1 Септември, 2024 09:16 2 066 20

Стотици студенти може да останат без места в общежитията

  • студенти-
  • места-
  • общежития

Общият брой на всички кандидатствали за общежития на УНСС през тази учебна година е 5700

Стотици студенти може да останат без места в общежитията - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

На прага сме на новата учебна година. С това темата за местата в общежитията и достатъчни ли са те излиза на преден план. Всяка година хиляди студенти кандидатстват за легло в общежитията на университетите в столицата, съобщава агенция Фокус.

Университетът за национално и световно стопанство разполага с около 5000 места в общежитията. Те са разпределени в 20 блока. Тази година обаче в два от тях няма да има студенти заради планувани ремонтни дейности.

Двата блока, които ще бъдат в ремонт, разполагат с общо 1069 места. Така броят на леглата в общежитията на УНСС спада с над 1/5.

Само за тази година първокурсниците, желаещи да бъдат настанени в общежития, са 1720. Те могат да кандидатстват по общо 11 критерия. Най-масовият от тях обаче е критерият, свързан с успеха на студента.

За тази година от УНСС изискват общ успех от минимум 5,10.

По думите на председателя на Студентския съвет на УНСС Илиян Чабуклийски това не е завишен критерий, а повече от половината първокурсници, които са кандидатствали за място за тази учебна година, вече са получили такова.

"При успех 5,10 сме успели да настаним 950 студенти. Като успех, звучи много висок, но като бройка на студентите, сме успели да класираме повече от половината", обясни Чабуклийски.

Общият брой на всички кандидатствали за общежития на УНСС през тази учебна година е 5700. Заради планираните ремонти местата обаче ще бъдат около 4000, а те вече са запълнени. За разрешаването на този проблем от най-големия икономически университет в страната водят преговори за осигуряването на места в общежития на други ВУЗ-ове.

"В момента усилията, които полагаме, е да намерим места по другите блокове, които са на други висши училища в "Студентски град", за да можем да вземем от тях места и да настаним студенти. През миналите години сме го правили. В УНСС традиционно има недостиг на места, всяка година са между 500 и 700. С подобни разговори успяваме да настаняваме нашите колеги в общежития на другите университети", каза председателят на Студентския съвет на УНСС.

"В началото на следващата седмица ще се проведе Комисия по разпределяне на свободните места в студентските общежития в град София, където ще настояваме да се отпуснат възможно най-много места за УНСС, за да можем да удовлетворим желанията на всички наши колеги", обясни още той.

Илиян Чабуклийски обясни, че не само УНСС, но и други университети извършват планови ремонти на общежитията си. По думите му разговорите за отпускане на допълнителни места тази година ще бъдат трудни, но той остава оптимист, че ситуацията ще бъде разрешена.

"Политиката, която аз като председател на Студентския съвет съм настоявал, е да може да бъде удовлетворено желанието на всеки един колега. Много е важно студентът да има къде да живее, и то в добри условия. Затова се правят ремонти на тези блокове, те реално не са ремонтирани от тяхното създаване, а са правени само козметични ремонти. Следващата година тези два блока ще бъдат ремонтирани и ще могат да бъдат настанявани студенти в нормални европейски условия", увери председателят на Студентския съвет на УНСС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майсторията

    13 3 Отговор
    на крадлините "майстори" наклепали прескъпо стиропор по сградите е истински позор ! За жълтите павета да не говорим !
  • 2 Ще плащат

    10 2 Отговор
    наем, елементарно. И без това София се пука по шевовете
  • 3 ТИГО

    14 9 Отговор
    Да напълни се с нищоправници ! Къде скъпо платени къде обикновени лентяи !Вузовете бълват прости и неграмотни ,никак не ми дреме че няма къде да живеят.Не съм ги канил в София ! Всеки е с претенции но няма покритие .Половината "Студенти" започват разговорите с "ЪЪЪ " Седят в градинката зад Техническият университет и люпят семки ,правят някаква кочина !Едно време да си вишист беше привилегия сега е ежедневие а умственият багаж им е на нивото на основното образование при ТАТОВО !

    Коментиран от #5, #11

  • 4 БеГемот

    4 6 Отговор
    Аз си мислех че днешните чибурашки четат без разбиране а те били отличници....как да го разбирам...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НАРГИЛЕ БАР👯

    0 2 Отговор
    СТИГА ВЕ....АМА ТЕ ТИВ(.....)
    В ОБЩИ ЖИТИЯ ЛИ ЖИВЕЯТ
  • 7 Анубис

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кекек":

    Много точно!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Георги Илиев Митев

    4 2 Отговор
    УНСС беше най-голямото свърталище за подготовка на бъдещите комунисти и сътрудници на Държавна сигурност . Другаря Иван Костов беше олицетворението на българоубиеца. До ден днешен е свърталище и на най-големите крадци .
  • 10 Георги Илиев Митев

    7 2 Отговор
    УНСС беше най-голямото свърталище за подготовка на бъдещите комунисти и сътрудници на Държавна сигурност . Другаря Иван Костов беше олицетворението на българоубиеца. До ден днешен е свърталище и на най-големите крадци .
  • 11 Мдааааа...

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТИГО":

    Като те чета, не виждам и ти да си много образован.

    Коментиран от #12

  • 12 ТИГО

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааааа...":

    Чакам ти да напишеш нещо по умно. А може да си от тези дето плюят семки по парковете ? Или от онези дето учат в УНСС и плащат по 400 евра наем на такива като мен .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 12321

    0 2 Отговор
    Марийке, комунистке мръсна, стига си цензурирала.

    Коментиран от #19

  • 18 Ники

    3 1 Отговор
    Мога да подслоня две три студентки , безплатно при това
  • 19 ТИГО

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "12321":

    Не е тя .Изкуствен Интелект е .Вервай ми направо ми се опъна кожата като видях как И“И“ редактира снимки ,бях при един познат фотограф жестока работа е , на програмата написа крокодил и се появи крокодил на снимката на дъщеря му ! Направо става страшно това И.И. вече го внедряват в Хом офиси ,в чатове за кредит даже на мен ми се обадиха от оператор и започна да ме облъчва при което казах "А боб варите ли"? и онова блокира за 30 сек .Та натам отиват нещата нямаш идея как се опитват да ми влезат в компютъра разни фирми ,реклами и подобни ,ма Линукса не пуска никой ,!! И постоянно ме проверяват дали съм човек мислят че ще клекна ,и ще кандисам на терора !
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    Важното е д0ган да се върне в сараите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове