Last news in Fakti

23 Май, 2024 16:50 663 8

Обещаните допълнителни 40,7 млн. лв. вече са по сметките на държавните университети

  • допълнителни пари-
  • сметки-
  • държавни университети-
  • преведени

Това е второто Постановление, с което се отпускат средства за увеличение на възнагражденията във висшето образование, след като синдикат “Висше образование и наука" към КНСБ алармира, че ръст през тази година няма и не се отпускат предвидените в бюджета средства. Първото Постановление – 168, бе от 16 май и е за 39 млн. лв.

Обещаните допълнителни 40,7 млн. лв. вече са по сметките на държавните университети - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Сумата от 40,7 млн. лв., за която на 20 май бе издадено Постановление 169 на Министерския съвет за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на министерствата на образованието, на здравеопазването, на земеделието и на околната среда и водите, днес, 23 май, вече е преведена по сметките на държавните университети, съобщиха от КНСБ, цитирани от "Фокус".

Това е второто Постановление, с което се отпускат средства за увеличение на възнагражденията във висшето образование, след като синдикат “Висше образование и наука" към КНСБ алармира, че ръст през тази година няма и не се отпускат предвидените в бюджета средства. Първото Постановление – 168, бе от 16 май и е за 39 млн. лв.

В момента заедно с председателите на синдикалните организации се договарят и подписват анекси и споразумения за увеличение на заплатите към Колективните трудови договори, съобщиха от образователния синдикат към КНСБ.

Разпределението на средствата бе обсъдено на заседание в МОН на 21 май.

Сумата от 39 млн. лв. по Постановлението на МС от 16 май се разпределя само за академичния състав. Парите са преведени към сметките на университетите на 20 май. Отпуснати са допълнително по 290 лв. за асистент, като със задна дата от 1 януари 2024 г. заплатата за най-ниската академична длъжност става 2100 лв. Също от началото на годината за всички останали длъжности увеличението е с 240 лв. В тези средства са включени процент за прослужено време и осигуровки за сметка на работодателя (Класът е изчислен на база средно 15 г. стаж за всички – 0 г. стаж за асистент, 5 г. за главен асистент, 10 г. за доцент, 15 г. за професор).

Сумата от 40,7 млн. лв. по Постановлението от 20 май, се разпределя по следния начин:

– 5 830 000 лв. са за допълнителен ръст от по 50 лв. към увеличенията на гл. асистент, доцент, и професор от Постановлението от 16 май. По този начин и за тях вдигането на заплатите от 1 януари също вече е с по 290 лв.;

– 25,7 млн. лв. са за вдигане на възнагражденията на административния персонал с 12 процента от 01.01.2024 г. Увеличението е изчислено на база средната брутна работна заплата за неакадемичния състав в ДВУ – 1680 лв. за специалисти със средно образование и 1988 лв. за специалисти с висше образование.

Взето бе решение сумата от 25,7 млн. лв. да бъде разпределена по равно между всички работещи в административно-техническия и помощен персонал.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    5 0 Отговор
    И боко дали си мисли ,че ще гласуват за ОПГ.

    Коментиран от #4

  • 2 Главанаков

    3 1 Отговор
    Това са жалки подаяния. И не увеличават основната заплата, а увелицението обхваща и прослуженото време, т. е. увеличението е бруто, а не нето.Срамна работа, професор получава колкото касиерка в супермаркета.Прост народ, слаба държава.

    Коментиран от #8

  • 3 Сапунов

    4 2 Отговор
    Заплатите трябваше досега да бъдат увеличени, така е записано в Закона за висшето образование с измененията от 25.03.24. До един месец от тази дата трябваше да бъдат увеличени заплатите, така, че да достигнат 180% от средната за страната. Правителството на ГЕРБ- сегашното, службашкото- не изпълни закона, преди това същото бездействие бе и от страна на правителството на академика по сапуните.
  • 4 списък "Магнитски"- предстои актуализаци

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "интересно":

    90% от преподавателите са споделили вече със студентите какво се е случило с тяхното "заплащане", с миозерията, която цари. И студентите няма да гласуват за ОПГ ГЕП, но софтуерът вече е настроен , няма смисъл от гласуване.така излиза. Двамата дебелазци са наредили вече "резултатите"- тяхна е ЦИК, софтуера по преброяването, Информационно обслужване, милицията, общините, брокерите на гласове, парите са у тях, имат си и гласоподаватели като крепостни селяни.
  • 5 Това не е за хвалене

    4 2 Отговор
    то е срам, срам за политико-олигархичната мафия, която взима парите на народа, за да ги раздава на клати ку рковци
  • 6 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    доди у завода незнай как се навива ламба, не знае как се носи в кофа вакуум, не знае ко е огледалото на топлообменника. Учени неграмотни бълват на талази на талази
  • 7 Вече

    2 0 Отговор
    са по други сметки!
  • 8 Главанак

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Главанаков":

    по интересува се колко получава професор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол