Last news in Fakti

25 Януари, 2011 11:29 2 509 1

Нови заменки - антики за нива

  • хотел-
  • лукс-
  • антики-
  • парцел

Древен храм или луксозен хотел? Тази дилема доскоро хвърляше в потрес собствениците на земя, които са се оказали и горди притежатели на исторически находки. Тези терени могат да се разкопават, но само от археолозите. Промените в закона за културното наследство вече решават този проблем. Те предвиждат нива с антики да може да се заменя за обикновена. Обезщетяването с държавни имоти ще важи и за тези, които са наследили паметници на културата от национално или световно значение.

"Най-ясният пример за такъв конфликт е "Арена ди Сердика" в столицата", обясни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. Уникалният римски амфитеатър беше открит при строителни работи за сграда на НЕК преди няколко години, но и до днес е скрит зад метални платна. За да се превърне в туристическа атракция, държавата трябва да изкупи съседните частни терени, под които все още лежат част от руините. "Изкупуването е изключително скъпо и трудно упражнение", допълни Чобанов. Според него макар че замените са придобили лоша слава в годините на прехода, те са значително по-гъвкав начин десетки паметници да се разкрият, реставрират и отворят за обществото. Чобанов даде пример и с разораните ниви край Велики Преслав, както и с някои прибързано раздържавени имоти в Пловдив, под които има данни за сериозна археология.

Един от най-фрапиращите случаи е древният храм на Кибела край Балчик, който собственикът бе обявил за продан преди три години с цена 1000 евро на квадрат. Римските руини на Никополис ад Иструм също лежат под частни ниви. Промените в закона дават право на общините да стопанисват национални и световни паметници на културата. 40% от приходите ще влизат в кметствата, а 60% ще отиват за поддръжката на историческите ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    1 0 Отговор
    Това е хубаво, но къде беше досега/е/ експертизата за много неща по строителството? София и не само София разбира се, са най-добрият пример за липса на такава. (нали е столица все пак - всички творчески съюзи централите им са тук...)вкл и разрешителните по проекти, които вървят по дългия ред... и които са толкова мащабни и фрапиращи с неуместността си ... Дори и "инвеститорът" да има "проекти" - след като те не отговарят на .... значи няма да се реализира "проекта" в този си вид. Особено в централните райони (не само), други запазени територии поради някакви причини и т.н. Вкл. и т.нар. реновиране? На всеки прави впечатление липсата на Хармонична Интеграция на "решенията" от какъвто и да е характер по строителствата и реновиранията. Даже, да не кажа, че на места просто умишлено се търси такъв ефект? А това, в края на краищата дава атмосферата на всичко онова, което прави Гостоприемността на Града/Селището/Агломерацията както към неговите жители така и към неговите гости. Дори тези неща са планирани/заложени в европейските градове, каквите сме и ние...