Една седмица остава до най-големия християнски празник у нас – Великден.
Какво ще сложим на празничната трапеза и колко ще ни струват покупките?
бТВ направи сравнителен експеримент, като провери цените на продуктите седем дни преди празника в София, Бургас и Враца.
София
В София пред месарниците по ключовите булеварди, опашките се вият на няколко метра пред витрините. На повечето места цената на агнешкия бут е около 28 лева. Плешката е с около 20% по-евтина. За зелена салата са ни нужни две марули, една връзка репички и връзка лук, които закупени от пазара излизат около два лева. В супермаркета същите продукти струват двойно.
Накъде без яйца и козунаци? Козунакът е около 4,80 лв., а шест яйца възлизат от 4,20 лв. до 4,90 лв.
Така великденската трапеза за двама в столицата излиза около 35 лв.
Бургас
В Бургас екипът ни избра супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. В него обаче предлагат само замразено агнешко, което струва 12-13 лв. на килограм. Ако изберем агнешка плешка - цената за килограм е 22 лева. На трапезата се слага и великденска салата. Купуваме репички, връзка лук и две марули.
Различните видове козунаци са на различни цени. Взимаме от 4,98 лева. Заедно с яйцата, които са само един вид, великденската трапеза в Бургас ни струва около 35 лв.
Враца
Във Враца предпочитат агнешко предимно от местни производители. Хората дори се записват предварително, за да са сигурни, че няма да свърши. За разлика от големите вериги, където агнешкото, предимно внос, се предлага за около 20 лева за килограм, в някои врачански магазини цената достига 28,50 лева. По думите на собствениците местните предпочитат българското.
На пазара марулите за празничната зелена салата струват около лев за един брой. Репичките и пресният лук ни излизат общо два лева. Най-голямата радост на клиентите са яйцата, чиято цена е почти двойно надолу, но зависи и от размера, дали са домашни, както и от това дали ще купите няколко бройки или кора. Екипът ни избира домашни яйца - 40 стотинки бройката.
Козунакът няма как да се пропусне - класически или със стафиди, цената е една и съща – три лева. Заедно с лука, репичките, двете марули и с най-сериозния харч – агнешкото, символичната врачанска трапеза за Великден излиза 37.90. И поне пет пъти по толкова, ако е с деца и гости.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ко каза
12:55 27.04.2024
2 Ганьо
13:00 27.04.2024
3 споко
13:00 27.04.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Не факти
В Бургас Великден ще ни струва около 350 лв.
Коментиран от #9
13:03 27.04.2024
6 Боко
13:05 27.04.2024
7 НЕпотребител
13:07 27.04.2024
8 Турист
13:07 27.04.2024
9 Глюпости
До коментар #5 от "Не факти":
В Лом рузките агнета са безплатни .13:22 27.04.2024
10 Перо
13:24 27.04.2024
11 Мимето
Едно агнешко бутче е минимум 3 кила обаче по цената е равно на 100
А като се зготви остава 1.300 само за двама
Коментиран от #17
13:28 27.04.2024
12 хам-хум
Нито празникът е само папане :-)
13:36 27.04.2024
13 ДЕМОКРАЦИЯ
13:51 27.04.2024
14 ха ха
13:52 27.04.2024
15 Град Козлодуй
13:58 27.04.2024
16 голям кеф
13:59 27.04.2024
17 посления софиянец
До коментар #11 от "Мимето":
повече хляб яжте във тая софия, вълци ли сте само месо да искате да ядете?14:01 27.04.2024
18 Гост
Коментиран от #20
14:07 27.04.2024
19 Бързите кредити са за това
Коментиран от #23
14:14 27.04.2024
20 Гост
До коментар #18 от "Гост":
Поправка: За чиновниците които по Великденски напълниха чантите с пачки пари, цените не са проблем. Да му мислят пенсионерите. Оставиха ги без Великденска добавка.14:35 27.04.2024
21 морския
14:43 27.04.2024
22 Баклава и Халва
15:20 27.04.2024
23 Виж сега
До коментар #19 от "Бързите кредити са за това":
То е за кусване и трдиция ,не е казано да са наплющите16:15 27.04.2024
24 пенсионер
16:18 27.04.2024
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Този коментар е премахнат от модератор.