Last news in Fakti

6 Януари, 2016 19:16 8 002 18

7 признака, по които може да се предвиди поскъпване на имотите

  • цени-
  • имоти-
  • прогноза

Покупката на недвижими имот е най-изгодна, когато цените са достигнали дъното, а продажбата – при достигане на максимална цена. Върху цената на имотите, обаче влияят редица фактори и затова е важно инвеститорът да избере правилната стратегия и да прогнозира какво ще е движението на цените в определен период от време. 7 са основните показатели, по които може относително сигурно да се прогнозира дали в близко бъдеще цените ще растат или ще падат.

1. Ръст на икономиката (БВП)

Ръстът в икономиката води до повишаване на покупателната способност и благосъстоянието на населението. Респективно нараства броят на сделки и като следствие се повишават цените на жилища, къщи и друг вид недвижими имоти.

Така например, в САЩ от 2000 г. до идването на икономическата криза през 2008 г., както БВП, така и цените на имотите растяха. От 2009 г. се наблюдава обратната тенденция.

2. Повишаване благосъстоянието на средната класа

По-голямата част от купувачите обикновено са представители на средната класа. Промяната на доходите на тази социална прослойка оказва значително влияние върху интензивността на търсене, а съответно и върху цените. Общо взето, в държави, в които средната класа бързо забогатява, цените на имотите растат по-бързо и обратно. Така например, от 2000 г. до 2015 г. повишаването на благосъстоянието на средната класа във Филипините е 11%, а годишното поскъпване на имотите е било средно около 7%. Във Франция и Швейцария със 7% се е повишило благосъстоянието на представителите на средната класа. Цените на жилищата са поскъпнали, съответно с 5% и 4%. В Япония за въпросните 15 години равнището на доходи при средната класа не се е променило, а цените на апартаментите са поевтинели с 2%.

3. Ръст в строителството

Оживлението в строителния сектор говори за подобряване ситуацията на пазара на недвижими имоти. Обемът строителство започва да се повишава, когато се отчита ръст в търсенето. Така например, в Испания ръстът в строителството започна през 2014-2015 г., а веднага след него се отчете поскъпване на недвижимите имоти.

4. Спад на лихвите по ипотечните кредити

Когато лихвите по жилищните заеми намаляват, то цените на имотите растат и обратно. Така например, в САЩ до 2006 г. апартаментите поскъпваха, а лихвите спадаха. След като балонът се спука имотите поевтиняха, а лихвените проценти скочиха. При благоприятни други условия хората често прибягват до ипотечен кредит, което води до повишено търсене и поскъпване на имотите.

5. Ръст на цената на петрола и енергийните ресурси

Когато цената на петрола расте, поскъпват и имотите. На фона на поевтиняващия нефт от 2007 г. до 2009 г жилищата в Москва са загубили близо 50% от стойността си, а когато през януари-февруари 2009 г. петролът е започнал да поскъпва, цената на квадратен метър също е тръгнала нагоре. През 2015 г. петролът поевтиня. Жилищата също.

Подобна тенденция е характерна не само за енергийнозависимите пазари, но и за страните вносителки на петрол. Евтините енергийни ресурси понижават разходите на населението и фирмите, респективно освобождават средства за покупка на имоти. Това, от своя страна, води до повишаване на търсенето, а то до поскъпване на имотите.

6. Големи световни събития

Събития като Олимпийски игри, Световни първенства по футбол, Световни изложения и други водят до ръст в цените на жилищата, разположени в близост до провеждането им. Понякога такива събития имат дълготраен ефект върху пазара, като например „ефекта Олимпиада”, където цените на имотите започват да растат няколко години преди провеждането на самото събитие.

Така например в Атина (2004 г.) и Лондон (2012 г.) цените на жилищата постепенно растяха, а след като въпросните събития минаха, отчетоха рядко поскъпване. През 2015 г. в навечерието на Летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, цените толкова са се повишили, че вече е налице имотен балон.

Олимпиада 2020 ще се проведе в Токио и експертите отсега прогнозират ръст на цените на апартаментите в японската столица. Същата година в Дубай ще се проведе EXPO 2020. Цените на имотите започнаха да поскъпват още през ноември 2014 г., веднага след като беше обявено, че събитието ще се проведе в ОАЕ. Само за месец (до декември 2014 г.) цените на имотите около мястото на провеждане се повишиха с 9%.

7. Развитието на инфраструктурата

Строителството на големи инфраструктурни обекти като летища, големи болници, мостове и други водят до повишаване на цените на имотите около тях по-бързо в сравнение с останалата част на градовете.

Така например, цените на лондонските имоти около високоскоростния железопътен път Crossrail (най-големият инфраструктурен проект за момента в Европа) растат средно с близо 5% по-бързо в сравнение с други райони на британската столица.

Друг пример е започналото строителство на ново летище в Истанбул през 2014 г., което доведе до ръст в цените на имотите в съседните на него райони. През 2013 г. там цената на земята се е продавала срещу 20 EUR/кв.м. – 30 EUR/кв.м., а през 2015-а достигна 77 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    и кое от тези 7 има почва у нас или ни влияе пряко? Очакваме брокерите да ни обяснят

    Коментиран от #5

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Е как кое-ами инфраструктората например!Едно е да продаваш виладо която има черен път и като падне дъжд и се разкаля/за сняг да не говорим/ ,със дни да не можеш нито да отидеш нито да се нърнеш,друго е асфалтиран път!Както водата,така и тока.Същият ефект има и построяването на метростанция до жилище което продаваш.А влиянието на разни олимпиади,цени на бензина и ръст на строителството си е "чувай х.ьо":)
  • 3 хаххаха

    0 0 Отговор
    Увеличено строителство е последица от поскъпване на имотите, а не обратно! При увеличаване на строителство се получава пренасищане на пазара и съответно падане на цените на имотите! Това ще се случи при нас след 1-2 години, защото строителството се увеличи двойно от 2014 г. насам и няма да има кой да изкупи тези хиляди апартамента!!! Няма да има и наематели за тях, щото населението намалява, а и София не може да стане 5 милиона! Не знам кой се заблуждава, че от наема имало доходоносност 5-6 %! Давам под наем и от личен опит ще кажа следното: Да, получавам 5% годишно от инвестираната сума за покупката на жилището, но след това налях 25 хил. лева за ремонт и обзавеждане/4 г. трябва да ги избивам/, плащам 10% данък на държавата, непрекъснато се налагат дребни ремонтчета, които също аз поемам! Наематели ме напускат през 10-12 месеца - налага се освежителен ремонт и внасяне на някоя такса, с която са ме минали и накрая кво - доходност 3 %, а не 5-6!
  • 4 бразилеца

    0 0 Отговор
    Точка 5 е в пълно противоречие между двата си абзаца. Е гати и журналистите !
  • 5 111

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Питаш и отговарям....този анализ важи за цивилизованите страни и са изпуснали един, а за нашата страна и още два признака, КТБ, и най-важното: ниските лихви по депозитите....Ето това катализира пазара, и вдигна цените. И е факт...през 2013 направих около 9 сделки, миналата година приключих с 29. Наеми не работя. И въпреки статиите за повишение, аз не вярвам, че тристаен апартамент в кв. Иван Вазов, стара тухла, за ремонт може да се продаде за 150 000 само, защото собственика си мисли, че са се качили цените. По-вероятно, ако друг собственик си пусне обява за 110 000 да го продаде за 1 месец. ПО-скоро се изчерпаха апартаментите на нормални цени и останаха само скъпите. И се получава следната ситуация, аз съм правила сделка за 24 часа, само защото цената е адекватна. Реално повишението е около 4-5%.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    29 сделки за миналата година означава че си направил над 100 000 Е от комисионни :) що ли не ти вярвам? :) А колкото до ниските лихви, не мисля че са много баламите да инвестират в имот. Погледни пак статията и ми кажи кое реално го има тук ??? Реално само брокерите надуват цените с техните комисионни. Да има ръст, но на сделките без посредник, балъци вече няма много

    Коментиран от #15

  • 7 наемодател

    1 0 Отговор
    няма голяма файда от наеми!!! всеки наемодател го знае! А ще става и по-лошо - хиляди купуват да инвестират и да дават под наем ама няма толко народ да наем!!! В София има жилища колкото и жители - все повече от тях ще стоят празни, а наемите ще падат! Айдеее Бай Ганьо, купувай апартаменти и ги отдавай под наем.....ама на кого? Половината от клиентите са арабески - ни пази, ни плаща!!!!
  • 8 до 6

    0 0 Отговор
    Брокулите взимат 2-3 процента комисион, като 30 % остават за тях! Таз женица ако е продала 29 жилища, сигурно е взела не повече от 15-20 хил. евро за нея! Тая година и толко няма да продаде, че аферата КТБ е в миналото и хората се поуспокоиха, за да си инвестират парите в западаща и изчезваща БГ! От приятел чух, че в крайните квартали на Мадрид цените били като тука!

    Коментиран от #11, #16

  • 9 анонимен

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета.....
    Имаше една песничка - балонът се надуууува, надуууува, надуууува...
    надувайте момчета, да стане на парчета!
    Следва шумно ПУК
    Всички проблеми на хората през вековете идват от това, че са късопаметни- не се поучават от близката и по-далечна история.
    А какво по поучително от това да се сетиш как първо през 2000 г се започна с приказки за сериозни инвеститори когато идеше реч за недвижими имоти. После с много сложни пустословия се уточняваха термини за лихвени проценти депозити рентабилност и пр. Накрая започнаха да шушукат за криза. А когато това започне е вече късно за изтегляне :)
  • 10 ооо

    0 0 Отговор
    ако гледаме точка 5. Ръст на цената на петрола и енергийните ресурси,то при нас имотите трябва да паднат най малко още на 50%, само че у нас няма пазарна икономика в нормален вид...тогава всичко е голяма ху-ня
  • 11 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "до 6":

    брокерите взимат 2 х 3% колега, което прави 6% от сделка. Колко остават лично за тях, колко за агенцията не ме вълнува. Въпроса е че надуват цените с техните комисионни и се опитват да ни внушат как трябва да бързаме да купуваме ;)
  • 12 Baby Broker

    0 0 Отговор
    Брокерите надували цените, ами като сте толкова отворени ,не се обаждайте на брокери бе ,търсете си сами!
    Бай Ганьо си е..бай Ганьо, ако може да му се свърши работа, и после да прескочи , ще му е най-добре, хем си постигнал своето,хем и лошо направил....
    Да си брокер хич не е толкова лесно...Станете всички брокери като мислите , че само се взимат едни пари , да се разкарваш,
    Ма няма да ви стиска , друго си е на твърда заплатица, да кюташ...
    Няма безплатен обяд!Повечето хубави апартаменти до като ги помиришете , брокерите са ги продали,отдали под наем, защототова е професия!
    Занимаваме се с това по 10 часа на ден ,понякога и събота и неделя, ....а той сульо си мисли ,че тая работа,като оная! Е да , ама не,Успех !:)))

    Коментиран от #13, #14

  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Baby Broker":

    а ве, много добре ви знам какво правите. Не ми се прави на умен. Ти имаш ли сертификат че си брокер, кой курс завърши? Кой ти дава право да продаваш чужд имот? За това дебнете само новите обяви и спуквате тел на продавача с какви ли не обещания. Гледаш да си набуташ скапания ексклузив и да си налапаш комисионната. Кой интерес защитаваш ти? Купувач? Продавач?
    Ще ми се правиш на професионалист само когато си учил за брокер, когато имаш диплома за брокер, когато има закон по който аз мога да те осъдя специално теб примерно, че си ме излъгал в квадратите или друго. Кажи ми само, колко твои клиенти НЕ са те напсували когато си им одрал кожата?
    Дали има такива изобщо......Теб те интересува само лапачката, и никакъв професионалист не си - сульо. Успех в търсенето на балъци
  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Baby Broker":

    ако аз съм примерно купувач, всичката твоя работа (тежък къртовски труд :)) може да я свърши един адвокат за фиксирана сума- в ПЪТИ по малка от твоята комисионна, и ще съм сигурен че всичко е наред.
  • 15 111

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Не, реално съм направила около 50 000 евро оборот, около 30000 чиста печалба, като махна хонорарите си на адвокатката, счетоводителката, наема, консумативи, осигуровки и парите вложени в реклама. И ще ти дам един пример...обажда ми се собственик, по обява "набирателна", отивам да видя апартамента и той му иска 75 000 евро, а реалната цена е около 55 000. След консултацията стартирахме от 65 000 евро, като след това намалихме на 62 000, 60 000 и започнахме огледите. Сделката стана на 54 500. Как точно съм надула цената? И свалянето на цената не става с влизане в апартамента и думи от сорта..."ооо, много е тъмен, ама е за ремонт, ама не ми харесват плочките", не може да влезнеш на някого в дома и да започнеш да обиждаш, защото отговора е...като не ти харесва, чао". Свалянето на цената става с...продал съм еди къде си, еди колко си квадрата, с постоянни анализи на квартала, на цените, постоянно следене на пазарите, за 4 месеца в Лозенец, двустаен, като офертна цена се повиши с 10 000 евро. Всеки сам да избира, аз от 30 сделки имам само един недоволен клиент. Личи си , че не си вещ, а само хейтваш...няма как брокера да излъже в квадратурата, защото преди каквато и да е била сделка се гледат всички документи и там си пише. А колкото до обявата, ако продавачът излъже и не покаже документ за собственост, "защото го е страх", да и брокера може да подведе. И така, такива малки агенции като моята скъсваме собствениците по телефоните, на големите те самите ги търсят. А колкото за адвоката, ай-сиктир, да като му занесеш документите, ще ти ги погледне, ще ти изготви предварителния, ще ти запази час при нотариус, и четете и довиждане. Ама докато стигнеш до документите, до преговорите за цената, да не говорим, какво се случва, ако и двете страни си вземат адвокат?...брокерът е посредник, не защитник, той ще посредничи между страните, ще каже на клиентите си какви са всички рискове, недостатъци, но няма да му влияе на решението. Е, понякога се налага, ако виждаш че клиентът ти си купува само проблеми....

    Коментиран от #17

  • 16 111

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "до 6":

    Прав си с изключение, че работя за себе си, и да кажа, че продадох два апартамента и собствениците си купиха точно в Мадрид и двамата. И КТБ остана в миналото, но ниските лихви по депозитите, както и по ипотеките ще движат пазара и тази година.
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "111":

    относно апт 54500, добре, колко парички комисион прибра ти? Поне 3 хилки общо от продавач и купувач, значи продавача си е дал имота за 51500 нали? Е как да не повишаваш цената с твоя комисион? Или много на сериозно се взимаш и си мислиш че купувач и продавач никога няма да се разберат без теб? хаха
    Ти с твоите комисионни ТОВАРИШ СДЕЛКАТА С 6%, ТАКА ПОВИШАВАШ ЦЕНАТА -и не се прави че не разбираш. ТВОЯТА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е ДА НАРЕДИШ ПРОДАВАЧА ДА ТИ РАЗПИШЕ ЕКСКЛУЗИВ !!!
    Колко от вас брокерите директно лъжат и се представят за купувачи? А колко от вас има които обикалят села и земи и мамят старите хора да продават ниско и после надуват цената???
    И как да не лъжете в квадратите всички брокери - един и същи апартамент написан в 10 различни агенции с различни квадрати (+/-15 кв) цени (+/-10000Е) ПРИМЕРИ БОЛ ???? Това ли сте честните брокери? Или сигурно собственика е крив, че не иска да подпише ексклузив и му крадете всички агенции снимките?
    Аз съм бил хейтър? хах , аз не съм хейтър просто ти мислиш всички останали за тъпаци.
    Всеки ден гледам съседа си и двете му деца как растат в мизерия заради един такъв като теб, а той има да изплаща до живот, така професионално му го нахака брокера и си прибра 30%
    И ДА, адвоката ще свърши по добре всичко: предварителен договор, данъчна оценка, скица, уд за тежести ..... всичко няма и 100 лева + неговия хонорар ще излезе В ПЪТИ по малко от твоя комисион. 90% от хората си купуват жилище веднъж в живота, и ти им се явяваш там за да им натовариш сделката с едни пари.
    За рискове и недостатъци пък изобщо не ми говори че защитаваш клиентите си. Достатъчно е само да се разгледат две три обяви за да се види как са описани всевъзможни ''дупки'' за продажба. И брокера да го заведе и да го убеди колко е хубава мухлясалата дупка. Ей така защитаваш ти, но само комисиона си.
    И накрая да те питам: Ти за брокер ли учи? Диплом имаш ли? Материално отговорно лице ли си по сделката? Какво ми гарантираш ти ако съм ти клиент, и как ще ми го гарантираш?
    Ако съм продавач и ти подпиша ексклузив, а ти не ми продадеш апартамента, ще ми платиш ли неустойка че ми губиш времето???? Или ако купувача не идва защото знае че агенцията ще го ОДРУСА ????
  • 18 Bay Ivan

    0 0 Отговор
    Брокерите са ужасно нагли. НЯМАТ ПРАВО ДА ПРИБИРАТ КОМИСИОННА И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ !!! Ако си търся да купя апартамент, аз не съм сключвал сделка с никакъв брокер. Гледам си обявите и ако ми хареса нещо плащам цената. Точка. Къде пише, че дължа нещо на брокерчето. Никъде. Обаче са виновни продавачите затова че търчат при брокерите, защото не могат да си пуснат една обява. Те повечето не могат и да направят няколко качествени снимки. Обаче искат 100 000 лева . . . Прости хора сме щом се оставяме да ни дерат тия брокери с комисионни.