Last news in Fakti

30 Май, 2018 11:55 2 256 5

Не е ясно дали ще има пак безплатно саниране

  • саниране-
  • програма-
  • мррб
Не е ясно дали ще има пак безплатно саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Все още не е ясно как ще продължи програмата за енергийно обновяване на жилищата след изразходване на осигуреното финансиране. Има само идеи и предложения. „До края на 2018 г. ще сме готови с новия модел, който ще има ясна и дългосрочна визия за следващите 25 години“, каза пред Нова телевизия заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Програмите могат да бъдат структурирани по различен начин, в зависимост от различните регионални и индивидуални условия. Обсъжда се идеята за въвеждане на съфинансиране от страна на собствениците, както и за диференциране на помощта в зависимост от климатичните, икономическите или демографските обстоятелства в регионите, или икономическото състояние на всеки гражданин. „Целта е да стимулираме собствениците, защото това са частни сгради. Ние подпомагаме частните собственици да обновяват своите жилища“, коментира Крумова.

По последни данни в страната има 44 000 жилищни блока на възраст 30, 40 и повече години, които трябва да се обновяват, за да се удължи срокът им на експлоатация, а не след време да се рушат. „От тях ние ще обновим над 2000 блока, а 42 000 остават. Нужните средства са огромни, за това търсим по-устойчив модел на подпомагане с въвеждането на съфинансиране и приоритизация на базата на критерии, които ще се определят след широко обществено обсъждане“, каза Крумова. Друга възможна мярка е диференциран подход спрямо хората с по-големи и по-малки възможности, както в един блок, така и в цели райони. Заместник-регионалният министър уточни, че именно в регионите с по-слабо икономическо развитие има и блокове в по-тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    13 0 Отговор
    Това кога почна кога свърши.
  • 2 Грую

    12 1 Отговор
    Да преведа: Не е ясно дали ще има още лепене на стиропори по панелките и крадене на пари за тази дейност!
  • 3 Гост

    21 2 Отговор
    Значи за 2000 блока са изхарчени около 4 милярда, по 2 милиона на блок. По мой много много груби сметки това е пет пъти по скъпо от построяването на нови блокове със сърцата квадратура.
  • 4 Бай Ставри

    5 0 Отговор
    Извода е кой е..л е..л кака се ожени.Честито на печелившите другите да продължават да търкат.
  • 5 Кольо

    2 1 Отговор
    Ако бяха дали тези 4 млрд. на хората, и да се въведе със закон как трябва да изглежда един блок в какво състояние трябва да бъде и да се предвидят съответните санкции за собствениците, хората сами ще се организират и ще си извършат ремонтите. Парите събрани от недобросъвестните собственици да отиват в сметката на съответната етажна собственост, само така може да има справедлива промяна в правилната посока.