Last news in Fakti

27 Май, 2021 15:21 7 898 10

Застрояват едно от най-красивите места на света

  • балатон-
  • езеро-
  • застрояване-
  • унгария-
  • инвестиции-
  • екология-
  • природа

Езерото Балатон се превръща в строителна площадка

Застрояват едно от най-красивите места на света - 1
Снимка: Shutterstock

Покупката на къща на брега на езеро е сред мечтите на много хора. Дефицитът на подобни имоти е хроничен, не само в Европа, но и на останалите континенти. През последните години инвеститори са хвърлили око на едно от най-красивите места в Централна Европа – езерото Балатон. Много от свободните парцели се застрояват усилено. Кметът на Сиглигет (бел. ред. селцето, на чиято територия се намира най-голямото езеро в Централна Европа) Даниел Балаша споделя, че заради бурното строителство напоследък започва да се опасява, че селото му със своята идилична атмосфера може скоро да стане следващата мишена. "Ние тук нямаме нужда от огромни сгради, нито от застрояване на цялата крайбрежна ивица. Имаме си плаж и пристанище, нямаме нужда от нищо друго", заяви Балаша.

Езерото е дълго почти 80 километра, а бреговата му ивица е 200 километра. През 2016 г. унгарското правителство определи района като приоритетна зона за туристическо строителство и отдели 365 милиарда форинта (1,27 млрд. USD), както унгарски, така и европейски средства, за подобряване на железопътния транспорт, пътища, пристанища, ремонт и строителство на хотели и къщи за гости.

Според Унгарската агенция по туризма са започнати 232 подобни проекта в 56 селища през последните години. "Нанасят се огромни поражения на околната среда. Изсичат се дървета и изчезват тръстикови масиви, които са в добро състояние, а това заплашва цялата екосистема", казва Ангела Баджо, съпредседател на групата за гражданско действие "Единни за Балатон", цитиран от "Монитор".

Председателят на Съвета за развитие на езерото Балатон и депутат от управляващата партия Ищван Бока настоява, че съществуващите разпоредби за опазване на околната среда са достатъчни, за да предотвратят унищожаването на непокътнати части от езерото. Строителните дейности напоследък "са изцяло в участъци от бреговата ивица, които вече са застроени", казва той.

По време на социализма в Унгария езерото Балатон беше популярно място за много работници, които можеха да се радват на почивки, субсидирани от техните профсъюзи. Можеха да го посещават гражданите и на Източна, и на Западна Германия и там често се организираха срещи на семейства, разделени от Желязната завеса.

Впоследствие то продължи да бъде достъпно място за унгарците от почти всички икономически прослойки, въпреки че голяма част от инфраструктурата, изградена през социалистическия период, е порутена и има нужда от ремонт. Сега обаче се строят луксозни обекти и заради по-богатите туристи се планира развитие на ветроходството.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Румен

    15 4 Отговор
    Най хубавто място ха ха ха. Каменисти брегове и мръсна вода. Идете и вижте, и тогава пишете
  • 3 Госあ

    34 0 Отговор
    Когато простолюдието стане елит, резултатите са такива. И това не е патент на България, а тенденцията е световна.
  • 4 ПЕНКО

    9 2 Отговор
    НО, ВСЕКИ ИСКА СОБСТВЕН ЗАЛИВ /ЛАГУНА / ???????? ДЕЦАТА СЕ ИЗЯВЯВАТ В ДИСКОТЕКИ !!! ПИКАНТНИ ЯСТИЯ В РЕСТОРАНТИ !!! СУПУР ГАДЖЕТА УНГАРКИ / ЯКИ - ЦИ ЦИ - НАИСТИНА / !!! БАЛАТОН - АУТ !!!
  • 5 ганьова мама

    3 9 Отговор
    а ганьо реве че му застроили курортите и неможе да ходи на морето в големите курорти щот му е скъпо ... такива сме си 80% дебили и самовлюбени егоисти умееши най-добре от всичко да дават акъл без да го имат!!!
  • 6 Тодор

    2 10 Отговор
    И Бодензее е застроено, но никой не се тревожи. Парите са си пари, и от туризма се печели много.

    Коментиран от #8

  • 7 no name no face no number

    7 3 Отговор
    Капиталист и природа хахаха това само в Западната пропаганда се мъчат да ни хвърлят прах в очите, че се грижели за нея ужкем докато приберат едни пари. Нито дървета се секат по малко, нито хартия се използва по малко и тн. Хванали се за на хорицата автомобилите аре нема нужда
  • 8 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор":

    Бодензе-модензе Ганчо не го интересува. Ганчо си иска на село при кокошките , другото което го интересува е "защо сме все последни !?" ...
  • 9 Мария Савакова

    6 0 Отговор
    хората са обезумели, какво си мислим че бог ще ни търпи вечно
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.