17 Юли, 2024 14:41 1 463 22

По 1100 души годишно убиват горещините в България

  • жега-
  • горещини-
  • починали

Намират се в по-топъл пояс, който ще стане непоносим за живеене при глобалното затопляне

23 от 30-те най-тежки горещи вълни, регистрирани в Европа, са настъпили през настоящия век, а смъртните случаи, свързани с жегите, са скочили с 30% през последните 20 г. Миналата година беше най-топлата в световната метеорологична история

Д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването заяви , че горещото време увеличава смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Хората с психични разстройва също е по-вероятно да загинат в жегите. Застрашени са още хората с хронични заболявания, децата и бременните жени, които не трябва да излизат в горещото време.

"В световен мащаб се смята, че "Глобалният юг" ще бъде по-засегнат и по-бедните държави ще бъдат по-засегнати. Намират се в по-топъл пояс, който ще стане непоносим за живеене при глобалното затопляне. Половин милион души падат жертва на горещото време. Най-тежката гореща вълна в Европа е от 2003 г., когато загиват 70 хил. души", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

В Европа намалява зимната смъртност и се увеличава лятната такава, стана ясно още от думите на д-р Спасова. По 1100 души годишно убиват горещините в България.

Тя подчерта, че горещото време оказва влияние върху производителността на труда и би следвало да се прекрати работата на открито. Увеличават се случаите на междуличностни конфликти и домашно насилие, тъй като високите температури правят хората по-агресивни.

Как да се предпазим от горещините?

"Климатиците в горещата вълна са животоспасяващи. Ползите са повече от вредите", смята д-р Спасова, която добави, че раздаването на вода е добра, но не и достатъчна мярка. Трябва ни целенасочена политика към населението.

"Облеклото трябва да бъде от естествени материи и проветриво. Ако дрехата е прилепнала по вас, то бялото ще отблъсне повече светлина. Ако е роба, тогава се оказва, че няма разлика между черното и бялото. Черното поглъща радиацията от слънцето и радиацията от тялото. Добре е да се овлажнява кожата", посочи още д-р Спасова.

Тя уточни, че горещниците не са еквивалентни на горещите вълни, които може да се случат в целия летен период - с най-голяма честота през юли и август. Възможно е и през август да има горещи вълни у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Ауспух

    4 8 Отговор
    Таман за гробарите работа в отдел "служебни гробища"

    Коментиран от #9, #17

  • 2 Град Козлодуй

    13 3 Отговор
    Просто Човек сам си е Отговорен за ЗДРАВЕТО а и Здраве с пари не се купува
  • 3 оня с коня

    6 5 Отговор
    Най-важното преимущество на черната дреха не е че поглъщала радиацията "от слънцето и от тялото" и че прави Дебелите да изглеждат по-слаби,а че НЕ Й ЛИЧИ когато е мръсна.

    Коментиран от #4, #11

  • 4 на черната дреха повече личи

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Дрехи на които не личи са сини и сиви. Отразената светлина от такива е в най-широк диапазон и то такъв, в който чувствителността на човешкото око е ограничена.
  • 5 ........

    1 6 Отговор
    Само на кръвожадните,които имат роднинска връзка с граф Дракула не им понася слънцето.Другите му се кефят.
  • 6 Е добре де

    4 3 Отговор
    Ами все от нещо трябва да се умре де, иначе ставаме все повече на клона и все повече започваме да си пречим. Дори и на най близките си.
  • 7 Коко

    9 1 Отговор
    Големи простотии пишете.Сигурно само не си вярвате.
  • 8 Факти

    5 1 Отговор
    Гербавите "поддържат" дърветата като им отсичат короните. Така отнемат сянката на хората, което е фатално за пенсионерите. Обръчите им от фирми чупят оборота от обществени поръчки, а също така си присвояват дървесината и я правят на пелети за вилите си.

    Коментиран от #19

  • 9 Подвеждащо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хан Ауспух":

    Ама не искат да правят статистика, по колко човека годишно гушкат чимшира от глад мизерия, нищета и студ, не им е удобна. Сега ще започнат да ми пишат за климатични изменения и заглобално затопляне, за фотоволтаици и перки, за устойчиво развитие и други дрън-дрън ярини.
  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    ,,По 1100 души годишно убиват горещините в България,,....А защо не изчислихте ,колко умират от рак,инфаркт ,инсулт ....заради отвратителната храна която ядем!?
  • 11 да ама не

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Колко време отдели за да го измислиш това? Такива като теб може и да подбират цветове за да могат по дълго да си носят мръсните дрехи, но за много хора има и други причини. И това е още от дълбока древност, а не от сега. Единствено в българския език съществува едно понятие "чергари". На всички останали езици се превежда "номади", което пък означава "скитници" но и при нас също съществува тази дума. И това съвсем не е случайно, защото значението им е различно. И чергари не произлиза от "черга", а точно обратното. От черните дрехи, които са носели планинари и пастири, които в горещините обитават планински терени, където и лятото особено вечерите са хладни. От там пък е връзката на чергари и номади, защото пастирите всеки сезон придвижват стадата си в различни, а понякога и доста далечни територии за свежа трева. Обратно, на юг от Балкана и в низините на Балканите са носели дори през зимата дрехи от бяла вълна защото там е по топло. Щом имаме чергаи, обратното на чергари би трябвало да е белгари, но явно това понятие не е издържало времето непроменено. Тия хора най вероятно някога наистина са се наричали примерно "белгари", но по късно това понятие се променило на "българи". Така не мръсотията, а природните условия ни карат да подбираме цветовете на дрехите си. Някои може да го правят и по други причини, но не това е правилото.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    5 0 Отговор
    Океана не е мръднал от 100 години и преди 1 век температурите са стигали до 40-42 по целзии в най горещите дни.Това с климатиците е вярно,но е работа на държавата да подпомогне бедните поне за един климатик от китайските а не да дава милиони на Украйна и милиарди да потъват при разни тикви и свне от човешки вид.Дали ще насмогне единствения АЕЦ от времето на СССР в това е въпроса..??Ще поживеем и видим,колко сме били умни
  • 14 Край

    0 0 Отговор
    Руснаците са си добре. Сибир е новото Маями
  • 15 Не, ама да

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "да ама не":

    За тия с "голямото неделно къпане" черното се предпочита по една причина " дън съ цапъ". Не нося черни парцали в никой сезон на годината, зимните ми якета се перат най- много след седмица носене, пуловери след ден- два и ми се повдига от миризливци.
  • 16 Кирчо

    2 0 Отговор
    Всяка година в България умират около 300 човека при инциденти на пътя.
    Война по пътищата а вие сте се загрижили за тези 1000 загинали в мирно време.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 абе вие направо къртите

    0 0 Отговор
    110 000 000 души във факултето умират от пролетната слана
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тити

    0 1 Отговор
    Горещини има в някои държа целогодишно просто Българина свикна по цял ден да е пред климатика даже да не е в колата пак го оставя да работи.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор
    30 години масова сеч на горите и ето го резултата , продължителни горещини.
  • 22 Бачев

    1 0 Отговор
    Написаното в заглавието, означава че 1100 души убиват горещините. С какво се убива горещина не пише. И тия 1100 убийци защо не са арестувани. Вече не можете и едно правилно изречение да съставите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове