Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 11:06 888 20

Зам.-министърът на енергетиката: ВЕИ ще осигуряват 11 гигавата към 2030 г. и над 12 гигавата към 2035 г.

  • веи-
  • енергийно потребление-
  • централи на въглища

България би могла да постигне цели за намаляване на първичното енергийно потребление с над 11 процента, а крайното с над 10 на сто, съобщи на форум Ива Петрова

Зам.-министърът на енергетиката: ВЕИ ще осигуряват 11 гигавата към 2030 г. и над 12 гигавата към 2035 г. - 1

До към 2025 г. България ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче участват в покриване на потреблението на пазарен принцип. Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, съобщи БТА.

Тя се позова на заложеното в моделите в Интегриран национален план енергетика-климат. В средносрочна перспектива постепенно производството от въглища ще започне да се измества от мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В модела, който в момента е в процес на актуализация, се очаква ВЕИ да станат 11 гигавата към 2030 г. и да бъдат над 12 гигавата към 2035 г., коментира зам.-министър Петрова.

Паралелно с това се предвижда въвеждане в системата на мощности за съхранение. В краткосрочна перспектива това са батерии, докато в средносрочна и дългосрочна перспектива се появяват и нови мощности от тип ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа).

В периода 2035 – 2040 година се предвижда да се въведат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, допълни Петрова.

Първоначалните оценки показват, че България би могла да постигне цели за намаляване на първичното енергийно потребление с над 11 процента, а крайното с над 10 на сто. Целта за ВЕИ е да станат около 34 процента, като в сектор електроенергетика те да са над 42 на сто, докато за секторите топлина и охлаждане – над 45 процента, посочи още Ива Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евнух

    9 4 Отговор
    Вервайте ми
  • 2 2101

    12 4 Отговор
    Само ако има вятър, иначе духане. Евтин ток от АЕЦ влиза във вятърния парк и излиза на друга цена. Соларите работят и през нощта ако им се погледне производството.
  • 3 Али Беков

    12 0 Отговор
    ВЕИ че изеде мойрето ,че ни изтепа хотелето , не треба да има перки на 50 км вътре в морето , шот некой турис мое да ги види с бинокъл Така и така съм взел думата - дайте париии като за ковидо , да не бачкаме и да получаваме искаме
  • 4 Далаверата

    9 1 Отговор
    Продължава.нещо коли и батерии щяхме да правим
  • 5 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    От тая Кражбия няма да има такива Дати бреее. Приключили сме Вчера и тва е. Кинтите са Гепени, но такива перки нема да има. Друга е темата, колко Нищо могат некви перки и соларчета де.
  • 6 Явно

    6 0 Отговор
    За тва ни караха да учим донкихот
  • 7 Майора

    8 5 Отговор
    А ако няма вятър или Слънце , а зимата на какво ще разчитаме? С какво ще се компенсира честотата , това го правиха ТЕЦ!

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    8 4 Отговор
    Да , бе може и така да е, НО по кое време на годината, и по кое време на денонощието ще ги имаме тия мощности.... И не, да не започват да обясняват как в огромни батерии ще съхраняваме тази енергия през деня и през лятото за да я ползваме през нощта ,и през зимата. На всеки средно грамотен човек е ясно че всяко едно трансформиране на енергията води до значителни загуби. А няма да задълбаваме да пресмятаме какъв ресурс е необходим да се произведат толкова на шброй и толкова огромни акумулатори. А пък екологичната гледна точка въобще няма и да я споменаваме в случая...
  • 11 асдасадс

    7 5 Отговор
    Колко ВЕИ-та ще са нужни за това?
    Нещо, което може да се постигне от един единствен АЕЦ.... и заради това нещо - ще унищожат хиляди декари земя....

    Коментиран от #16

  • 12 О. Ч. З

    6 4 Отговор
    Това е новата перална за пари
    Са ще ги изградят със крадени пари после ще ги плащаме ние със все по високите цени на ток като във същото време ще го изнасят за жълти стотинки уж за връщането на инвестициите
    Едва ли със толкова много ток ще си позволим да се отопляваме само на ток
  • 13 От ЮАР

    5 4 Отговор
    ВЕИ вече е настояще. Най-евтината в момента енергия е соларната. На второ място са вятърните турбини. Един гигават солари, заедно с акумулиращите системи е около 2-3 милиарда долара. Най-скъпа е ядрената енергия, при това, без да се отчита цената за съхранение на отработеното гориво и без да се отчита цената на демонтажа след изтичане експлоатационния срок, която цена е над два пъти по-голяма от цената за построяване на АЕЦ. Освен това, тия енергии са чисти, без ядрени опасности и без пушек на комини. И няма никаква нужда, солари да се правят на полето. В една София, дори половината покриви да са с фотоволтаици, това значи 5-6 Козлодуя. Вярно, че това е за 6-10 часа, но с акумулиращи мощности, за които България има идеални условия (поне 5-6 гигавата ПАВЕЦ могат да се изградят в Родопите и тези ПАВЕЦ не харчат вода, а циклират същата вода), та, дори само с половината покриви на София, може да се получи устойчиво енергията на два поне Козлодуя. Просто трябва правилно законодателство, хората сами ще го направят, без нужда от държава и инвеститори.
  • 14 От ЮАР

    4 3 Отговор
    На радетелите за атомна енергия, обръщам внимание на факта, че никъде в света, никога не е имало частни инвестиции в АЕЦ. Защото частната инвестиция се прави с перспектива за печалба, а такава няма в АЕЦ. Хората не дават пари за глупости, от които няма възвращаемост. Едно време, държавите правеха такива инвестиции, и сега правят, но доста по-малко, просто защото няма възвращаемост и това са пари от данъкоплатците. От друга страна, многомилиардни частни инвестиции отиват във ВЕИ. Особено добре е при фотоволтаиците, защото там инвестициите са мащабируеми към много малък мащаб - всяко семейство може да инсталира такава система и тя ще се изплати за по-малко от 10 години, а трайността на панелите е огромна - за 40 години губят 20% от номиналната си мощност. Цените на панелите спаднаха драстично и продължават да падат. Соларът е най-бързо растящата индустрия в света - много страни бележат 50% годишен ръст на инсталирана соларна енергия.
  • 15 От ЮАР

    5 2 Отговор
    ВЕИ са в основата на децентрализацията на енергодобива. Всяко отделно семейство, обитаващо къща може да бъде независимо от енергийната система. Хората на Запад правят енергийни кооперативи и цели общини са независими от централно снабдяване, което ги прави независими от самата държава. Технологиите са отдавна зрели и рутинни и въпреки това се развиват и цените на ВЕИ инсталациите продължават да падат. Което обезсмисля не само ТЕЦ, но и АЕЦ и прави възможно хората сами да решават енергийните си проблеми. Това е най-хубавата страна на ВЕИ.
  • 16 От ЮАР

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "асдасадс":

    Между 5 и 10 кв.км солар, в зависимост от празните пространства са достатъчни за 1 Гигават мощност (колкото един от най-големите реактори на АЕЦ). Покривите на София са поне 50 кв.км. А земята унищожена в Маришкия басеин е около 250 кв.км, която трябва тепърва да се рехабилитира. При соларите, не е нужно държавата да прави каквото и да е, нито да се привличат инвеститори, защото при правилно законодателство, хората сами ще инвестират, дори и живеещите в блокове - за 5 години ще има нови мощности колкото 3-4 Козлодуя, без проблем и без да се използват земи. Да не говорим за това, че стотина вятърни турбини в морето ще правят повече от голям ядрен блок за под половината цена за такъв блок.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От ЮАР

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    Честотата ти я синхронизира инвертера, който инсталираш в къщи. Аз в ЮАР имам на къщата си 36 панела (малко е прекалено) и 10 киловатов инвертер, плюс 10 квтч литиева батерия, при което използвам под 20% от енергията (понеже не пращам обратно в мрежата). Всички проблеми с честоти, акумулация и пр. са решени на ниво индивидуална инсталация. Само за година и половина и само от домакинства, в ЮАР се инсталираха 3.8 Гигавата от солари. Без да броим бизнесите и големите комерсиални паркове на мини и ферми.
  • 19 От ЮАР

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Майора":

    И още нещо - няма никакъв проблем с това, дали има вятър или слънце в даден момент, понеже, има много видове акумулиращи системи и освен това, има Европейска енергийна система, при която, ако случайно няма вятър в Бг, в същото време духа та се къса в Марсилия или в Северно море и обратно. Както вече писах, в България, само в едните Родопи, могат да се изградят ПАВЕЦ, подобни на Чаира, Белмекен, Цанков Камък, които да хранят с енергия целите Балкани, при това, ПАВЕЦ струват доста по-евтино от АЕЦ и нямат нито пушеци, нито радиоактивни отпадъци. В Щатите, в Калифорния, направиха ПАВЕЦ от изоставени мини (някаква система сгъстява въздух в галериите), която дава 1 Гигават в течение на 3 часа (балансира пиковите часове). В Амстердам имат топлоцентрала за парно, която от излишъка на соларите през деня, нагрява 25 хил. куб. м. вода с термопомпи и подава топлина на цял район. Без газ, без въглища, без ядрено гориво. Вече няма валиден аргумент против ВЕИ и в полза на ТЕЦ или АЕЦ.
  • 20 ВЕИ

    3 3 Отговор
    единствено солари на покрива и ВЕЦове. При 6 месеца зима, трябват БАЗОВИ МОЩНОСТИ. В Австралия и САЩ хората плачат от Ветрогенератори, унищожена миграция птици, прилепи, риболов, унищожаване морски бозайници мъртви и дезориентирани. Унищожаване на естествени въздушни течения. Заравяне на отровните пластмаси директно в почвата. Нито един турист няма да наеме хотел с гледка на Въртяща се пластмаса. На всичкото отгоре цената им е гарантирана 160 лв. на метават, субсидирана, което ще отиде в сметките ни ПРеразпределение и преноси. Престъпници. Швеция се отказва от Ветрогенератори, Доклад ЕС доказват вредата от перките и лепсата на рециклиране. За тях печалбите, за нас високи сметки ток, боклука перки, турбини, акумулатори, батери свръхтоксични, унищожен туризъм, риболов и ПРИРОДА. Лобисти долни. В САЩ като решиха да пльоснат Ветрогенератори на Ривиерата на домовете на милиардерите, онези пропищяха и спряха строежът.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове