Last news in Fakti

5 Юли, 2011 00:00 5 229 4

Защо са вредни небостъргачите

  • небостъргач-
  • здраве-
  • вреда-
  • щета-
  • любопитно

Още от времето, когато е построена Вавилонската кула се счита, че колкото по-нависоко живее човек, толкова по-велик е. Днес се счита, че тези, които имат възможност да гледат света от високите стъклено-бетонни сгради в Ню Йорк, Шанхай или Дубай, са успели в живота.

Да се живее на върха не само е трудно, но се оказва и крайно опасно. Осем са причините в подкрепа на тази теза.

1. Самият престои в имот, разположен на толкова високо (над 100 метра от земята) може да направи човек нещастен. По данни на Световната здравна организация 5% от населението на света страда от акрофобия (панически страх от високо), а 7% от клаустрофобия (панически страх от затворени помещения). Това означава, че на всеки 10-ти човек на планетата му е противопоказно да живее в небостъргач.

2. Скоростта, с която се движат асансьорите, е вторият проблем при високите сгради. На много хора организмите не успяват да се адаптират при рязката промяна на налягането при преминаване на 30 и повече етажа. На някои им притъмнява, други получават шум в ушите. Рязката промяна на налягането е особено опасна за бременни жени.

3. Някои небостъргачи, строени преди 2007 г., разполагат само с четири асансьора на секция и в пиковите часове може да се наложи да се чака за асансьор няколко минути. Специалисти напомнят, че безпричинното чакане над 40 секунди води до силно раздразнение.

4. Хората, които живеят в небесата, са зависими не само от асансьорите, но и от климатиците. Прозорците не се отварят и ако спре електричеството, те просто трябва да напуснат имота.

5. Дори прозорците да са измити до блясък, честите мъгли пречат да се разкрие панорамната гледка на големия град. Така че тези, които живеят на 40-тия или 50-тия етаж могат да видят само пелерина от мъгла.

6. Ниският дебит на водата също е проблем на обитателите на горните етажи на високите сгради.

7. Различното предназначение на небостъргачите. Съвременните сгради не са затворени комплекси. Често на долните етажи са разположени офиси, фитнес центрове, ресторанти, паркинги. В една жилищна сграда охраната познава живущите, докато при небостъргачите това на практика е невъзможно.

8. Напоследък възникнаха два нови проблема – пожарната и терористичната безопасност.

Един от вариантите да няма трайни поражения върху здравето е небостъргачите да се ползват като офиси и хотели. След четири години трябва да бъде готова най-високата сграда в Шанхай. Предвижда се от 84-тия до 110-я етаж да се помещава хотел. Сградата трябва да бъде построена рекордно бързо. До 2014 г. трябва да са изградени 632 метра. Сградата ще е не само най-високата в Китай, но и втората по големина в света, след Бурж Халива в Дубай, която е висока 828 метра.

През последните няколко години Китай е в период, когато предприемачите се насочват „към върха” и строят най-високите сгради в света. Може би се слага началото на нова ера – ерата на най-високите хотели.
Япония също не се отказва от своите проекти за небостъргачи, въпреки разрушителните земетресения през март. Продължава строителството на телевизионната кула Sky Tree в Токио. В средата на март нейната височина достигна 634 метра. Тя трябва да бъде завършена в края на тази година. Стойността на инвестицията възлиза на 839 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mirotworec

    10 22 Отговор
    Защо е вреден пчелния мед :

    1. над 4 % от хората са алергични към ужилване от пчела ... и могат даже да умрат в следствие от алергичния шок ...
    2. Над 30 % от хората с проблемни зъби ... изпитват болка при директната консумация на пчелен мед и голяма част от съдържащите го продукти...
    3. При наличи на пчела в стаята ... е научно доказано че безпричинното и 40 секундно бръмчене ... води до силно раздразнение ...
    4. Много е голям шанса да попаднете на пчелен мед - Менте ... с примеси от антибиотици, захранване на пчелите със захар ... глюкоза и т.н.

    ако се напъна мога да ги докарам до 8 без проблем ...

    По-голяма дивотия от тази статия ... от давна не бях чел :D

    Небостъргачите си имат предимства и недостатъци, като всеки имот ... но да ги обявиш за ВРЕДНИ ...
  • 2 Лакардия

    8 30 Отговор
    не знам защо пак се прецаках да кликна върху безумните заглавия на драскниците в този сайт
  • 3 mega investitor

    4 0 Отговор
    По-малоумна статия отдавна не бях чел.
  • 4 до тъпчо

    0 0 Отговор
    до Mirotworec пчелният мед не е вреден приятелю, това че ти си зле и си купуваш мед менте не означава че е вреден , алергия от мед... не съм чувал да има , плчелният мед е един от малкото био продукти без които ние хората не можем.