30 Август, 2024 19:14 17 723 36

Външно министерство привика посланика на РСМ в София

  • посланик-
  • северна македония-
  • извикан-
  • външно министерство

От МВнР уточняват, че реакцията е продиктувана от пресконференцията на вицепремиера и министър на транспорта Александър Николоски от 29 август т.г

Външно министерство привика посланика на РСМ в София  - 1
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе извикана в Министерството на външните работи днес, за да ѝ бъде изразен остър протест. Това съобщиха от министерството на сайта си, цитирани от БТА.

От МВнР уточняват, че реакцията е продиктувана от пресконференцията на вицепремиера и министър на транспорта Александър Николоски от 29 август т.г. От българска страна бе препотвърдена последователната позиция по отношение на европейската перспектива на Скопие. Със съжаление бе констатирано, че придобиващите системен характер провокации и отказ от изпълнение на поети ангажименти от официални представители на съседната страна допълнително я отдалечават от започване на преговори с ЕС. Служебният и всеки следващ кабинет ще продължат естествената линия на българската външна политика спрямо Република Северна Македония, насочена към гарантиране на правата на човека и съблюдаване на принципите на добросъседството, посочват от МВнР.

Припомняме, че в четвъртък агенция МИА предаде, че вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски смята, че процесът на конституционни промени в страната и преговорната рамка са основната тема в българските медии всеки път, когато има избори в България. Той каза това, след като бе помолен да коментира изявление на българското Министерство на външните работи, от което вчера заявиха, че „на властта в Скопие би трябвало да ѝ е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне могат да доведат само до ново отдалечаване от началото на преговорите“. Изявлението на българското МВнР дойде по повод думите на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски от по-рано същия ден, че страната иска деблокиране на процеса на евроинтеграция и ще работи ангажирано по този дневен ред, но отсреща трябва да има партньор, с когото да комуникира, като подчерта, че се надява след изборите за български парламент на 27 октомври да има редовно правителство, с което да намери решение на десетилетната блокада на евроинтеграцията на Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 име

    57 28 Отговор
    Кой, освен рoдната платена соpocня, се интересува от евроейските и краварски подлоги, управляващи у македонско!?

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    78 6 Отговор
    Вместо да го изгонят и да затворят маке сборището, посолство де.

    Коментиран от #9

  • 4 Решението

    79 5 Отговор
    Да преместим границата на 100 км навътре във Вардарско, и да се приключва с тези българи с титовски тикви.
  • 5 Така

    55 4 Отговор
    Правилно, да им набият канчетата, че така не може.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Европеец

    19 55 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    И да го изгонят какво.... И македонците почнаха да се подиграват на бг политиците..... Иначе ходя в Македония, ям и си пия, и не ми пука за отношенията на бг политиците..... Ама винаги ще имам едно наум, къде да паркирам колата, да не би макетата да направят някоя беля заради псевдопатриотите от бг територията и измислените бг политици....

    Коментиран от #13, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИЕВРОЦЕНЕН

    38 10 Отговор
    Остър бил протеста. Колко да е остър като в ЕС-то всички станаха нежни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТаУмВзе

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Европеец":

    Народ, който мисли за хлебчето си, няма Утре! Хахахах Ако разбра де.
  • 14 Альоша до Иван

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Много сме БЕДНИ, опашките по границите всеки уикенд са с километри....

    Коментиран от #15

  • 15 Иван

    12 27 Отговор

    До коментар #14 от "Альоша до Иван":

    Да, със "секънд хенд", нали. Някакви брички - нищо лошо. Пълна скръб - бедняшка работа, работническата класа, при това - най-ниско ниво. Както и да е.

    Македония е разбрала - че сме "измекяри", това е цялата работа - нямаше да се дърпат - ако бяхме една Австрия.

    Ние сме най-бедните в Европа - но претендираме.

    И колко пък струва една Гърция. Почивката - 14 дни максимум.

    Коментиран от #18

  • 16 за това са виновни

    38 2 Отговор
    нашите политици от самото начало на обявяване на независимостта на СРМ. НЕ УМЕЕМ да се държим достойно и да си изиграем добре картите. Само Гърция да гледама - тя ни показва как се прави.

    Коментиран от #17

  • 17 и което е унизитално за

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "за това са виновни":

    нас, но те го усещат и използват, слагат се на началниците в ЕС така, че те ще ни отстранят още повече в периферията, а тях ще ласкаят.
    Тук виече международникът боко Мутрев трябва да се развихри както го правеше през 2018 г. и ето докъде я докара.
  • 18 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    И, какво бедняци не може да има претенции, и да защитава своето....... Знай, монетата има две страни, сега си на хубавата, а утре......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Търновец

    29 2 Отговор
    Може би в Скопие мислят че след изборите в България ще дойдат на власт предатели
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Перо

    43 5 Отговор
    “Макетата” трябва да се оставят да се пържат на бавен огън! Имат си договорни задължения с ЕС, с БГ и Гърция за изпълнение! Всичко е ясно по договорите и не трябва да се занимаваме с тях. Има си регламент, по който са минали всички страни от ЕС и изключения не могат да се правят. Когато има резултат, проверяваме и ако всичко е на ред даваме съгласие за преговори, след което трябва стриктно да контролираме изпълнението и резултата по всяка преговорна глава! Всеки пропуск ще се използва от македонистите, когато му дойде времето и вече ще имат друг статут и тежест за мръсотии към БГ! Много е жалко, че сме принудени да ги гледаме под лупа поради ненормалния македонизъм!

    Коментиран от #26

  • 26 Някой

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Много правилно ,но това само ще ги озлоби повече. А го отнасят всички с българско самосъзнание. И за да се предпазят, се стаяват и леко по леко замлъкват! Не получават подкрепа!
  • 27 С И С

    14 5 Отговор
    Що е МАКЕ то е Л...о.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Запознат

    22 1 Отговор
    Бедния винаги може да стане богат , но глупавия никога по умен. Българите че сме бедни.....бедни сме , но глупавите македонци никога няма да поумнеят с тази политика .
  • 30 Запознат

    17 2 Отговор
    Бедния винаги може да стане богат , но глупавия никога по умен. Българите че сме бедни.....бедни сме , но глупавите македонци никога няма да поумнеят с тази политика .

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бай Даньо

    24 5 Отговор

    До коментар #30 от "Запознат":

    Бедни колко бедни , стигнахме гърците по заплати и задминахме сърбите с 30% поне а те и двете бяха пред нас по соца ... малко повече самочувствие ни трябва днес.
  • 33 Смърт за сърбите

    18 7 Отговор
    Докато Сърбия съществува, България не може да се развива
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Така така

    0 3 Отговор
    Рекетьорският македонофобски БУМЕРАНГ, хвърлен от българската мутро-милиционерска парийно-олигархична ШАЙКА, се завръща със страшна сила!
  • 36 Мирче

    0 0 Отговор
    Шо ки го правят ...да го Утепат малко му е ха ха ха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол