Last news in Fakti

11 Март, 2024 20:39 6 233 14

Столичният „Гранд-хотел България” се превърна в бунище

  • гранд хотел българия-
  • имоти-
  • софия-
  • бизнес

Паметникът на културата и емблематична сграда за София е затънал в разруха

Столичният „Гранд-хотел България” се превърна в бунище - 1
Снимка: Фейсбук

Паметник на културата, емблематична сграда в центъра на София – „Гранд хотел България” е с изпочупени, мръсни прозорци, затънал в боклуци и разруха. И така е от няколко години, без изгледи поне скоро нещо да се промени. Архитекти казват, че ако сградата продължи да се руши, няма да мине много време, докато се срине окончателно и на нейно място не изникне поредният небостъргач.

През 2016 г. хотелът, който навремето е сред най-луксозните хотели в България, е продаден от Дарина Павлова, по-точно от офшорки, регистрирани в Лихтенщайн и в американския щат Вирджиния, на „Софсток Инвест” на бизнесмена Мирослав Печев, известен като Миро Лавацата, пише „Уикенд“.

Новият собственик дава изявления, че ще развива хотела, като запази фасадата и направи реконструкция на сградата. Само че досега не е забит дори един пирон. Напротив, прословутата кафе-сладкарница е в окаян вид, разбита и превърната в руина, вероятно не по-различно, а може да е и по-зле, е състоянието на ресторанта с овалното стълбище, залите и хотелските стаи.

Според Търговския регистър хотелът от „Софсток Инвест” е преминал към „Гранд хотел България-2016”, като фирмата е отново на Печев. Единственият документ, свързан с тази компания, който се открива в Търговския регистър, е, че през 2022 г. е получено разрешение за изкоп и спасително археологическо проучване, свързани с изместване на топлопровод. Издадена е виза за проектиране на подземен трафопост в празния терен зад хотела.

Според документа съоръжението ще се намира в сутерена на нова 5-етажна сграда, за която също е издадена виза да се проектира в празния участък, който е до зала „България” на ул. „Аксаков”. Съседната едноетажна сграда пък е предвидено да се надстрои с още 4 етажа. Две години по-късно дупката си е все така празна, оградена с метални панели, а някогашната гордост на София – комплексът „Гранд хотел България” продължава да се разпада.

Мераците на Мирослав Печев да надстрои „Гранд хотел България”, веднага след като го купува, предизвикват обществен скандал. Въпреки че сградата е паметник на културата, е обявено, че се планира главната фасада откъм бул. „Цар Освободител“ да се вдигне с още етажи, в които да има апартаменти за продажба. Ниската част също щяла да се надстроява и да се превърне в МОЛ.

След бурни дебати този проект е отхвърлен. Експерти тогава пишат, че „Всяко надстрояване, промяна или разрушаване на ценните образци от нашето минало, какъвто безспорно е комплекс „България“, е проява на неуважение към нашето минало, българската култура и изобщо – общочовешкото наследство.”

Компанията на Мирослав Печев „Гранд Хотел България 2016”, както се вижда от документа в Търговския регистър, още не се е напълно отказала да строи край историческата сграда. Така или иначе градежът трябва да се съгласува с Министерството на културата, понеже хотелът е паметник на културата.

Бизнесменът Мирослав Печев навремето е важна фигура в ЦК на ДКМС. Той е и сред най-близките приятели на Цветан Цветанов, казват запознати. Печев има различни бизнес начинания, но е най-известен като вносител на кафе „Лаваца”. Собственик е и на „Парк хотел Витоша” в Студентския град, а източниците ни от МВР допълват, че това е любимото място за официални и неофициални срещи на видни дансаджии.

В този хотел преди време си правят сбирки и приятелите от така наречения кръг „Щангата”, в който влизат Цветан Цветанов, бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, консулът в Санкт Петербург и бивш шеф на НСО Ангел Антонов, бившият директорът на областното управление на МВР – София Николай Николов – Щангата. Прякорът Щангата е даден на Николов, понеже на младини тренира щанги и е състудент на Цветан Цветанов във ВИФ. Покрай неговия прякор в МВР лепват името и на кръга.

В тази компания е и бизнесменът Мирослав Печев – Лавацата. Той е собственик и на строителна компания „Мирад”.

„Гранд хотел България” е построен през 30-те години на ХХ век, като е образец на българския архитектурен модернизъм между двете световни войни.

Източник: narod.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 56 Отговор
    Обадиха ми се че на Лъвов мост става страшен въргал между момчета и мигранти.Отиваме всички патрули.Полиция нямало.

    Коментиран от #4

  • 2 А при Бай-Тошо!

    60 59 Отговор
    Хотелът грееше в светлини и чистота...!
    Как да нямаш носталгия по онова време на Ред и Държавност...!
  • 3 Сатана Z

    62 5 Отговор
    Бирхалето на България беше много яка кръчма преди време ,ама София се напълни със селяндури с претенции къвто е и Лавацата
  • 4 Първо измий чиниите...

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ...и тогава тръгвай...!

    Коментиран от #13

  • 5 Да го направят книгохранилище на

    25 6 Отговор
    Народната библиотека

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    23 3 Отговор
    След 90-те беше собственост на митрите борци, които е собственик сега , да му търсят сметка, да го ремонтира.
  • 8 Гост

    32 1 Отговор
    Искаме частна собственост, но за 30 години доказахме, че не сме дорасли за такава.
  • 9 Общак

    20 1 Отговор
    Не е дал на който трябва , колкото трябва. За това са му разрешили само толкова да затапи дворчето и зала България. Ако беше кихнал правилно поне едни 15/20 ката щеха да го оправят. Я вижте Мирянката как щръкна със златния чвор на връх Лозенец. И всите протестърчета млъкнаха доволно заситени и подплатени.
  • 10 Мдааммм

    23 1 Отговор
    Като нищо някой ден някой безпризорен ши се окаже,че го е взривил...
  • 11 ИМА ЗАКОН

    19 3 Отговор
    За немарливост и НЕподръжка на частна собственост. Следват яки глоби, а защо не и отнемане на собствеността.....
  • 12 ПРИ МУЛТИГРУП

    21 5 Отговор
    Хотела светеше от чистота и функционираше нормално....явно новият собственик е "слаба ракия"...Тоя хотел в центъра на София трябва да пръщи от клиенти.
  • 13 селянин

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Първо измий чиниите...":

    Той първо се подвизаваше за таксиметров шофьор, после стана ресторантьор(бизнесмен), сега се представя като полицай, догодина не се знае какво ще бъде, възможно е да се представи за президент.... АХАХАХАХХААХАХАХ
  • 14 Логично

    0 5 Отговор
    Хотела и с/у Руската черква.Руснаците не го искат вече.