Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 08:05 2 570 30

Ремонтът на хидроагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира" ще приключи до края на годината

  • павец чаира-
  • ремонт-
  • нек

Плановете за хидроагрегат 4, който е неремонтируем съгласно оценката след пораженията включват обявяване на обществена поръчка, обяви Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК

 Ремонтът на хидроагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира" ще приключи до края на годината - 1

До края на година от НЕК очакват да приключи ремонтът на хидроагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира", изпълняван от консорциума АББ/Фойд. След това предстои прилагане на същото техническо решение върху хидроагрегат 3. Очаква се работата по него да отнеме също не повече от година.

Това заяви пред БТА Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК, по време на организирано посещение на журналисти в ПАВЕЦ-а, намиращ се на дълбочина около 350 метра под планинския връх.

Плановете за хидроагрегат 4, който е неремонтируем съгласно оценката след пораженията нанесени в резултат на изпитанията му, включват откриване на обществена поръчка за подмяна на турбинната част, каза Георгиев. Според него процедурата ще бъде обявена през март. Желаният от НЕК срок за изпълнение на заданието е от 3 години, но дали е изпълним ще стане ясно от сигналите от пазара.

"Първият агрегат е спрян превантивно. Той е в оригиналното си състояние от "Тошиба" и в него също има пукнатини. Водим разговори с "Тошиба" за възстановяване. Очакваме ангажираща оферта от тях," обяви изпълнителния директор на НЕК, като представители на компанията са били в София през миналата седмица и са проведени разговори с тях.

За ремонта на хидроагрегат 2 от НЕК използват собствени средства, а за четвъртия от компанията планират да се възползват от одобрената в Закона за бюджета държавна гаранция за по-благоприятни условия за финансиране, стана ясно от думите на Георгиев.

Реалната мощност, която можем да изкараме е 210 мегавата, на хироагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира", а максималната мощност в помпен режим е 197 мегавата, разясни Красимир Димитров, директор "Стратегическо планиране" в НЕК. В момента НЕК разполагат с около 150 мегавата помпена мощност от ПАВЕЦ "Белмекен" и "Орфей".

От НЕК отчетоха рекордно изпълнение на инвестиционна програма през 2023 г., която е била на обща стойност от 72 милиона лева, а изпълнението е между 35-36 милиона лева. В случая това, по думите му, е над 50 процента увеличение спрямо предходните години. А за тази ръководството на НЕК имат още по-амбициозни цели, защото както обясни събеседникът, всички основни съоръжения са на достолепна възраст от 50 или над 50 години, това важи и за язовирите, напорните тръбопроводи, трансформаторите и т. н.

"Плановете за инвестиционната ни програма са във всички направления", обобщи той.

А дали и до каква степен инвестиционните планове и възможности на НЕК са обвързани с отпадането на ангажимента на компанията като обществен доставчик, Мартин Георгиев отговори, че програмата на НЕК не е толкова пряко обвързана с търговските ангажименти на компанията, каквито представлява ангажиментите на НЕК по дългосрочните договори с ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, като единият от тях отпада през март, а вторият около средата на 2026 г.

"По-скоро отпадането на функцията на обществен доставчик ще ни позволи да управляваме по-ефективно нашата търговска дейност и да увеличим стойността на електроенергията, която произвеждаме. В момента първи приоритет на нас при реализация на произведена от НЕК електроенергия е да задоволи нуждите на крайните снабдители и само остатъчна енергия, ако пазарът създаде условия, можем да реализираме на свободен пазар", обясни Георгиев.

Самият той се радва, че законодателят е обърнал внимание на факта, че договорът на НЕК с Ей И Ес (AES) продължава до около средата на 2026 г., където изкупните цени по него сега, спрямо сегашните пазарни, са два пъти по-високи.

"Тоест в Закона за енергетика има дефиниция за компенсаторен механизъм за разлика между покупните цени и пазарните, но той следва да бъде разписан и в подзаконовата рамка като механизъм как работи. Ключово е разписването на механизъм за компенсация на разликата на тези цени между дългосрочните договори и пазарните цени", апелира той.

Друг ограничаващ НЕК компонент е пределната цена. "Специално в решението, в сила до края на миналата година, цената за производство от НЕК е от 200 лева. Тази мярка беше удължена и за предстоящата година и чакаме решение на Министерство на енергетиката каква ще бъде стойността, тоест над каква получена продажна цена ще ни бъде взимана за Фонд сигурност на енергийната система", заяви Мартин Георгиев.

Той е убеден, че на фона на инвестиционните намерения за нови ПАВЕЦ, рехабилитация на ПАВЕЦ "Чаира", е необходимо НЕК да е в добро финансово състояние, за да може банките да одобряват дружеството като надежден заемополучател, но също така да има и успешна финансова дейност, така че да успява да финансира предвидените проекти.

По отношение на това за какво ще се разходват евентуалните приходи от продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" Мартин Георгиев смята за правилен подход, при който парите да послужат за частично издължаване към БЕХ, в противен случай може да настъпи декапитализиране на НЕК ако активите на компанията се намалят, без това да повлияе и на пасивите на дружеството.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жжжжжж

    15 9 Отговор
    кокорчо форсира пуска преди години и счупиха веца.

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    28 1 Отговор
    Планово счупване.

    Коментиран от #3

  • 3 Демек...

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    ... турбината!!!
  • 4 ПИТАМ

    44 0 Отговор
    КОЙ докара румънските некадърници да правят профилактиката, а не извикаха сервиза на Тошиба.

    Коментиран от #11

  • 5 123456

    35 3 Отговор
    Турците за една година правят атомна централа , а нашите красиви тъпомери не могат една перка да сменят .... Старите инженери сигурно не издържат и аха да вземат големия гаечен ключ и по главата ...

    Коментиран от #17

  • 6 хаберих

    18 0 Отговор
    Мъж коси в полето, когато наблизо се приземява летяща чиния. От нея излиза прекрасна жена, облечена в сребристи дрехи и започва да установява контакт:
    - У нас компютрите правят всичко вместо човека: перат, готвят, чистят, възпитават децата...
    Мъжът:
    - Е-б-аси, а децата, кво? И тях ли компютърът ги прави?
    - Да! А при вас не е ли така?
    - Ела, да ти покажа.
    Един час по-късно, бяга мъж по полето,а след него бяга извънземната жена и му крещи:
    - Продай ми компютъра! Продай ми компютъра!
  • 7 г-н

    16 1 Отговор
    А на коя година била е построена по бързо отколкото сега ремонтирана това е демократична България
  • 8 Чекмеджан ефенди

    38 0 Отговор
    А така браво, нарочно счупихте най-голямата батерия на България, за да може зелените ви да продавата на високи цени. Всички знаем че ПАВЕЦ Чаира е смърт за зелените централи, ще намали цените двойно и тройно.
  • 9 Иванчо+Марийка

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "жжжжжж":

    Напротив, по времето на Банкянския крадец счупиха ВЕЦ-а.
  • 10 НЕК е част от Енергийната мафия!!

    33 0 Отговор
    Кои са виновните за да се пороши напълно блок 4 на ПАВЕЦ. Чаира?? !!! Алчност и Некадърност!!
  • 11 Mак Гаренкоф

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПИТАМ":

    По СОЦа, им викаме диверсанти. Сега аварии и катастрофи - вагоните на гарата, самолета и ...
  • 12 Дедо ви

    32 2 Отговор
    Бай Тошо построи ПАВЕЦ "Чаира" за по-кратко време отколкото вие го ремонтирате.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бамби

    16 0 Отговор
    И след колко години ще заработи евентуално до следващият саботаж?

    Коментиран от #16

  • 15 Жмуц

    10 3 Отговор
    Никой не отговаря за нищо. А най-голямата критика за соца беше " колективна безотговорност".
  • 16 хм, хм

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бамби":

    Не и ако вземат мерки срещу бъдещи саботажи.
  • 17 честен ционист

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "123456":

    Старите инженери са отдавна измрели и отнесли в гроба и чалъмите за поддръжка на тоя ПАВЕЦ. Трябва да се затвори окончателно и янките да вдигнат нещо като ВЕЦ Хувър Дам.

    Коментиран от #26

  • 18 Томов

    3 1 Отговор
    Ремонтите приключват, ама пусковете нещо не се получават......
  • 19 Абдул от Кабул

    6 0 Отговор
    Доган пак ще го думне.
  • 20 зрител

    7 0 Отговор
    Триглавата ламя е алчна....
  • 21 Инженер

    7 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че политиците нямат място в производството и енергетиката? И като цяло нямат място в живота на хората.
    Тези проблеми могат и трябва да ги решават подготвени технократи, а не некви случайници дето нямат акъл на две магарета слама да разделят, камо ли да управляват държава.
    Крайно време е в политиката да се въведе някакъв ценз и задължително психотест. Значи да станеш мениджър на някаква дейност трябва да си се доказал професионалист, да имаш сума ти години стаж, за да те одобрят. А за политик хващаш първия дебил и той почва да ти дава акъл и да командори. Де дърво, де...
  • 22 редник

    3 0 Отговор
    / "По-скоро отпадането на функцията на обществен доставчик ще ни позволи да управляваме по-ефективно нашата търговска дейност и да увеличим стойността на електроенергията, която произвеждаме."/

    И кой ще плаща тази "увеличена стойност на електроенергията?...
    АМАН!
  • 23 Колкото и да струват

    2 1 Отговор
    ремонтите на четирите хидроагрегати парите и времето необходимо за това ще са по-малки от строежа на един атомен блок. Мощността е приблизително еднаква (840МВт), а ползата много по-голяма. Заедно с ПАВЕЦ "Белмекен" и "Орфвй" с 375МВт и 160МВт ще имаме къде да съхраняваме излишната слънчева енергия от деня. Има възможности за построяване и на още ПАВЕЦ следващите 5-10 години - "Батак" и "Доспат".

    Коментиран от #24

  • 24 Инженер

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Колкото и да струват":

    Къде ти, ти говориш за планиране за след мандата на тия сглобкаджии, дето не знаят дали ще останат до лятото. Кирчо и Кокорчо в момента пекат далавери с техни перки и солари. Ще загробят и ТЕЦ и ВЕЦ, само и само да набутат техните фирмички...

    Коментиран от #25

  • 25 Енергетиката у нас

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Инженер":

    беше добре когато я управляваха енергетиците, нещата се влошиха когато дойдоха икономистите и напълно се забатачиха когато се намесиха политиците. Някой ще каже - ами дискотеката 2часа има 2 часа няма по времето на социализма? Така беше , но пак по причина на политиците които сключваха дългосрочни договори за износ на ток най-вече към Турция. Имахме режим не поради липса на мощности, а заради износа.

    Коментиран от #28

  • 26 123456

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    Да ти eбьa и янките и джанките - всичко разрушават ...
  • 27 Френската ривиера

    0 0 Отговор
    Няма смисъл да бързате , ние ще се изкъпем в река Сена.
  • 28 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Енергетиката у нас":

    Енергетиката беше енергетика докато от енергийна система със закон стана енергиен сектор за по-лесно разпарчетосване и приватизация още по Костово време! И после през годините стана това, което днес и сега не ни харесва! Най за трепане са политиците за безхаберност и много предателства на държавния интерес, като почнем с най-голямото и очевадещото - 4те малки блока на АЕЦ Козлодуй за което заслугите са на Кунева, Костов и "царя" и т.н. едно от които е съсипването на ПАВЕЦ"Чаира" за която е статията!
  • 29 Сулю

    2 0 Отговор
    Абе някой наказан, осъден за тая свинщина нямали да има!? За един приятел питам?
  • 30 шиши

    2 0 Отговор
    Експлоатацията и ремонта на централата е типичен пример на саботаж
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове