17 Юли, 2024 03:00 8 612 27

17 юли 1393 г. Лично султан Баязид I превзема Велико Търново

  • султан баязид i-
  • превзема-
  • велико търново-
  • османци

В същото време цар Иван Шишман се намира в Никопол

17 юли 1393 г. Лично султан Баязид I превзема Велико Търново - 1
Снимка: Архив

На 17 юли 1393 г. след дълга обсада войските на султан Баязид I завладяват столицата на Втората българска държава Велико Търново.

НИМ припомня, че

след битката на Косово поле на 15 юни 1389 г. султан Баязид I Светкавицата (1389-1402) оставя балканските християнски държави на мира за известно време,

тъй като е зает с покоряването на независимите турски бейлици в Мала Азия. След две години на затишие през 1391 г. османски войски преминават р. Дунав и нанасят поражение на влашкия воевода Мирчо I Стари (1386-1418).

На следващата година османски отряди достигат и опустошават Южна Унгария. Унгарският крал Сигизмунд I Люксембургски (1387-1437), който впрочем по-късно става император на Свещената Римска империя, веднага отвръща на удара и разгромява един техен отряд.

Владетелят на Търновското царство – цар Иван Шишман (1371-1395), който отдавна чакал подходящ момент да отхвърли васалното си положение спрямо Османската империя, обнадежден влиза в преговори със Сигизмунд за създаването на военен съюз срещу османците. След като Баязид, известен с буйния си нрав и избухливост, научава за преговорите през пролетта на 1393 г. потегля с голяма войска срещу Търново.

В същото време цар Иван Шишман се намира в Никопол.

Търновград е обсаден от три страни от османската войска. При отсъствието на владетеля, защитниците са подкрепяни от последния за времето на Българското средновековие търновски патриарх Евтимий (р. нач. 30-те години на XIV в. – †ок. 1402).

Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Репресиите спрямо населението на Търново, описани от Цамблак и Йоасаф Бдински, а също и в руските летописи показват, че Търново е имал участта на превзет със сила град. Храмовете, намиращи се на Царевец, Трапезица и около нея били или превърнати в джамии или разрушени. След падането на града преговорите с Баязид били водени от патриарх Евтимий.

За това събитие в „Похвално слово за патриарх Евтимий“, Григорий Цамблак разказва следното:
„Варварският цар Баязид, който се беше възгордял с победите си и със завладяването на много народи, реши – доброненавистникът! – да разори града [Търново], понеже бил слушал, че той е много голям, красив и укрепен със стени, че местоположението му е такова, че мъчно би се завладял, защото освен със стени достатъчно е защитен природно, а освен това, че има големи богатства и многобройно население и че е прочут както с църковните, така и с царските [сгради]. Затова, като повдигна всички източни [войски], започвайки от персийските земи, от Ликаония [в южната част на Централна Мала Азия] и Азия [диоцез в късната Римска империя, който включва земите в най-западната част на Мала Азия и островите в източната част на Бяло море], премина Дарданелите. И след като намери всички западни войски събрани, както беше заповядал (за да надмине с тях не само Дарий, царя на персите и на мидийците, но дори и [тези на] Александър Македонски) неочаквано нападна града [Търново]. Той го обсади отвсякъде с войска, а не само откъм една или две страни. И много се бяха разтегнали [покрай стените на града] свирепите. Варваринът беснееше: той заплашваше, че с огън ще изгори [обитателите на града]; заканваше се на късове да ги насече и на друга мъчителна смърт да ги предаде; ако тъй продължават да са непокорни. И постигна той целта си, но не чрез силата си, а защото божията воля допусна [това].“

Описанието на зверствата след превземането на Търновград затрудняват дори забележителен книжовник и познавач на българския език като Григорий Цамблак:
„И те [търновските първенци], вървейки след злия вестител, като стадо овце, които вървят след онези, които ще ги колят, и бързаха да се доверят на убийствените десници, като всеки носеше своята кръв [беше оставен сам на себе си]. Когато ги видя в ръцете си кръвожадният звяр ги изкла [на]сред църквата [не е известно в коя от църквите на Царевец се разиграва това злощастно събитие] или, по-добре да се рече, ги освети, без да се засрами от белите [им] коси, без да пощади младостта; гърлата им превърна в играчка на ножа…
О, свето войнство! Не един по-рано, а други по-после, но [всички], като застанаха вкупом пред мъчителя, оплюха го и веднага, като се представиха на Христа, се увенчаха [с мъченически венец]. Мъчителят остави труповете им за храна на небесните птици, а владиката причисли духовете им към кротките ангели. О, воини, вие опазихте вярата [си] и броя си не намалихте! А чуйте и броя: бяха сто и десет [търновските първенци], чиято кръв обагри църквата!“

Църковният глава успял временно и частично да облекчи положението на завзетия град. Но патриархът трябвало да напусне патриаршеския дворец и храм и се настанил в най-голямата от оцелелите черкви – „Свети Петър и Павел”. Градът бил подложен на рушене и разграбване.

Велико Търново бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост.

Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм.

Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирал третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението.

В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците.

Иван Шишман не се примирил с новото си положение и потърсил помощта на унгарския крал Сигизмунд, който започнал да подготвя кръстоносен поход срещу турците. Султанът предприел превантивни мерки и Търново било сполетяно от нова вълна от репресии – патриарх Евтимий, след като бил изведен за публична екзекуция, макар и да бил пощаден, бил заточен в Бачковския манастир, 110 търновски първенци били избити, а част от населението на града било изселено.

Превземането на Търново на 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство.

Възползвайки се от ситуацията през месец август 1394 г. амбициозният цариградския патриарх Антоний поставил митрополит Йеремия да управлява Търновска епархия. Баязид предприел нов поход срещу Никополския васал Мирчо, който завършил с победа на турците в битката при река Арджеш. На връщане на 3 юни 1395 г . по нареждане на султана цар Иван Шишман бил екзекутиран.

На следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    41 12 Отговор
    КОГА ТИМУР - ТАМЕРЛАН ПЛЕНЯВА ОСНАНЛИЯТА БАЯЗИД ПЪРВИ СВЕТКАВИЦАТА В БИТКАТА ПРИ АНКАРА , СЕ ИЗХИЛИЛ ЯКО КОГА ВИДЯЛ БИТИЯ
    БАЯЗИД
    .....
    БАЯЗИД СЕ ЯДОСАЛ И МУ КАЗАЛ " ЯВНО НЯМАШ МОРАЛ ЩОМ СЕ СМЕЕШ НАД ПАДНАЛИТЕ И НЕЩАСТНИТЕ"
    А ТАМЕРЛАН МУ ОТВЪРНАЛ " ЯВНО СЪДБАТА НЕ ЦЕНИ ВЛАСТТА И ЦАРСТВАТА, КОГАТО ГИ РАЗДАВА НА ИНВАЛИДИ - НА ТЕБ КРИВИЯ И НА МЕН ХРОМИЯ"
    ...
    И СЛЕД ТОВА ТАМЕРЛАН НАКАРАЛ ДА СЛОЖАТ КЛЕТКА ДО ТРОНА МУ В КОЯТО ДЪРЖАЛ БАЯЗИД
    И ГО ХРАНЕЛ С КОКАЛЧЕТА КАТО КУЧЕ.
    .... БАЯЗИД УМИРА ОТ УДУШВАНЕ В КЛЕТКАТА ЕДНА ГОДИНА СЛЕД КАТО Е ПЛЕНЕН:))
    ......
    БОГ ГЛЕДА И НАКАЗВА :))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Също

    49 22 Отговор
    Лично Цар Александър II Романов връща Търново, през 1877 година. Да помните

    Коментиран от #8, #24, #25

  • 5 Жител на Евротериторията България

    75 3 Отговор
    Основната Търновска крепост е завладяна от турците благодарение на предателството на търновските евреи. По сходен начин маврите завладяват Гранада в Испания. Подобни случаи на еврейски предателства има много по света. Днес малко историци се осмеляват да пишат на тази тема.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трябва да се помни

    68 4 Отговор
    Евреите предадоха България на турците за 500г,те също после като ги изгониха позорно от кралство испания се домъкнаха тука и отново насъскаха турците да ни колят и заробват,това са евреите на които нашите сега се кланят низко
  • 8 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    30 6 Отговор

    До коментар #4 от "Също":

    А НАТАЛИЯ НАРИШКИНА , МАЙКАТА НА
    ПЕТР АЛЕКСЕЕВИЧ РОМАНОВ
    Е ОТ РОДА НА НАРИШКО МОРДКА КУБРАТ :))
    .....
    КРЪВ , КРЪВ НАША КРЪВ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да, но

    46 10 Отговор
    ако слушаш днешните атлантически дрънкала излиза, че с турчаците сме братя …

    Коментиран от #19, #22, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ний ша Ва упрайм

    1 10 Отговор
    дива орда от орки!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цецо

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Помак":

    Важното е, че ти си KYR че, наследник на KUR а
  • 18 Анонимен

    31 8 Отговор
    Дано се пържи в ада Баязид Педеpaсuна
  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Да, но":

    КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД 5 ВЕКА ПОД ТЯХ, МОЖЕ И ДА СА ПРАВИ
  • 20 Факт

    18 1 Отговор
    Национални държави не са съществували. Имало е династии. Османците са използвали войски и от балканските страни. Българи, Сърби, Византийци са подписвали договори за признаване на властта на завоевателите, с което едни други помогнали да бъдат унищожени.

    Коментиран от #21

  • 21 провинциалист

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Факт":

    "Българи, Сърби, Византийци са подписвали договори за признаване на властта на завоевателите, с което едни други помогнали да бъдат унищожени." - поименно ли са подписвали? И като са били унищожени как сега все още има българи и сърби?
  • 22 Гневен бургазлия

    18 11 Отговор

    До коментар #11 от "Да, но":

    Никога няма да сме братя ... винаги смъртни врагове !
  • 23 Баце

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да, но":

    Ако мислиш баба си за робиня имаш много турски братовчеди
  • 24 Баце

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Също":

    На кого го връща, още под руско иго
  • 25 Аха

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Също":

    Случайно да си научил че цар Александър 2 е германец.Ами да си научил случайно че Екатерина велика е германка.Не е приятно за един русофил но това са фактите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Доброто а не злото

    0 0 Отговор
    Да!
    А когато е имало Руско - Османска война, след това Русия е щяла да оправи живота на България, Гърция, Сърбия, Турция и други !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове