Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 09:35 1 375 25

Руслан Стефанов: Решенията за два нови блока в АЕЦ Козлодуй са последният епизод от енергийната сага

  • аец козлодуй-
  • парламент-
  • ядрени мощности

Всъщност парламентът не е приел още стратегия – виждаме раздути числа на потребления, за да видите ли, има нужда от нова ядрена мощност, казва експертът от Центъра за изследване на демокрацията

Руслан Стефанов: Решенията за два нови блока в АЕЦ Козлодуй са последният епизод от енергийната сага - 1

Изборът и решенията за нови ядрени мощности у нас – два блока в АЕЦ Козлодуй, са последният епизод от енергийната сага на България. Това коментира пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

„Това е тъжната истина, че това е последният епизод на тази десетилетна сага – едни и същи казуси и лошото управление на българската енергетика. От 2005 г. едни и същи казуси се поставят с различни международни партньори. Не следваме правилата – да имаме дългосрочна политика, която да се базира на европейските модели, с които сме се съгласили с нашите европейски партньори. И те показват, че България няма нужда от нова ядрена мощност поне докато сегашните не започнат да излизат до към 2040“, коментира Руслан Стефанов.

Той е категоричен, че „тези модели, които ни се предлагат сега не се връзват с тези, с които сме се съгласили с нашите европейски партньори“.

„Най-вече не е ясно, защо това трябва да се определя от парламента? Всъщност знаем – да се избегне отговорност. Не само изборът на строителя, а и начин на избиране на технологията, ОВОЗ, това бързане, това което виждаме, че тази неяснота по отношение на това, че ядрената технология се смята за важна за преодоляване на проблемите с изменението на климата България, показва, че не сме научили уроците си“, коментира Стефанова.

И допълни: Всъщност парламентът не е приел още стратегия – виждаме раздути числа на потребления, за да видите ли, има нужда от нова ядрена мощност.

Липсата на елементарна стратегия базирана на доказани модели, за които сме се разбрали с ЕК, отново същите елементарни грешки, които водят до финансови и човешки грешки и загуба на ресурси, смята експертът от ЦИД.

И предупреди, че „няма ядрен проект в света, включително в Китай, който да е направен по фиксирана страна и да не се промени“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чиба продажници

    22 1 Отговор
    Център за Изследване на Демокрацията е анти Българско НПО. Ако тези лаят срещу атомната ни енергетика, значи сме на прав път.

    Коментиран от #6

  • 2 И тоз ли е "експерт"?

    15 1 Отговор
    Според този сульо, трябвало сме да следваме налудничавата политика на Европа. Ами в Германия затвориха атомните си централи, понеже не били "зелени", и сега копаят въглища като в средните векове. Ние няма да изкараме на панелки и вятърни мелници, ама нали се иска да може да смяташ, а не да разтягаш противонационални локуми като в Центъра за Подриване на Демокрацията.

    Коментиран от #17

  • 3 Боже опази ни от такива празноглавци

    14 1 Отговор
    Този въобще наясно ли е че една атомна централа се строи и влиза в експлоатация след 10 години. Като ти излязат мощностите през 2040г, тогава ли ще го мислиш бе галош? Някакъв си пропаганден "журналист" тръгнал да съветва по планиране на атомна енергетика? Я отивай да продаваш на женския пазар, за каквото си квалифициран.
  • 4 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Глупости! Що краварите ни затвориха 2 ядрени блока а? Още при Костов. Щото требва да се Краде и слугинства.

    Коментиран от #20

  • 5 Изкукуригал

    8 1 Отговор
    След като имаме нужда от атомни блокове защо не довършат Белене при направена инфраструктура и закупени реактори дадени половината пари по евтино да довършат започнатото? Само питам де!!!

    Коментиран от #8

  • 6 ХМММЧ

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чиба продажници":

    ЧЕ НИ Е СИ ИМАМЕ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ САМО НЕ СА МОНТИРАНИ ФАШИСТИТЕ НЕ ИСКАТ ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ.
  • 7 Мдааа

    9 1 Отговор
    От както се строи Белене родените деца станаха на 40 години че и отгоре. Що крадене беше и що предстои. Милиарди. А един реактор тогава струваше 3-4 милиарда. До сега платихме сигурно и двата няколко пъти. Да не говорим, че само от КТБ откраднаха, а после народа плати още един реактор. Той само Баце в офшорки е изнесъл един. Богата държава сме, а народ мърша.
  • 8 Енергетик

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Изкукуригал":

    теренът в Белене не е подходящ! Земетръсна зона.

    Коментиран от #22

  • 9 Просто бизнес

    0 9 Отговор
    Ако се построят два нови блокма по 1200 МВт, то само производството от АЕЦ в България ще е 4500 МВт, В момента е пикът на дневното потребление, посред зима, и консумацията е 4800 МВт. Това означава, че през 90% от годината ще имаме свръхпроизводство на електроенергия, АКО ИЗКЛЮЧИМ ВСИЧКИ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ. България ще единствената държава в света, в който делът на електроенергията от АЕЦ ще е 120-150% от потреблението! Не 20%, не 50% а 150%! И тогава ще плащаме на нашите братя Турци, за да ни вземат тока! Ама ние сме свикнали, това се казва "Диш-хакъ"

    Коментиран от #19, #23

  • 10 ясновидец

    8 2 Отговор
    Веднага отговорност от онези които затвориха блоковете на АЕЦ , народен съд , най тежки наказания за цялата приватизация и разграбване . Рано или късно ще се отприщи страшна ярост и ще ги пометем .Само ме е страх , че няма да стигнат до съд .
  • 11 заробва се населението

    3 1 Отговор
    с топлофикациите и аец . до 2080 г . 4 блока неработят , те броят отгоре 6 блок след 5 и седми и осми . добре се обогатиха. само те искат да лапат . пирати .
  • 12 Демократ

    6 5 Отговор
    Всичко в България става много трудно и мъчително, защото конците на политиката се дърпат от Кремъл, а послушниците тук са много и битката особено в енергетиката, където руско-българската енергийна мафия е завзела всичко. Когато се заговори за излизане на България от желязната хватка на Кремъл всички говорители на Кремъл са на екраните да ни обясняват, че друг освен Русия няма на света. Нали всички знаят, че енергетиката е живота в държавата? Затова продажните ни политици не искат да се използват българските енергийни ресурси,доказани от учените и да има различни енергийни източници от други , защото ще спре разяждащата държавата руска корупция и зависимост. Черно море е богато на нефт, но спира да е богато точно в българската зона, иначе в Румъния и Турция има много. България има природен газ, но Газпром не дава да се добива. Лукойл не дава на друг рафинерията в Бургас . Румъния скъса отдавна с Кремъл и върви бързо напред, а България от дъното вече оре под него.Но има яка българо-съветска дружба.

    Коментиран от #16

  • 13 Хейт

    2 0 Отговор
    Пореден - да, последен - не.
  • 14 хихи

    3 1 Отговор
    Нищо няма да построят! Вервайте ми!
    Това са предизборни дъвки за електората...
    Ако бяхме почнали да я строим 2006 досега само от повишаването на цените на строителството щяхме да сме на печалба. От произведения ток втора печалба. Интелектуалния потенциал работещ там трета печалба.
  • 15 Гьолът Козлодуй

    3 1 Отговор
    За тези цени нямаме нужда от гъолът Козлодуй. Турция, Сърбия и Македония, дори една Румъния ще ни продават десет пъти по-евтин ток от гъолът Козлодуй, ако изобщо някога тръгне, в Китай и в САЩ им отне 20-30 години и един фалит на Уестинг. Лихвите по заемите кой ще ги връща 120 милиарда лева. ОЯГ кой ще го прибира. Този гъол ще е на такива цени продажба ток, за да си избие парите, че няма нужда от него. Довършването на Белене струваше 12 милиарда лева, с прибиране на горивото.
  • 16 хихи

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    На калпав демократ вълната му пречи.
    Под вълна разбирай "руско влияние"

    Коментиран от #18

  • 17 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "И тоз ли е "експерт"?":

    Йошка Фишер от т.н. Зелена партия започна затварянето на атомни реактори - Йошка не е Европеец и не е Християнин и по професия беше шофьор на такси но се възкачи до външен министър на Германия и осигури на Израел супер модерни Германски безшумни подводници за около една трета от цената. А преди това в Бупал Индия в завод на Американската химическа фирма Юнион Карбайт стана взрив и уби около 2500 човека, но манипулирани медии не отразяват това събитие а изключително говорят за Фукушима и има огромна разлика - в Япония имаше земетръс над 9 по Рихтер и яко цунами което разруши съоръжения, а в Индия имаше технически грешки. България има нужда от нови реактори, а Nechtel допреди глобализацията на САЩ се занимаваше с разработката на ядрени оръжия и има много повече опит от Корейците
  • 18 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "хихи":

    Истината не искате да я видите и затова реакциите ви са толкова тъпи.
  • 19 Наблъскаха ли ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Просто бизнес":

    минусите разбирачите от ядрена енергия. Ето един мой пост със същата съдба:
    5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" са пуснати 1987 и 1991г. Ако АЕЦ "Белене" беше построена в срок от 1990 до 2000г. сега щяхме да имаме 4 блока - най-стария на 33г. и най-новия на 20г. Никой още за изхвърляне, а да стоят спрени икономически неизгодно. Какво щяхме да ги правим, след като по празниците през нощта консумацията падаше до 2400МВт. Дори 2 да са спрени това са над 2000МВт. Трябва да работят и слънце(през деня), вятър, топлофикации, заводски, еко. Не можем през нощта да изнасяме 1500МВт.
  • 20 МаДа

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Щото явно има причина.
    Когато кукувците си направиха предаването за Козлодуй действително е имало сериозна авария.
    Спрените реактори бяха същите като в Чернобил, руска модерна технология от 60-те.
    А това, че краварите са ги затворили е тролска упорка писана от твои колеги и полезни идиоти.
    Тогава експертна комисия установи остаряване на метала и микропукнатини в двата реактора.
  • 21 охо

    1 2 Отговор
    Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ, с твърде малко неизбежно протакане, за 10 а не за 30 години, както излъга министър Радев най-нагло пред всички. Нов реактор в Козлодуй за1200МВ би струвал реално 20 милиарда евро, а двата 80 милиарда лева. Това е ако приемем инфлация само 20% между 2023 и 2034г, а тя само последните 1-2 години май вече е толкова и АЕЦ винаги поскъпват доста над инфлацията поради скъпите метали и труд в тях. Да приемем, че реакторите ще заработят 2034г е също пълна утопия, а всяка закъсняла година ги оскъпява с още милиарди. Но на заблудения българин колко е да му кажеш, че ще му дадеш нещо 3-4 пъти по-евтино, за да се облизва първо, пък после като плати секретните анекси към договора и гарантирания държавен дълг, да реве и вие. до небесата, че пак са го обрали. Но това ще е обирът на века у нас.
  • 22 2101

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Енергетик":

    Само да спомена, че на площадката на Белене фундамента на двата блока е дебело бетонно корито върху омекотяващи пластове. Всичко е съобразено да издържи земетресение от последна степен по Рихтер. Така, че земетресенията няма да са опасни, друго нещо е по-опасно.
  • 23 2101

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Просто бизнес":

    Ако помислим по друг начин ще излезе, че не си прав. При тия цени на тока много хора мръзнат за да икономисат от мизерните си доходи. В същото време много комини пушат и се замърсява въздуха. Ако държавата помогне на всички да заменят печките на твърдо гориво с климатици и ако цената на тока леко се намали тогава ще ни трябват повече мощности. Населението ще получи малко комфорт а въздуха ще стане по-чист.
  • 24 Тези

    1 1 Отговор
    120 милиарда, трябва да им се плащат лихвите по заемите. Имаме няколко подизпълнителя по веригата, всичко това са милиарди долари. И вие наистина ли мислите, че американец ще даде глътка въздух на туземците в България. Да си спомняте цените на ток от ТЕЦ1 и 3, когато Костов ги подари на САЩ, най-скъпата енергия. А и голяма част от българите не сме съгласни Уестинг да не си прибира горивото, и да ставаме ЯДрено Сметище на Европа, имаше доста проблеми с това гориво, в Украйна скриха докладите, в Чехия им биха шута, директно. При наличие, че Ердоган ще ни продава десетократно по-евтин ток. Вие разбирате ли, че при тази цена и условия, гьолът Козлодуй е БЕЗСМИСЛЕН. Ако изобщо го построят? Българският народ не е дойна крава на САЩ, и трябва да има икономическа логика.
  • 25 Стефан

    0 0 Отговор
    Този е голям ЕВРОАТЛъНТИК, като Титаник е мощна мисълта му, ашколсун експерте, евалла, истински Европеец, със ценности, браво, машшалла.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове