Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 10:57 4 245 37

Експерт:: Нова АЕЦ значи 14-15 години изграждане и цена на киловат двойно по-висока от другите източници на енергия

  • нови блокове в аец-
  • термална енергия-
  • веи

Топлината на земните недра е ресурсът. Геотермална енергия се използва от 100 години, това не е нова наука или технология, казва Георги Стефанов - експерт по климат, енергия и зелени политики

Експерт:: Нова АЕЦ значи 14-15 години изграждане и цена на киловат двойно по-висока от другите източници на енергия  - 1

"Добрата новина е, че поне на този етап проектът "Белене" беше спрян миналата година веднъж завинаги. Но не толкова добрата новина е, че сега опитите да направим нещо подобно като "Белене" като схема на дългогодишен проект, в който се харчат само пари, без да имаме краен резултат, са началото на едно "Белене 2.0" с тази идея".

Това коментира пред БНР Георги Стефанов - експерт по климат, енергия и зелени политики, относно избора на изпълнител за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй", който превърна ядрената енергетика в поредната скандална сюжетна линия на управлението. Преди дни депутатите се караха 3 часа за това кой може да строи новите мощности.

Към днешна дата на глобално и европейско ниво ядрената енергия намалява, подчерта той и добави, че това е най-скъпата енергия:

"Няма частни проекти, винаги правителствата дават парите. Когато се направи една проста сметка, става ясно, че едни 14-15 години изграждане, а цената на киловат е двойно по-висока от другите източници на енергия или 4 пъти по-висока от най-евтините".

Eкспертът потвърди тезата, че ядрената енергетика ни предоставя непрекъсната електрическа енергия. Но подчерта:

"Слънцето го прави за 1/4 от годишното производство. Вятърът може би за половината. ВЕЦ-ът за 2/3 от годината. Но има вече технологично решение по това направление - т.нар. базова енергия, и това е геотермалната енергия".

По думите му в последните 5 години има бум на развитието на тази енергия. Това се промени много с установяването на възможностите за дълбочинни сондажи, уточни Стефанов.

"Топлината на земните недра е ресурсът. Геотермална енергия се използва от 100 години, това не е нова наука или технология. През 80-те години България е имала 3 геотермални централи. Топлина на дълбоко, в недрата, има навсякъде, въпросът е на каква дълбочина е, защото това е скъпата част на всеки такъв проект", обясни той.

Според него геотермалната енергия е много ефективна, защото тя може да произвежда електрическа енергия, топлинна енергия и охлаждане:

"Тя е 3 в 1 като технология, изгражда се за 3 пъти по-кратко време от АЕЦ и предоставя почти същото количество енергия като процент. Това я прави двойно по-ефективна от всеки друг възобновяем източник и почти същата като ефективност като АЕЦ. Когато имаме цената - два пъти по-евтина, тук си задаваме въпроса - защо трябва да правим АЕЦ мощности. Потенциалът на България е известен и той е висок - с нашето богатство от топли води ние със сигурност имаме високи температури на малка дълбочина".

По думите му имаме много сондажи в България, където се правят стандартни замервания.

"На тази база ние имаме такъв запис и архив. Той не е анализиран в контекста на това откъде какъв потенциал можем да извлечем. Те основно са разположени в Северна България".

Проблемът е, че в парламента този разговор не се чува, коментира Георги Стефанов. Той подлага под съмнение и времето и парите, предвидени за новите мощности в "Козлодуй".

"Изграждането на една мощност трябва да се гледа така: колко пари ни трябват, колко пари ще спечелим и след това колко пари ще платим за обезвреждането, когато се затвори АЕЦ-а и за поддържането на ядрените отпадъци".

На финала идват и алтернативите, категоричен бе експертът. Според него вече трябва да говорим за диверсифициране на възобновяемите енергийни източници.

"Ще ни се наложи поне още 50 години да използваме ядрената енергия, но трябва ли България да го прави по един такъв начин, когато това ще ни струва най-скъпо", попита той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    45 8 Отговор
    До тук спрях да чета "..експерт по климат, енергия и зелени политики.."
    Ако бяхме започнали да строим АЕЦ Белене 2007 година до 2020щеше да е построен. 2024 само на бетон труд и ректор щеше да е на печелба(постоен на по-нискицени) В най-лошия случай цената на енертгията щеше да се определя от лихвата по заема и разходите за труд консумативи.

    Коментиран от #34

  • 2 честен ционист

    21 7 Отговор
    Белене си чака реда. Бидончетата не може нищо да им стане.
  • 3 ДемоКрати

    36 7 Отговор
    Демократичния ток винаги е по-скъп, защото има "такса спокойствие" и се отчина на всички 200 избраници... недомкратичния се отчина на по-малко хора и затова е "лош" ) Всякяа прилика с действителни лица и събития не е случайна...

    Коментиран от #5

  • 4 ОБАЧЕ

    24 3 Отговор
    колко чекмеджета ще се напълнят с кюлчета и долари дотогава
  • 5 хихи

    31 8 Отговор

    До коментар #3 от "ДемоКрати":

    Демократичните ядрени отпадъци от горивото на Уестингхаус са лечебни и може да се тори почвата с тях...

    Коментиран от #11

  • 6 ПУКА ИМ НА ТЕЗИ ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ

    17 5 Отговор
    тогава те ще са на Бахамите с загоряло дупе и много кеш
  • 7 бла бла

    41 8 Отговор
    Боже какви глупости издрънка то "експерт". Нямат ли срам да лъжат така тия хора, или за пари и майките си продават.
  • 8 хъхъ

    39 5 Отговор
    Поредният "експерт" - Турция как строи 6 реактора, че и разни разбирачи обясняват, че ако купуваме ток от тях - ще ни е по-евтино. Как Турция може, а тукашниците не могат? Защото са зависими - ще набутат милиарди на Уестингхаус, и естествено че ток от скъпи реактори ще е скъп...

    Коментиран от #17

  • 9 поредния

    31 6 Отговор
    Поредния ЗЕЛЕН лобист... геотермални- дрън -дрън

    Коментиран от #20

  • 10 Трол

    23 4 Отговор
    Скъп и гаден е токът, от който не печеля нищо. Хубавият ток е онзи, от който кеширам.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АЕЦ БЕЛЕНЕ

    23 7 Отговор
    БГ-козяка, гласоподавател на ПП-ДБ-РеформаторскиБлок, е най-простото същество, ходило до този момент по Земята. Същество, на което винаги някой друг му е виновен за нещо. Същество, което не помни против какво е протестирало вчера. Не помни опорките потив нови ядрени мощности, не помни в енергитиката кои лапат, не помни за какво и срещу кого бяха протестите 2014г, 2019г. Само макетата и укрите могат да му се опънат по простотия, ама не могат да го стигнат!

    Коментиран от #16

  • 13 Смях

    22 6 Отговор
    Тоя "експерт да каже на колко проекта за зелена енергия е консултант и колко собствени такива има той.
    Като канят "експерти" поне да не са явно зависими...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И от кога

    12 3 Отговор
    правителството и от къде ги дава парите, бе чвоp!?
    Не са ли от нас, населението или всичко вече го имате за даденост.....но до кога ще ви тъ.....
  • 16 ХАХАХАХА

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "АЕЦ БЕЛЕНЕ":

    Те ли бяха срещу АЕЦ Белене, тези ли мизерници го нарекоха Гьол....

    Коментиран от #22

  • 17 Защо Турция строи АЕЦ?

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "хъхъ":

    Защото в Турция има недостиг на електроенергия. Това се компенсира с директен внос на електроенергия, производство от външни първични източници и много икономии в промишления сектор.
  • 18 Даааааа

    10 6 Отговор
    АЕЦ Белене 10 милиарда, а АЕЦ Козлодуй 14 милиарда и по скъп ток. Честито.
  • 19 Оффффффф

    20 4 Отговор
    Аман от пишман експерти, специалисти, лобисти!!!
    В Индия ще строят 15 нови АЕЦ-ца до 2032. В Китай-10, до 2030. Работи се по мултимилиардни проекти за Токамаци.
    Писна ми да слушам бедни наши пишман "професори", даващи платени мнения, с чийто хонорар искат да си платят сметка за тока у тях!
  • 20 уйко калеко

    7 20 Отговор

    До коментар #9 от "поредния":

    Много хубава и правдива статия.Ядрената енергия е скъпа защото колкото дадеш за построяването на реакторите ,същата сума трябва да се предвиди след години за закриването на реакторите и тяхното обезопасяване ,а за съхранението на отпадъците да не говорим.ТАМ ПРОЦЕСА Е ХИЛЯДОЛЕТЕН.България е богата на геотермални извори и наистина може да се помисли в тази посока,а не като ,,КОНЕ С КАПАЦИ,,

    Коментиран от #35

  • 21 ДизелУу

    18 4 Отговор
    А можеше вече да е построен и да се е изплаил новия АЕЦ с поскъпването на тока ... ама сега ще слушаме тъпи "експерти" още 20 години.
  • 22 Риболовеца

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "ХАХАХАХА":

    При Борисов положението е различно - периодично му набиват канчето, в случай че прекалено много бръкне в кацата с меда. Другите са на директна връзка с телевизора.
  • 23 4539

    15 4 Отговор
    Как така в другите държави изграждат нови АЕЦ, а в Бг все мрънкачите предричат нерентабилност? Постоянно са против каквито и да било инициативи. Все са против, все им е скъпо, все имат пречки, трудности и пр. Какви са тия строежи по 14-15 год.? Как могат Турция, Индия и др. страни да изградят в разумни срокове, а в Бг всичко се протака с десетилетия? Токът щял да поскъпне, ами той си поскъпва всяка година и без нищо да се строи. До 14-15 год. цената му ще стане двойна или по- скъпа и с нов АЕЦ, и без нов АЕЦ.
  • 24 Шляхтиц

    8 3 Отговор
    След десет, петнадесет години каква ще е цената на електроенергията на днешните евтини производители ?
    Питам и отговор не желая да получа . Толкоз .
  • 25 Тоя експерт

    14 2 Отговор
    за какви централи бълнува - "През 80-те години България е имала 3 геотермални централи". Къде са сега тези централи, колко ток са произвели, какви мощности са имали и защо сега ги няма? Къде се строят сега такива геотермални централи в чужбина (може би само в Исландия)? Този "експерт" сигурно бърка геотермални централи с термопомпи за отопление на жилища.

    Коментиран от #37

  • 26 Сашо

    12 7 Отговор
    пРОДАДНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ НА бЬЛГАРИЯ НЕ ПОСТРОИХА бЕЛЕНЕ С ВЕЧЕ КУПЕНИТЕ РЕАКТОРИ ,СЕГА ЩЕ КУПУВАТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕЯСНО КАКВИ РЕАКТОРИ ТАКИВА ИМА САМО ДВА В ЩАТИТЕ И СА СТРУВАЛИ 25 МИЛИАРДАЩ.Д.нО ТУК НИ ДОКАРАХА И ДРУГА БЕЛЯ РУСНАЦИТЕ САМИ УТИЛИЗИРАХА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ЯДРЕНОТО ГОРИВО КОЕТО Е ОТРАБОТЕНО А СЕГА КЬДЕ ЩЕ ГО КАРАТ ТЕЗИ УМНИЦИ!!!По продажни хора в власта историята не помни!!!
  • 27 4539

    11 4 Отговор
    Такива експерти са спирачка за развитието на цялата държава. На тях все нещо им пречи, все черногледи, все предричат лоши неща. Заради такива хора Бг затъва.
  • 28 2101

    11 2 Отговор
    Един реактор на АЕЦ произвежда 3000 мегавата топлинна мощност за да се получи 1000 мегавата електрическа мощност. Температурата на топлоносителя е 320 градуса при 160 атмосфери налягане. Къде имаме извор с такава мощност, дори с една десета нямаме. От геотермална енергия може само директно да се отопляват помещения, сгради и оранжерии. За производство на ток и дума не може да става. За въртене на турбина трябва прегрята пара с голям дебит и налягане.
    Извинявайте но аз не съм енергиен експерт и сигурно говоря глупости. Но знам, че нищо няма да направят сегашните управляващи освен да вдигнат цената на тока, наши хора да внасят ток и ако може малко парички да се измъкнат при едно евентуално започване на ядрени блокове. За завършване на строежа им е в бъдеще неясно постлано с много комисионни.
  • 29 Мсйорс

    10 1 Отговор
    Нещо добро да вте чули от зелените , та и сега! Те освен да спират проекти и да завладяват земи под формата на "Натура2000" , за друго не стават! Знаем ги екомилионерите Сандов Белев!
  • 30 Не е вярно

    17 8 Отговор
    че енергия от АЕЦ е най-скъпа. Тя е най-евтина, следва ТЕЦ и ВЕЦ, накрая фото, перки, когенерации. ТЕЦ2 която Василев закри цена ток 40-90 лева мегаватчас. Квотите оскъпиха ток от ТЕЦ2 с 200%, и ток стана непродаваем. Тези квоти БОРСА от ТЕЦ2 отиват във фонд "енергийна сигурност", който плаща гарантираното изкупуване на ток от фото, перки, 160 лв. мегаватчас, плюс фактурираните в сметките високи и ниски напрежения и пренатоварване на мрежата. Белене с платени 2 реактора, площадка, частично оборудване, лиценз довършване струваше 12 милиарда лева с прибиране на Обработеното Гориво. Уестинг завършен проект 120 милиарда лева 2 реактора, без да прибират ОЯГ. България става Ядреното Сметище на Европа. Фото и перки се амортизират за 12-15 година, рециклирането им е огромен проблем, добиването на материалите за тях е в пъти по-неекологично. Зелената сделка е огромна ДАЛАВЕРА, заплатена от джоба на всеки европеец. При зима и без вятър и слънце фото и перки са Пунта Мара.
  • 31 Енергетиката у нас

    13 2 Отговор
    беше добре когато с нея се занимаваха инженерите-енергетици.Когато се намесиха икономисти и бизнесмени нещата се объркаха, а когато се включиха и политиците стана голямата каша. Стигна се дотам, че сринахме ПАВЕЦ "Чаира" за да продаваме евтиния ток от АЕЦ на борсата и попречихме на фирмата Тошиба да поправи турбините дори предадохме на конкуренцията патентите на японците за да ни съдят.
  • 32 Ромчо

    4 4 Отговор
    Май глупавите БУЛГАРИСТАНЦИ,че седят на свещи и ще ядът хлеб и сол бухахахах
  • 33 Онзи

    9 2 Отговор
    Този експерт е завършил помощно училище, и толкова си може!!
  • 34 Баш Експертът

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Разбира се нашият експерт е много по-голям от турските експерти!:) Те, понеже са глупави не само одобриха , ами позволиха на руснаците да им построят АЕЦ!:) Ама, какво да ги правиш?! :) Турци!:) А, ние сме къде , къде!:) Да реализира нашият експерт геотермалните проекти!:)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мухаа ха!

    12 5 Отговор
    Ако следваме логиката на този" зелен експерт" изобщо не трябваше да имаме Козлодуй,защото било неефективно и скъпо!? Алооо, през Социализма, благодарение на АЕЦ Козлодуй, 90% от производство ползваше ток на кило.Без ограничения, при условие,че разходваха огромни количества . Отделно,ток за домакинствата,2 ст/ квтч дневна тарифа,и 1,2 ст/ квтч - нощна.Този зелен( най голямата,хищна м,фия- зелената) знае ли, какво е акумулираща печка? Нагрява два реда тухли,с реотан дебел два пръста.Цял ден- и през нощта отдава топлина,с вентилиране.Тогава цената на тока нямаше значение.Трудно беше да се вредиш за такава печка.Днес,ако е ползваш,два бона не те оправят за месец.Същото беше и с нафтовите печки.Нафта за население -8 ст/ литър.Народа зареждаше варели-2-3 бр по 250 лт всеки , наведнъж.И в къщи зареждахме,на пъпа на София.800 литра-64 лева! !!Този скрит лобист,гледа да пробие с екологични локуми.Да обсебят навсякъде,където има термални извори,да им сложат ръка.След това,познатият трик.Ние сме в микса,но защото екологията,сушата,кишата искаме задължително изкупуване,на преференциални цени.Същия номер като с двете Марици.
  • 37 гео

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тоя експерт":

    Геотермални централи има в Турция, доста гигавати са, ползвай гуглето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове