Last news in Fakti

20 Февруари, 2007 00:00 507 0

Данъчните облекчения като вариант за решаване на спора Натура 2000

  • повече-
  • облекчения-
  • земята-
  • облекчение-
  • колорадо-
  • собствениците-
  • природа-
  • пространство-
  • долара-
  • данъчно-
  • компенсират-
  • данъчните-
  • данъчно облекчение
В американския щат Колорадо все повече представители на различни интереси си задават въпроса как да опазят природата за сметка на растящото население, пише Economist.

В целия щат организации за защита на земята се опитват да компенсират намаляващите федерални фондове, като работят заедно със законодателните органи на Колорадо за осигуряване на икономически стимули за запазване на земята.

Една нова алтернатива пред собствениците на земя е да им бъде предлагано данъчно облекчение, ако включат земята си в програма за опазването й. При договора между собственика и дадена организация за опазване на земята се запазва частната собственост върху имота, като в същото време се забраняват някои типове дейности за разработването му.

Данъчните облекчения в такива случаи не са нещо ново и се предлагат в някои щати от 1976 г., но Колорадо е един от най-щедрите и предлага данъчно облекчение в размер на 50% от пазарната стойност на доходите от имота (максимум 375 хил. долара).

Тези данъчни облекчения са и изключително гъвкави. Така собствениците на земя, които имат големи имоти, но ниски доходи, могат да предоставят данъчните си облекчения на щатската хазна срещу пълното им изплащане в брой в момента, когато има бюджетен излишък. Те могат също така да продадат въпросните данъчни облекчения на купувач, който плаща по-големи данъци върху дохода в щата.

Това законодателство има голям ефект. Според скорошно национално проучване общата площ на защитените земи в Колорадо се е увеличила от 350 хил. акра през 2000 г. на почти 1 млн. акра към края на 2005 г. Освен това законът има малко противници.

Загубите от данъчните облекчения обаче рязко са се увеличили - от 2,3 млн. долара за данъчната 2001 г. до 85,1 млн. долара за 2005. Те обаче се компенсират от факта, че цената на земята край градовете, която е останала незастроена и предлага много пространство, драстично се увеличава.

Напрежението около Натура 2000 у нас би могло да се успокои с подобно разрешение на проблема, смята икономистът в Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов. В момента жителите на големите градове, от една страна, търсят повече пространство и природа, тъй като това е, което им липсва, а от друга страна, собствениците на гори, например, които, разполагат с достатъчно пространство и природа около себе си, не виждат нищо лошо в урбанизирането й. Още повече, че се надяват на немалки доходи от този процес.

Според Ангелов при следването на световния пример в нашата конкретна ситуация биха могли да възникнат няколко конкретни резултата: собствениците на земя доброволно да сключват договор, а да не са принуждавани административно; да получават обезщетение под формата на данъчно облекчение, чрез което на практика обществото заплаща за това, че ще има повече природа, но в същото време наличието на повече природа води до повече развитие на много бизнеси и в крайна сметка приходите в бюджета би трябвало да се увеличат и така да компенсират разходите, направени за данъчното облекчение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА