26 Септември, 2024 11:55 4 230 59

Сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД са блокирани от вчера

  • кмет-
  • васил терзиев-
  • софия-
  • транспорт-
  • сметки-
  • запор

Ако това дружество спре да работи, ще спре и градският транспорт в столицата, заяви кметът Терзиев

Сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД са блокирани от вчера - 1
Снимка: БГНЕС

Сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД са блокирани от 25.09.2024 г. Ако това дружество спре да работи, ще спре и градският транспорт в столицата. "Столичен автотранспорт" ЕАД има натрупани задължения през годините в размер на 20 млн. лв.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че кметът по финанси Иван Василев трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено.

Терзиев увери, че няма да замита под килима темата с общинските дружества. Той добави, че ще продължава да задава важни въпроси като каква е програмата на хората, които управляват общинските дружества, и кога ще организират конкурси за постоянни състави на управителните съвети.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев заяви, че казусът, причинил запорирането на сметките на Столичния автотранспорт, не е нов. По думите му той датира от 2020 г., когато е подаден сигнал към Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) за безобразно скъпия ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в "Дружба".

Според него през последните четири години нито СОС, нито ръководството на "Столичен автотранспорт" не са си мръднали пръста да предотвратят ситуацията, в която вече, чрез частен съдебен изпълнител, сметките на дружеството са запорирани.

Бонев подчерта, че тази бомба е била заложена от старото ръководство на Столична община в лицето на ГЕРБ.

Само преди месец общинският съветник Ваня Григорова би тревога, че кметът Васил Терзиев и неговият заместник по финансите Иван Василев умишлено водят общинските транспортни дружества към фалит.

"Поради липса на елементарни резервни части, като DPF филтър например, който се сменя на 280 000 км, сравнително нови, нископодови, климатизирани, Евро 06 автобуси стоят на плаца, а по софийските улици се движат прогнили, почти разпаднали се, тежко амортизирани превозни средства, коментира тя.

И на този фон кметът Терзиев един месец след гласуването в СОС все още не е превел 5 млн. лв. на "Столичен автотранспорт" ЕАД.

И те са недостатъчни, но поне са гласувани. Няма как да не се запитаме: Умишлено ли водят към фалит общинските дружества?".

Ваня Григорова добави, че "Столичен автотранспорт" ЕАД към края на месец май тази година има 15,6 млн. лв. просрочени задължения, а общо задълженията са 19,5 млн. лв. От тях 3,5 млн. лв. са само просрочените задължения за резервни части.

"13 автобуса чакат за скоростни кутии, не са в движение. Общо в трите гаража има 126 автобуса с еднакъв пробег, т. е. няма да е неочаквано всички скоро да останат без скорости, обясни Ваня Григорова. - Част от автобусите имат нужда от нови изпускателни колектори. Първите започват да се пукат преди 3-4 години.

Всички тези резервни части може да се планират, защото производителите знаят кога се износват. Но пари няма, поради което сравнително нови автобуси си стоят в гаражите и чакат някой да се сети, че не е лошо собствеността на общината да се поддържа. И това трябва да се прави навреме, защото част от тези ремонти отнемат по две седмици на един автобус".

Ваня Григорова добави, че дори сега веднага да бъдат преведени тези 5 млн. лв., ще бъде нужно много време, за да се подготвят автобусите за движение.

"Защо кметът Терзиев и неговият заместник по финансите Василев цял месец не превеждат гласуваните 5 млн. лв. заем? За да се обезкърви още повече общинското дружество? Да си тръгнат и тези работници, които все още работят там, попита риторично тя.

- Пари има, тъй като капиталовата програма не се изпълнява. Нищо, че са елитни мениджъри, обобщи Ваня Григорова".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    25 4 Отговор
    Ще се мине на електрически тротинетки.

    Коментиран от #4

  • 2 Не кметът ,

    35 8 Отговор
    а дружеството " Столичен автотранспорт" натрупало десетки милиони борчове !

    Коментиран от #6, #9, #20, #31

  • 3 Баце ЕООД

    36 9 Отговор
    Какво невероятно постижение на ПП-ДБ!

    Коментиран от #50

  • 4 Ахах

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Забраняват ги със закон от 2025.
  • 5 Няма да се изненадам

    11 0 Отговор
    Него си го подкарват по график! На четири крака се развива скорост с 200, Това са данни от изследванията на бивш кмет от западното предградие на София!
  • 6 Признай си

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Не кметът ,":

    Досега нямаше проблем, ПП-ДБ имат кмет - проблем.
    Да бе. Прав си. Последното е сарказъм
  • 7 Кирчо и кокорчо

    24 5 Отговор
    Приватизираме транспорта, 5лв билета, нови автобуси made in China

    Коментиран от #10

  • 8 хахахахах

    24 4 Отговор
    Кмете, кмете, .... тиси си знаеш, ама няма да си го признаеш.
  • 9 БДЖ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не кметът ,":

    И ние сме с борчове... Кога не сме работили?
  • 10 Кирото съм

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кирчо и кокорчо":

    Няма да са китайски пък, аз учил в Америка!
  • 11 Язе

    22 7 Отговор
    Като си имаме кмет наследник на ДС така ще е - Парите изчезват много бързо.
  • 12 ТаУмВзе

    4 7 Отговор
    Пролапсът му Хлопа де! Докато транспорт у Бивша София си е Приключени, което се Плаща ЩАВИЯТА ДЕ!
  • 13 Край

    20 4 Отговор
    Как така без градски транспорт. Терзиев е високотехнологичен - за града си има ел. кола - тесла. И за софиянци ще има по една тесла.

    Коментиран от #18

  • 14 Увеличи с

    16 5 Отговор
    50% данък сграда на съборетини, в цял свят цената на жилищата с остаряването пада драстично, само Терзиев вдига, за да си увеличат заплатите с 300%. Предстои такса смет наредба Денков, кметът на Русе я даде във ВАС, защото такса смет ще се увеличи минимум с 300%. И отново е предоставена възможността замърсителят да не плаща повече, а дават формула на кубатура, или човек, или торбички. Понеже ги мързи, а и искат да лапат повече данъци, ще е отново на кубатура. Очакваното намаление за много софиянци, на човек, се оказва увеличение. Предстои борса ток на Василев за потребители по ПВУ, още един ценови шок. Не дай, Боже евро. Спекулативната инфлация ще фръкне. Малък и среден бизнес фалира, а те вдигат данъчна тежест. Надуват заплати на държавни служители и цени, осигуровки, и помпат инфлацията. Насилствена дигитализация, нямаш контрол над сметките си какво и за какво харчиш. По-лошо от коалицията ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС не е имало, след банковата криза 1997 на Вълчев. Хипер инфлация между 60 и сто процента при основни стоки и храни, и дългови спирали.
  • 15 Крадци !!

    22 2 Отговор
    С бюджет от 2.5 милиарда , не оставили 20 милиона за транспорт. Когато бюджета на София беше 1 милиард , толкова беше и на град Марсилия във Франция, а Марсилия изглежда светлинни години пред София. Само крадат.
  • 16 запознат

    24 5 Отговор
    Дългосрочният план на ББ /Борисчо Бонев/ и ВТ /Ушев/ е да се фалира абсолютно всичко в София , което носи приходи , да се аутсорсне (гнусна чуждица , която ще рече - прехвърли) същото на частни компании (които ужким ще участват на търг) или приватизира , а за общината да останат само губещите дейности . Комисионната е закована - 25% от всичко . Терзиев не е будала , та да даде 5 милиона за предизборни масрафи и после да не си ги прибере стократно.
  • 17 Сайтове мисирки

    14 9 Отговор
    Слуги на Бойко и шиши
  • 18 Баце ЕООД

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Край":

    Минимум! Ако си бил на парапета с Лена 2!
  • 19 Не е кмета

    6 6 Отговор
    Не е. Други подливат вода. Предизборно
  • 20 Абе

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не кметът ,":

    Брат.. Е не трябва ли градско транспорт да бъде субсидиран достатъчно от държавата, за да има икономика градът?? Тия хора как ходят на работа, училище, университети, ресторанти...
  • 21 Артилерист

    20 3 Отговор
    Ама Терзиев не беше ли представян предизборно от жълтопаветния умнокрасивитет, Подмяната и гербаджийската шайка като най-кадърния управленец, който ще оправи столицата, нищо, че е трето поколение ДеСе наследник?
  • 22 провинциалист

    13 5 Отговор
    Ми , софийските будали гласуваха като кьорави , бяха все против този , против онзи и накрая ... гризнаха дръвцето. Сега София ще бъде ощавена абсолютно безмилостно . След като Терзийката си тръгне , градът ще мяза на Газа сити от вчера.

    Коментиран от #52

  • 23 Одете пеш, бе

    9 4 Отговор
    селяци!

    Коментиран от #26

  • 24 каквото надробили - това сърбали

    9 3 Отговор
    Който гласува за Де Били и Инфа Нтили , без грам опит а май и без грам мозък - МОЛЯ ДА НЕ РЕВЕ !
  • 25 Антон

    8 6 Отговор
    Има ли разумен човек, който да вярва на Ваня 💩 мета?
  • 26 Кирото съм

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Одете пеш, бе":

    Давай, агитирай ги да гласуват за нас!
  • 27 Нормално

    8 14 Отговор
    Когато 15 години трупаш борчове, накарая така става. Сега Терзиев трябва да се чуди как да оправя последствията от некадърното управление на Фандъкова и компания
  • 28 Боруна Лом

    9 6 Отговор
    ВМЕСТО ДА СЕ ЖАЛВАТЕ ВКАРАЙТЕ ГЛУТНИЦАТА,,ГЕПП,, БАРАБАР С ФАНДЪКОВА В ЗАНДАНА!И ПРЕДИ ТОВА ЕДНА ЯКА РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ДО МОМЕНТА!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Марко

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Не кметът ,":

    Нека отбележа, общинското дружество ГТ няма нищо общо с кмета ДСУшко. Но има общо с бившия кмет Фандъкова, тя е виновна.
    Ремонтът на надлеза към Бояна няма нищо общо с кмета ДСУшко, ако Фанди беше ремонтирала опората, сега нямаще да се прави ремонт вече пети месец.
    Дупките по улиците нямат нищо общо с ДСУшко, ако Фанди беше ги ремонтирала, сега нямаше да има дупки.
    ДСУшко ремонтира само свръхважни и много трудни обекти - вижте само с каква кървава пот на челото смени крушките в Южния парк! Световен рекорд, смени ги за по-малко от три месеца!
    Сега знаете ли каква битка пада срещу хотел Родина, на велоалеята по Борис? Вече трети месец стоят разкопани 20 метра от алеята, премостват се едни тръби и тръбички! Бачка се със страхотна скорост и уникално качество, а пешеходците минават по локалното платно, примирайки от възхищение, предчувствайки, че като едното нищо този свръхсложен обект ще бъде завършен за Коледа!
    Ето - това е истинската Промяна, която продължава пред очите ни!
    😂😂😂
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ми одете пеш

    6 5 Отговор
    да видите какво е без фандъчката
  • 35 Ха-ха

    5 2 Отговор
    Едно към едно с нежния варненски кмет,оставил града"морска 9453столица" да е заринат с отпадъци.
  • 36 Госъ

    8 7 Отговор
    Тия задължения от кога са ? Гарантирано от ГЕРБ …

    Коментиран от #42

  • 37 Буха ха

    12 2 Отговор
    Като няма градски транспорт ще се отвори място за прайд паради по трамвайната линия.

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 благопожелание

    14 4 Отговор
    ТЕРЗИЕВ , ТЕРЗИЕЕЕВ ... да ти .... МАЙКАТА !!!
  • 40 Кюза

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Защо ми изтрихте коментара ?!":

    Ако дам правдив отговор на въпроса "защо трият", ще ме изтрият и мен. Може и да ме баннат

    Коментиран от #41

  • 41 Баце ЕООД

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Кюза":

    Ами... Кликовете правят пари
  • 42 Баце ЕООД

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госъ":

    Абе да не сме Америка да имаме - 35 трилиона е?? Има пари в бюджета, Асен Василев все се хвали колко добре се е справил. Е, браво!

    Коментиран от #43

  • 43 Пешо от панелката

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Баце ЕООД":

    Никой не вярва на този пейразд Асенка Василева
  • 44 киро

    6 2 Отговор
    От комунист и агент на ДС,какво може да се очаква!
  • 45 Мдаа

    5 4 Отговор
    Както винаги, някой друг чисти говненцата на ГЕРБ.
    Тези малоумници не трябва да взимат управленски длъжности
  • 46 Ураааа

    2 0 Отговор
    И без това не го ползвам.
  • 47 Майора

    5 0 Отговор
    Защо се чудите госпожо Григорова? Та те освен да объркат движението и да мислят че СОС се управлява както фирмата им , друго правят ли? Единствено”добро” беше тройното увеличение на заплатите им , но да видим кой ще им плаща увеличените данъци!
  • 48 сега гребавите преизбиратели

    3 3 Отговор
    да открият дарителска сметка и да кихат с кака им фанфарова и бате им боко да напълнят сметката дето е източвана
  • 49 мдаа

    3 1 Отговор
    Идват поредни парламентарни избори, а с тях и изненадите. Това отдавна е замислено, пък и една чорлава лелка ви каза да ходите пеша.
  • 50 да, ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баце ЕООД":

    Нищо не започва от тях! Това ви се пише на вас на сметката!
  • 51 поцинкована ламарина

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Буха ха":

    Качете се на метрото или ходете пеша, бе!
  • 52 скоро

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "провинциалист":

    И държавата така блокирахте, но ще я разблокираме.

    Коментиран от #59

  • 53 Габи

    4 1 Отговор
    Ако не бяха харчени милионо за глупавите ппедложения и решения по Витошка и Патриарха щеше да има пари за наистина нещо важно и необходимо-транстпорта. В квартала в който живея тротоарите по централни улици са обрасли в трева, покрити с наноси и въобще не се виждат нито ползват.
  • 54 Ахъм

    4 1 Отговор
    Значи спираме автомобилите в София, спираме и градския транспорт, придвижваме се пеша, с велосипеди и тротинетки? Това ли измисли Червената Василка?

    Коментиран от #55

  • 55 КатоДСдядо

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ахъм":

    Зорноволна промяна.
  • 56 Г-жа

    1 0 Отговор
    Г-жа Григорова нямаше с какво да пътува днес?

    Коментиран от #57

  • 57 не я мисли

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Г-жа":

    Винаги може да яхне някоя метла.😄
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дупничанин

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "скоро":

    Важното е жив гербер да не остане. Е тогава може и да се помисли за поправяне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове