Last news in Fakti

21 Август, 2007 00:00 974 0

Рефинансирането на ипотека е най-изгодно при поскъпване на имота

  • кредит-
  • бизнеса-
  • ипотечен-
  • кредитекс-
  • бизнес-
  • години-
  • малък-
  • инвестиции-
  • кредити-
  • лихва-
  • ипотечен кредит
Рефинансирането на ипотечен кредит, взет за закупуване на жилище или бизнес инвестиция, е най-изгодно при нарастване пазарната стойност на заложения имот. Това съветва Петър Петров, кредитен консултант в "Кредитекс". Поскъпналият имот може да се предложи за обезпечение и срещу него да се получат повече средства за инвестиции в бизнеса.

В момента над половината от заемите искани за рефинансиране са за ипотечни кредити, уточни Костантина Данева, финансов анализатор в нефинансовата институция.

Според експертите от "Кредикс" най-важното при рефинансиране на ипотечен кредит е не само да се търси по-ниска лихва по новия заем. Трябва да си направим точно сметката, като се вземат предвид и другите условия на новия ипотечен кредит. Основната цел на рефинансирането е освобождаване на оборотен капитал за инвестиции.

От "Кредитекс" съветват всички кредитни задължения към различни банки да бъдат обединени в един ипотечен кредит. По този начин и банката, която отпуска заема, ще бъде най-добре информирана, както за финансовите възможности на фирмата, така и за нейните инвестиционни намерения. Специалистите от трезора могат да дадат ценни съвети за развитие на бизнеса.

Друг съвет, който дават от "Кредитекс" е да се взимат дългосрочни ипотечни кредити за инвестиции в бизнеса. Срокът на бизнес кредитите обикновено е свързан с периода на очакваната възвращаемост. Един хотел, например, започва да генерира печалба едва след петата или дори след седмата година след пускането му в експлоатация. Затова е рисковано срокът за връщането кредита, взет за изграждането му, да бъде по-малък от 5 години.

Голяма част от изтеглените напоследък кредити от банките са потребителски с кратък срок на изплащане. Оказва се, че много от тях се използват за финансиране на бизнес начинания.

Тегленето на един дългосрочен ипотечен кредит вместо няколко краткосрочни потребителски е по-изгодно решение за собствениците на малък или среден бизнес, твърдят от "Кредитекс". Дългосрочните заеми изискват по-ниски погасителни вноски, по-ниски реални лихви, извличане на полза от чуждите пари по-дълго време, с по-малък риск. Ако предприемач има 5-годишен кредит, примерно 220 000 лв. при лихва от 12,03%, общата погасителна вноска (лихва и главница) за първата година ще бъде 70 466 лв. При положение, че същият кредит е за 10 години, вноската е общо 48,466 лв. или с 22 000 лв. по-малко. Общо за първите 5 години кредитополучателят би спестил 83 524 лв., без да се отчита икономията от данъци. При дългосрочен кредит у собственика остават повече пари, които той може да използва за бизнеса си. по-ниските вноски дават шанс на бизнеса да увеличава оборотния капитал чрез реинвестиране на печалбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА