри намерения.
  • 3 Иниверситетите в БГ

    5 1 Отговор
    отдавна са ООД, търговски дружества , в които образованието е на най-най-най--назад. Всичко е за едни пари , и едни титли на килограм. Отврат!

    Коментиран от #7

  • 4 Питам:

    8 0 Отговор
    Държавната поръчка за обучение на студенти само за държавните ВУЗ-ове ще се отнася или и за частните. Защото ако се отнася и за частните ще стане като ПЛАЩАНИЯТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ! В България без ДАЛАВЕРА НЕ МОЖЕ!
  • 5 Обичам студентки

    4 2 Отговор
    между 22 и 6 ч.
  • 6 Тома

    4 2 Отговор
    Всеки българин студент за да може от бюджета да се краде милиони.Който го е измислил е голяма работа
  • 7 Да.........

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иниверситетите в БГ":

    Ти затова ли не завърши основното си образование?
  • 8 Дядо Благо

    3 1 Отговор
    Нивото на т.нар. студенти днес е на ниво 5-6 клас от миналия век. Неграмотни, незаинтересовани, нехайни, безразлични. Записали са се да учат за да угодят на мама и тати, а и да попаднат в големия град. Преподавателите във ВУЗ-овете ги учат да четат и пишат. Така и нивото на хабилитираните преподаватели постоянно спада.

    Коментиран от #10

  • 9 Министера

    1 1 Отговор
    Галин Цоков: Безплатен обяд няма !
  • 10 шо да съм студентин

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо Благо":

    я па тоа. шо да съм грамотин. шо да ставам студентин. лани налепах плочките и теракото на один професорин и за 2 деня 3 бона му прибрах. тоа кара стара микра, а яз се возим на ново беембе с тунинг.
  • 11 Да.........

    4 0 Отговор
    Висшето образование загина защото преподавателите са ЗАДЪЛЖЕНИ да пишат статии в „реномирани“ списания и да се изявяват на престижни НАУЧНИ конференции, вместо да обучават студентите. БАН-адии да пишат статии и да се правят на умни, а асистентите, доцентите и професорите – да учат студентите. Това е! Всичко останало е камуфлаж.
    То не бяха импакт-фактори, не бяха Скопус и Уеб-оф-сайънс, Гугъл скулър, Ресърчгейт, то не бяха Q1, Q2, Q3, Q4 е какви ли не още „наукометрични показатели“…… И кога един професор да намери време за студентите!? Един приятел, професор, се шегуваше: „е…. ако не бяха тия студенти да ни пречат на научните изследвания, какви чудеса щяхме да сътворим в науката….“

    Коментиран от #13

  • 12 Като гледам

    1 0 Отговор
    Като гледам тия от снимката... Много се съмнявам в успеха на Българското Образование! Друг е въпроса, че то не може да предложи много!
  • 13 Проблема е че

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да.........":

    Проблема е че и висшия Академичен състав не си познава Занаята!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове