8 Юли, 2024 11:23 2 007 23

Ниските доходи на българите ги карат да работят най-много в ЕС

  • работници-
  • спирка

Предстои създаването на нов Закон за насърчаване на заетостта

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза. Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа седмично.

Според синдикалистите една от основните причини за продължителността на работната седмица у нас се дължи на ниските доходи.

Според Величка Микова, национален секретар на КНСБ и специалист по трудово право, вероятно статистиката се дължи на това, че в България доста хора работят над законоустановеното работно време от 8 часа дневно или 40 часа седмично, защото се налага да компенсират ниските си доходи с допълнителни часове труд.

"Търсим в ниските възнаграждения една от сериозните причини за по-продължителната работна седмица".

Моделът на 4-дневната работна седмица вече се тества в Испания, Белгия, Германия, посочи Микова. Тя уточни обаче, че това не е само експеримент:

"Тя стои зад икономически подкрепени действия от страна на държавата. Навсякъде в тези държави 4-дневната работна седмица е установена по силата на финансиране, минало през Плановете за възстановяване и устойчивост на отделните държави".

По думите ѝ в България този модел се обсъжда, но все още социалните партньори не са седнали сериозно на масата за преговори, за да се види дали можем да съкратим работната седмица и часове, но да запазим всички права на работещите.

Продължава практиката за наемане на работници на 4-часов работен ден, но всъщност да работят по 8 и дори повече часа, отбеляза Микова в предаването "Преди всички".

"Успяхме да намерим баланса за хората, работещи от разстояние, и да се даде по-добра и по-актуална нормативна уредба, която да позволява работещите от разстояние да могат да имат повече от едно място на работа, т.е. едно лице, работещи от разстояние, може да е назначено да работи от София, но може да си промени мястото на работа и да заработи от Варна. Не се счита за изменение на трудовото му правоотношение, ако това се случва в рамките на 30 дни в една календарна година. Лицето може свободно да се придвижва да работи от вилата си, от дома си и т.н.", коментира тя.

По думите ѝ в България за първи път се регулира правото на изключване:

"Всеки работник и служител може да не отговаря на инициирана комуникация от страна на работодателя във времето, което му е отредено за междудневна и междуседмична почивка. Нито един работодател няма право да го безпокои в това време. Ако работникът откаже да отговори на повикване, мейл или съобщение след редовното си работно време или в почивни дни, не биха могли да бъдат санкционирани от работодателя".

Предстои създаването на нов Закон за насърчаване на заетостта, каза още Величка Микова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    12 16 Отговор
    В Нидерландия, Белгия и Люксембург са много по-производителни от нас.

    Коментиран от #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пчелата

    11 5 Отговор
    от меда не бяга !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    29 9 Отговор
    Да се благодари лично на българоубиеца от Банкя, на шайката му, както и на умниците, които гладуват за тези престъпници! Ама пък всеки си заслужава съдбата...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мисирките

    30 8 Отговор
    Е как ниски доходи преди два дена не бихте ли тъпана, че българите вече са по-богати от всякога.
  • 8 Тредстоун

    15 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    На вниманието на хвалещите Орбан - изпреварихме унгарците, вече не сме най-бедни в ЕС, настигаме гърците
    През 2023 г. България е успяла да изпреварва Унгария по стандарт на покупателните способности, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението
    България се отлепи от дъното на икономическите класации в ЕС и се оказа, че вече не е най-бедната държава. През 2023 г. страната ни е успяла да изпреварва Унгария по стандарт на покупателните способности, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението, сочат последните данни на Евростат
    Подлоганите на кремълското старче са обречени на мизерия , това е голата истина , другото е плява

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Обективен

    21 3 Отговор
    И за всичко това ,за робите на Европа допринесе банският крадец,който продължава с мръсотии те си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дедо Джо

    9 1 Отговор
    Ние не бехме ли в ЕС.
  • 12 Благой от СОФстрой

    9 5 Отговор
    Пожелавам им на русо3бирщината да се извлече да печелят в рашкото блато !
  • 13 мани беги

    20 3 Отговор
    у нас се буфка 48 часа на седмица ... за кирливите 1000-1500лв. нетна сума ... работиме най-много в ес, а получаваме най-малко

    Коментиран от #15, #16

  • 14 от Германия

    10 1 Отговор
    Глупости. В Германия е 40 часа, в Швейцария е 42 часа. И то работа, а не стоене на работното място
  • 15 ...

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "мани беги":

    Кой ти подпуса договора ба който работил? Леля ти ли?
  • 16 работодател

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "мани беги":

    Ела при мене. 5000 лева но в момента в който влезеш в сайта тука до излизането ти от него да стопираш времето. Плащам само за работа, а не за висене по форуми

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Българи 🇧🇬

    10 1 Отговор
    АМИ БЕЗБЪЛГАРИТЕ РАБОТИЩИ В ЕС НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТИЩИ БЕДНИ НЕ МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ ☹️защо не кажете че до миналата година ай големите пари налива и в България са от нашите деца родители от чужбина !!! ТО сега като се приеме еврото всичко поскъпване и знаете ли че ще има хора с 200еврода живетза месец ама това не им пука на богатите управници /крадци
  • 18 провинциалист

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "работодател":

    За работа с монитор на всеки час има по 15 мин почивка. Закон.
  • 19 робовладетел

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "работодател":

    Правилно! И аз мойте съм им казал 100 пъти, че на работа се ходи с памперс!
  • 20 Мен

    4 0 Отговор
    Докато българите (повечето) спят и тънат в невежество, ще е така.
  • 21 Луд

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тредстоун":

    Отлепихме дъното ,ама на долу.
  • 22 555

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Абсолютно вярно , добра инфраструктура и отлични условия за висока производителност !
    Пример един оператор има на разположение 5 машини - у нас около една машина пет човека (пр. подръжка паркове и градини )
  • 23 Морган Сакс и брат му ротшилд

    0 0 Отговор
    А може и да започне работа в град Попово.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове