Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 11:11 4 462 73

Жилищната криза в Европа се задълбочава

  • недвижими имоти-
  • цени-
  • криза-
  • европа
Жилищната криза в Европа се задълбочава - 1
Снимка: Shutterstock

Някак неусетно в годините, последвали пандемията, Европа затъна в имотна и жилищна криза, проявяваща се по много начини - недостиг на места за обитаване, постоянно покачване на наемите, оскъпяване на кредитите, рязък скок в цените на строителните материали. В резултат жизненият стандарт на средния европеец също толкова неусетно, но сигурно и постепенно спада.

Най-видимото проявление на кризата е фалитът на австрийския имотен гигант "Сигна", но подобни процеси, според експерти от бранша, цитирани от световни агенции, не е изключено да видим и в Швеция, Германия и други страни, уточнява БТА. България засега изглежда "имунизирана" от подобни влияния, но имотният и строителен балон, който постоянно се надува от няколко години насам, рано или късно ще започне да спада, или в най-добрия случай ще спре да расте.

Какво точно е положението в най-сериозно засегнатите от имотната криза европейски държави?

В Германия по оценки на различни институти има недостиг на между 700 000 и 1 милион жилища, посочва Франс прес. Това се дължи както на тежката германска бюрокрация, бавеща сериозно разрешителните за строеж на нови сгради, така и на постоянния приток на чужденци, заселващи се за дълги периоди или завинаги във Федералната република.

Правителството на социалдемократа Олаф Шолц, което управлява вече повече от две години, обяви решаването на жилищния проблем за свой приоритет и обеща да строи по 400 000 нови жилища годишно, но засега е далеч от тази цел. За което "допринесе" и резкият скок на инфлацията през 2022 г., когато много от строителните материали повишиха цените си за по-кратък или по-дълъг период с десетки проценти.

През есента правителството представи план на стойност 18 милиарда евро, предвиждащ изграждането на социални жилища, т.е. такива с поносим наем, данъчни облекчения за строителните компании и облекчаване на строгите енергийни стандарти, на които трябва да отговарят всички нови сгради. Други 500 милиона евро пък са предвидени за преобразуване на търговски и бизнес площи в жилища.

Кризата в Германия се задълбочава и поради факта, че около половината от жителите на страната живеят под наем, а през последните години наемите постоянно растат, дори направо скачат. По данни на портала за недвижими имоти "Имоскаут24" (Immoscout24) в периода 2018-2023 г. наемането на жилище в Кьолн е поскъпнало с 21 на сто, в Лайпциг - с 32 на сто, а в Берлин - с цели 40 на сто.

Макар и не толкова видима, жилищна криза е налице и във Франция. По данни на фондация "Абе Пиер", която отдавна води битка на жилищния фронт, през 2022 г. 330 000 души в страната са били бездомни, или два пъти повече в сравнение с 2012 г. Още по-тъжното в случая е, че 30 на сто от тях имат работа, но не могат да си позволят да наемат жилище, посочва Лоик Кантен, президент на Националната федерация за недвижими имоти (Fnaim).

Очевидно "социалната бомба на утрешния ден", прогнозирана от бившия министър на жилищното строителство Оливие Клайн, вече е избухнала, посочва АФП. "Тази криза е безпрецедентна, защото отвсякъде идват обезпокоителни сигнали. Засегнати са всички категории от населението - студенти, служители, наематели, дори собствениците", казва Еди Жакмар, президент на Националната жилищна конфедерация (CNL).

Една от основните причини е вдигането на лихвите с цел овладяване на инфлацията, повлякло след себе си ръст на наемите, поскъпване на имотите и последвало ограничаване на кредитирането. Съчетано с намаляването на строителството на социални жилища поради отпадането на субсидиите за тях и увеличаването на цените на строителните материали, това предизвика "перфектната буря" в имотния и жилищния сектор.

Цифрите говорят сами за себе си. По данни на Социалния съюз за жилищно настаняване (USH), представляващ наемодателите на т. нар. социални жилища, през 2023 г. разрешенията за строеж са били 82 000, което е най-ниското ниво от 2005 г., а необходимостта говори за 98 000. В същото време заявките за настаняване в социални жилища са скочили до 2,6 милиона.

Инфлацията и нарастващите лихвени проценти сериозно влошиха жилищната криза и във Великобритания, а в големите градове на Острова недостигът на жилища отдавна е пословичен. Само в Англия домакинствата без покрив над главата към момента са над 157 000, което представлява увеличение с цели 9 на сто за последната година. Домакинствата, "радващи се" на временно настаняване, пък са нараснали до 104 500, което е увеличение с 10 на сто, а броят им е най-висок от 1998 г.

Англия се нуждае от 340 000 нови жилища годишно, за да задоволи растящите нужди, сочат данни на Националната жилищна федерация, докато правителството не е в състояние да изпълни обещанието си да изгражда по 300 000 нови жилища годишно. Дори и да го направи, те пак няма да стигат.

През януари средната цена на жилище на Острова се е увеличила с 0,7 на сто на месечна база и е достигнала сумата от 257 656 британски лири (320 000 евро), макар и на годишна база да спада с 0,2 на сто, сочат данни на Националното строително дружество

Ирландия страда от хронична липса на жилища на достъпни цени под натиска на растящите цени на земята и разходите за строителство. От 2010 г. досега наемите са се удвоили, а в столицата Дъблин вече надхвърлят 2000 евро на месец. Цените на имотите пък достигат до десет пъти средната национална годишна заплата.

Липсата на жилища принуди правителство да обяви, че до 2030 г. ще изгражда по 33 000 нови жилища годишно, но това далеч не покрива нуждите.

Проблемът се задълбочава и от нестихващия поток мигранти, прииждащи към страната, които заемат много от жилищата за временно или социално настаняване и предизвикват гнева на местните. Това предизвика истински безредици в Дъблин през ноември, подбудени и от крайната десница, но за да успокои хората, правителството се видя принудено да настани много мигранти на палатки, за да освободи жилища за нуждаещите се ирландци.

Увеличаващите са разходи за живот и жилищната криза, която засяга особено младите нидерландци, както и имиграцията бяха сред основните теми на парламентарните избори в страната през ноември, спечелени убедително от крайната десница. Да се намери достъпно жилище в Нидерландия е истинско, почти невъзможно, предизвикателство. Средната цена на имотите в страната възлиза на 430 000 евро, сочи доклад, публикуван в края на миналата година. По официални данни недостигът на жилища в Нидерландия възлиза на 390 000.

В Португалия жилищната криза се влоши след 2011 г., когато страната, изправена пред фалит, се отвори за чуждестранни инвестиции, а това доведе до рязко покачване на цените на недвижимите имоти.

В опит да компенсира недостига на жилища и да ограничи спекулациите с недвижими имоти, правителството прие мерки в края на миналата година за насърчаване на собствениците да отдават имотите си под наем за дългосрочно ползване и спря новите лицензи за туристическо настаняване от типа на "Еърбиенби" (Airbnb) в регионите, където недостигът на жилища е най-отчетлив.

Властите планират изграждането на около 32 000 нови жилища, но експерти в сектора твърдят, че това е недостатъчно.

Швеция страда от липсата на национална жилищна политика от 90-те години на миналия век, пише АФП, цитирайки местни специалисти. Шведската жилищна агенция изчислява, че за задоволяване на нуждите до 2030 г. е необходимо да бъдат изградени по 67 000 нови жилища годишно.

Само в Стокхолм от 2010 г. досега са построени около 70 000 жилища, което се равнява на около 20 на сто от жилищния фонд в столицата, но те не се продават и трудно се отдават под наем, тъй като са твърде скъпи, а това изправя на ръба на фалита както строителните компании, така и тези, които ги управляват и предлагат за наемане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    50 11 Отговор
    "жизненият стандарт на средния европеец също толкова неусетно, но сигурно и постепенно спада"
    Поредния куц кон, на който заложихме!
  • 2 флипп

    56 18 Отговор
    България е "имунизирана" драги ми окупационни мисирки, благодарения на злия комунизъм, който осигури жилище за всеки българин.
  • 3 Трето по ловите

    47 4 Отговор
    Някак неусетно в годините, последвали пандемията, гущероподобните умишлено изсипаха едни трилиони , та в резултат 80 % от света вече е поробен в тежки , а скоро и непосилни кредити
  • 4 А инвесторите

    4 13 Отговор
    чекато още Годо и купуват по един Напальон и Копейки, може и някоя половинка акция на Епъл докато ядат мекички в детската стая.
  • 5 СЗО

    39 4 Отговор
    Да идват в България. Тука свободни апартаменти колкото искаш, че и наемите са малки....е, в Кауфланд е по скъпо от Австрия, ама кво толкова.
  • 6 Кошмара на 21-ви Век

    11 5 Отговор
    Много ви благодарим "Факти" за ценната и нужна информация и най-вече за подробния анализ във всяка една европейска държава който ни предоставихте. Живота ми определено нямаше да е съсщия ако ви нямаше вас "Факти".
  • 7 Абе

    21 3 Отговор
    рептилите искат да ни папкат по-скоро.
  • 8 Бай Брокер

    16 3 Отговор
    Моля ви, пускайте статии само на Милена Помпата !
  • 9 дам

    13 14 Отговор
    В Берлин наемите скочили с 40% , значи скоро и в София скоро , на който не му изнася при Кочо на село и цял ден по сайтовете.

    Коментиран от #10, #22

  • 10 Няма

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "дам":

    място за сравнение между Берлин и София. Разликата е огромна във всяко едно отношение.

    Коментиран от #11, #21

  • 11 Остави

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Няма":

    човека, явно по-далеч от София не е ходил.

    Коментиран от #13

  • 12 “Кредит Маркет” ООД

    10 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 13 дам

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Остави":

    одил сам ве , у поибрене
  • 14 Гост

    5 11 Отговор
    Нещата и в София започват да придобиват подобна картинка. Наемите на двустаен са 800-1000лв. на месец. В бъдеще ще се задълбочават нещата, докато не стигнем средноевропейските цени на жилищата, както вече стигнахме и даже надминахме цените на хранителните стоки.
  • 15 Гост

    1 9 Отговор
    Поне така се надам, сички брокйери така изкаме

    Коментиран от #16

  • 16 аве Джанговец

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    ти нали се пресели в бгмама тати ве слепок
  • 17 Санкциите

    4 3 Отговор
    работят!
  • 18 дам

    4 8 Отговор
    Най добре е тези дето чакат пукането на балона за да се изнесат от детската стая, да започнат с ремонтите, че нито балона ще се спука, нито ще могат да си позволят гарсониера под наем. Като се замисли човек, на това му се казва уседнал начин на живот. От раждането до пенсия в детската.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 дам дардам

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "дам":

    всички брокери те подкрепяме , дам, хебууто е и че тия които четат ти вярват , дааа
  • 20 Аз Кочо

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "дам":

    Ти нали щеше да ходиш в бг мама?
    Знаех си че няма да се махнеш.
    Брокерът трябва винаги да в играта с намамването на шарани иначе няма папУ
  • 21 Мен

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Няма":

    Ма що му се връзваш на тоя бе?

    Той сравняваше София с Париж и твърди че в София живеят 3 млн. души.
  • 22 Прецакан купувач

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "дам":

    Хахахах, иди на доктор момче.
  • 23 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Капитал цитира данни, че пазарът на имоти намалява вече година и половина. В същото време 3-4 строителни инвеститори са пред фалит, а няколко сгради в София, които дефилират по награди за „сгради на годината“ и реклами из фейса за „ей сега тука супер луксозен апартамент“ са замразени от половин година, защото явно не могат да се продадат. Включително няколко от онези, за които съм писал тук.

    Отделно, според НСИ цитирани от злополучния анализ на UniCredit, само в София в следващите 2-3 години се очаква да се пуснат още 2-3 милиона кв.м. площ в жилища и офиси. Одобреното строителство от главния архитект Здравков в последната година е за още толкова.
  • 24 Дядо Ванг

    6 1 Отговор
    Ке се давите у бетону много скоро, но акълу у главо ке ви дойде нивга.
  • 25 дам

    1 9 Отговор
    Младото поколение, не е свикнало като това на Кочовците, да живеят баба, дъщеря, син и внуци в един панеляк.
    Вече дори е съвсем нормално в 60 - 80 квадрата да живеят един или двама човека с куче. Такива тинтири минтири, бабата в хола, децата в детската никой не ще.
    В щатите например се смята за напълно нормално да караш автомобил 3 тона, да живееш в дом минимум 300 квадрата, като е задължително само всекидневната да е около 50 квадрата с голям кухненски кът с голям остров и място за нормален живот.
    Кочовците обаче са свикнали в детската и кухня от 7 квадрата от времото на соца.

    Коментиран от #26, #42

  • 26 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "дам":

    Много трева има да пасеш още да стигнеш Кочо...

    Коментиран от #27

  • 27 дам

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    Нали ти се хвалеше в друга тема , че си имал много апартаменти не само в България, а и в чужбина.
    Не знам що за безочие е това, да се хвалиш, че си имал апартаменти и в същото време да искаш да прецакваш хората които нямат, като ги лъжеш от няколко години, че щели да си купят много по изгодно на 30 февруари

    Коментиран от #28, #43

  • 28 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "дам":

    Нали каза че се махаш от този форум, защо пак ми се обясняваш?
    Каквото имам съм ти казал.
    Не знам какво искаш да ти кажа още?
  • 29 дам

    1 4 Отговор
    Кочо бил ми казал да се махам. Абе льолЬо кой си ти , че ще ми даваш наклон на ...
    смях
    Жал ми е само на хората дето са ти се вързали на хилядите безсмислени коментари в продължения на години и са изпуснали момента да си купят дом.

    Коментиран от #30, #31, #34, #36

  • 30 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "дам":

    Ти май си със склероза.
    Ти писа че се махаш от тук и отиваш в бг мама, хахахаха.

    Явно си имаш проблеми, не е моя работа но ставаш досаден.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 дам

    1 5 Отговор
    Кочо, не знам що за наивник може да си , че да вярваш, че само един пише с такъв ник. Тук масово се пише без регистрирани профили и ако искаш и с кочо може да ти пиша коментари.
    Чак сега ли разбра, че има хора които нарочно пишат и ползват никове на други за да се правят на интересни

    Коментиран от #33

  • 33 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "дам":

    Наивникът си ти, за да мислиш, че не мога да преценя кога пишеш ти и кога някой друг.

    Преди няколко минути написа друга глупост по друга тема под Ник "ами"
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 На Коча

    1 5 Отговор
    Казах ти , че мога да си пиша с каквито си искам никове и не ме пращай да паса трева, защото ти си никой.
    Запомни го

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 До умен

    3 1 Отговор
    Вуи, недей да ми споменаваш Ника ако искаш да не ти отговарям.

    Просто е, не ми споменаваш Ника и не ми отговаряш.

    Пиши си каквото искаш и аз няма да ти отговарям или да ти споменавам Ника.

    Както и аз имам право на мнение.

    Така че ignore и който от където е.

    Вече ми е скучно а не интересно


    Този спор започва да става доста тъп.
  • 41 дам

    1 4 Отговор
    Кой от всичките ти никове да не споменавам, като ти пишеш с много?
    Четох ти глупостите, четох ги и от няколко дни започнах и да и аз да пиша, защото не е нормално някой да прави хиляди коментари тук и да се прави на интересен , да си мисли , че като напише 287677676 коментара под всички статии едно и също за балони, сривове и подобни.
    Запчни малко да коментираш обективно и може и да не ти отговарям

    Коментиран от #44, #45, #47, #48

  • 42 Джанго без окови

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "дам":

    Ти ривере не го мисли,той живучка при техните и му е широко около врътлето,хотел Рай. Ривере е открил комунизма - на котлова храна,не плаща сметки и техните му купуват и цигарите и той ръси пред компа мозък от сутрин до вечер

    Коментиран от #46, #54

  • 43 Ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "дам":

    Роден е на деня на артиста ха ха,арлекин страшен ха ха ха
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "дам":

    Продължаваш да ме нападаш.

    Бъди мъж и поеми подадената ръка.

    Коментиран от #50

  • 46 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Джанго без окови":

    Продължаваш с глупостите
    Админа е свидетел и ако продължиш ще си го получиш
  • 47 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "дам":

    Запчни малко да коментираш обективно и може и да не ти отговарям

    Умен

    Ти няма да ми нареждал какво да пиша и мисля!

    Приемаш ли сделката или продължаваме с простотиите?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Лекар":

    Тоест ти продължаваше така ли?

    Коментиран от #57

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мен

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Бих добавил и прее Ан купувач.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 До умен

    4 1 Отговор
    Чукнаха те май, е казах ти че ще си го получиш.
    Аре сменяй памперса и заспивай. Ще се чуем след 2 седмици, ххаххаа

    Коментиран от #56

  • 56 Умен

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "До умен":

    Хапченцето бялооо.........

    Коментиран от #58

  • 57 Лекар

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Аз Кочо":

    Момче,ти не си виновен но трябва да те настаниме в лечебно заведение

    Коментиран от #59, #60

  • 58 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Умен":

    Аре плужък лягай да спиш
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ставри

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Лекар":

    Докторе, само кожените инджексии ши му пумогнът

    Коментиран от #61

  • 61 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ставри":

    Манете го да спи , че ютре го чака тежък работен ден

    Коментиран от #64

  • 62 Бакък

    0 1 Отговор
    Сменяй памперса отивай на обекта и в обедната не забравяй да се включиш..
  • 63 Това е реалността в бг

    4 1 Отговор
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Коментиран от #67

  • 64 Цървул

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Гледам днес си писал в 5 часа сутринта.

    Сирената свири в 6ч. Бегай да не закъснееш, смешен ник
  • 65 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Чорбаджиите не дават жилища под наем ,защото ромите като влязат после не можеш ги изкара ..Без да дадат и лев ..това е реалност ..10 гоод живеят гратис ..Накрая им дава 5 К евра да се разкарат ...Кой ще даде на тия мамУни??.Демокрацията има жертва .

    Коментиран от #66

  • 66 Кокорчо

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "В.В.П.":

    Имот стоящ празен е пасив а не актив.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    Има две неща, които трябва да се знаят и носят риск. Първото е, че в България лихвите не са фиксирани. Всички тези 2,4 - 2,6 процента са надбавка над цената на ресурса. В момента, в който лихвите тръгнат нагоре, ще се вдигнат и вноските, за разлика от други страни, където лихвите са фиксирани. Каквото и да стане през 2038 г., никой не може да пипне вноската.

    Второто нещо е, че имаме много голям наплив на купувачи с инвестиционна цел. Съществена е разликата между хора, които искат да си купят по-хубаво жилище, и бизнесмени или отделни личности, които купуват с инвестиционна цел десетки апартаменти. Проблемът тук е, че при първия сигнал за спад на цените тези жилища ще излязат на пазара. Много от тези инвеститори очакват, че винаги могат да продадат имота, вярват, че е ликвиден актив и все някой ще го купи, което разбира се не е вярно.

    Коментиран от #71

  • 71 Лекар

    1 4 Отговор

    До коментар #70 от "Аз Кочо":

    Ти не си виновен момче,аз поне те разбирам

    Коментиран от #72, #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Лекар":

    Радвам се разбираме се взаимно колега