Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 09:21 4 638 8

ТОП 5 на спиращите дъха места в 9-тата най-голяма държава в света

  • казахстан-
  • астана-
  • места-
  • природа-
  • посещение

Коя е казахстанската Швейцария

ТОП 5 на спиращите дъха места в 9-тата най-голяма държава в света - 1
Снимки: М. Богданова ©

Като деветата по големина страна на планетата, не е изненада, че Казахстан разполага с невероятни пейзажи – от планини до солници, от кристални езера до изобилие от гори и древни градове, изпълнени с изкуство и култура. Ето и някои от най-добрите дестинации в това завладяващо кътче на света. Всяка една си струва да бъде посетена.

Регион Алмати

С тюркоазени ледникови езера, водопади и епични проломи, тази част на страната е широко известна с най-добрите национални паркове в страната. Посетителите могат да се разходят пеша или с кон до странни местни къщи за гости, през горичката с ясен от ледниковата епоха в каньона Чарин, да се потопят в най-чистите води на езерото Кайнди, оградени с брезови ресни, или да се насладят на пеещите дюни на пясъците в Алтън -Национален парк Емел.

Национален парк Бурабай

Често наричан казахстанската Швейцария, Бурабай се гордее с планини, езера и километри извисяващи се вечнозелени гори, които са дом на над 305 различни животински вида. Красиво непокътнат, паркът е рай за туристи и плувци и е известен със своите драматични контрасти, от заснежени върхове до зелени равнини.

Астана

С ултрамодерна архитектура, много музеи и оживен градски център, Астана е една от най-бързо развиващите се столици в света. Туристите могат да посетят Двореца на мира и помирението във формата на пирамида от световноизвестния архитект Норман Фостър, могат да прекарат деня в развлекателния център MEGA, с широката гама от кина и бутици, или да се разходят из бляскавата Голяма джамия Астана, най-голямата в Централна Азия и една от най-големите в света.

Мангистау

Едно пътуване до този регион ще накара всеки да се почувства като във филма Dune. В югозападната част на страната Мангистау е лабиринт от пустинни земи, планински хребети и широки плата. Свещената планина Отпан е най-високата точка в региона, а полуостров Мангъшлак граничи с Каспийско море.

Провинция Туркестан

Широко известни като Перлата на Великия път на коприната, руините на този регион и планините Западен Тиен-Шан продължават да привличат проницателни изследователи от цялата нация и света. С Мавзолея на Ходжа от XII в., включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, древните селища Сауран и Отирар – едни от най-старите градове в Централна Азия – и драматичните каньони на националния парк Сайрам-Угам и природния резерват Каратау, това е място за любителите на историята и географията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожаБОГДАНСК полезна ИНФОРМАЦИЯ
  • 2 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    на снимката само един желаещ на когото му спрял дъха....при - 50гр
  • 3 Цоко Смоко

    12 2 Отговор
    И в наща страна има море,езера и гори красиви,ама сички искате да сте столичани
  • 4 Бегай

    9 1 Отговор
    Ма приказка ли ми разказваш,госпожо?! Вместо дълги обяснения,да беше качила снимки...Така се добива представа за красота...
  • 5 НмечУ

    2 0 Отговор
    а тус козлодой къ шъ го изнбербера
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво

    1 3 Отговор
    Век на тюркските народи , Азербейчан , Казакистан , Тюркменистан , Юзбекистан , Маджаристан , Къргистан , Якузистан , Тюркийе , Татаристан , Нахдживан .