Last news in Fakti

29 Октомври, 2010 14:05 6 662 16

1.7 млн. българи живеят в 18 000 панелни сгради

  • плевнелиев-
  • оперативна програма-
  • саниране-
  • плевнелиев

В 18 000 панелни сгради живеят 1,7 млн. български граждани, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при посещението си днес в панелен блок в ж.к. "Младост" 3, обновен по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" на МРРБ. Министърът отбеляза, че по проекта са обновени 27 сгради. Осигурен е ресурс от 3 млн. лева, с които предстои още толкова да бъдат реновирани.

Оперативна програма "Регионално развитие" е препрограмирана в посока освобождаване на ресурс от 80 млн. лева, предназначени за саниране на около 600 сгради и през юни 2011 г. ще обявим процедурите, обяви той. Ние сме единствената държава, останала в Европа, с буренясали градинки, посочи още той и допълни, че българите трябва да се мотивират сами да оправят жизнената си среда. Затова са важни и промените в Закона за етажната собственост.

Министърът Плевнелиев гостува на семейство Стойчеви, живеещо в реновирания блок, за да се увери на място за резултатите от проекта. Блокът е саниран миналата година и има изминал един отоплителен сезон. Спрямо предходния отоплителен период 37% е икономията за отопление, а за електроенергия и топла вода - около 10 на сто, обясни Николай Стойчев и допълни, че абонатната станция на блока е на 32 години, което е допълнителен енергоутежняващ фактор и ако бъде подменена, икономиите ще бъдат по-големи.

Със санирането се удължава животът на панелните жилища, а цената им се задържа, категоричен бе министърът. Друг важен аспект е, че когато хората си ремонтират къщата отвън, те се мотивират да започнат ремонти и отвътре. Българите могат да бъдат добри стопани. Това, което е притеснително, е, че когато не подобряваме качеството на живот, особено в тези стари панелни сгради, ние ги програмираме да стават бъдещи гета, коментира министърът.

Санираният блок в "Младост" представлява 8-етажна жилищна сграда, обитавана от 24 домакинства. Въведен е в експлоатация през 1978 г. и е строен по системата на едропанелното жилищно строителство, съобщи пресцентърът на МРРБ.

По проекта е реновирана цялата сграда след предварително предписани мерки за енергийно обновяване и безопасна експлоатация. Благоустроено е прилежащото публично пространство на сградата. Монтирани са пейки, беседка и кошчета, подменена е настилката. Изградени са и паркоместа. Околните прилежащи пространства са озеленени.

Министър Плевнелиев призова хората да използват част от спестяванията си за инвестиране в енергийна ефективност, като посочи, че един апартамент от 70 до 90 кв. м се санира за 10 000 лева. Половината от средствата се осигуряват от държавата в рамките на проекта, а другата от собствениците. Икономиите от сметки за ток и парно на година са в размер на 1 220 лева, така има възвращаемост за 4-5 години.

България трябва да мисли за икономиката си, за модели за стимулирането й. Министърът посочи, че за последните шест месеца българите са увеличили спестяванията си в банките с 3,6 млрд. лева. Ако тези пари влязат в оборот, ДДС-то върху тях е толкова, колкото е дупката в бюджета, а те могат да влязат в оборот с работещи модели за стимулиране на икономиката, каза Плевнелиев. Държавата обаче също трябва да додаде 50% за санирането. И даде за пример Австрия и Германия, където този проблем е решен като държавата додава тези средства не от бюджета, а през техните банки, а след това опростява тези средства от данъците на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PRIVE

    18 16 Отговор
    правите ли си панелка парти с дерби кола и водка флирт? хахахаха
  • 2 :)

    12 2 Отговор
    На много места санирането се възпрепятства от председателите на дом съветите. Определено не желаят да се натоварват, защото няма комисионни.

    Коментиран от #3

  • 3 12 етаж

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от ":)":

    Домоуправителя трябва да получава възнаграждение за тежката работа с хората, а за тези, които пречат в блоковете - регламентирани санкции и глоби. Всичко е въпрос на организация и ясни правила. За съжаление закона е все още хилав.
  • 4 Доктора

    17 2 Отговор
    Абе хора, българина, който живее в панелка по цял ден си мисли как да убеди всички съкооператори, че трябва да намерят пари за саниране на блока. Та те едва намират пари за асансьор и осветление на стълбите.
    По-добре санирайте два пъти по-малко панелки и финансирайте на 90-100%, отколкото да се опитвате да въртите ДДС. За тези които не знаят ДДС не се финансира по еврофондове. И така ако 10000 лева струва саниране на един апартамент с фактура то Вие трябва да дадете 12000 лв с ДДС. Вие си плащате 12000 лв от джоба и после чакате да Ви върнат половината от 10000 лв. В крайна сметка санирането излиза 7000 лв. от джоба на всеки съкооператори, а разправията със съгласието на всички съкооператори е почти непреодолима. В края на краищата по-малка фирма ще Ви изолира жилището за 4500-5000 лв. И министъра няма да се бие по гърдите, че Ви дава пари докато ви ги взема, тъй като сте на загуба 2500лв.
  • 5 Доктора

    18 3 Отговор
    И не си мислете, че инвестицията се избива толкова бързо. Ако плащате на топлофикация с каквото и да се изолирате всяка година ще плащате все повече и ще Ви е все по-студено
  • 6 опала

    10 1 Отговор
    М да, да санираш апартамента е чудесно и ефективно, но защо министъра говори глупости за икономии от по 1200 лв. То парното е към 600- 700 лв. за целия отоплителен период. Не му се връзват сметките
  • 7 varna

    22 0 Отговор
    Според изследване на Евростат през 2008 година бедни са 21% от хората в България или това са около 1,6 милиона души.- vsichki koito jivejat v panel ujassss.
  • 8 Rasho

    5 6 Отговор
    Поредното идиотско заглавие - в един панелен апартамент живеят средно 94 (деветдесет и четири) човека

    Коментиран от #13

  • 9 Bau

    2 4 Отговор
    Панелките трябва да се санират, иначе скоро ще станат руини. За информация на номер 4 доктора това с частичното изолиране е пълна измислица и балкански модел, който няма никакъв технически смисъл освен да закараме конденза до границите на съседа. И санирането не се свежда само до външна топлоизолация. А колкото до номер 8 се касае не за апартаменти, а за сгради, така че е сбъркал математиката.
  • 10 БобА

    8 2 Отговор
    Саниране не значи само топлоизолиране.Който си мисли, че като направи топлоизолация и проблемът е решен,прилича на военен, който си мисли, че щом е боядисано, значи е ново.Е, не е така!За повече информация вижте какво правят в Източна Германия с панелните сгради и тогава умувайте върху "санирането". Тепърва проблемът ще нараства, защото иска ОГРОМНО финансово-собственическо решение, каквото у нас във панелните входове е рядко възможно. Процесът няма да мине без участието на Общините с техните прерогативи и възможности и пак ще опре о финансите като в Омагьосан хръг, изход за БГ няма!
  • 11 ?

    1 1 Отговор
    Необяснимите неща у нас са повече от броя на хората... При онази политика и опит по жилищата и градоустройството, която сме имали и която всички ползваме. Има сравнителни обзори по новите за нас жилищни политики, етажни собствености (както и да се наричат) от прекалено много време назад. Голяма част от бившите социалистически страни присъстват в тези обзори-доклади. Така че да не се правят на паднали от небето по тези въпроси. Пък ако наистина са такива - значи просто не са достатъчно квалифицирани. И двете хипотези са неблагоприятни и необясними... Едно е да имаш чисто информационната страна на нещата, а съвсем друго да се анализират. Но и едното и другото липсват. Включително и в медиите?
  • 12 Иво

    7 1 Отговор
    Това, което се прави в България не е саниране, а козметика. Вижте как се проведе санирането в Източна Германия и после ще говорим. Някой замазва очите на хората в панелките.
  • 13 Питагор

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Rasho":

    Чети бе пич.1.7 млн. българи живеят в 18 000 панелни сгради,а не в 18 000 панелни апартаменти.Седни смятай пак,ако не те е срам.
  • 14 ужас

    6 2 Отговор
    "1.7 млн. българи живеят в 18 000 панелни сгради".
    Ха ха ха, то това живот ли е!
  • 15 Панелното гето

    5 1 Отговор
    Ивсе пак в панелка е по-добре отколкото в метален навес в някой разграбен социалистически завод от времето на БКП / КПСС. Гледайте полУжительно на нещата и до 800 дни ....
  • 16 Ice

    2 2 Отговор
    Аз мисля, че панелките не трябва да се санират и щом им изтече срокът на експлоатация трябва да се събарят.
    Защо мисля така ли - защото съм работил известно време в строителството и знам какво е изпълнението на заварките и как са запълвани фугите основно с вестник.
    Тъкмо ще се освободи място и за строеж на нови и отговарящи на съвременните условия сгради, както и ще живне строителството - "локомотивът на българската икономика"!