Last news in Fakti

11 Декември, 2023 10:37 16 501 65

Шест нации в Европа са по-имотни от българите

  • eurostat-
  • жилища-
  • собственост-
  • европа-
  • процент

На първо място е северната ни съседка

Шест нации в Европа са по-имотни от българите - 1
Снимка: М. Богданова ©

България вече не е на първите места по собственост на жилища сред държавите-членки на Европейския съюз. Първенец е Румъния, където 93.1% от населението има собствено жилище. Второто място е за Словакия. В ТОП 3 влиза и Хърватия. България е на седма позиция, а преди нас са Унгария, Литва и Полша. У нас 84.3% от населението разполага със собствено жилище, сочат последните данните на Eurostat.

В другия край на класацията са Германия. Във ФРГ едва 50.4% от хората разполагат със собствен имот. В ТОП 5 влизат още Дания, Австрия, Люксембург и Франция.

Съществува тясна връзка между процента собственост – колкото по-скъп е квадратният метър жилищна площ, токова по-нисък е процентът на собственост.

Поглеждайки данните на европейско ниво – 68% от населението на ЕС живее в собствен дом, а 32% са хората са под наем.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    67 29 Отговор
    На тия панелки с изтичащ експлоатационен срок на годност имот ли му викате? Да оставим на страна, че са на името още на дедовците и бабите им, а скоро като ПП почне да ги и дава на камилара и тях няма да имат вече. Връщането на село не е никаква опция, понеже там чакат орките, а и вече са опоскали на прадядовците кирпича.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 провинциалист

    87 23 Отговор
    "България вече не е на първите места по собственост на жилища сред държавите-членки на Европейския съюз." - благодарение на демокрацията, пазарната икономика и ценностите.

    Коментиран от #27

  • 3 бай Бончо

    123 36 Отговор
    Където е било социализъм , хората са си имали жилища .Германия има 50 % собственици , защото 50 % от нея беше в източния блок . Навремето хотрата освен основния дом имаха и по една селска къща или вила , една кола , всичко друго безплатно , храната качествена .Нямаше дупки по пътищата , но нямаше и винетки .Сега за да имаш един апартамент трябва да броиш половин милион ! Българите бяха богати хора навремето .

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 089954

    115 23 Отговор
    Панелки казваш , но навремето когато хората са влизали да живеят в панелките , те са били ново строителство .Чисто нов апартамент и си влизаш да живееш в него , нищо , че е панел .Само за справка да кажа , че колите също бяха чисто нови от Мототехника . За времето си , апартаментите и колите са си били чудесни .

    Коментиран от #8

  • 6 тока и парното

    47 11 Отговор
    убиват хората и ги правят бедняци . парното и въглищарите са вечно на огромни загуби както и бдж . хахаха в банкя парно нямат .

    Коментиран от #12

  • 7 Летописец

    100 23 Отговор
    "Демокрацията" се оказа илюзия . За жилища на младите семейства никой не мисли . Но пък евроатлантизмът ни докара турски сапунки , бракуваните коли на запада и дългоочакваните банани . "Кой не скача е червен" .

    Коментиран от #48, #49

  • 8 честен ционист

    21 47 Отговор

    До коментар #5 от "089954":

    Хрушчовките, а и после брежневките бяха отново подарък от съюза, за да насъберете народа от селата и произвеждат консерви и обувки за руснаците. Днес вече няма нужда от хора по градовете и затова броят на новостройките е нищожен, а старите панелки ги чака денацификация като най-евтин вариант за разчистване.
  • 9 умен

    52 74 Отговор

    До коментар #3 от "бай Бончо":

    да понамалим комунистическата пропаганда, а!? Една кола имаха 3 поколения а сега всяко семейство е с по 2! До 1985 година майка ми и баща ми са имали точно 1 стая и 1 външна тоалетна, която са делили с още 13 човека и това в областен град! Цветен телевизор беше рядкост, сега във всяка стая има телевизор. Семействата(след 1985) имаха по 1 телефон(ние имахме два и се чувствах баровец като малък) сега всеки член от семейството има телефон в джоба си. А по пътищата нямаше дупки, защото нямаше толкова коли и нямаше този международен тежкотоварен трафик като сега. Едно време по етикетите не е пишело какво има в храната, хляба се търкаляше по земята в касетки. А за пестицидите останали от онова време да не говорим най-добре, че ще получиш криза на самоличността.

    Коментиран от #13, #18, #20, #24, #34, #45

  • 10 Анонимен

    72 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А демокрацията, защо не Ви построй евтини апартаменти по джоба, единствено можеш да изтеглиш заем за 30 години с плаващи лихви и като останеш без работа за няколко месеца, губиш апартамента и всички пари , които си внесъл.

    Коментиран от #59

  • 11 Българина

    95 11 Отговор
    Не виждам как младо семейство 25-30 годишни , ще могат да си вземат жилище .В тази възраст са горе долу на една заплата , защото жената гледа едно-две деца и е по майчинство . Затова хората отлагат брака , но има биология и за една жена е по трудно да стане майка на по голяма възраст .Такава беше целта , да разбият семействата и младите да станат роби на банките с ипотеки за по 20-30 години .Един 30 годишен ако вземе ипотека за 30 години , ще се събуди горд 60 годишен собственик на две стаи и кухня , това е направо гавра .
  • 12 Ха, само това ли е?

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "тока и парното":

    Могат да се изредят още няколко неща.
  • 13 бай Бончо

    86 18 Отговор

    До коментар #9 от "умен":

    Като ми покажеш твоите две чисто нови коли ще ти повярвам , че сега е по добре . Няма как да не хваля соца , защото това е много по справедлива система с грижа към човека .Сега е дивотия , в която не знаеш какво ГМО има в хляба , а ако стигнеш до болница ти съдират хиляди левове , а при соца без пари .Несравни неща !

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българин 777

    7 0 Отговор
    и 666 в света
  • 16 089954

    34 10 Отговор
    Сникой няма да споря .Сега има почивни дни , направете едно посещение в Ретро музей , за да видите какво е произвеждала България и колко щастлив живот са имали хората
  • 17 бай Бончо,

    41 7 Отговор

    До коментар #13 от "бай Бончо":

    изоБщо не се занимавай с този човек - изтъква смешни "предимства" на новото хилядолетие, само е пропуснал да размаха пръст, че по соца нямаше интернет...

    Коментиран от #44

  • 18 Ха ха

    35 8 Отговор

    До коментар #9 от "умен":

    Въобще не си умен.Първо научи граматиката ни.Не си бил свидетел на онези времена,но пишеш и като очевидец.Всичко което си написал е в някакво минало недовършено пожелателно време,но такова в нашия език няма.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сумения

    28 5 Отговор

    До коментар #9 от "умен":

    На майка си и баща саи приличаш и ти личи по великите анализи.
  • 21 Агенция за Контрол

    29 15 Отговор
    В нашата етажна собственост всички са собственици. Без забележки. Панелка на над 60 години. Панелките са гарантирано устойчиви на земетресения и имат живот над 300 години и повече.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз Кочо

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "умен":

    Това се нарича развитие, прогрес.

    Коментиран от #57

  • 25 Пълни глупости

    39 10 Отговор
    Кой ти вярва на подобна лъжлива статия изкарваща за пореден път, че България видиш ли е цъфнала и вързала, на шесто място в Европа... България е на последно място в Европа, даже Сърбия е доста, значително по-добре от България!
  • 26 Аз Кочо

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А новото е во век и веков ще е ново ххаахах.
    Тия новите от 2010 вече се разпадат. Гледам и най новите вървят към разпад.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Зоя Шварц

    39 13 Отговор
    Никой собственик в България не си продава наследствената панелка и земите си. Този факт разболява чужденците и ги праща по дяволите от чиста завист .

    Коментиран от #29

  • 29 Аз Кочо

    22 8 Отговор

    До коментар #28 от "Зоя Шварц":

    На чужденците не им пука за българския собственик на имот, бъди сигурен!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Шмайзер

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Ми те падат бе льо льо

    Коментиран от #54

  • 33 ХаХаХа

    26 21 Отговор

    До коментар #22 от "бай Бончо":

    Писал си "Аз не съм виждал през соца някой да е бездомен"....... Да, ама си виждал как в една полусъборена бърлога живеят няколко поколения "работещи за партията", българи. За сметка на това, тези от ПАРТИЯТА получаваха 5-6 стайни наистина хубави тухлени жилища /построени с робския труд на трудоваците от КЕЧ/ в центровете на градовете.
    За опашките за маслини, за корекомите, за НЕизлизането в чужбина на пролетариите /за да не се заразят с капиталистически идеи/, за Бойчиновци, Скрабена, Белене и, и, и.... и диктатурата на пролетариата, просто не си струва да споменавам.

    Коментиран от #43

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Празните къщи в селата на Северозапада

    23 5 Отговор
    С по 2 некролога на портите, за Имоти ли ги броите??? Или в селата и с ромско население, където Българите са си зарязали къщите и не идват вече в тях, за Имоти ли ги броите?? Стъкмистика!!
  • 36 ТтампЛин

    3 5 Отговор
    Това е абсолютна глупост! 84% от населението разполага с жилище?!? Кой е писал тази статия? В България 84% от населението може да е грамотно, може да е християнско, може да е над 50 години….но когато се говори за Жилища няма шанс 84% от населението да притежава жилище!!! То няма такъв жилищен фонд! Най-вероятно става въпрос за Изплатени жилища, жилища без тежести и заеми!!!

    Коментиран от #40

  • 37 Гошо

    3 6 Отговор
    Боли мъ К. за вашти коптори в измислената ви държава и градове ве
  • 38 Амонимен

    9 0 Отговор
    "България вече не е на първите места по собственост на жилища сред държавите-членки на Европейския съюз."
    Май ни се внушава чувство на вина за това че имаме собствено жилище.
    Внушават ни се западните ценности, лека полека.
    Май, май ...
  • 39 прогрес

    1 0 Отговор
    О, картофът е злочест зад желязната завеса. Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса. А в нашия лагер го вадим със багер.
  • 40 Алфа херинга

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "ТтампЛин":

    Може. Много хора имат разни изоставени къщи по забравени от бога села. Това също се води имот и влиза в тази, иначе безсмислена класация.

    Коментиран от #42

  • 41 Оцеляващ

    13 1 Отговор
    СДС-Шайката успешно приложи "Доктрината Алън Дъглас".За кратък срок, определен от господарите си от Козяк да опростачи около 80%от младото поколение, но нещо объркаха нещата с англо-краварските шпиони по въпроса с "План Ран-Ът."Не успяха,макар че докараха народа до просешка тояга , да го принудят да си продаде имотеца,за да живее само на кредити ,подобно на краварете .
    Износът е следния:Никога повече СДС-Чума.
  • 42 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Алфа херинга":

    Няма начин! Това означава в България да има над 5 милиона имота. Неграмотно написана статия! Това също така означава 84% от семействата в България да имат само по едно дете, или бащата и майката да са вече на онзи свят, или на тричленно семейство се падат по 2.5 къщи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай Бончо,":

    И какво общо има БГ “демокрацията” с интернета? Това да не е БГ джендърско изобретение? Със соц. или без соц., това щеше да дойде в БГ, като много други неща! К как може да се сравнява научното развитие сега с времето, преди 50-70 години, независимо от системата?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Нойзи

    5 1 Отговор
    всеки трети е под наем в ЕС - клубът на богатите , а ???
  • 47 ТрампЛин

    4 0 Отговор
    Едно правилно проведено проучване би достигнало до малко по-друго заключение! Колко са жилищата годни за обитаване за които се плаща данък сгради? Колко от тях имат финансова тежест(кредит)? В колко от тях живеят повече от едно семейство? Тогава можем да получим някаква ясна картина за имотното състояние на българина.
  • 48 Ииии

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Летописец":

    Ми не ги купувай и не ги яж тия банани бе! Да не задължава някой... Да се неначуди човек как вечно сте длъжни да сте мУдерни, ма не щете, ама се борбите, ама не се получава, ама се получава, ама ви завиждат, ама... Май лаладжийска история!
  • 49 ХаХаХа

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Летописец":

    "За жилища на младите семейства никой не мисли", ами а старите семейства някой мисли ли? Ти май си свикнал ПАРТИЯТА да мисли за всичко вместо теб? Работиш - маш, чукаш по цял ден мъдрости на клавиатурата - спиш под мостовете. Това е истината!
  • 50 Джони

    3 1 Отговор
    Много хубаво, че ми е изплатено ама заплатите са минимални и смешни какво да права освен да хода на работа и обратно в изплатения панел от баба ми...😆 И покрай изплатеното жилище бунище за боклуци на всеки ъгъл и бездомни кучета страхотно!
  • 51 “Кредит Маркет” ООД

    2 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 52 ИНЖ

    2 3 Отговор
    Ееееееееееее, развалихте мита, че българите са най-имотни в Гейропа благодарение на Соц-а и панелките!!!! Не ви е срам!!!!
  • 53 Шегобиец

    4 1 Отговор
    Еххх, надявах се Домусчиев да обърне статистиката с всички имоти, дето притежава, ама не стана!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 умен

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Аз Кочо":

    нъцки, на запад всяко семейство е имало кола и телевизор, имали са и по няколко телефона из къщите си. И още много неща са имали. Като например вила/хижа в планината. Някои са построени през 50те и 60те. Имаше едно предаване по хгтв канала и там предлагаха хижи от 1960-та със всичко вътре(бани, тоалетни). А тук след 80-та като измират бабите и дядовците тогава се появава вторият имот тип керпич и гредоред с външна тоалетна. И при нас вторият имот не се използвал за почивка а да си изкарват прехраната хората. Чак последните години почнаха да се правят или преправят къщите на село да са за почивка с барбекюта, райграси, беседки и да се вкарват в къщата банята и тоалетната.

    Коментиран от #60, #61

  • 58 Гост

    4 1 Отговор
    С тези завишени цени на имотите и по-назад ще отиваме. Гоним дъното на всички класации заради алчността на неконтролираните манияци.
  • 59 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Този строй не е демокрация. Този строй, както и да се нарича той, няма за цел на хората да им е добре, а да им е добре на правилните хора.
  • 60 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "умен":

    Разправяй ги на някой, който не е живял на запад. През 60-те години по главната улица на запад, я минат днес десет коли, я не. Или на тази улица са живяли само десет семейства или ти нещо не си в час.
  • 61 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "умен":

    Ето ти една друга статистика: през 2019 г малко над 31% от американските домакинства все още ползват наземни телефонни линии. Честито, разбира4!

    Коментиран от #63

  • 62 Емо

    0 0 Отговор
    За тия които забраняват миналото,
    Защо говорите за панелките,къде са супермасивните къщи на дедите Ви господа,останали от древните времена преди постсоциализма,магистлите, супертелевизорите, мерцедесите, и конопените ви гащи,по това време навсякъде си е било беднотия,а останалото е развитие, еволюция.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.