29 Август, 2024 10:01 5 013 28

Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха

  • нилска треска-
  • починали-
  • комари

Болестта се предава чрез заразени комари

Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха - 1
Снимка: shutterstock

Двама от тримата заразени със западнонилска треска у нас починаха, съобщиха от здравното министерство.

Болестта се предава чрез заразени комари, пише Телеграф.

Първият заболял мъж е от област Хасково. Случаят е определен като вносен, тъй като той е пребивавал в Гърция от м. май тази година. Мъжът се завърнал в България в началото на август поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса, които за няколко дни отзвучават спонтанно. Намерен е в безсъзнание в дома от близките си. Болният е хоспитализиран във вътрешно отделение, като е лекуван за бронхопневмония. След изписване от болницата продължава да се оплаква от силна отпадналост и загуба на тегло.

Другите два случая са от област София-град. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние. При единия от тях е налице придружаващо заболяване - болест на Паркинсон. При приема пациентът е с температура 40 градуса, силна слабост в крайниците, отпадналост и задух. По данни на близките в рамките на няколко дни е настъпило рязко влошаване на състоянието му, довело до необходимост от болнично лечение.

Третият мъж заболява с треска, повишена температура 37,8 градуса и със слабост в долните крайници. Лекуван е с антибиотик от личния си лекар. След влошаване на състоянието му се самонасочва за болнично лечение. Хоспитализиран е с диагноза застойна сърдечна недостатъчност, като няколко часа след това изпада в кома. Двата случая от София-град завършват с летален изход. Тримата заболели мъже са на възраст от 61 до 74 г.

Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%. Личните предпазни мерки включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците и др. Заради случаите здравното министерство е изпратило писма до РЗИ-та в страната с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 то не се лекува

    7 2 Отговор
    Роко умря от това . беше с дим дуков и дим4о
  • 2 Град Козлодуй

    15 1 Отговор
    Наще по дунава са безопасни от тях не се мре.

    Коментиран от #4

  • 3 Тошко

    49 4 Отговор
    Никой и никъде не пръска срещу комари, за да останат парички за крадене и разпределяне по веригата към останалите крадци. Имаме си работа с врабчета, а не с нормални насекоми. И с цели шайки двкукраки крадци по отделни общини и селища.

    Коментиран от #13

  • 4 Тошко

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Особено тези в района на Козлодй. Не можеш да го разбереш светулка ли е, комар ли е. Гледаш нещо ти свети на ръката, пък то, милото, те пълни с уран от централата.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Механик

    55 1 Отговор
    Четох, четох и останах с впечатлението, че и тримата са умрели поради лекарска некадърност. И тримата са лекувани от съвсем друго.
    Е, тия доктори няма ли да бъдат съдени за немарливо отношение към служ. задължения и несъответствие с заеманите длъжности?

    Коментиран от #14

  • 6 „Бай”

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Ама...американски или съветски уран..
  • 7 Мдаа

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Този уран е още от стария руски и не е вреден за организма на човека.
  • 8 От какво

    38 0 Отговор
    ли не ги лекували, само не и от това, от което са били болни, което значи, че не са диагностицирани правилно. Със сигурност антибиотици не помагат.
  • 9 Повлекан

    11 5 Отговор
    Приятна почивка у Елада. И много здраве на комарите да носите.
  • 10 Винкело

    14 0 Отговор
    До 17% смъртност при рисковите групи, без да е ясно кои точно са те. Само че нашенската смъртност сме я докарали до 66%... и я разбрали чак след това.
  • 11 Учуден

    15 5 Отговор
    А дали починалите са ваксинирани срещу КОВИД...?

    Коментиран от #15

  • 12 реален

    16 0 Отговор
    Всичките с различни диягнози боледували,а от една болест починали??Как разбрахте?
  • 13 реален

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    Требе пари за избори.
  • 14 Гола вода дофторите у нас. Мангъра да ги

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Обучи. И АЗ ТАКА МИСЛЯ, ДОКТОРИТЕ НАПРАВО НЕ СА В ЧАС С ТАЯ БОЛЕСТ И НЕ Я РАЗПОЗНАВАТ. ГОЛА ВОДА СА. НЕ ПРАВЯТ НУЖНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ. АКО БУГАРСКИ ДОФТОРИ ЛЕКУВАХА В ЕГИПЕТ ОНИ ПОКРАЙ НИЛ ДА БЕХА СЕ СВЪРШИЛИ ВЕКЕ, ЖИВА ДУША НАМА ДА ИМА.
  • 15 Копейкин

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Учуден":

    Ние от възраждане сме ваксинирани до един!

    Коментиран от #17

  • 16 122333

    8 4 Отговор
    нато ни пази
  • 17 НИЕ ОТ ШАЙКАТА ГЕП

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Копейкин":

    Сме ВАСИНИРАНИ ВСИТЕ СРЕЩУ ДЕБЕЛИЗЪМ И ГЛУПОТЕВИЦА . НО СМЕ ОБУЧЕНИ В БЪРЗО КРАДЕНЕ И РЕКЕТИРАНЕ. ПЪРВИЯ МЪРКУЧ ДЕКА НЕ ГО ВИДЕХМЕ ПО ПОЖАРИТЕ НИ ОБУЧИ! ЧЕКМЕДЖАРЯ ОТ БАНКЯ.

    Коментиран от #18

  • 18 Мунчо

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "НИЕ ОТ ШАЙКАТА ГЕП":

    На "чекмеджаря" от Банкя освен да му благодарите, че ви показа как се прави друго не можете! Да, крадеше се и се направи нещо, а от 5 години тия новите където кацнаха от планетата "Харвард" предвождани като начало от пилота на изтребители, ви показаха нагледно как ще ви "оправят".... Заеми, заеми, инфлация, един километър няма построен път, кражби като за последно.... Ама, хак да ви е... УМНИЦИ МАМИНИ... 🤣🤣🤣
  • 19 Дебил Мангър

    3 6 Отговор
    Нищо не трябва да се прави за да може стадото да добие стаден имунитет...поне останалите от стадото.
  • 20 Мда

    7 2 Отговор
    Маро скоро гледах за някаква фабрика за комари на Нил Гейтс!
    Да не би от там да ни ги пускат?
    Я се обади я на Путин, я на Кокайнчик, я на дедо Джо ти нали все сензации съобщаваш и си на ти с елита
  • 21 Тома

    4 1 Отговор
    Важното е че личния доктор го е лекувал.
  • 22 Здрасти

    7 1 Отговор
    Съмнява ме, че тези новите модерни болести ги докараха гостите на Денков, онези къде ги разменихме за въздушнокапковия шенген
  • 23 Дервишоглу

    6 3 Отговор
    По важната истина е, че скоро войната в Украйна ще поприключи.Тръмп ще дойде на власт и ще натисне ционистите и сатанистите от ООН и СЗО яко. За това сега ви плашат я с шарка я с треска. Дали някой ще се осмели да попита с какво се занимава американската военна лаборатория във ВМА и в бившия институт на бай Шиле. Иначе клакьорите и хрантутниците на престъпната шайка СЗО, като Кунчев, Симидчиев и оная рошавата фльорца започнаха да излизат по телевизора и да плещят глупасти.И още нещо, Д.П. е на път да разсече гордиевия възел на бившото ДС в сараите. Дано се намери и някой, който да разчушка бялата мафия дето се е ояла повече и от политиците.
  • 24 Факт

    4 0 Отговор
    Как са разбрали причината?
  • 25 Маро бегом във ВМА за парите

    4 1 Отговор
    МИСИРКИ МАРИЙКИНИ А ПРОВЕРЕТЕ И ПИШЕТЕ С какво се занимава американската военна лаборатория във ВМА и в бившия институт на бай Шиле!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тъпо соросидче

    2 0 Отговор
    Зимата наближава и комарите ще излязат масово. Ако си сложим по едно бустерче, дали ще се спасим.

    Коментиран от #28

  • 28 Дебил Мангър

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпо соросидче":

    Не си слагай бустерче. Ако всички си сложим и никой не даде фира как стадото ще придобие стаден имунитет?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове