Last news in Fakti

18 Април, 2024 15:23 1 704 14

Даниел Вълчев: С външния министър Борисов наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че кабинетът е на ГЕРБ

  • даниел вълчев-
  • бойко борисов-
  • грешка-
  • мелница-
  • кабинет-
  • герб

"Всички да се въздържат от резки движения и говорене, защото в момента и правната ни система, и политическата са в специфично положение и много лесно нещата могат да се счупят", посъветва експертът  

Даниел Вълчев: С външния министър Борисов наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че кабинетът е на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

"След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство".

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер.

"Всеки разбра, че тези митични NGO–та не знаят какво трябва да се направи в българската Конституция и съдебна система, а това, което могат да направят, са бели. В момента сме в ситуация, в която не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство".

Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки.

"Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. "домова книга"? Може ли НС да гласува вот на недоверие на това правителство, което то само не е избрало? Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоверие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава".
Конституционният съд трябва да постанови своето решение по обжалваните промени, отбеляза Даниел Вълчев.

"Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. Конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща".

Проф. Вълчев посъветва "всички да се въздържат от резки движения и говорене, защото в момента и правната ни система, и политическата са в специфично положение и много лесно нещата могат да се счупят".
Постът на външния министър за пореден път се оказва ябълка на раздора, "защото някой си мисли, че чрез външния министър ще може да покаже коренопреклонно поведение пред нашите партньори", посочи той в предаването "12+3".

"Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или друг министър. Господин Борисов допусна грешка и наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че това е правителство на ГЕРБ. Самата идея да има такова сложно съставяне на кабинет с такива неясни отговорности е лоша. Тя е и противоконституционно записана".

Предходното правителство докара България до това, че целият ѝ фискален резерв е в такъв размер, че при необходимост ще имаме пари едва за седмица или две, подчерта бившият вицепремиер.

"Не говорим за фискален резерв, който може да бъде буфер на държавата. През последните години сме свидетели на неспиращ процес на временни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат".

Служебното правителство ще организира и проведе изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни и справедливи в онзи смисъл, в който всички бихме искали да бъдат, каза още той.

"Ние опорочихме идеята с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори ще бъдат заедно с вота за ЕП. Европа вече не е център на света. ЕС трябва да види какъв ще бъде пътят, по който ще продължи да се развива. Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата, или ще тръгнем в коренно различна посока".
С удължаването на мандата на НС не се постигна нищо, подчерта още Вълчев.

"Това са недомислени и лековати решения. Единствената им цел е да се покаже, че президентът няма да бъде господар на ситуацията. Всичко се обърка. Не може да се правят дрехи за отделни хора. Надявам се, че конституционните съдии ще вземат мерки поне най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна ревизия, да бъдат отстранени".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    18 3 Отговор
    Борисов е герой -юнак ! Днес е в Тутракан за откриване на музея на Тутраканската епопея. Ако не беше отишъл днес как щяхме да победим румънците през 1916 /Хиляда деветстотин и шестнадесета/ година ? Слава на героя от Тутракан 1916 Бойко Борисов !
  • 2 Макс

    18 1 Отговор
    Разбира се , че кабинетът е на ГЕРБ . На КОЙ да е ?! Това би ви отговорил президентът , ако имаше малко повече смелост и доблест .Все пак трябва да сме доволни, защото можеше Караянчева да бъде служебен премиер .
  • 3 Димитър

    22 4 Отговор
    Изказване на един от малкото интелигентни хора в БГ. Декан на факултет! И сигурно отново ще се намерят личности от типа на Боко, Шиши (със заплатено килийно образование) и сие, които да се направят на по-велики и ще се опитат да го апострофират и оплюят!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИЖДА, ЧЕ

    5 14 Отговор
    КАБИНЕТАТ Е ОТ КГБ-ДС, А ТОЛУПА Е ЧАСТ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА, МНОГОХОДОВА КОМБИНАЦИЯ НА КГБ, РЕД В ХАОСА, ОТ 1944г. ДО СЕГА ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ КГБ-ДС-БКП С ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА, И СЕГА 50% Е ХАРТИЕНА, БСП Е КАТО ФЕНИКС, ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЕК СИ Е МНОГО ДОБРЕ, БЛИЗКО ДО USA И НА ДИСТАНЦИЯ ОТ РУСИЯ
  • 5 Хи хи хи

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Димитър":

    Айде разваляйте седенката. Помним помним.😂🙈
  • 6 ха ха

    15 0 Отговор
    А не е ли на ГЕРБ? Обиждате интелигентността на наблюдателите.
  • 7 нашия

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Димитър":

    много перфиден измамник е тоя ...не се подвеждай...помним го и него и Куневата...
  • 8 Професоре,

    1 0 Отговор
    хубаво говориш, лошото е, че никой не те слуша и там е проблемът.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол