Last news in Fakti

27 Август, 2007 00:00 591 0

Спад на цените на жилища в Европа заради пренагряването на пазара

  • цените-
  • ирландия-
  • задлъжнялост-
  • паднаха-
  • европа-
  • жилищата
,Цените на жилищата в някои пренагрети пазари в Европа започнаха рязко да падат, повтаряйки началната фаза на срива на пазара на високорискови ипотечни кредити в САЩ, пише британският вестник Telegraph.

В Ирландия се отчита спад на цените на имотите за четвърти пореден месец, защото по-високите лихви в еврозоната започват да се отразяват по-сериозно на пазара, а спекулативният балон в балтийските страни се спука, се казва в статията.

Цените на жилищата в и около латвийската столица Рига паднаха с 3,5% през юни след спад от 1 на сто през май. В началото на тази година апартаментите в стария град се оказаха по-скъпи от тези в Берлин заради наплив от спекулативни сделки, голяма част от които с ипотеки в евро, швейцарски франкове или йени, които биха могли да се окажат катастрофални, ако валутата на Латвия внезапно се обезцени – което е напълно възможно да се случи предвид дефицита по текущата сметка на страната, който скочи до 26 на сто от БВП, пише вестникът.

Подобни „бумове“ в Румъния, България, Хърватска и дори Русия изглеждат опънати до крайна степен, коментира статията. Според нея Danske Bank вече е предупредила, че голяма част от Източна Европа е надута от „чудовищен балон“, който напомня условията в Източна Азия малко преди да дойде кризата от 1997 г.

В Ирландия цените на жилищата паднаха с 2,6% за първите шест месеца на годината, като в Дъблин е отчетен спад от 3,3 на сто. Забавянето бързо се разпростира и в строителството. Регистрациите на жилища са намалели с 34 на сто през първото полугодие, а около 15 на сто от инвентара е празен, сочат статистически данни от преброяването в Ирландия.

„Високите нива на задлъжнялост на домакинствата в големи части на Европа са направили региона уязвим спрямо затягане на кредитните условия“, смята Жан-Мишел Сис, икономист в Standard & Poor''s. Нивата на задлъжнялост са над 100% от БВП в Ирландия, Великобритания, Испания, Холандия и Дания.

„Местните агенции за недвижими имоти в Испания отчитат спад на цените на тримесечна база в Мадрид и няколко други провинции. Цените на имотите във Франция паднаха с 1,5% през юли, въпреки че към момента са задържаха на 5% годишен ръст. Тенденцията за повишаване на цените може да се обърне и да стане отрицателна през второто полугодие“, прогнозира Сикс.

„Повишенията на лихвени проценти искат своя дан от приходите, вече обременени от нарастващата задлъжнялост на домакинствата“, коментира той. Европейската централна банка удвои лихвата от 2% през декември 2005 г. до 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА